Σελίδες

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Τραμπουκισμοί στο όνομα της εκκλησίας από τον ιερέα της Κρανιάς



Πριν δύο χρόνια ένας ξενιτεμένος στην Αθήνα Βορειοηπειρώτης, ο Θωμάς Νταβέλας, επέστρεψε μετά από δύο δεκαετίες στο χωριό του, την Κρανιά Δελβίνου, για να ζήσει εκεί μόνιμα. Ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες έθεσε ξανά σε λειτουργία το καφενείο που είναι στην κεντρική πλατεία του χωριού ανάμεσα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και το δημοτικό σχολείο.

Επειδή ο κ. Νταβέλας τοποθέτησε και τραπεζοκαθίσματα έξω από το 
καφενείο για να κάθονται οι θαμώνες το καλοκαίρι ο ιερέας του χωριού πατήρ Χαράλαμπος Νταής του ζήτησε να του καταβάλλει κάθε χρόνο 250.000 λεκ παλιά, με το πρόσχημα ότι ο χώρος ανήκει στην εκκλησία, κάτι στο οποίο ο ιδιοκτήτης συμφώνησε.

Οι ομιλίες των εκπροσώπων του κόμματος των Ελλήνων ΕΕΜΜ - MEGA στην επετειακή εκδήλωση που πραγματοποίησε στην Βραχογοραντζή για την σφαγή της Γλίνας


Η εναρκτήρια ομιλία του μέλους του προεδρείου της ΕΕΜΜ Γιώργου Γιάννη στην εκδήλωση για την επέτειο της 2ας Αυγούστου 1943

Φίλες και φίλοι καλησπέρα.

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Βραχογοραντζή, ένα ακριτικό χωριό της Βορείου Ηπείρου. 
Σε ένα χωριό που πάλεψε να διατηρήσει την ελληνικότητα του με νύχια και με δόντια, σε ένα χωριό που προσπάθησαν να του διακόψουν την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στο σχολείο, κάτι το οποίο έγινε από το 1965 από το κομουνιστικό καθεστώς, όταν απαγόρευσαν να εγγράφονται τα παιδιά της στο οκτάχρονο σχολείο της Κάτω Επισκοπής και τα οδήγησαν στο οκτάχρονο σχολείο της Νεπράβιστας και την εκμάθηση μόνον της αλβανικής γλώσσας, κάτι το οποίο διήρκεσε μέχρι να ιδρυθεί το οκτάχρονο σχολείο της Γλίνας.

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Συνάντηση περιφερειαρχών Ηπείρου και Αργυροκάστρου


7,5 εκ. ευρώ για διασυνοριακά έργα Ελλάδα - Αλβανία

Την επαναλειτουργία του τελωνείου των Δρυμάδων και βοήθεια σε θέματα πυροπροστασίας ζήτησε η Τσόμο από τον Καχριμάνη
Την δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το διασυνοριακό πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Ελλάδα- Αλβανία έδωσε στη δημοσιότητα η Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος. Η περίοδος υποβολής προτάσεων ξεκίνησε χθες και λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2012. Απευθύνεται σε δημόσιους φορείς, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.Καλεί για υποβολή προτάσεων στους άξονες ενίσχυσης της διασυνοριακής οικονομικής συνεργασίας και προβολής κι αειφόρου ανάπτυξης του περιβάλλοντος και των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Αφαίρεση εφ'όρου ζωής σε Αλβανό δημοσιογράφο του δικαιώματος εισόδου στην Ελλάδα

Ο Αλβανός δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού «Top Channel» Μαρίν Μέμα δεν μπόρεσε να εισέλθει στην χώρα καθώς οι ελληνικές αρχές τον σταμάτησαν στο μεθοριακό σταθμό Μαυροματίου Σαγιάδας στη Θεσπρωτία λόγω του γεγονότος ότι είναι χαρακτηρισμένος ως ανεπιθύμητος και επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας, γράφoυν τα Αλβανικά ΜΜΕ.

