Σελίδες

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

15 χρόνια από τον θάνατο του αγωνιστή Παναγιώτη Μάρτου

Παναγιώτης Μάρτος: Από το «Ημερολόγιο της κόλασης»


Πέρασαν 15 χρόνια, από την 31 Δεκεμβρίου 1999, που ο Παναγιώτης Μάρτος, δεν είναι κοντά μας. Μας απουσιάζει. Απουσιάζει στην σύζυγο και στα παιδιά του Βάσο και Έλενα. Απουσιάζει στους φίλους και συναδέλφους. Απουσιάζει από τους συνφυλακισμένους που μπήκαν στην ιστορία «Οι 5 της Ομόνοιας». Απουσιάζει απ’ όλο τον βορειοηπειρωτικό χώρο και τους Βορειοηπειρώτες.
Απουσιάζει ο καθηγητής της Λογοτεχνίας. Ο πρώτος και για πολλά χρόνια Πρόεδρος της Ομόνοιας για το Παράρτημα του Δελβίνου. Ο άνθρωπος που αντιτάσσονταν σε κάθε παραχαράκτη της βορειοηπειρωτικής ιστορίας. Ο άνθρωπος που βροντοφώναξε στο δικαστήριο και αποστόμωσε τους δικαστές.
Ο Παναγιώτης απουσιάζει, αλλά το όνομά του, η μνήμη του, οι αγώνες και το έργο του θα μείνουν πάντα ανάμεσά μας. Θα μείνουν στην ιστορία. Θα μείνουν στον αγώνα του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού για δικαίωση και ελευθερία.
Θα μείνουνακόμα και τα γραπτά του. Το δικό του Ημερολόγιο, μέρος του οποίου παραθέτουμε:

Πέμπτη 09.02 1995 

Σαν αποφυλακιστήκαμε το αμάξι του Χρήστου με άφησε στο σπίτι της θείας μου.
Αγκαλιαστήκαμε, φιληθήκαμε, κλάψαμε.
Εγώ γελούσα με τον πόνο και τη χαρά μου. Αυτές με ρωτούσαν για την υγεία μου, εγώ για τα παιδιά. Απέφευγα τις ερωτήσεις. Αυτές κοιτούσαν τα σαφρανιασμένα χέρια μου και ξαφνικά η γυναίκα με ρώτησε:
-Γιατί τα έχεις με κάλλους στις κλειδωνιές τα χέρια; και δάκρυσε.
-Δούλευα με τον κασμά της είπα χαμογελώντας. Και το σκεπάρνι. Χωρίς δουλειά θα μας άφηναν; Έτοιμο θα μας ετάιζαν;. Αν δεν δουλέψεις δεν τρως, αρχή του σοσιαλισμού ή όχι;
-Εσύ πάντα με κοροϊδία τα λες. Πες μου γιατί;
-Από την καλοπέραση, της απάντησα.  Άλλαξα κουβέντα.
Ακόμα σήμερα τα χέρια μου είναι με εξογκώματα από τα γκολπ του δήμιου Τσένη, Τα χέρια δεμένα στο σιδερένιο τραπέζι τα χτυπούσε από πάνω στις κλειδώσεις, στα δάχτυλα και στην κορυφή στα νύχια.  Μεσαιωνικοί τρόποι βασανιστηρίων.
Εάν κοιμάται το ποτάμι κοιμήθηκα κι εγώ εκείνο το βράδυ. Εκατό μέτρα πιο κάτω  από το σπίτι του θείου μου ήταν το τμήμα δυο  το κέντρο του ΣΙΚ που κάθισα από της 19 Απριλίου μέχρι 7 Σεπτεμβρίου. Τα μαρτύρια, τα βάσανα. Πώς μπορούσα να κλείσω μάτι; Πώς; Πόσες ερωτήσεις βασάνιζαν την ψυχή και το νου μου για το αύριο. Το καρδιοχτύπι της καρδιάς μου. Το μέλλον, ο τόπος.

Το αδιαμφισβήτητο πρόσωπο του 2014: Ο πρόεδρος της Ομόνοιας που εκπροσωπεί την Αλβανία στην Νότιο Ήπειρο!

❁ ΘΥΜΑΜΑΙ...

Τον θυμάμαι το 1990, λίγο μετά το άνοιγμα των συνόρων με την Αλβανία και λίγο μετά την εκλογή της πρώτης πεντάδας των μειονοτικών βουλευτών που επισκέφθηκαν τα Γιάννινα. Για τον Γιάννη Γιάννη, τον νέο Γενικό Πρόξενο της Αλβανίας στα Γιάννινα ο λόγος, ο οποίος από την «Ομόνοια» μεταπήδησε στο σοσιαλιστικό κόμμα Ράμα – Ντούλες κ.λ.π.


■ Η ΥΠΟΔΟΧΗ...

Ρακένδυτοι, ελεεινοί και τρισάθλιοι στην εικόνα, οι πέντε βουλευτές που έβγαιναν από την φυλακή Χότζα – Αλία, ήρθαν ν’ αναπνεύσουν λίγη Ελλάδα κι εμείς να τους υποδεχόμαστε ως αδέλφια που έβγαιναν από την μακρόχρονη σκλαβιά του πλέον στυγνού καθεστώτος του πιο βάρβαρου υπαρκτού σοσιαλισμού.

❖ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ...

