Την κατάρτιση νομοσχεδίου που θα επιτρέψει το άνοιγμα των φακέλων του πρώην κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία ζητά, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα, τον πρόεδρο του αλβανικού κοινοβουλpίου Ιλίρ Μέτα και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ο Συνήγορος του Πολίτη Ίγκλι Τοτοζάνι.
Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, σε συνάντηση που είχε με πρώην πολιτικούς κρατουμένους, ο υπουργός Κοινωνικής Ευημερίας Εριόν Βελίαϊ δήλωσε -μεταξύ άλλων- ότι «μόνο η αλήθεια μπορεί να μας κάνει ελευθέρους, θα πρέπει όλοι μας να αντιμετωπίσουμε χωρίς συναισθηματισμούς, το κομμουνιστικό δικτατορικό καθεστώς».
Σύμφωνα με νεότερο δημοσίευμα:
Το φλέγον ζήτημα που αφορά το άνοιγμα των αρχείων από τις παρακολουθήσεις της πρώην Κρατικής αλβανικής Ασφάλειας, (SHIK) και τους ξένους πράκτορες κατά την περίοδο του κομουνισμού, ανοίγει η αλβανική κυβέρνηση. Μετά και από την έκκληση του Αλβανού Συνήγορο του Πολίτη, Igli Totozani, θα συνταχθεί ένα νομοσχέδιο που θα δώσει λύση στο νομικό και θεσμικό αδιέξοδο μέχρι τώρα στη χώρα για το άνοιγμα των αρχείων.
Το νέο νομοσχέδιο που φέρεται να προωθεί η αλβανική κυβέρνηση και αναμένεται να δοθεί για έγκρισή τον επόμενο μήνα στην αλβανική Βουλή, είναι σύμφωνα με το γερμανικό μοντέλο και εστιάζεται στο δικαίωμα που θα έχει κάθε πολίτης που εκδιώχθηκε από την Κρατική αλβανική Ασφάλεια (SHIK), καθώς επίσης και οι πρώην συνεργάτες της Κρατικής Ασφάλειας, θα έχουν πλέον το δικαίωμα πρόσβασης στα αρχεία τους.
Το νομοσχέδιο της αλβανικής κυβέρνησης για το άνοιγμα των αρχείων σύμφωνα με το δυτικό μοντέλο, αποτελεί διεθνή υποχρέωση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την καταδίκη εγκλημάτων του κομουνισμού.
Αν θυμόμαστε καλά η κυβέρνηση Μπερίσα το 2008 κάτι είχε ψελλίσει για άνοιγμα των φακέλων των συνεργατών της Sigurimi, αλλά η πρόταση δεν έγινε πραγματικότητα εξαιτίας της σφοδρής αντίδρασης της τότε αντιπολίτευσης, δηλαδή του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του ΚΕΑΔ. Το παναλβανικό πολυπολιτισμικό κόμμα των "αποκλειστικών αντιπροσώπων" της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας αριθμούσε τότε τρεις βουλευτές: τον αιώνιο Βαγγέλη Ντούλε, τον Λεονάρντ Σόλη και τον Σπύρο Πέτση. Ο τελευταίος ως γνωστόν είχε διατελέσει επί Χότζα εισαγγελέας που με τις προτάσεις του είχε στείλει εκατοντάδες Έλληνες στις εξορίες και στα κάτεργα. Άρα για ποιο άνοιγμα των φακέλων μιλάμε όταν εκλέγαμε ως αντιπροσώπους μας, υπό τις ευλογίες της Ομόνοιας, τέτοιου είδους αποβράσματα;
Από κει και πέρα πως είναι δυνατόν το Σοσιαλιστικό κόμμα να προχωρήσει ως κυβέρνηση σε άνοιγμα των φακέλων όταν το πολέμησε δυναμικά ως αντιπολίτευση; Μην ξεχνάμε ότι το ΣΚ αποτελεί την μετεξέλιξη του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας κρατώντας όλες τις δομές του.
Λέτε η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας να τους κάνει να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο; ακόμα κι αυτό να γίνει όμως σίγουρα δεν θα βγουν στη φόρα τα ονόματα των "μεγάλων ψαριών" αλλά των "μικρών"...