Το γεγονός επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, από τον ίδιο το δημοσιογράφο, Μαρίν Μέμα (Marin Mema) ο οποίος ενημερώθηκε απ' τις Ελληνικές Αρχές πως του αφαιρείτε εφ' όρου ζωής το δικαίωμα να ξανα διασχίσει τα ελληνο-αλβανικά σύνορα.

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Ερώτηση Βουλευτή Επικρατείας Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά για την απάλειψη αναφοράς του βορειοηπειρωτικού αγώνα στο βιβλίο Ιστορίας Γ' Λυκείου και Σχόλιο του Ελεύθερου Λόγου


ΕΡΩΤΗΣΗ


Θεμα: Στο νέο βιβλίο της Ιστορίας Γ' Λυκείου 
δεν αναφέρεται το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα

Στο προηγούμενο σχολικό εγχειρίδιο του μαθήματος «Ιστορία Γενικής Παιδείας» που διδάσκονταν στην Γ΄ τάξη του Γενικού Λυκείου και στη Δ΄ τάξη του Εσπερινού Λυκείου και είχε τίτλο «Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου Κόσμου από το 1815 έως σήμερα», αφιερώνονταν τέσσερις περίπου σελίδες στην γένεση και την εξέλιξη του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων και στις παραμονές του Α Παγκοσμίου Πολέμου.

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Η σκέψη ενός Βορειοηπειρώτη για το θέμα της απογραφής και της αφαιρέσεις της εθνικότητας από τα πιστοποιητικά


Μετά τον μεγάλο ντόρο που προκάλεσε η απόφαση του Αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για την αντισυνταγματικότητα του όρου εθνικότητα ( kombesi ) στα Αλβανικά δημόσια έγγραφα έχουμε και την δημοσίευση της
Η απόφαση 52 με ημερομηνία δημοσίευσης 1/12/2011 μεταξύ των άλλων  «αλλάζει» τον νόμο που προβλέπει ότι ο κάθε Αλβανός πολίτης μπορεί να αλλάξει την εθνικότητά του με δικαστική απόφαση. Σε αυτό ακριβώς «πάτησαν» κάποιοι Αλβανοί  και ζήτησαν από το συνταγματικό δικαστήριο να κρίνει την αντισυνταγματικότητα τις εθνικής ιδιαιτερότητας του Αλβανού πολίτη στα δημόσια έγγραφα του κράτους.

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Επιστρέφει στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο ο κ. Νίκος Γερασιμίδης.

Ο μορφωτικός ακόλουθος του Προξενείου κατά τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας επανέρχεται στην πέτρινη πόλη με τον θεσμικό ρόλο του συντονιστή εκπαίδευσης με τομέα ευθύνης το ελληνικό ιδιωτικό σχολείο της Χιμάρας

Η απόφαση αυτή του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας προκάλεσε πολλές και ποικίλες αντιδράσεις, αφού ο Γιαννιώτης εκπαιδευτικός έχει αφήσει εποχή από την προηγούμενη θητεία του στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Δυσφορία Δροπολιτών απέναντι σε Ξέρα-Τάβο


Στις 14/08/2012, στα Σοφράτικα Βορείου Ηπείρου, έλαβε χώρα η χοροεσπερίδα υπό την αιγίδα της τοπικής κοινότητας που εστέφθη με απόλυτη επιτυχία.
Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη, τόσο από την τοπική κοινωνία, όσο και από τα γύρω χωριά. Ο κόσμος έφαγε, ήπιε, τραγούδησε και διασκέδασε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ωστόσο, δεν έλειψαν και τα πολιτικά ευτράπελα. Ανάμεσα στο πλήθος ξεχώρισαν οι Σπυρίδων Ξέρας, υπουργός εργασίας του δημοκρατικού κόμματος και Ευάγγελος Τάβος, υπουργός υγείας και Βουλευτής του LSI. Οι ίδιοι, παρόλο που χαρακτηρίζονται ως μειονοτικοί Έλληνες , δε στηρίζουν διόλου τα συμφέροντα των συμπατριωτών μας. Η πολιτική τους στάση είχε άμεσο αντίκτυπο στο πλήθος, το οποίο τους αντιμετώπισε περιφρονητικά και απαξιωτικά. Εκτός από “τους πιστούς τους ακόλουθους”, ελάχιστοι ήταν αυτοί που τους προϋπάντησαν κατά την είσοδο στη χοροεσπερίδα.
Η στάση αυτή δηλώνει ξεκάθαρα ότι μεγάλη μερίδα των βορειοηπειρωτών έχουν αντιληφθεί απόλυτα τα ιδιοτελή τους συμφέροντα, τα οποία δεν συνάδουν με το κοινό όφελος.
Εν ολίγοις, η χθεσινή αντίδραση, ας είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς του πολιτικούς που μας εκπροσωπούν στην πολιτική σκηνή