Είχαν προηγηθεί και μετά την άρση του «εμπόλεμου» από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια, οι δολοφονίες Βορειοηπειρωτών από το Αλίκο κι άλλα χωριά που θέλησαν να δραπετεύσουν, μεταξύ αυτών και ο αγροφύλακας της περιοχής Θωμάς Μπόλας, του οποίου το κουφάρι έσερναν στα χωριά προς παραδειγματισμό...

❁ ΟΙ ΔΡΑΠΕΤΕΣ...

Όλα αυτά και πολλά άλλα συνετέλεσαν στην ομαδική δραπέτευση των Αλβανών από τον «παράδεισο» του Αλία προς τη χώρα μας και η Πρωτοχρονιά του 1991 βρήκε πολλούς από μας στα χωριά της Μουργκάνας να «υποδεχόμαστε» τους εξαθλιωμένους του Αλβανικού καθεστώτος.

■ ΤΑ ΚΑΡΑΒΑΝΙΑ...

Λίγο αργότερα βρεθήκαμε πάλι κάποιοι από τούτη τη μεριά να ακολουθούμε τα καραβάνια της ελληνικής βοήθειας προς τους κατοίκους της Αλβανίας μέσω του Ιδρύματος Παλιννοστούντων, το οποίο κατήργησε ο Καρ. Παπούλιας το 1993, μετά την πτώση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη κι έκτοτε τα σύνορα έγιναν ... ξέφραγο αμπέλι που εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα και να μας στέλνουν το χασίς με τους τόνους.

❖ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ...

Όλα τα παραπάνω με αφορμή τον διορισμό του νέου Πρόξενου Γιάννη Γιάννη στα Γιάννινα, ο οποίος άφησε την Ελληνική μειονότητα για να υπηρετήσει το Αλβανικό σοσιαλιστικό καθεστώς, στέλνοντας τις θερμές ευχαριστίες του στον Αλβανό πρωθυπουργό και φυσικά στον αντιπρόεδρο της Αλβανικής Βουλής Βαγγέλη Ντούλες, που, όπως μας φαίνεται, με όχημα την «Ομόνοια» και τον Ελληνισμό σκαρφάλωσαν σε αξιώματα!

❁ ΣΤΟΝ ΚΟΡΦΟ!..

Δικαίωμά τους να κάνουν ό,τι θέλουν αφού η «μειονότητα» όχι μόνο τους ανέχεται αλλά και τους ενισχύει με την ψήφο κι άλλως πως, μηδέ εξαιρουμένης της Εκκλησίας στην Αλβανία, η οποία και έτρεφε και τους τρέφει σαν... μανάρια στον κόρφο της.

❖ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ!

Ο υπογράφων και ο «Π.Λ.» είχε ενοχλήσει πολλές φορές κάποιους, επειδή είχαμε διαφορετικές απόψεις σε πολλά ζητήματα, σε ό,τι αφορούσε τον χειρισμό της υπόθεσης «Εθνική μειονότητα στην Αλβανία». Πάντως, όπως εμείς το καταλαβαίνουμε, καρποί αυτής της φιλοραμικής στήριξης είναι η εξασφάλιση προνομιακών θέσεων σε «μειονοτικούς», συμπεριλαμβανομένου του κ. Γιάννη Γιάννη που ήλθε στα Γιάννινα απ’ όπου έστειλε τις ευχαριστίες στον πρωθυπουργό του Έντι Ράμα.

❁ ΛΑΘΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ!..


Αυτά για το πρώτο καλωσόρισμα του Γιάννη Γιάννη, που κακή περιοχή διάλεξε για να υπηρετήσει την Κυβέρνησή του. Έχει ανοίξει λογαριασμούς όλο το προηγούμενο διάστημα και δεν ήταν και πολύ έξυπνη ιδέα να έλθει σ’ έναν τόπο που όλοι γνωρίζουν καλά την προσφορά ή μη του καθενός στα μειονοτικά πράγματα.


Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
ggtolmiros@hotmail.com


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 6-6-2014


Πέρα από τα τολμηρά σχόλια του κ. Γιαννάκη έχουμε να προσθέσουμε ότι ο κ. Γιάννης ήταν αυτός που την τελευταία πενταετία είχε ξαμολυθεί σαν λυσσασμένος σκύλος να επιτίθεται εναντίον οποιουδήποτε ασκούσε κριτική στον Ενβέρ Ντούλε (ακόμα και στην ηρωική ΣΦΕΒΑ!) χαρακτηρίζοντας τον "όργανο των αλβανών", "μπερισικό" και άλλα ωραία...
Τον ασυγκράτητο πατριωτισμό του εκτίμησαν λοιπόν οι αλβανοί αξιώνοντας τον να υπηρετήσει την πραγματική πατρίδα του ως πρόξενος στη "μοναρχοφασιστική" Ελλάδα!
Τέτοιοι ήταν και είναι οι "ηγέτες" του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού γι' αυτό και δεν θα δει άσπρη μέρα όπως πάει η κατάσταση.

Πέτρος Καψάσκης στην εκδήλωση της UNESCO: Η Ελλάδα να διεισδύσει εκπαιδευτικά και πολιτιστικά στη Β. Ήπειρο

Η UNESCO βραβεύει εξέχουσες Ηπειρωτικές προσωπικότητες και Ιδρύματα

Με μεγάλη λαμπρότητα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20/12/2014 στο ξενοδοχείο Intercontintental, η εκδήλωση του ομίλου UNESCO η οποία ήταν αφιερωμένη στην ισχύ του πολιτισμού της Ηπείρου.

Η Πρόεδρος του ομίλου, κυρία Διακοβασίλη και οι εκλεκτοί συνεργάτες της, διοργάνωσαν για μία ακόμη φορά μία αρτιότατη βραδιά την οποία τίμησαν με την παρουσία τους αρκετές προσωπικότητες.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πολιτικός επιστήμονας Πέτρος Δ. Καψάσκης ο οποίος, κατά τη διάρκεια της διάλεξης του με θέμα 'Η ισχύς του Ελληνικού Πολιτισμού της Ηπείρου' ανέδειξε και τόνισε τη σπουδαιότητα του Ηπειρωτικού πολιτισμού κ των Ηπειρωτών κατά την πάροδο των αιώνων της Ελληνικής και ευρύτερης Βαλκανικής ιστορίας.

Κορυφαίο γεγονός της βραδιάς αποτέλεσε η βράβευση Ηπειρωτικών προσωπικοτήτων και ιδρυμάτων οι οποίοι συνεχίζουν στις μέρες μας την παράδοση των Ηπειρωτών ευεργετών με το ακούραστο έργο τους στους τομείς της παιδείας, των γραμμάτων και των τεχνών.

Ανάμεσα στους βραβευθέντες ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κύριος Κωστής Στεφανόπουλος, ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, η Γιαννιώτισσα αρχιμουσικός και μουσικοπαιδαγωγός Ασπασία Ζέρβα καθώς και το Ίδρυμα Αβέρωφ-Τοσίτσα, το Ζάππειο, το Αρσάκειο, η Ριζάρειος κ.α.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από Ηπειρωτική μουσική από το φωνητικό σύνολο με υπεύθυνο καθηγητή τον γνωστό μουσικό Κώστα Νούσια από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου.

της Ασπασίας Ζέρβα



Κύρια σημεία της κεντρικής ομιλίας 

Ο πολιτικός επιστήμονας Πέτρος Καψάσκης μίλησε για ανάγκη ίδρυσης ελληνικού πανεπιστημίου στους Άγιους Σαράντα, το οποίο θα ωφελήσει τον Ελληνισμό της περιοχής. Σημείωσε επίσης ότι σκόπιμα δεν έχει επισκευαστεί ο δρόμος που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο του Βουθρωτού ώστε να μην αναπτυχθεί τουριστικά η περιοχή μιας και τα μνημεία της μαρτυρούν την ελληνική παρουσία ανά τους αιώνες. Αναφέρθηκε στην καταστροφή των τουριστικών πινακίδων που είναι γραμμένες στα ελληνικά και στη βεβήλωση των ελληνικών μνημείων από φανατικούς αλβανούς. 

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΗ ΣΤΟ ΣΚΟΤΟΣ Η ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ

(Γραμμένο κείμενο ψες τα μεσάνυχτα)

Έλα και να ξημερώσει…! Να προβάλει η  μέρα στο παράθυρο…!

Περάσαμε άλλη μια δύσκολη νύχτα, χωρίς φως...

Γιατί τάχα, μόνον ο τόπος μας να ‘ναι διαρκώς βουτηγμένος μέσα στο σκοτάδι; 

Λες να μας πιέζουν να μπουχτίσουμε; 

Να αισθανθούμε βαρετή τη ζωή στα εδάφη μας:

Εμείς… και μέσα στο σκότος θα ζήσουμε. Θα μείνουμε κάτω απ’ τη στέγη μας.

Ρεεε… δεν παρατούμε τα σπίτια μας, τα κόπια μας! 

Πάρτε το καλά χαμπάρι…! 

Όπου κι αν πάμε, όπου κι αν γυρίσουμε… Στη γη των προγόνων θα ξεψυχήσουμε…

Οι βολεμένοι μας βαράν ντέφι, κάνουν κέφι …

Αυτοί δεν ξέρουν τι θα πει σκοτάδι. Ανάβουν τις γεννήτριες και φωτίζουν τα σαράγια των κόπων μας.

Τι κι αν έγιναν αντιπρόεδροι του Αλβανικού Κοινοβουλίου, Υπουργοί, Βουλευτές, Διπλωμάτες. Έπαρχοι.

Μας έχουν βάλει τη φωτιά απ’ τα κάτω. Καιγόμαστε ολόκληροι κι αυτοί πυρώνονται.

Λείπει το φως στα σπίτια μας, γιατί μας έχει κατακλείσει το μυαλό το πηκτό σκοτάδι.

Κόσμε, μ’ ακούτε;! Ξελαρυγγίστηκα! Μου μάλλιασε το στόμα φωνάζοντας…! 

Ξυπνήστε ρεεεεε!

Οι εκλεχτοί μας, είναι αυτοί που μας τρώνε λάχανο…! Το κακό, τον διάολο, τον έχουμε μέσα μας…!

Όσο για μένα;! Μην με λυπάστε. Μ’ αρκεί μόνο ένα κερί . Το ‘χω και τ’ ανάβω σ’ ώρα ανάγκης…

Εγώ έχω φως…


Γιώργος ΜΥΤΙΛΗΣ   
29/12/2014

O Γρηγόρης Αναγνώστης Επίτιμος Δημότης Επαρχίας Μεσοποτάμου

Βορειοηπειρώτες, παράδειγμα προς μίμηση: o Γρηγόρης Αναγνώστης, Επίτιμος Δημότης Επαρχίας Μεσοποτάμου
Τα Επαρχιακά Συμβούλια των ελληνικών επαρχιών της Βορείου Ηπείρου, όλο και περισσότερο εντείνουν τις προσπάθειες τους για ν’ αναδείξουν και να τιμήσουν με τον τίτλο «Επίτιμος Δημότης» πρόσωπα που έχουν συμβάλλει ή και συμβάλλουν ακόμα με τον αγώνα τους, στην πολιτικο-κοινωνική δράση και το έργο τους, για την αναβάθμιση του βορειοηπειρωτικού χώρου, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των  Βορειοηπειρωτών, για την προβολή των αξιών αυτού του τόπου και κόσμου.

Παραμονές των Χριστουγέννων το Επαρχιακό Συμβούλιο Μεσοποτάμου τίμησε, ανακηρύσσοντάς τον «Επίτιμο Δημότη» της Επαρχίας, τον Γρηγόρη Αναγνώστη.

Ο Γρηγόρης Αναγνώστης, δάσκαλος στο επάγγελμα, σήμερα συνταξιούχος, κατάγεται από την Κρανιά επαρχίας Μεσοποτάμου. Με την δασκαλική του πορεία των 36 χρόνων, την κοινωνική του δραστηριότητα και την συγγραφική του έρευνα, συνέβαλε με τον δικό του τρόπο για την πορεία της δικής του κοινότητας, για την αναβάθμιση  του χώρου, για την προβολή των πλούσιων ήθη, εθίμων, παραδόσεων και ιδίως της ιστορικής και αρχαιολογικής καταγωγής της Βορείου Ηπείρου και των Βορειοηπειρωτών, διαμέσου των πολλών γραπτών και του ιστορικού του βιβλίου: «Η Κρανιά των Αγίων Σαράντα ανά τους αιώνες - Ιστορικά, Πολιτιστικά, Λαογραφικά, Τοπωνυμικά».

Η απονομή του τιμητικού αυτού τίτλου έγινε στη γενέτειρά του την Κρανιά με τη συμμετοχή όλων των συγχωριανών του, πολλών φίλων και συναδέλφων από τον δασκαλικό κόσμο.  Παρευρέθηκε και ο βουλευτής του ΣΚ Ανδρέας Μάρτος, ο έπαρχος Φοινίκης Σωκράτης Σπύρου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Δασκάλων νομών Δελβίνου και Αγίων Σαράντα, Γιώργος  Ζαφειράτης.

Για την δράση και το πρόσωπο του Γρηγόρη μίλησε ο Πρόεδρος του επαρχιακού Συμβουλίου Μεσοποτάμου Παναγιώτης Μπόλης, για να χαιρετήσουν με τη σειρά τους ο έπαρχος Θεμιστοκλής Καΐσης, ο βουλευτής Ανδρέας Μάρτος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Δασκάλων Γιώργος Ζαφειράτης και ο συνταξιούχος δάσκαλος και συγγραφέας Χαράλαμπος Κίτσιος.

Ο Γρηγόρης ευχαρίστησε το Επαρχιακό Συμβούλιο για την τιμητική διάκριση, το Σύλλογο των Συνταξιούχων Δασκάλων που εισηγήθηκε το όνομά του. 
Την απονομή έκαμαν ο έπαρχος Θ. Καΐσης με τον πρόεδρο του επαρχιακού συμβουλίου Π. Μπόλη.

Το εννιάχρονο σχολείο του Μεσοποτάμου έδωσε ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με απαγγελίες, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς, με την όμορφη παραδοσιακή ενδυμασία της περιοχής.

από το sfeva.gr

Την ήττα από τον Δήμο Ηρακλείου γνώρισαν οι "ΧΑΟΝΕΣ 1914" στο Εργασιακό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-ΧΑΟΝΕΣ 4-2

Σε ένα δύσκολο αγωνιστικό χώρο μετά την συνεχόμενη βροχόπτωση, ο Δήμος Ηρακλείου κατάφερε να πάρει μια πολυ σημαντική νίκη για τη συνέχεια του πρωταθλήματος καθώς βαθμολογικά βρίσκεται στην πρώτη θέση. 


Οι Χάονες στο πρώτο ημίχρονο εγκλώβισαν τους γηπεδούχους επιθετικά και χτυπούσαν στις αντεπιθέσεις. Μετά από αρκετά χαμένα τετ-α-τετ απο Βασιλείου και Στέργιο, ο Κάλτσης έδωσε το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Το Ηράκλειο κατάφερε να ισοφαρίσει από λάθος απομάκρυνση της άμυνας των Χαόνων. 


Στο δεύτερο ημίχρονο η βροχή δυνάμωσε κάνοντας το έργο των δύο ομάδων ακόμα ποιο δύσκολο. Ο Δήμος Ηρακλείου με αντεπιθεση διαρκειας και χάρη στα πολλά λάθη των Χαόνων, κατάφερε να προηγηθεί και στη συνέχεια να πάει το σκορ στο 4-1. 
Το δεύτερο γκολ για τους Χάονες πέτυχε και πάλι ο Κάλτσης με σουτ μέσα από την μεγάλη περιοχή, αλλά δεν μπόρεσε να καταφέρει κάτι καλύτερο.

Σύνθεση Χαόνων
Χ.Στεφάτος, Η.Θανάσης, Χ.Γιάννης, Β.Θάνος, Β.Λάγιος, Α.Νικόλας, Σ.Μπάμπουλης, Α.Χάρκα, Σπ.Νταής, Κ.Κίτος, Β.Καζαμίας, Π.Νικολόπουλος, Χ.Βασιλείου, Δ.Στέργιος, Σ.Κάλτσης, Κ.Καλογέρης, Ανδ.Αναγνώστης

Προπονητής
Λ.ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ






Οι ΧΑΟΝΕΣ 1914 και η Α.Ε. Βουλιαρατι έχουν έναν αγώνα λιγότερο και την επόμενη Κυριακή 4 Ιανουαρίου τίθενται μεταξύ τους αντιμέτωποι. Με νίκη οι ΧΑΟΝΕΣ είναι σίγουρα στην πρώτη ενιάδα που οδηγεί στα πλέι οφ ενώ η Α.Ε. Βουλιαράτι με ήττα ενδέχεται να μείνει εκτός της διεκδίκησης του πρωταθλήματος.

Ο αγώνας κρίνεται σπουδαίος καθώς στην ομάδα του Βουλιαρατιού παίζουν και τρεις παίχτες που ανήκαν στους ΧΑΟΝΕΣ.

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Ανταποκρίσεις και εντυπώσεις από την τελευταία συνδιάσκεψη της Ομόνοιας

Τίποτα θετικό δεν προέκυψε από την 9η Γενική Συνδιάσκεψη της "Ομόνοιας"
Γράφει ο  ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ*
Η Γενική Συνδιάσκεψη της «Ομόνοιας» είναι ένας σταθμός  στην όλη πορεία της οργάνωσης. Γίνεται ο απολογισμός της διετίας ή τριετίας, αναλογίζονται οι ευθύνες, εκλέγονται τα διοικητικά και πειθαρχικά όργανά της. Ως τέτοια όλη η περίοδος από την ημερομηνία της έναρξης των διαδικασιών  και μέχρι το στεφάνωμά της, είναι μια περίοδος  έντασης,  δουλειάς, σοβαρότητας και υπευθυνότητας.  
Πιστεύαμε πως, στα σημερινά δεδομένα, μια οργανωμένη Εθνική Μειονότητα είναι προς όφελος της ίδιας, του κράτους που ζει και του έθνους που ανήκει.  Και οργανωμένη θα την κάνει μια καλή, δυνατή, ενιαία και ενωμένη Ομόνοια. Μια οργάνωση με μια ηγεσία, αντάξια διαλόγου, που να προκύπτει από μια  συναινετική Γενική Συνδιάσκεψη. Μια ηγεσία που θα μπορεί να επικοινωνεί με τον εαυτό της, με την κοινότητά της, με το κράτος που ζει, με το έθνος της. Θα ’χει και λόγο ν’ ακούγεται.
Και για να γίνουν αυτά χρειάζονταν, στις σημερινές συγκυρίες, όσο ποτέ άλλοτε, να γίνονταν όλες οι προσπάθειες για μια νέα, ενιαία οργάνωση του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Μια νέα, ανανεωμένη Ομόνοια. Τι συνέβη στην πραγματικότητα; Όχι μόνον που δεν ακολούθησαν  το δίδαγμα αυτό, αλλά με τις πράξεις, τις μέθοδες και τα συμφέροντα, ακολουθήθηκε ο δρόμος της καταστροφής, της ύφεσης, του νιχιλισμού.
Με την συμμετοχή δέκα ατόμων σε μεγάλες κοινότητες και κανενός σε άλλες, καθορίστηκαν οι νέοι πρόεδροι των τοπικών οργανώσεων, όπως καθορίστηκαν και οι εκλέκτορες και οι ίδιοι οι πρόεδροι των παραρτημάτων της Ομόνοιας. 
Τριάντα άτομα ήταν στην Συνδιάσκεψη του παραρτήματος των Αγ. Σαράντα.  Στο πόδι η λογοδοσία, στο πόδι και οι άλλες  διαδικασίες. Ένας και ορισμένος ήταν ο υποψήφιος. Μυστικά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, λες και συνεδρίαζαν οι μυστικές υπηρεσίες.
Το ίδιο κλίμα και στην Γενική Συνδιάσκεψη.  Καθορίστηκαν οι «καλοδεχούμενοι», οι «δικοί μας» εκλέκτορες, αφήνοντας στην λησμονιά και στο περιθώριο ικανά στελέχη, πρωτεργάτες, ιδρυτές, αυτούς που φυλακίστηκαν για την οργάνωση, πράγμα που όργισε ανθρώπους που πραγματικά πονούν γι’ αυτόν τον τόπο και κόσμο, που θέλουν μια Ομόνοια όλων, μια Ομόνοια δυνατή, μια Ομόνοια με δράση.  

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Διοικητική διαίρεση στη Β. Ήπειρο: Μία αρνητική και μία ουδέτερη εξέλιξη

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας απέρριψε στις 15 Δεκεμβρίου, κατά πλειοψηφία, την προσφυγή του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος να κηρύξει ασυμβίβαστη με το Σύνταγμα την νέα διοικητική διαίρεση της χώρας.
Η είδηση ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του Δημοκρατικού Κόμματος, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τον πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και μάλιστα πριν ακόμα το δικαστήριο ανακοινώσει επίσημα την απόφαση.                   "Η απόφαση του Συνταγματικού που σφράγισε μια ιστορική μεταρρύθμιση, ανοίγει το δρόμο για μια ριζική αναδιοργάνωση του εδάφους και των υπηρεσιών", γράφει ο Έντι Ράμα όπως ενημέρωσε με σχετική ανάρτηση του το ιστολόγιο himara.gr.
Με αυτό τον τρόπο οριστικοποιείται η γεωγραφική και πληθυσμιακή αλλοίωση του Δήμου Χιμάρας στον οποίο προσαρτάται η λιάμπικη μουσουλμανική επαρχία Βρανίστι, ενώ η Τσούκα απορροφάται από τον Δήμο Αγίων Σαράντα (η αρνητική εξέλιξη).
Παράλληλα λίγες μέρες μετά, στις 18 Δεκεμβρίου,  έγινε δεκτή από την αλβανική βουλή η τροπολογία που κατέθεσε ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του LSI, Βαγγέλης Τάβος, στο νομοσχέδιο "Περί διοικητικής-εδαφικής διαίρεσης των μονάδων τοπικής αυτοδιοίκησης", σύμφωνα με την οποία το χωριό καταγωγής του, οι Γεωργουτσάτες (φωτογραφία) έγινε η έδρα του νέου Δήμου Δρόπολης. Να σημειωθεί ότι στην ψηφοφορία ψήφισαν υπέρ και οι 85 βουλευτές που ήταν παρόντες (η ουδέτερη εξέλιξη).
Αντιδρώντας στην απόφαση μεταφοράς της έδρας του Δήμου Δρόπολης στους Γεωργουτσάτες ο συγγραφέας Γιώργος Μύτιλης έγραψε το ακόλουθο άρθρο
Γιατί πρέπει να εγκατασταθεί το Δημαρχείο στα Σωφράτικα

Δραματική επιχείρηση διάσωσης με έναν νεκρό στο «Norman Atlantic» ανοικτά της Αυλώνας



Κέρκυρα

Δραματικές στιγμές για τους επιβαίνοντες του οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών. Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα.

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για έναν νεκρό. Πρόκειται για έλληνα επιβάτη. Το επεισόδιο συνέβη όταν ένα ζευγάρι στην προσπαθειά του να κατέβει από τη γλίστρα του πλοίου έπεσε στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο άντρας, ενώ η γυναίκα διεσώθη και μεταφέρθηκε από την ιταλική ακτοφυλακή στο Πρίντεζι.

Συνολικά -μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής- έχουν διασωθεί 
165 άτομα σε σύνολο 478 επιβαινόντων. Από τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής, εκ των διασωθέντων39 έχουν παραληφθεί από το Aby Jeanette, 51 από το Cruise Europa, 49 άτομα (εκ των οποίων 25 Έλληνες) από το Spirit of Piraeus, 9 μεταφέρθηκαν με ιταλικά Super Puma στο Λέτσε της Ιταλίας και 1 άτομο μεταφέρθηκε σε σκάφος της ιταλικής Ακτοφυλακής.


Το απόγευμα της Κυριακής στην επιχείρηση απομάκρυνσης των ναυαγών από το φλεγόμενο πλοίο συμμετείχαν δύο ελικόπτερα της Ιταλίας και ένα ελληνικό Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα δύο ελικόπτερα Sikorsky του Ναυτικού που επιχείρησαν να προσεγγίσουν το ακυβέρνητο πλοίο δεν τα κατάφεραν λόγω των ισχυρών ανέμων και επέστρεψαν. Στην περιοχή μετέβαινε και δεύτερο Σούπερ Πούμα για να συμμετάσχει στην επιχείρηση απεγκλωβισμού.

Νωρίς το βράδυ τα ελικόπτερα σταμάτησαν προσωρινά την επιχείρηση διάσωσης προκειμένου να ανεφοδιαστούν.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αργά το απόγευμα ένα ρυμουλκό από το Πρίντεζι το Marrietta Baretta κατάφερε να δέσει στο Norman Atlantic. 

Η επιχείρηση διάσωσης θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.

Σε ό,τι αφορά τη ρυμούλκηση του πλοίου, μιλώντας στο Mega, o υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η τελική απόφαση ανήκει στους Ιταλούς, που διευθύνουν την επιχείρηση, αλλά η Αθήνα θεωρεί ότι πρέπει να ρυμουλκηθεί προς την Αλβανία που είναι πιο κοντά.

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Καλά Χριστούγεννα με ηπειρώτικα κάλαντα




Ελάτε εδώ γειτόνισσες,
και εσείς γειτονοπούλες,
τα σπάργανα, να φτιάξουμε,
κι τον Χριστό ν' αλλάξουμε.

Τα σπάργανα, για το Χριστό,
ελάτε όλες σας εδώ (2 φορές).

Να πάμε, να γυρίσουμε
και βάγια να σκορπίσουμε,
να βρούμε και την Παναγιά,
όπου μας φέρνει την χαρά.

Τα σπάργανα, για το Χριστό,
ελάτε όλες σας εδώ (2 φορές).

Κοιμάται στα τριαντάφυλλα,
γεννιέται μες τα λούλουδα,
γεννιέται μες τα λούλουδα,
κοιμάται στα τριαντάφυλλα.

Τα σπάργανα, για το Χριστό,
ελάτε όλες σας εδώ.

Τα σπάργανα, να φτιάξουμε,
κι τον Χριστό ν' αλλάξουμε.



Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!

Άλλη μία νίκη για τους ΧΑΟΝΕΣ στο Εργασιακό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Αθηνών



ΧΑΟΝΕΣ-Α.C.Q. 4-2

Ακόμα μια άνετη επικράτηση των Χαόνων Βορείου Ηπείρου στο γήπεδο της Χαμοστέρνας, μάλιστα στον συγκεκριμένο αγώνα έπαιξε και σκόραρε ο προπονητής των Χαόνων Λευτέρης Αναγνώστης ως ένα προσωπικό δώρο της γιορτής του. 


Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ μόλις στο 12' μετά απο εκτέλεση φάουλ στο ύψος της μεγάλης περιοχής. Οι Χάονες αντέδρασαν άμεσα και ισοφάρισαν στο 23' με κοντινό πλασέ του Κοσταρίτη φορ Κλεάνθη Καλογέρη. Η ανατροπή ήρθε στο 36' από τον κεντρικό μας αμυντικό Ηλία Θανάση σουτάρωντας μέσα από την μεγάλη περιοχή. 
Το 3-1 σημειώθηκε στο 59' από τον Λ.Αναγνώστη ο οποίος μετά απο εκπληκτικό σπριντ ξεπέρασε τον αντίπαλο αμυντικό και με πλασέ στην αριστερή γωνία επισφράγησε μια καλή εμφάνηση-δώρο γενεθλίων.
Το 4-1 ήρθε στο 67' από τον Αγιανδρίτη Β.Λάγιο μετά απο σουτ από το ύψος του πέναλτι.Το τελικό 4-2 γράφτηκε στο 86' μετά απο ωραίο συνδιασμό και άψογο τελείωμα των φιλοξενούμενων..

Σύνθεση ΧΑΟΝΩΝ
Χρήστος Θανάσης, Χαράλαμπος Στεφάτος, Σπύρος Νταής, Ηλίας Θανάσης, Α.Χάρκα, Βασίλης Θάνος, Ανδρέας Νικόλας, Κλεάνθης Καλογέρης, Λευτέρης Αναγνώστης, Σπάρτακος Κάλτσης, Μισέλ Δήμας, Γιώργος Βουτσινάς, Χαράλαμπος Γιάννης, Βασίλης Λάγιος, Δημήτρης Στέργιος.



25 χρόνια από την ανατροπή του κομουνισμού στη Ρουμανία - Ionel Boeru: Έτσι εκτέλεσα το ζεύγος Τσαουσέσκου



Η λαϊκή εξέγερση που είχε ξεκινήσει λίγες ημέρες νωρίτερα στην Τιμισοάρα έμελλε να βάλει με τον πλέον αιματηρό τρόπο «τίτλους τέλους» στην δικτατορία του Νικολάε Τσαουσέσκου στην Ρουμανία. 

Πριν από 25 χρόνια, στις 22 Δεκεμβρίου 1989, ανατράπηκε η βίαιη κομμουνιστική δικτατορία του Νικολάε Τσαουσέσκου στη Ρουμανία. Η λαϊκή εξέγερση που ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου 1989 στην Τιμισοάρα έμελλε να βάλει με τον πλέον αιματηρό τρόπο «τίτλους τέλους» σε ένα από τα τελευταία κομμουνιστικά καθεστώτα του πρώην ανατολικού μπλοκ. Η εξουσία του τελευταίου ρουμάνου δικτάτορα ήταν βασισμένη στον παραλυτικό φόβο που προκαλούσε στους πολίτες. Στη χώρα επικρατούσαν συνθήκες πείνας και η επιτήρηση για πιθανές αντικαθεστωτικές ενέργειες ήταν ασφυκτική.
Σπινθήρας για το ξέσπασμα της εξέγερσης αποτέλεσε η απόφαση των αρχών να μεταθέσουν τον προτεστάντη ιερέα Λάζλο Τόκες, γνωστό επικριτή του Τσαουσέσκου. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν τότε στην πλατεία όπου βρίσκεται η Όπερα της Τιμισοάρα, μπροστά στον καθεδρικό ναό. Στις 17 Δεκεμβρίου «έπεσαν» οι πρώτοι πυροβολισμοί των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον του πλήθους, όπως λέει στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) η 25χρονη Μαργκαρέτα: «Οι γονείς μου μού είπαν τι συνέβη πριν από 25 χρόνια σε αυτήν την πλατεία, μπροστά στον καθεδρικό ναό. Κάποιος είχε κλειδώσει τις πόρτες. Εκεί βρίσκονταν διαδηλωτές κατά του καθεστώτος Τσαουσέσκου, αρκετοί με τα παιδιά τους. Τότε ήρθαν οι δυνάμεις ασφαλείας και πυροβόλησαν θανάσιμα αρκετούς διαδηλωτές, ανάμεσά τους παιδιά και νέους».

Συνοπτική καταδίκη και εκτέλεση

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον Βορειοηπειρώτη Ζωγράφο Γιώργο Μήτση

MHTSHS GIORGOS ZOGRAFOS BRABEYSH
• Ο  Βορειοηπειρώτης ζωγράφος-καθηγητής Γιώργος Μήτσης, που ζει στα Γιάννενα και εργάζεται ως καθηγητής εικαστικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ήταν μεταξύ των βραβευθέντων από την Ακαδημία Αθηνών, σε μια πανηγυρική συνεδρίαση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο κεντρικό κτίριο του κορυφαίου αυτού Πνευματικού Ιδρύματος.
Το έργο του -που η Ακαδημία το χαρακτήρισε ως «έργον μεγάλης ιστορικής αξίας» - αποτελεί έρευνα σχεδιαστικών απεικονίσεων των Μοναστηριών, Εκκλησιών, Εξωκκλησίων και Εικονισμάτων της Άνω Δερόπολης Βορείου Ηπείρου.
Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του βιβλίου είναι η δεξιοτεχνία του ζωγράφου, το σχέδιο και η λεπτομερής απεικόνιση με σινική μελάνι. Ο σεβασμός και η αγάπη που τρέφει ο Γ. Μήτσης για τα μνημεία του τόπου του είναι έκδηλη. Ο εν λόγω ζωγράφος έλαβε επαξίως την τιμητική διάκριση από την Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών. Ευχόμαστε στον Ηπειρώτη καλλιτέχνη υγεία και δύναμη, ώστε να καταγράψει με την ίδια ευαισθησία το σύνολο των μνημείων, που βρίσκονται διάσπαρτα σε ολόκληρη την Βόρεια Ήπειρο, ως αναπόσπαστο  κομμάτι του αρχέγονου πολιτισμού της.

Ποιος είναι ο βραβευθείς
Ο Γιώργος Θ. Μήτσης γεννήθηκε στο Κλεισάρι,  χωριό της  Άνω  Δερόπολης,  το 1957.  Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή  Καλών Τεχνών Τιράνων. Τα έτη 1983-1990, εργάστηκε ως καθηγητής ζωγραφικής στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αργυροκάστρου. Από το 1990 ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα, όπου υπηρετεί ως καθηγητής εικαστικών σε σχολεία της δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης . Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, της  Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών  Ηπείρου και της Ένωσης  Συγγραφέων και Καλλιτεχνών της Αλβανίας. Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Αλβανία και Γερμανία, ενώ συμμετείχε σε σαράντα ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα,  Γερμανία, Αλβανία, Κύπρο, Ιαπωνία, ΗΠΑ, κλπ.  Έργα του βρίσκονται σε μουσεία, πινακοθήκες, δημόσιους χώρους, και ιδιωτικές συλλογές.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για την αναγνώριση της Παλαιστίνης




Το ΕΚ, με το σχετικό ψήφισμα που υιοθέτησε την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, "υποστηρίζει καταρχήν την αναγνώριση παλαιστινιακής κρατικής οντότητας και τη λύση των δύο κρατών και εκτιμά ότι οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να συμβαδίζουν με την εξέλιξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, στις οποίες θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος".

Προκειμένου να στηρίξει τις διπλωματικές προσπάθειες της ΕΕ στη Μέση Ανατολή το ΕΚ αποφάσισε να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία "Βουλευτές για την Ειρήνη" με σκοπό να συνεργασθούν βουλευτές του Ευρωπαϊκού, του Ισραηλινού και του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου από όλα τα κόμματα ώστε να συμβάλουν στην πρόοδο ενός χρονοδιαγράμματος για την ειρήνη.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 498 ψήφους υπέρ, 88 κατά και 111 αποχές.

Το ΕΚ "επαναλαμβάνει την αμέριστη υποστήριξή του στη λύση των δύο κρατών, με βάση τα σύνορα του 1967 και με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα αμφότερων των κρατών, στο πλαίσιο της οποίας το ασφαλές κράτος του Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό, εδαφικά συνεχές και βιώσιμο Παλαιστινιακό Κράτος θα συνυπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο υπό συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, με βάση το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου"

Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν με το κείμενο τους απερίφραστα κάθε τρομοκρατική ενέργεια ή βιαιοπραγία.

       Οι παλαιστινιακές παρατάξεις πρέπει να θέσουν τέλος στις εσωτερικές διαμάχες

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν και πάλι ότι είναι σημαντικό να παγιωθεί το κύρος της παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας και καλούν επειγόντως όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις, περιλαμβανομένης της Χαμάς, να θέσουν τέλος στις εσωτερικές διαμάχες.

Παράνομοι οικισμοί 

Το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι οι οικισμοί είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου και ζητά η ΕΕ να αποτελέσει πραγματικό μεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ενώ καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής να διευκολύνει τη διαμόρφωση κοινής θέσης της ΕΕ στο θέμα αυτό.

Συνεργασία βουλευτών και από τις δύο πλευρές


Το ΕΚ αποφάσισε να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία "Βουλευτές για την Ειρήνη" με σκοπό να συνεργασθούν βουλευτές του Ευρωπαϊκού, του Ισραηλινού και του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου από όλα τα κόμματα ώστε να συμβάλουν στην πρόοδο ενός χρονοδιαγράμματος για την ειρήνη και να συμπληρώσουν τις διπλωματικές προσπάθειες της ΕΕ.