Σελίδες

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Νίκος Υφαντής: Στην «Ομόνοια» χωρούν όλοι οι Έλληνες μειονοτικοί! - το σχόλιο μας

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών της βορειοηπειρωτικής οργάνωσης «Ομόνοια», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην πόλη των Αγίων Σαράντα, ανέδειξε νικητή τον κ. Λεωνίδα Παππά, πολιτικό μηχανικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το ηρωικό χωριό Αλύκο των Αγίων Σαράντα.
Οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της «Ομόνοιας», όπως μας πληροφορούν, διεξήχθησαν σε κλίμα ήρεμο, χωρίς ακρότητες και διχασμούς, όπως αρμόζει σε πολιτισμένους και καλλιεργημένους ανθρώπους. Αναμετρήθηκαν οι: Λεωνίδας Παππάς και Βασίλης Κάγιος και ο μεν πρώτος υποψήφιος έλαβε 190 ψήφους και εξελέγη Πρόεδρος της «Ομόνοιας», ο δε δεύτερος έλαβε 170 ψήφους.
Μετά την εκλογή του ο νέος Πρόεδρος, που επαγγέλλεται την αλλαγή στην οργάνωση, απήυθυνε ενωτικό μήνυμα, τονίζοντας ότι η «Ομόνοια» είναι το «Κοινό σπίτι» όλων των Βορειοηπειρωτών, έχουν όλοι τη θέση τους στην οργάνωση και από κοινού, είπε, θα εργαστούμε για την αναδιάρθρωση, την ανασύνθεση και την αναβάθμισή της. Οι πληροφορίες για αλλαγή στην πορεία της «Ομόνοιας» και την άνθησή της «προς τα εμπρός» είναι ενθαρρυντικές  και ελπιδοφόρες.
Εκείνο που προέχει, στους δύσκολους καιρούς που περνούμε, είναι η νέα ηγεσία να αφήσει πίσω τις όποιες αντιπαραθέσεις και διχοστασίες και με πνεύμα σύμπνοιας, ομοψυχίας και ενότητας, να επιδιώξει να συσπειρώσει τον Βορειοηπειρωτικό κόσμο και, ανεξαρτήτως κοινωνικής προέλευσης, πολιτικής και ιδεολογικής τοποθέτησης, όλοι μαζί να αγωνιστούν για την επούλωση των πληγών και την επίλυση των ποικίλων προβλημάτων του μειονοτικού κόσμου.
Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Όλοι να δώσουν τα χέρια και να εργαστούν για την αναδιάταξη και δραστηριοποίηση της «Ομόνοιας» και να ακολουθήσουν τον δρόμο της ευθύνης, του καθήκοντος και της αγάπης προς τους χειμαζόμενους Βορειοηπειρώτες.
Γράφαμε σε προηγούμενο σημείωμά μας ότι «η νέα ηγεσία να μείνει μακριά από φατριασμούς, μικροφιλοδοξίες και μικροκομματισμούς και να επιδιώξει η «Ομόνοια» να παραμείνει, πράγματι, ανεξάρτητη, ώστε να επιτύχει την πραγμάτωση των καταστατικών της σκοπών, για τους οποίους και ιδρύθηκε».
Είναι ανάγκη να πρυτανεύσει πνεύμα συνδιαλλαγής, ομοψυχίας και ενότητας, για να καταστεί η οργάνωση ουσιαστική κυψέλη, που θα συγκεντρώσει γύρω της όλα τα στοιχεία εκείνα, τα οποία αφιλοκερδώς θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, με μόνον γνώμονα την ανάπτυξη του τόπου και την προστασία του κόσμου από κακοποιά και άλλα στοιχεία που υπονομεύουν και δολιεύονται την μειονότητα με κάθε τρόπο και ακόμη που μηχανεύονται την συρρίκνωση, διάλυση και καταστροφή της.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο νέος Πρόεδρός της, μορφωμένος και καλλιεργημένος άνθρωπος, με ανοιχτές τις κεραίες, θα εργαστεί για την πρόοδο και προκοπή του τόπου και θα καταβάλλει προσπάθειες να λειτουργήσει η «Ομόνοια» πραγματικά ανεξάρτητη, χωρίς  κομματικούς ή άλλους εναγκαλισμούς. Τα οποία ελληνικά κόμματα υπάρχουν ή εκείνα που, ίσως, θα ιδρυθούν να λειτουργήσουν σύμφωνα με τα καταστατικά τους, αφήνοντας την «Ομόνοια» έξω από κομματικές αντιπαλότητες και προσωπικές φιλοδοξίες. Με έναν λόγο, άλλη να είναι η λειτουργική και καταστατική κατεύθυνση της «Ομόνοιας» και άλλη των κομματικών σχηματισμών. 

ΙΜΙΑ - Για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια: Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τίμησε τους τρεις Ήρωες στον τόπο της θυσίας τους!

Δύο τουρκικά F-16 έκαναν χαμηλή πτήση πάνω από τα Ίμια και την Καλόλημνο στις 13:06, την ώρα που ο υπουργός Άμυνας πετούσε στην περιοχή - Τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν, ανακοίνωσε το απόγευμα το ΓΕΕΘΑ που αρχικώς απέκρυψε το περιστατικό - Χουριέτ: Προκαλεί ένταση με το στεφάνι στα Ίμια ο Έλληνας υπουργός

Την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος βρισκόταν σε ελικόπτερο που πετούσε πάνω από τα Ιμια, δύο τουρκικά μαχητικά έκαναν χαμηλές πτήσεις πάνω από την καλόλημνο και τα Ίμια, δημιουργώντας συνθήκες πρόκλησης επεισοδίου! 

Το περιστατικό συνέβη ώρα 13:06 το μεσημέρι της Παρασκευής, την ώρα που το ελικόπτερο NH-90 από το οποίο ο κ. Καμμένος έριξε στεφάνι στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, στη μνήμη των τριών Ελλήνων αξιωματικών που σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερο τους συνετρίβη στην κρίση των Ιμίων, βρισκόταν πάνω από τις νησίδες των οποίων την κυριαρχία η Τουρκία αμφισβητεί...

Ο σχηματισμός των δύο τουρκικών F-16 εισήλθε στις 13:06 στο FIR Αθηνών Βόρεια Καλόλημνου και εξήλθε στις 13:07 Nοτιοανατολικά Ιμίων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ «κατά τη διάρκεια της πτήσης τους πραγματοποίησαν υπέρπτησεις όπως παρακάτω:
•    1 F-16 υπέρπτηση άνωθεν ν.Καλόλημνο στις 13:06:30 στα 2000 πόδια.
•    1 F-16 υπέρπτηση άνωθεν ν.Ιμια στις 13:06:30 στα 1500 πόδια».

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Επτά χρόνια χωρίς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

Συλλείτουργο και μνημόσυνο, με αφορμή τη συμπλήρωση επτά χρόνων από την κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου, τελέστηκε την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών παρουσία πλήθους μητροπολιτών.
Το απόγευμα ο διάδοχός του Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του. Ηταν τα ξημερώματα της 28ης Ιανουαρίου 2008 όταν ένας από τους πιο λαοφιλείς εκπροσώπους του κλήρου που είδε ποτέ η σύγχρονη Ελλάδα έκλεισε για πάντα τα μάτια του νικημένος από την επάρατη νόσο. Η είδηση του θανάτου του βύθισε στο πένθος εκατομμύρια πιστούς από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, που τόσο αγάπησε ο καταγόμενος από την Ξάνθη -κατά κόσμον- Χρήστος Παρασκευαΐδης.
Ανήμερα του θανάτου του η ελληνική κυβέρνηση είχε κηρύξει τετραήμερο πένθος. «Σταθείτε όλοι όρθιοι στις επάλξεις και μην ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκιά μας. Διδάξτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως την εβίωσαν οι αείμνηστοι Πατέρες μας. Ο λαός μας ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσιά του. Το έχει κατ' επανάληψιν αποδείξει. Και θα το αποδείξει και πάλι. Αντίσταση και ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ό,τι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ό,τι κινδυνεύει» έλεγε στο τελευταίο μήνυμά του την Πρωτοχρονιά του 2008.
Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Χριστόδουλου τελέστηκε και στον Βόλο ιερουργούντος του μητροπολίτη Βελεστίνου Δαμασκηνού.
δημοκρατία

Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και Βόρειος Ήπειρος


Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ως φλογερός πατριώτης υπήρξε και καλός φίλος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. 
Ως Μητροπολίτης Δημητριάδος είχε συνεργαστεί στενά με τον μακαριστό Μητροπολίτη Σεβαστιανό, επέδειξε με άρθρα και δραστηριότητες έμπρακτο εδιαφέρον για το Βορειοηπειρωτικό, αλλά και αφού αναρριχήθηκε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών δεν μας ξέχασε.

Παραθέτουμε δελτίο τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την Δοξολογία που τέλεσε ο μακαριστός Χριστόδουλος για την 92η επέτειο της ανακύρηξης της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου και το μήνυμα του για το εθνικό θέμα που ακόμα και σήμερα είναι επίκαιρο όσο ποτέ:

19/2/2006 Δοξολογία για την επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και της αυτονομίας της Β. Ηπείρου 

Δοξολογία για τις επετείους της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και της αυτονομίας της Β.Ηπείρου τέλεσε το πρωί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Χριστόδουλος.

Αναφερόμενος στη Βόρειο Ήπειρο, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, έκανε λόγο για "τα διδάγματα της ιστορίας, τα οποία πρέπει να ενστερνιστούμε σήμερα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν λάθη " και τόνισε πως " οι Έλληνες έχουν αποδείξει πως είναι ανθεκτικοί στις πιέσεις και καλλιεργούν μέσα από το πνεύμα, τον πατριωτισμό και την δικαιοσύνη".
Όπως είπε και στην περίπτωση της Βορείου Ηπείρου όπως και κάθε φορά, "οι Έλληνες έχουν ακολουθήσει την πεπατημένη οδό, εκείνη που δεν υποτάσσεται μόνο στη λογική αλλά ενισχύεται από το συναίσθημα και την ψυχή, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς χαρακτηρίστηκαν ως "τρελλοί" λόγω του ανυπότακτου νου και της αδούλωτης λεβεντιάς τους έναντι ισχυροτέρων.
"Τρελλούς μας ανέβαζαν , τρελλούς μας κατέβαζαν όμως εμείς έτσι έχουμε συνηθίσει να αγωνιζόμαστε υπέρ των ιερών και των οσίων, όχι δίχως λογική αλλά με μια ψυχή και μια καρδιά. Αυτό απέδειξαν οι Έλληνες και κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αυτό απέδειξαν και οι πατριώτες της Βορείου Ηπείρου αργότερα το 1912-1913-'14, διακηρύσσοντας την αυτονομία τους. Με την ίδια τρέλλα αργότερα οι Έλληνες τα έβαλαν κατά το ΄40-΄41 με δύο αυτοκρατορίες παρά πάσαν λογικήν και αριθμών" υπογράμμισε.

Επισημαίνοντας εκ νέου τη συμβολή της Εκκλησίας στα μείζονα εθνικοκοινωνικά ζητήματα, ο Μακαριώτατος, υπενθύμισε το έργο του Μητροπολίτη Κόνιτσας Σεβαστιανού, ο οποίος, όπως είπε, "όταν τα τελευταία χρόνια η Β.Ήπειρος στέναζε υπό το πέλμα του Χότζα και του Αλία και όλος ο Ελληνισμός μιλούσε γι αυτό, εκείνος δεν δίστασε να προωθήσει το θέμα και να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της Διεθνούς Κοινότητας, για να προβάλλει το θέμα της Β.Ηπείρου".

"Τώρα", συνέχισε ο Μακαριώτατος "με την ελευθερία που υπάρχει εντός εισαγωγικών ίσως, φοβούμαι ότι έχουμε λησμονήσει την Β.Ήπειρο. Κανένας δεν μιλάει για την Βόρειο Ήπειρο, για τη Μακεδονία. Κι όμως ο Έλληνας είναι άνθρωπος που την δεδομένη στιγμή ξεχνά τα επουσιώδη και μικρά και συγκεντρώνει τις δυνάμεις του στα μεγάλα και ουσιώδη..."

Ο Αρχιεπίσκοπος, απηύθυνε έκκληση στις πολιτικές και διπλωματικές δυνάμεις να καταβάλλουν τις δέουσες προσπάθειες ώστε "να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων, πόσο μάλλον της Βορείου Ηπείρου η οποία κινδυνεύει να ερημώσει από το ελληνικό στοιχείο. Όπως είπε "είναι λυπηρό οι Έλληνες της περιοχής να αναγκάζονται να φεύγουν από τα πατρογονικά τους εδάφη και να διαρρέουν προς την Ελλάδα για βιοποριστικούς λόγους". "Γι αυτό, επισήμανε ο Μακαριώτατος, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια στην πατρίδα τους" .

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη στο γραφείο του, κάποιων Βορειοηπειρωτών οι οποίοι του ζήτησαν την συμπαράσταση του. Όπως είπαν, επιστρέφοντας μετά την συνταξιοδότησή τους από την Ελλάδα, στην ιδιαίτερη πατρίδα τους , δεν μπορούν να εισπράττουν την σύνταξή τους, διότι σύμφωνα με τους νόμους δεν δικαιούνται καταβολής της, όσοι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας μας. Το ελληνικό κράτος δεν δέχεται να τους καταβάλλει τις συντάξεις τους αφού τόπο διαμονής δηλώνουν πλέον την Βόρεια Ήπειρο, επικαλούμενο τον νόμο.

Ο κ. Χριστόδουλος, απηύθυνε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να ενσκήψουν στο πρόβλημα αυτό των Βορειοηπειρωτών, ούτως ώστε να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν μόνιμα στην Ελλάδα, γεγονός που θα επιφέρει την πλήρη εξάλειψη του ελληνισμού στην Β.Ηπειρο. "Κάποτε εφαρμόζαμε το δόγμα δεν διεκδικούμε τίποτε αλλά δεν δίνουμε και τίποτε" είπε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους αρμοδίους:

" Θέλετε να ερημώσει η Βόρειος Ήπειρος; Τα δικαιώματα των μειονοτήτων και διασφάλισή τους είναι εκ των ών ουκ άνευ και το πρώτο που θα πρέπει να εγγυηθούν αυτοί που μπορούν. Δεν είναι νοητό να καταπιέζεται σήμερα σε καιρούς δημοκρατίας η ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου. Ας τα μεταφέρουμε αυτά τα διδάγματα στις πολιτικές ηγεσίες και κυρίως ας θρέψουμε με αυτά τα τις ψυχές μας και τις ψυχές των παιδιών μας που θα πάρουν την σκυτάλη. Για να μην αναρωτιόμαστε μετά γιατί χάνουμε τα δίκαιά μας και γιατί δεν έχουμε φίλους και συμμάχους. Διότι οι φίλοι και οι σύμμαχοι μας υπολογίζουν όταν είμαστε γενναίοι και διεκδικητές και όχι αδρανείς".

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές - θα συγκυβερνήσει με ΑΝΕΛ



1. ΣΥΡΙΖΑ  36,34%  - 149 έδρες
2. Νέα Δημοκρατία  27,81%  -  76 έδρες
3. Χρυσή Αυγή 6,28% - 17 έδρες
4. Το Ποτάμι  6,05% - 17 έδρες
5. ΚΚΕ 5,47% - 15 έδρες
6. Ανεξάρτητοι Έλληνες  4,75% - 13 έδρες
7. ΠΑΣΟΚ  4,68% - 13 έδρες




εκτός Βουλής

8.   Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών  2,46%
9.   Ένωση Κεντρώων  1,79%
10. Τελεία - Απόστολος Γκλέτσος  1,77%
11. ΛΑ.Ο.Σ   1,03%
12. ΑΝΤΑΡΣΥΑ  0,64%
13. Πράσινοι - Δημοκρατική Αριστερά  0,49%


Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους αναδείχθηκε πρωθυπουργός ο αρχηγός ενός αριστερού κόμματος! Είναι ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, της μετεξέλιξης ουσιαστικά του ΚΚΕ Εσωτερικού, του κόμματος των αναθεωρητών κομμουνιστών της Ελλάδας, με ηγέτη τις δεκαετίες 1970 και 1980 τον αείμνηστο Λεωνίδα Κύρκο. Ο κ. Τσίπρας ήταν και ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που ορκίστηκε με πολιτικό όρκο. 
Οι Έλληνες ψηφοφόροι απηυδισμένοι από την πολιτική λιτότητας της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και μετά από 40 χρόνια εναλλαγής στις κυβερνήσεις των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, έδωσαν την πρώτη θέση σε ένα κόμμα που αποτελείτο από συνιστώσες μεταξύ άλλων μαοϊκών, αναρχικών, οικολόγων οι οποίοι αρνούνται κάθε ιερό και όσιο του ελληνικού έθνους. Πρόκειται για θολοκουλτουριάρηδες ιδεολόγους που κόπτονται για τα δικαιώματα των λαθρομεταναστών και καθόλου για αυτά των Ελλήνων.
Σε αυτό καλούνται να κρατήσουν ισορροπία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου που έθεσαν τις ανάλογες κόκκινες γραμμές για την κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Πρόκειται πραγματικά για ιστορική στιγμή, αφού θα είναι η πρώτη ελληνική κυβέρνηση μετά το 1974 που δεν θα αποτελείται ούτε από τη ΝΔ ούτε από το ΠΑΣΟΚ.
Φυσικά για το Βορειοηπειρωτικό δεν περιμένουμε κάτι ιδιαίτερο, αλλά τουλάχιστον τώρα είμαστε υποψιασμένοι. Οι πατριωτικές κορώνες και υποσχέσεις των πρώην κυβερνώντων αποδείχτηκαν κενό γράμμα, ενώ τώρα ξέρουμε ότι από τους διεθνιστές δεν μπορούμε να έχουμε ούτε προσδοκίες ούτε απαιτήσεις...

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Γ. Παπανδρέου σε αλβανικό κανάλι: Η θάλασσα μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί, η Τσαμουριά ανήκει στην ιστορία



Σε μια τηλεφωνική συνέντευξη για το Top Channelμόνο λίγες ώρες πριν τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, ο πρώην πρωθυπουργός κ Γ. Παπανδρέου, ο αρχηγός του νέου κόμματος Κίνημα, κάνει μια ανάλυση για την κρίση της χώρας.

« Η Ελλάδα έπεσε σε μια οικονομική κρίση, αλλά εγώ πιστεύω πως ο λόγος για αυτή την οικονομική κρίση, είναι η πολιτική κρίση. Η υπόθεση της αναδιοργάνωσης του κράτους, ο πόλεμος στην διαφθορά, η διαφάνεια και η αξιοκρατία. Και οι υποθέσεις αυτές έγιναν τεράστιες  κατά τα τελευταία 10 – 15 χρόνια όταν και η Ελλάδα μεγάλωσε. Για αυτά δεν μας ενημέρωσαν για το λόγο αυτό πήγαμε στην κρίση και χρειάστηκε η παρέμβαση της Τρόικας. Εγώ πιστεύω πως στις υποθέσεις αυτές δεν λήφθηκαν υπόψη από την Κυβέρνηση, αλλά και από το κόμμα στην οποία συμμετείχα και εγώ και δεν τα αντιμετωπίσαμε. Μέσω αυτής εγώ σκέφτομαι πως πρέπει εμείς νε συμπεριλάβουμε τους έλληνες πολίτες και να κάνουμε αλλαγές  και για το λόγο αυτό εγώ έχω προτείνει το δημοψήφισμα» είπε ο Παπανδρέου.

Όταν ρωτήθηκε για τις ευθύνες τους για την δημιουργία της ελληνική κρίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου εκφράστηκε: «Εγώ ήμουν αυτός που θα διαχειριζόμουν την δημιουργημένη κρίση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί αυτή μας άφησαν με χρέος  50,6 % σχεδόν τα διπλάσια του χρέους που η Ελλάδα είχε. Επίσης αυτή πλαστογράφησαν τα στατιστικά, με τρόπο ώστε να το καλύψουν. Αυτά τα πράγματα δημιούργησαν την κρίση. Σίγουρα και με την κρίση της Ευρωζώνης και την Παγκόσμια κρίση, συνδεδεμένα με την κρίση μας.
Αλλά εγώ ήμουν αυτός που έπρεπε να πληρώσει το λογαριασμό των υπευθύνων των λαθών και αποτυχιών των άλλων.  Αλλά σίγουρα, κάνοντας αυτό χρειάστηκε εγώ να κάνω πολύ δύσκολες επιλογές, πολύ δύσκολες περικοπές».

Δεκάδες θύματα στη Μαριούπολη από την επίθεση των Ρώσων αυτονομιστών - Ανησυχία από την Αθήνα για τους ομογενείς

Δεκάδες θύματα στη Μαριούπολη - Οι φιλορώσοι προανήγγειλαν επίθεση
Ως και σε 27 ανεβάζουν τους νεκρούς από το βομβαρδισμό στη Μαριούπολη οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, ενώ υπάρχουν και δεκάδες τραυματίες. Την ίδια ώρα, δηλώσεις των φιλορώσων αυτονομιστών θέλουν να ετοιμάζεται επίθεση στην πόλη όπως και σε άλλες, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της ΕΕ
Ένας ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA της Ρωσίας, πως οι αντάρτες εξαπέλυσαν σήμερα μία επίθεση στην πόλη της Μαριούπολης.

"Σήμερα εξαπολύθηκε μία επίθεση στη Μαριούπολη. Θα είναι το καλύτερο δυνατό μνημείο σε όλους τους νεκρούς μας", φέρεται να είπε σε μία τελετή στην πόλη Ντονέτσκ, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Στην ίδια περίσταση ο Ζαχαρτσένκο είπε ότι οι αυτονομιστές σχεδιάζουν να περικυκλώσουν την Ντεπάλτσεβε, μία πόλη βορειοανατολικά του Ντονέτσκ, τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Η υπό κυβερνητικό έλεγχο Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα, βρίσκεται σε έναν παραλιακό δρόμο που ξεκινά από τα ρωσικά σύνορα και φθάνει στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε τον Μάρτιο από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Μακελειό μέσα στην πόλη

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Καθηγητής Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης: Η Βόρειος Ήπειρος απελευθερώθηκε 3 φορές εντός ολιγοτέρων των 30 ετών

Ιδιαίτερη αναφορά στο Βορειοηπειρωτικό στη βιβλιοπαρουσίαση του έργου του Δρος Παπαφλωράτου «Η Ιστορία του Ελληνικού Στρατού (1833-1949)»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου άλλη μια, διευρυμένη αυτή τη φορά παρουσίαση, του έργου του Δρος Ιωάννη Παπαφλωράτου, Νομικού–Διεθνολόγου και Καθηγητού της Σχολής Εθνικής Αμύνης με τίτλο «Η Ιστορία του Ελληνικού Στρατού (1833-1949). Η Δράση των I-VIII Μεραρχιών Πεζικού» από της εκδόσεις Σάκκουλα.

Της Αθηνάς Κρεμμύδα*  23/01/2015

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του δήμου Παπάγου–Χολαργού παρουσία και του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαου Δένδια ο οποίος απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό τονίζοντας την μεγάλη προσφορά του βιβλίου στην μεταλαμπάδευση της πλούσιας Ελληνικής Ιστορίας στις επόμενες γενεές. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο δήμαρχός Παπάγου–Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, ενώ την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός κ. Μιχαήλ Κωσταράκος ο οποίος προλογίζει και το βιβλίο μαζί με τον Αντιστράτηγο ε.α. και Επίτιμο Διοικητή ΙΧ Μεραρχίας Πεζικού κ. Δημήτριο Τόρβα. Την παρουσίαση συντόνισε ο κ. Χρήστος Μπολόσης, Υποστράτηγος ε.α. ενώ η παρουσίαση του έργου έγινε από τον Δρ. Ιωάννη Παρίση, Υποστράτηγο ε.α. και από τον Καθηγητή Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Μάζη.

Στους δύο πολυσέλιδους τόμους του βιβλίου, περικλείεται όλη η ιστορία του νεότερου Ελληνικού κράτους και η σταδιακή επέκτασή του, μέσω της απελευθερώσεως εδαφών στα οποία διαβιούσαν ομογενείς πληθυσμοί όπως στην Βόρειο Ήπειρο. Δίδεται μεγάλη έμφαση σε «δύσκολες» περιόδους για τον νεότερο Ελληνισμό, όπως ο «Εθνικός Διχασμός» και η Μικρασιατική Εκστρατεία. Το έργο δεν αποτελεί μία στεγνή παράθεση στρατιωτικών γεγονότων, καθώς ο συγγραφέας δεν παραγνωρίζει τα τεκταινόμενα στην εσωτερική πολιτική, ιδίως όσα είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Επίσης, γίνεται διασύνδεση των γεγονότων με τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, οι οποίες επέδρασαν καθοριστικά στο ελληνικό γίγνεσθαι. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι το έργο αυτό από  πολλούς ειδικούς και βιβλιοκριτικούς έχει χαρακτηριστεί ως «κόσμημα» για την βιβλιοθήκη μας.

Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε στο κοινό η τοποθέτηση του καθηγητού γεωπολιτικής κ. Μάζη, ο οποίος επεσήμανε την ιδιαίτερη αναφορά του συγγραφέα στο Βορειοηπειρωτικό ζήτημα και επέλεξε να δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό λέγοντάς τα εξής:  

«Οφείλω με ιδιαίτερη χαρά να επισημάνω ότι ο συγγραφέας αποδίδει την δέουσα προσοχή στο λεγόμενο βορειοηπειρωτικό ζήτημα, το οποίο είναι ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα υποκεφάλαια του βιβλίου όπως έγραψε και η γνωστή βιβλιοκριτικός κα Χαρίκλεια Δημακοπούλου στην εφημερίδα «Εστία». Περιγράφει με ενάργεια και πληρότητα την πορεία συστάσεως του αλβανικού κράτους και την σταδιακή τύχη του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, συχνά εγκαταλελειμμένου από την Αθήνα. Ο αναγνώστης μαθαίνει ότι: όχι μόνον αλβανικό έθνος δεν υπήρχε αλλά ούτε καν αλβανικό λεξικό, ενώ η παιδεία της ευρυτέρας περιοχής ευρίσκετο εις χείρας των Ελλήνων. Και όμως, επεκράτησε η πολιτική εξωγενών παραγόντων και δη δύο Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής, οι οποίες κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα αλβανικό κράτος εκ του μηδενός και μάλιστα με διευρυμένη εδαφική επικράτεια. Είναι ίσως ελάχιστα γνωστό ότι η Βόρειος Ήπειρος απελευθερώθη 3 φορές εντός ολιγοτέρων των 30 ετών. Δυστυχώς, όμως τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων επεκράτησαν και αυτή ουδέποτε ενεσωματώθη εις τον Εθνικό κορμό.»

* Ραδιοφωνικής παραγωγού της εκπομπής «Βόρειος Ήπειρος.GR»

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Αφιέρωμα στην επαρχία Δίβρης από την ιστοσελίδα της ΣΦΕΒΑ

Να γνωρίσουμε τα χωριά της Βορείου Ηπείρου: Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΔΙΒΡΗΣ

Είναι μία από τις επαρχίες με ελληνικής καταγωγής πληθυσμό που υπάγεται στο νομό των Αγ. Σαράντα.
Συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένα τα ελληνικής καταγωγής χωριά: Άνω Λεσινίτσα,  Κάτω Λεσινίτσα,  Τσερκοβίτσα,  Καισαράτι,  Γιαννιτσάτι,  Λουψάτι, Άγιος Ανδρέας, Δίβρη, Μεμόραχη, Ρουμαντζά, Ντερμίσι και Ναβαρίτσα με αλβανικό πληθυσμό.
Η επαρχία είναι ορεινή και οι περισσότερες από τις κοινότητές της απλώνονται στους πρόποδες των βουνών του Διβροβουνίου, της Στουγάρας, του Σεντενίκου, του ΑηΛια, του Σεντελί κι αυτό λόγω της ασφάλειάς τους από τις επιδρομές των ληστών και των εχθρικών ορδών στο διάβα των αιώνων.
Μέχρι που άνοιξε ο αυτοκινητιστικός δρόμος Ντερμίσι-Θεολόγο η συγκοινωνία γινόταν με τα ζώα ή με καραβάνια, τόσο για την προμήθειά τους, όσο και για την διακίνησή τους.

Ο δρόμος έδωσε μια ανάσα στην περιοχή, που όπως λέει και ο λαϊκός ποιητής;
Κίνησε ο δρόμος του Ντερμίσι,
για να πάει στο Θεολόγο,
για να πάει στο Θεολόγο
δίχως πρόστιμα και λόγο…

Και σήμερα, 24 χρόνια δημοκρατίας στην Αλβανία, η συγκοινωνία στην επαρχία αυτή είναι από τις δυσκολότερες, λόγω της κακής κατάστασης της οδοποιίας, ιδίως τα δύο απομακρυσμένα χωριά της Άνω και Κάτω Λεσινίτσας.
Είναι μια περιοχή πολύ ευνοϊκή για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, ιδίως των γιδοπροβάτων, της καλλιέργειας των αμπελιών και της οπωροκαλλιέργιας. Πλούσια σε φαρμακευτικά φυτά, όπου στον καιρό του γεωργικού συνεταιρισμού σηκώθηκαν και αποθήκες για την  συγκομιδή και επεξεργασία τους, εξασφαλίζοντας ένα καλό  χρηματικό ποσό στα έσοδα  του συνεταιρισμού.
Λόγω των βουνών και πλαγιών έχει πολλά βοσκοτόπια, δάση και, φυσικά, πολλά άγρια ζώα, μια ζώνη κατάλληλη για κυνήγι.

Να γνωρίσουμε τα χωριά της Βορείου Ηπείρου: Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΔΙΒΡΗΣ
Οι αρχαιολογικές έρευνες, τα ερείπια, τα μνημεία, και ιδίως οι παμπάλαιες εκκλησιές μαρτυρούν για πανάρχαιους οικισμούς, πράγμα που μιλούν για την ελληνικότητα του χώρου. Η πλούσια παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, οι πανέμορφες ενδυμασίες,  διατηρήθηκαν μέχρι τις μέρες μας. Ν’ αναφέρουμε τα φρούρια της Μάλτσανης και της Ρίπεσης που ανήκουν στον 4ο αιώνα π.Χ., το οχυρό στο Καρόκι του 3ου αιώνα π. Χ. και το ό,τι μέχρι την δεκαετία του 1940 η περιοχή  είχε 50 εκκλησίες και 6 μοναστήρια.


Στη γενικότητα, λόγω των δυσμενών συνθηκών, πολλοί κάτοικοι της επαρχίας αυτής έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα, Αμερική, Αίγυπτο, Αυστραλία και στην Πόλη.
Σχεδόν στο κέντρο της επαρχίας βρίσκεται η τοποθεσία με την ονομασία «ΘΕΟΛΟΓΟ». Ένα κέντρο, μια τοποθεσία που μπήκε στην ιστορία με τα γεγονότα και την ιστορία του.
Ως κέντρο των ορεινών χωριών και λόγω της τοποθεσίας, έγινε και το κέντρο του παρτιζάνικου κινήματος. Εδώ ιδρύθηκαν η Τέταρτη παρτιζάνικη Ομάδα και η 19η Ταξιαρχία Κρούσης. Εδώ λειτούργησε  και το πρώτο παρτιζάνικο νοσοκομείο, όπου έγιαναν τις πληγές τους δεκάδες παρτιζάνοι. Εδώ, όμως, είχε την έδρα της και η Αντιφασιστική Επιτροπή του Αγώνα, εδώ έγιναν τα παρτιζάνικα δικαστήρια όπου εκτέλεσαν δεκάδες αθώους παρτιζάνους κι άλλους πολίτες. Ο συγγραφέας Α. Τσάκας το περιέγραψε και το ονομάτισε «το φονικό παλάτι».

Το 1965 όλα αυτά τα χωριά ενώθηκαν και σχημάτισαν τον ενωμένο συνεταιρισμό «Συναδέλφωση», με κέντρο την Μεμόραχη.
Με τη νέα διοικητική διαίρεση, στην μεταπολίτευση, και την ίδρυση των επαρχιών, το κέντρο της επαρχίας έγινε το Κεφαλοχώρι, η Δίβρη.
Με τα φυσικά τοπία, τα αρχαιολογικά μνημεία, τα κρύα νερά, την χλωρίδα και πανίδα, η επαρχία αυτή έχει όλες τις προϋποθέσεις για μια τουριστική περιοχή. 
Αυτό όταν δημιουργηθούν οι συνθήκες.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Προεκλογική επιστροφή Γερασιμίδη στο Αργυρόκαστρο για "εθνικούς λόγους";

Αν και στο ελληνικό δημόσιο οι προσλήψεις προεκλογικά απαγορεύονται ρητά από τον νόμο, παρ' όλα αυτά πέντε μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές, σύμφωνα με φήμες που άρχισαν να κυκλοφορούν από χθες, αλλά σήμερα γίνονται όλο και πιο έντονες, "μαγειρεύεται" η επιστροφή στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο του εκεί πρώην μορφωτικού ακολούθου Νίκου Γερασιμίδη.
Το θέμα είναι ότι δεν προβλέπεται από πουθενά μία τέτοια θέση, μιας και ο ρόλος του συντονιστή Ελληνικής Παιδείας στην Αλβανία από την πλευρά του ελληνικού κράτους έχει ανατεθεί στον κ. Γιώργο Χρονόπουλο που έχει έδρα του τα Τίρανα. 
Παράλληλα, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν προβλέπεται πρόσληψη στο εξωτερικό για την ειδικότητα του καθηγητή διοίκησης επιχειρήσεων, όπως είναι αυτή που κατέχει ο κ. Γερασιμίδης. Ίσως οι φήμες αυτές να μην άξιζαν δημοσίευσης αν δε είχε προηγηθεί και παλαιότερα και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2012, προσπάθεια για έκνομη επανατοποθέτηση του στο Προξενείο Αργυροκάστρου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρξαν πιέσεις από το γραφείο του απερχόμενου Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου αρχικά στο προξενείο, αλλά στη συνέχεια υπήρξε άρνηση κατ' αρχήν από την Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμική Εκπαίδευσης, που κάμφθηκε όμως στη συνέχεια από την παρέμβαση του Υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου. Οι ίδιες πληροφορίες λένε μάλιστα ότι εστάλη και σχετικό αίτημα προς το Συμβούλιο της Επικρατείας για κατ΄εξαίρεσιν πρόσληψη για "εθνικούς λόγους".
Είναι αλήθεια άραγε ότι ελάχιστες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα μαγειρεύεται Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους κυρίους Βενιζέλο και Λοβέρδο; 

Το έγγραφο του διορισμού του κ. Γερασιμίδη στο Αργυρόκαστρο τον Αύγουστο του 2012 από τον τότε Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο...
  
... και το έγγραφο της ανάκλησης


Αλβανικά δημοσιεύματα κατά της Αγιοποίησης του Παΐσιου γιατί έλεγε ότι η Ελλάδα θα πάρει την Πόλη και τη Β. Ήπειρο


Η αγιοποίηση του Μοναχού Παΐσιου από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας, έχει αντιμετωπίσει κριτική στον ελληνικό Τύπο, έχει ανοίξει, επίσης, μια συζήτηση για την αντικειμενικότητα της Εκκλησίας που ακολουθεί στην αγιοποίηση των  ιερέων, γράφει η αλβανική  ‘Tema’ και συνεχίζει: 

Στην περίπτωση της αγιοποίησης του Παΐσιου, έγινε 21 χρόνια μετά το θάνατό του και όχι 70 ή 100 χρόνια, όπως προβλέπει ο κανόνας της Εκκλησίας.

Επιχείρημα  της Συνόδου του Πατριαρχείου ήταν η άσκηση μεγάλης πίεσης από τους πιστούς και με  την απουσία μιας εξήγησης, παρά μόνο τη δημοτικότητά του, η εφημερίδα «Καθημερινή» αναφέρει μερικές από τις εξηγήσεις που οδήγησαν στην αγιοποίηση του μοναχού, συνεχίζει το αλβανικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα, η δημοτικότητα του μοναχού μπορεί να ελεγχθεί από τον υψηλό αριθμό πωλήσεων των βιβλίων και των φωτογραφιών του μοναχού, που αναφέρονται στην αγιότητά του και σε μελέτες που αναφέρονται σε αυτόν.

Η φήμη του μοναχού Παΐσιου που έζησε στο Όρος Άθως,  λένε ότι είχε προβλέψει την ελληνική κρίση.

Σε τέσσερα βιβλία που έχουν εκδοθεί από τον ίδιο, προβλέπει, επίσης, την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης καθώς και των αλβανικών εδαφών από την Ελλάδα.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι προφητείες του για τους Αλβανούς, τους  Σκοπιανούς και τους Τούρκους, ήταν αυτά που ήθελαν να ακούσουν οι πραγματικοί Έλληνες.

«Οι Αλβανοί τι θα κάνουνε, μοναχέ;»

«Αφήστε τους, αυτοί δεν μετράνε»

«Με τα Σκόπια, μοναχέ;»

«Αυτά δεν τα υπολογίζουμε»

«Με την Κωνσταντινούπολη μοναχέ;»

«Θα την καταλάβουν οι Ρώσοι, και θα μας την παραχωρήσουν», αναφέρει το αλβανικό δημοσίευμα.



"Οι Βορειοηπειρώτες να μη φοβούνται, επειδή κάποια μέρα θα ελευθερωθούν από κάποια παλικάρια! Οι ελευθερωτές δεν θα καταλαβαίνουν από πολιτικές και θα μπουν μέσα για να βοηθήσουν. Οι πολιτικοί, από τη μια θα χαρούν κι αυτοί, από την άλλη όμως… είναι δεσμευμένοι και δεν θα μπορούν να ενεργήσουν. Οι άλλες χώρες θα το δεχτούν και θα πουν ότι αφού έγινε, τώρα δεν μπορεί να αλλάξει. Γι' αυτό δεν πρέπει να φοβούνται οι Βορειοηπειρώτες, επειδή λειτουργούν και οι πνευματικοί νόμοι. Ο πόνος για τη Βόρειο Ήπειρο είναι μεγάλος, επειδή ήμασταν μια οικογένεια και μας χώρισαν. Είναι σαν να λες κάποια από τα παιδιά σου να χωριστούν από τα άλλα"…

Ήταν μία ρήση του Οσίου Παϊσίου για το εθνικό μας ζήτημα. Αμήν!

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Λεωνίδας Παπάς στο ΚΑΝΑΛΙ 1: Προτεραιότητά μας μία έκθεση για τα προβλήματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας

Λ. Παππάςτου Θοδωρή Ασβεστόπουλου
Αλλαγή σελίδας πραγματοποιήθηκε στην «Ομόνοια», την οργάνωση που ιδρύθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1991 με σκοπό την εκπροσώπηση των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, μετά την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία. Την περασμένη Κυριακή (11 Ιανουαρίου 2015), ύστερα από τις εκδηλώσεις για την 24η επέτειο ίδρυσης της οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος γύρος των εκλογών για τη θέση του προέδρου, όπου νικητής αναδείχθηκε ο πολιτικός μηχανικός κ. Λεωνίδας Παππάς. 

Πρόκειται για έναν νέο στην ηλικία ομογενή αλλά παλαίμαχο στους αγώνες στέλεχος για την διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, γεγονός που προκάλεσε κλίμα αισιοδοξίας .
Μιλώντας στο ΚΑΝΑΛΙ 1 για τις προτεραιότητες που θέτει ως πρόεδρος της Ομόνοιας ο κ. Παππάς δήλωσε τα εξής:
«Σε πρώτη φάση αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ενισχύσουμε τις δομές της οργάνωσης. Να ανακτήσουμε γραμματειακή υποστήριξη, αλλά και επικοινωνία με όλους τους Βορειοηπειρώτες που ζουν ανά την Ελλάδα αλλά και τους συμπατριώτες μας που παραμένουν στα πατρώα εδάφη, κάτι που θα κατορθώσουμε με τακτική έκδοση εφημερίδας και άλλα μέσα».
Παράλληλα σημείωσε ότι θα καταρτιστεί σύντομα μία έκθεση που θα σταλεί στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, η οποία θα αναφέρεται σε όλα τα προβλήματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, με βασικότερα αυτά της Παιδείας, του περιουσιακού και της ιδιοκτησίας των Βορειοηπειρωτών, καθώς και της διοικητικής διαίρεσης, δηλαδή το αντίστοιχο σχέδιο «Καλλικράτης» στην αλβανική επικράτεια, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα

για την επίλυση τους.

«Φυσικά για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να εντάξουμε στις δομές της Ομόνοιας νέο αίμα, με έντιμους και ικανούς ανθρώπους», τόνισε με νόημα ο κ. Παππάς, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ένα άνοιγμα της οργάνωσης η οποία χαρακτηρίστηκε από εσωστρέφεια την τελευταία δεκαετία.
Ο νέος πρόεδρος της Ομόνοιας, είχε την ευκαιρία να συναντήσει από την πρώτη κιόλας μέρα της θητείας του τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην Ηγουμενίτσα, όπου του έθεσε το πάγιο αίτημα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου προς το εθνικό κέντρο: την επαναφορά των συντάξεων του ΟΓΑ προς τους ηλικιωμένους ομογενείς.
«Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός έχει ανάγκη να αισθανθεί ισότιμο μέλος του οικουμενικού Ελληνισμού και όχι ένα ξεχασμένο κομμάτι του», υπογράμμισε ο κ. Παππάς στην παρέμβαση του ενώπιον του κ. Σαμαρά, ενώ αναφέρθηκε και στο ταμπού που υπάρχει στην Ελλάδα, σχετικά με το Βορειοηπειρωτικό, καθώς δεν έχει στην πολιτική ατζέντα τη θέση που του αρμόζει.
Ο Λεωνίδας Παππάς τόνισε την ανάγκη ένωσης όλων των Βορειοηπειρωτών γύρω από την Ομόνοια προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς της. Έθεσε όμως ως απαραίτητη προϋπόθεση η ίδια η οργάνωση να πείσει ότι εργάζεται για τον τόπο τους και όχι για τα ιδιοτελή συμφέροντα κάποιων στελεχών της, που οδήγησαν σε ευκαιριακές συμμαχίες με τα αλβανικά κόμματα και κυβερνήσεις και προκάλεσαν διασπάσεις τα τελευταία δέκα χρόνια.

Αγγελική Τσαούση μοναχή (1932-2015)

Ως μέλη της ΣΦΕΒΑ και του ΠΑΣΥΒΑ της είμαστε ευγνώμονες διότι:

- Πολλοί από εμάς που μεγαλώσαμε στη Θεσσαλονίκη την είχαμε ως παιδίατρο.

- Μας ενέπνεε συνεχώς με το παράδειγμά της, ένα παράδειγμα συνεχούς, άοκνης, απόλυτα ανιδιοτελούς προσφοράς συνδυασμένης με ταπείνωση και χωρίς την παραμικρή διάθεση αυτοπροβολής, ένα ζωντανό παράδειγμα αγάπης προς τον πλησίον και ζωής αναλωμένης στην διακονία των εμπερίστατων αδελφών.

- Η ίδια και η αδελφότητα της «Αγάπης Χριστού» χαρακτηρίζονταν από γνήσια φιλοπατρία και ήταν πάντοτε συμπαραστάτες στον αγώνα μας για το Βορειοηπειρωτικό. Επιπλέον, και ειδικά την δεκαετία του 1990, είναι οι αμέτρητες οι οικογένειες Βορειοηπειρωτών και Αλβανών, που βρήκαν ιατρική φροντίδα και αγάπη στο παιδιατρείο της.

Προσευχόμαστε στον Άγιο Θεό, που τόσο βαθειά Τον αγάπησε, να την αναπαύσει και να την κατατάξει μετά δικαίων και η ίδια να εύχεται από εκεί για εμάς και την Πατρίδα μας.

ΣΦΕΒΑ, 6/1/2015

Ο πρόεδρος του κόμματος ΕΕΜΜ χαιρετίζει την εκλογή του νέου προέδρου της Ομόνοιας!

455Η ηγεσία του Κόμματος των Ελλήνων «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» ΕΕΜΜ-ΜΕΓΚΑ, ιδιαίτερα γνοιαστική για τις τύχες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και υπεύθυνο για το ρόλο και την αποστολή που αβίαστα και ηθελημένα ανέλαβε, για την προώθηση  των πολιτικών και κοινωνικών συμφερόντων του Ελληνισμού στην Αλβανία, εύχεται ειλικρινά κι απροκατάληπτα στο Νέο Πρόεδρο της Ομόνοιας κύριο ΛΕΩΝΙΔΑ ΠΑΠΑ, καλές επιτυχίες στο δύσκολο έργο για την αποκατάσταση του κύρους του θεσμού της οργάνωσης και της σύμπραξης όλων των Ελλήνων μέσα σ’ αυτόν, όπως έχει ορίσει και η ιδρυτική του διακήρυξη.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΣΙΟΣ

Άγιοι Σαράντα 18.1.2015

ΕΕΜΜ

Καλά, από τον Σαμαρά το περιμέναμε ότι θα ξαναέταζε τις συντάξεις - τώρα μας πήρε χαμπάρι και ο Τσίπρας!

Στις τελευταίες ομιλίες του ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρεται στις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών. Ο πρωθυπουργός μετά τις αγάπες και τις σκέψεις του προς το Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό αποφάσισε προεκλογικά να δεσμευτεί ότι θα επαναφέρει τις συντάξεις ανασφάλιστων υπερήλικων εντός του 2015. Νομίζω ότι είναι πια αργά για δάκρυα κύριε Σαμαρά….αν το πιστεύετε αυτό τότε γεννιούνται κάποια βασικά ερωτήματα:
- Γιατί η κυβέρνηση έστω και την τελευταία στιγμή στις 500 περίπου τροπολογίες που ψηφίστηκαν το τελευταίο μηνά στην βουλή δεν πέρασε τροπολογία για τους ανασφάλιστους υπερήλικες;
- Γιατί τόσο καιρό στις συναντήσεις των Βορειοηπειρωτικών φορέων που είχαν με μέλη της κυβέρνησης σας δεν έκαναν καμία αναφορά στην επαναφορά των συντάξεων;
Ας μην ξεχάσουμε βεβαίως και τις δηλώσεις του διοικητή του ΟΓΑ που είχε δηλώσει δημοσίως και πριν τις Ευρωεκλογές ότι τον Μάιο 2014 οι συντάξεις θα δοθούν κανονικά στους ανασφαλίστους και χρησιμοποιώντας την γνωστή φράση…. «με εντολή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά θα γίνει επαναφορά των συντάξεων».
Την στιγμή που δεν έγιναν όλα τα παραπάνω είναι και πολύ δύσκολο να σας πιστέψουν οι Βορειοηπειρώτες ψηφοφόροι.
Αλέξης Τσίπρας: Δεσμεύομαι για τις συντάξεις μόνο αν είμαι αυτοδύναμος
Συνάντηση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με μέλη Βορειοηπειρωτικών και Ποντιακών Συλλόγων είχε ο Αλέξης Τσίπρας και κύριο θέμα συζήτησης ήταν η επαναφορά των συντάξεων. Στην ομιλία του ο κύριος Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι για να γίνει η επαναφορά του επιδόματος του ΟΓΑ πρέπει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να έχει πλήρη αυτοδυναμία στην βουλή σε διαφορετική περίπτωση…ξεχάστε τις συντάξεις. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι Βουλευτές, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αλέξης Μητρόπουλος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, τόνισε:

Σερβία και Μαυροβούνιο ζήτησαν εξηγήσεις από τα Τίρανα για την "Μεγάλη Αλβανία", η Ελλάδα πότε;

Η κατοικία του Αλβανού πρωθυπουργού, κατά την παραμονή της πρωτοχρονιάς, 
είχε καλυφθεί με πανό με τη Μεγάλη Αλβανία


Το υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Μαυροβουνίου, απέστειλε νότα στην πρεσβεία του Μαυροβουνίου στα Τίρανα, να ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη σημαία της λεγόμενης «Μεγάλης  Αλβανίας» που εμφανίσθηκε στην κατοικία του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα.

Νωρίτερα, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι η Σερβία είχε κάνει διάβημα προς την Αλβανία, λόγω της σημαίας με το χάρτη της ‘Μεγάλης Αλβανιας’ που είχε κρεμασμένη ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Ο Ράμα, επανειλημμένα υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για «Μεγάλη Αλβανία» και ότι όλοι οι Αλβανοί θα ζουν μαζί όταν τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελέσουν μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως γράφει η Ούτρινσκι Βέσνικ.


Πρόεδρος Αλβανίας: Φυσιολογικά θα γίνει η ένωση των Αλβανών!

Ο πρόεδρος της Αλβανίας σε συνέντευξή του  στα μέσα ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου,  δήλωσε ότι η εθνική ένωση των Αλβανών θα γίνει, βαθμηδόν,  με φυσικό τρόπο.


Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους,  εάν θα υπάρξει κάποτε η ημέρα της εθνικής ένωσης των Αλβανών, ο πρόεδρος Μπουγιάρ Νισάνι απάντησε ως εξής: 

«Η εθνική ένωση θα πραγματοποιηθεί, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αλλά θα έρθει με φυσικό τρόπο. Να είστε σίγουροι ότι  θα γίνει όπως βλέπουμε την υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων με ρεαλισμό, πλήρως δημοκρατικά και απόλυτα φυσιολογικά».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Αλβανίας,  κατέκρινε τη συνεργασία και την οικονομική ανάπτυξη  μεταξύ της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο, ως κακή και απαράδεκτη.

Τόνισε, ακόμη, ότι δεν πρέπει να το λησμονεί κανένας ότι «για την Αλβανία και τους Αλβανούς οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ήταν και παραμένουν ένας βασικός εταίρος», είπε ο Νισάνι, σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα ‘Σέκουλι’.

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Μαζί με την γιορτή της Ομόνοιας και η εκλογή του Προέδρου - Νικητής αναδείχτηκε ο Λεωνίδας Παπάς

Στις 11 Ιανουαρίου 1991 μια ομάδα πρωτοβουλίας με τους: Ανδρέα Ζαρμπαλά, Αναστάσιο Ντούρο, Βαγγέλη Παπαχρήστο, Βαγγέλη Ζαφειράτη, Βασίλη Βασιλείου, Βασίλη Ζούλα, Γιώργο Μπούκα, Γιάννη Γιάννη, Δημήτρη Κίκη, Δημήτρη Ζούλα, Ζήσο Λούτση, Θοδωρή Βεζιάνη, Θανάση Μάλλιο, Κώστα Νάτσιο, Λάμπη Θανάση, Μιχάλη Λίτσιο, Νίκο Μπαλκόνη, Παναγιώτη Μπάρκα, Τηλέμαχο Κονίνη και Χριστάκη Τόλη, ίδρυσαν στη Δερβιτσιάνη  την Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΔΕΕΕΜ) με το όνομα «ΟΜΟΝΟΙΑ» κι απαίτησαν από το Υπουργείο  Δικαιοσύνης της Αλβανίας την έγκρισή της διαμέσου της υπογραμμένης αίτησης απ’ όλα τα ιδρυτικά μέλη και πάνω από 300 άλλες υπογραφές από Έλληνες που στήριζαν την πράξη αυτή.

Στις 20 Φεβρουαρίου 1991 συνήλθε στον Οβελίσκο του Αργυροκάστρου η ομάδα πρωτοβουλίας, όπου πρότειναν ως υπεύθυνο το Θοδωρή Βεζιάνη για να παραλάβει την απόφαση της έγκρισης από το Υπουργείο της Δικαιοσύνης.
Στις 22 Φεβρουαρίου 1991 το πρωί η χαρμόσυνη είδηση ξεσηκώνει τους Έλληνες των Τιράνων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και σε μια επίσημη τελετή ο Υπουργός παραδίνει την απόφαση στην αντιπροσωπεία της ιδρυτικής ομάδας:
Το βράδυ της ίδιας μέρας οι Έλληνες του Φίερι υποδέχονται την αντιπροσωπεία και πανηγυρίζουν για τη νίκη.
Στις 24 Φεβρουαρίου 1991, με την παρουσία αντιπροσώπων σχεδόν απ’ όλα τα χωριά της Δρόπολης, στη Δερβιτσιάνη έγινε ο μεγαλύτερος πανηγυρισμός. Μετά από μερικούς μήνες έγιναν οι ταχτικές συνδιασκέψεις των δύο παραρτημάτων: του Αργυροκάστρου και των Αγ. Σαράντα.

Μία από τις αποφάσεις που πήρε η συνδιάσκεψη του Αργυροκάστρου ήταν η πραγματοποίηση του πρώτου συλλαλητηρίου της Ομόνοιας στο Γεωργουτσάτι στις 28.2.1991
Μεγάλη απήχηση έκανε σε όλο το χώρο και σε όλους τους Έλληνες, η  πρώτη έκκληση της Ομόνοιας η οποία, ανάμεσα στ’ άλλα, ανάφερε:
Αδέρφια και αδερφές, μανάδες και πατεράδες.
Ήρθε η χαρούμενη μέρα να ανακοινώσομε την ίδρυση της Δημοκρατικής Ένωσης της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ μας, η οποία ζούσε πάντα στο πνεύμα και στις καρδιές μας.
Παιδιά της ελληνικής μειονότητας-γέννημα και θρέμμα του τόπου μας-έλαβαν αυτή την πατριωτική και ιστορική πρωτοβουλία. Ευχόμαστε η ΟΜΟΝΟΙΑ να 'ναι καλορίζικη και καρποφόρα.
Η ΟΜΟΝΟΙΑ ιδρύεται να εκπληρώσει ένα ιερό ιδανικό, να δυναμώσει το εθνικό και δημοκρατικό φρόνημα, να υπερασπίσει με δημοκρατικά μέσα την εθνική ταυτότητα και τα δικαιώματα των Ελλήνων της Μειονότητας, όπου κι αν βρίσκονται, τα οποία προβλέπονται στο νέο αλβανικό Σύνταγμα και στα βασικά διεθνή ντοκουμέντα για τις εθνικές μειονότητες.

Μετά από 24 χρόνια

Κάθε 11 Γενάρη γιορτάζονταν στην Δερβιτσιάνη η επέτειος της ίδρυσης της Ομόνοιας.
Εφέτος η 24η επέτειος αποφασίστηκε να γίνει στους Αγ. Σαράντα. Και ο κυριότερος λόγος, η εκλογή του Γενικού Προέδρου.
Ίσως να μην είδαν κατάλληλο το τοπίο για το δεύτερο γύρω των εκλογών μερικοί, λόγω της ένθερμης υποστήριξης των Δερβιτσιτινών προς τους πραγματικούς αγωνιστές και χωρίς να ενημερώσουν  (μόνον διαμέσου του facebook) διάλεξαν την πόλη των Αγ. Σαράντα.
Η 24η επέτειος άρχισε με την θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους και το μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής των πρωτεργατών και αγωνιστών που έφυγαν από τη ζωή, παρούσα του πρέσβη της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Λεωνίδα Ροκανά, των Γενικών Προξένων της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο και Κορυτσά κ.κ Νικόλαο Κοτροκόη και Ιωάννη Πεδιώτη, του πρόεδρου της Ομόνοιας Βασίλη Μπολάνου, του Προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε, των προέδρων Σ.Φ.Ε.Β.Α. και ΠΑ.ΣΥ.Β.Α. Θεσσαλονίκης κ. Φιλόεθεο Κεμενζεντζίδη και Παντελή Πάπιστα, της Προέδρου της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Ελένη Δήμου, του βουλευτή του ΣΚ Ανδρέα Μάρτου, επάρχων κι άλλων τοπικών παραγόντων.

Ακολούθησε η κοπή πίτας από τους μαθητές των κατηχητικών και εν συνέχεια η γιορτή της Ομόνοιας και ο δεύτερος γύρος των εκλογών.
Στο κινηματοθέατρο της πόλης, όπου έγινε η εκδήλωση, χαιρέτησαν  ο πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος, ο πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Λεωνίδας Ροκανάς και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες. Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους εκλιπόντες και εψάλλει ο εθνικός ύμνος.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών

Μετά τη γιορτή, το τοπίο μέσα κι έξω από την αίθουσα άλλαξε. Ένα τεταμένο κλίμα  και μια εσωτερική ένταση παρατηρούνταν στο πρόσωπο του κάθε συμμετάσχοντος. Οι εκλέκτορες είχαν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα και το καθένα λογάριαζε και επιθυμούσε την δική του νίκη. Οι πιέσεις, δωροδοκίες και εντάσεις του παλιού κατεστημένου, δεν έπαψαν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο δεύτερος γύρος για την ανάδειξη του πρόεδρου θα ’φερνε στο προσκήνιο το εάν θα συνέχιζε η Ομόνοια την ίδια της πορεία ή θα γινόταν κάποια  αλλαγή.
Όταν η εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε το αποτέλεσμα: Λεωνίδας Παπάς 190  και Βασίλης Κάγιος 170 ψήφους, η αίθουσα δονήθηκε από χειροκροτήματα και ζητωκραυγές. Μερικοί κατέβασαν το κεφάλι και φύγανε γρήγορα από την αίθουσα προτού ακούσουν το ενωτικό μήνυμα του νέου προέδρου πως η Ομόνοια είναι μια οργάνωση όλων και όλοι έχουν τη θέση τους εκεί.
Με τον εθνικό ύμνο έκλεισε και ο δεύτερος γύρος για να περάσει το μήνυμα  πως αρχίζει από σήμερα μια νέα εποχή και πως η εποχή αυτή για την ανοδική  πορεία της Ομόνοιας και την αναβάθμισή της  έχει ανάγκη την ΕΝΟΤΗΤΑ.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)