Με τιμή,
Η Λιτή Πένα

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Το ολοκληρωμένο πλαίσιο του κόμματος των Ελλήνων ΕΕΜΜ - MEGA όπως εγκρίθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο στις 11/8/2012



ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ και αποδοχή ταυτότητας

1.Να διασφαλιστεί  νομικά το ανθρώπινο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και αποτύπωσης στα επίσημα έγγραφα της εθνικής ταυτότητας του ατόμου όπως ορίζει η παράγραφος 3 της « Σύμβασης Πλαισίου για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων».
2.Να  σταματήσουν με νόμο οι πολιτικές  αλλοίωσης  παρέχοντας στην τοπική αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες για τον έλεγχο  της ανεξέλεγκτης  μετοίκησης  στον αμιγή χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
3.Να  επιτραπεί η τοποθέτηση δημοσίων δίγλωσσων πινακίδων στις περιφέρειες  όπου παραδοσιακά διαμένει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα.

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Το Κόμμα των Ελλήνων τίμησε τους εθνομάρτυρες της Γλύνας και της Βραχογοραντζής


Μέσα σε κλίμα συγκίνησης το απόγευμα της Παρασκευής το Κόμμα "Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον" πραγματοποίησε μία σεμνή εκδήλωση στη μνήμη των 25 νέων Βορειοηπειρωτών από τη Γλύνα και τη Βραχογοραντζή που εκτελέσθηκαν στις 2 Αυγούστου 1943 από τους Ιταλούς φασίστες κατακτητές και τους Αλβανούς συνεργάτες τους του Μπαλ Κομπετάρ, ύστερα από προδοσία των κομουνιστών επειδή δεν εντάχθηκαν στο παρτιζάνικο κίνημα τους.
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια από την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία, στο σημείο της εκτέλεσης, στην τοποθεσία Καμίνια ανάμεσα στην Βραχογοραντζή και την Νεπράβιστα, άρχισε με την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών των εκτελεσθέντων.

Το κόμμα των Ελλήνων ΕΕΜΜ-MEGA επικυρώνει το πλαίσιο αιτημάτων της ΕΕΜ




Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Το ΕΕΜΜ-MEGA, επικυρώνει το Πλαίσιο Αιτημάτων της ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ και Θα συζητηθεί, επίσης και το κρίσιμο θέμα των ιδιοκτησιών.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Στις 11 Αυγούστου 2012, ημέρα Σάββατο και ώρα 10:30 π.μ. στην Αίθουσα του Ξενοδοχείου «Βουθρωτός» επικυρώνεται σε ανοιχτή συνεδρίαση από το Εθνικό Συμβούλιο του Κόμματος "Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον" το ολοκληρωμένο «Πλαίσιο Αιτημάτων για κατοχύρωση και εφαρμογή των δικαιωμάτων της ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ» το οποίο θα σταλεί προς τις Αλβανικές και Ελληνικές Πολιτειακές Αρχές, καθώς και προς τους Διεθνείς Οργανισμούς.

Θα συζητηθεί, επίσης και το κρίσιμο θέμα των ιδιοκτησιών.
Η συμμετοχή σας μας τιμά ιδιαίτερα.




Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΣΙΟΣ

Υπουργείο Παιδείας: Το πρόγραμμα εξετάσεων των Ελλήνων του εξωτερικού

Σε εξεταστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Το πρόγραμμα των εξετάσεων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες των τέκνων Ελλήνων του εξωτερικού και των τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν από 3 έως 7 Σεπτεμβρίου 2012 σε εξεταστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα εξετάσεων: