Σελίδες

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Η απάντηση του νέου Συντονιστή Εκπαίδευσης για την Ελληνική Παιδεία στην Αλβανία

To ιστολόγιο μας  μετά τη δημοσίευση στις 23-8-2015 του άρθρου «Το δις εξαμαρτείν…» για το ΥπουργείοΠαιδείας (και στην Αλβανία!), έλαβε από τον κ. Βασίλειο Σωτηρούδα την εξής επιστολή και την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια παρακάτω για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας:


Αξιότιμοι διαχειριστές του ιστολογίου "Ελεύθερος Λόγος Αργυροκάστρου"

Περιήλθε στην αντίληψή μου το δημοσίευμά σας στις 23/8/2015 σχετικά με το πρόσωπό μου και την επιλογή μου ως αναπληρωτή συντονιστή εκπαίδευσης στην Αλβανία.

Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω ότι προφανώς από ελλειπή πληροφόρηση προβήκατε σε αξιολογικές κρίσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Προς ενημέρωσή σας, σας επισυνάπτω το βιογραφικό μου σημείωμα και σας ενημερώνω ότι και πτυχίο επιπέδου Γ2 στα Αγγλικά διαθέτω (εκτός των άλλων γλωσσών) και μεταπτυχιακό τίτλο όπως επίσης και ότι είχα την τιμή να υπηρετήσω ως αποσπασμένος εκπαιδευτικός στο σχολείο "Όμηρος" στη Χιμάρα τη χρονιά που πέρασε. Επιπλέον, η επιλογή μου ως Αν/τη Συντονιστή Εκπαίδευσης έγινε με βάση την παράγραφο 2 του άρθρου 15 του Νόμου 4027 του 2011.

Εύχομαι το επιθετικό ύφος του άρθρου σας να προέρχεται από την επιθυμία και την αγωνία σας για επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Αλβανία. Σας διαβεβαιώ ότι είναι και δική μου αγωνία και προτεραιότητα.

Εύχομαι επίσης να μπορέσουμε όλες οι δυνάμεις που πραγματικά ενδιαφέρονται για την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Αλβανία να μπορέσουμε να συντάξουμε από κοινού τις δυνάμεις μας με απώτερο σκοπό το καλό των μαθητών και των μαθητριών μας. 

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,


Βασίλης Σωτηρούδας
BSc(CompSc), MEd(AdultEd)

Το σχόλιο μας: Εναποθέτουμε την υπόθεση στην αξιολογική κρίση του Υπουργείου Παιδείας και των αρμόδιων Υπηρεσιακών παραγόντων του, για την εξακρίβωση της αλήθειας στη συνέχεια και ευελπιστούμε στην καλύτερη διευθέτησή της στο μέλλον ώστε να επιλέγει ως Συντονιστή Εκπαίδευσης το πλέον κατάλληλο πρόσωπο με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα προς όφελος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Αλβανία.

H Χιμάρα χρειάζεται ελληνικό λύκειο, ΤΩΡΑ

Το ελληνικό σχολείο της Χιμάρας συμπληρώνει φέτος τα εννέα χρόνια από την επαναλειτουργία του. Το σχολείο πρωτολειτούργησε γύρω στο 1775 με την έλευση εκεί και τις παραινέσεις του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού. Το 1945 το καθεστώς Χότζα είχε απαγορεύσει την λειτουργία του τιμωρώντας την Χιμάρα που είχε απόσχει του δημοψηφίσματος για την έγκριση της λαϊκής δημοκρατίας. Από τότε και για πάνω από 60 χρόνια το αίτημα για ελληνικό σχολείο είχε γίνει πόθος και αγώνας για τους Χιμαριώτες. Χάρη στην αρωγή της ελληνικής πολιτείας το σχολείο έγινε πραγματικότητα το 2007, ένα σχολείο πρότυπο που έμοιαζε με κολέγιο σε σύγκριση με τα αντίστοιχα αλβανικά σχολεία.

Είχε αρχίσει με μία τάξη, την 1η δημοτικού, δεν υπήρχαν, βλέπετε, μαθητές στην πόλη με μαθησιακό επίπεδο μεγαλύτερο. Τα παιδιά αυτά τελείωσαν φέτος την 3η γυμνασίου, σε ένα σχολείο που πλέον ασφυκτιά από έλλειψη χώρου. Τα νήπια στεγάζονται στον… γυναικωνίτη της εκκλησίας των Αγίων Πάντων και άλλες τάξεις χρησιμοποιούν για αίθουσες διδασκαλίας… γειτονικά καταστήματα.

Φέτος πενήντα μαθητές θα συνεχίσουν στο αλβανικό σχολείο χωρίς το παραμικρό μάθημα ελληνικής γλώσσας. Ελληνικό λύκειο δεν υπάρχει στην Χιμάρα. Η ελληνική παιδεία εδώ σταμάτησε για πενήντα παιδιά στα οποία σε ένα χρόνο θα προστεθούν άλλα τόσα.

Υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Χιμάρας με το οποίο παραχωρείται παλαιό σχολικό κτήριο για την στέγαση του λυκείου. Αυτό που λείπουν είναι τα χρήματα για την ανακαίνιση του παλαιού κτηρίου και την μετατροπή του σε ένα σύγχρονο, από κάθε άποψη, εκπαιδευτήριο. 

Το κόστος των εργασιών αυτών είναι 200.000 ευρώ συν τα λειτουργικά έξοδα των τριών τάξεων του λυκείου. Όταν για κάποιες κομματικές φιέστες δαπανώνται δεκάδες εκατομμύρια και για την ανακαίνιση πέντε αεροσκαφών δαπανήθηκαν πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ, το ποσό αυτό δείχνει τόσο ελάχιστο. Και όμως το ελληνικό κράτος δείχνει αρνητικό. 
Ζητείται λύση, άμεση λύση ώστε στην επόμενη σχολική χρονιά να είναι έτοιμο. 

Ζητείται άμεσα η χρηματοδότηση και αν η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται, ας βρεθεί η χρηματοδότηση από ένα ίδρυμα, έναν ευεργέτη, έναν οργανισμό. Γιατί ο Ελληνισμός αυτό το οφείλει, στην Χιμάρα, στην Βόρειο Ήπειρο, στους Βορειοηπειρώτες ευεργέτες, στους αγώνες της Χιμάρας για την Ελλάδα και τον ελληνισμό.

Δημήτρης Περδίκης   

Σαράντα μέρες χωρίς τον Θοδωρή Βεζιάνη

Σαράντα μέρες χωρίς τον Πρόεδρό μας,  Θοδωρή Βεζιάνη
Στα μέσα Σεπτεμβρίου έκλεισαν σαράντα μέρες που λείπει από κοντά μας ο πρώτος και για πολλά έτη Πρόεδρος της Ομόνοιας για το Παράρτημα Αργυροκάστρου, ο ιδρυτής της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ, ο αγωνιστής  του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, αυτός που βροντοφώναξε στο δικαστήριο,όταν δικάζονταν οι πέντε ηγέτες της Ομόνοιας- που στο εδώλιο ήταν όλος ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνικός- πως δικαζόμαστε μόνον και μόνον γιατί  είμαστε Έλληνες, ο  άνθρωπος που αγωνιούσε κάθε μέρα για την τύχη αυτού του κόσμου και τόπου, ο Θοδωρής Βεζιάνης.

Δύσκολα να το συνειδητοποιήσεις. Δύσκολα να το πιστέψεις πως δεν θα τον δεις να μιλά, να συμβουλεύει, ν’ αγωνίζεται για την ενότητα, για τα δικαιώματα, για τις ελληνικές πινακίδες που τις αλλοιώνουν κάθε μέρα, για τα σχολικά βιβλία με το  εθνικιστικό περιεχόμενό τους για μεγάλη Αλβανία. Κι όλα αυτά τα καθρέφτισε στο γραπτό πυξίδα του «Να σταματήσει ο βραχνάς «εμείς» και «εσείς», είμαστε όλοι Έλληνες. Μόνον ενωμένοι μπορούμε…». Ήταν η τελευταία του παρακαταθήκη.

Το σαρανταήμερο μνημόσυνο έγινε στην εκκλησία  της Αγίας  Παρασκευής στη γενέτειρά του το Χλωμό, την οποία, χτισμένη το 1857 θεόρατη και αγιογραφημένη, πάντα την θαύμαζε και πάντα την διαφήμιζε. Το μνημόσυνο  και το τρισάγιο στον τάφο του τέλεσε ο πατήρ Ευθύμιος από την Πολύτσιανη.

Η εγγονή του  η Γεωργία συγκίνησε τους παρευρισκόμενους αναφέροντας τις αρετές του παππού της πουτόσο πολύ θέλει να του μοιάσει. Συγκινητικά μα και δυναμικά ήταν και τα λόγια του τέως βουλευτή της ΝΔ, Αντώνη Φούσα, του αδερφού του γνωστού καρδιολόγου ,Στέφανου Φούσα, του πρώην Λυκειάρχη και φιλόλογου, Νίκου Υφαντή, του Πρώην Προέδρου και νυν Αντιπροέδρου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Μενέλαου Τζέλιου και του συναγωνιστή του Βαγγέλη Παπαχρήστου.

Ο κ. Υφαντής πρότεινε στο άμεσο μέλλον να γίνει κι ένα πνευματικό μνημόσυνο στα Ιωάννινα, με την μέριμνα του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Συνάντηση Τσίπρα - Ράμα στη Νέα Υόρκη


Συνάντηση με τον αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα είχε στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, στη βάση του διεθνούς δικαίου και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού.
Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και του σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων, αναδεικνύοντας στο πλαίσιο αυτό τον σημαντικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό της γειτονικής χώρας στην πορεία της προς την Ευρώπη, αναμένοντας, παράλληλα, από την Αλβανία να επιδεικνύει σταθερή βούληση στην ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Τέλος, συζητήθηκε η προοπτική διμερούς συνεργασίας με έμφαση στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ενώ ο Έντι Ράμα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Αλβανία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


To σχόλιο μας: Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς χειρότερα...

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Βουλευτικές εκλογές Καταλονίας: H Βαρκελώνη μέθυσε με το όνειρο της ανεξαρτησίας

Oι νικητές, οι αρχηγοί του «αυτονομιστικού μπλοκ», μπροστά σε υποστηρικτές 
που πανηγύριζαν το αποτέλεσμα της κάλπης


Τα κόμματα υπέρ της καταλανικής ανεξαρτησίας επικράτησαν στις τοπικές εκλογές και αν, όπως όλα δείχνουν, συνεργαστούν, θα προσπαθήσουν να προωθήσουν την υπόθεση της ανεξαρτησίας απέναντι σε μία άτεγκτη Μαδρίτη: Πάντως, η ατμόσφαιρα τη νύχτα στη Βαρκελώνη έμοιαζε σαν η «απόσχιση» να είχε ήδη επιτευχθεί. 

Το ενδεχόμενο μοιάζει προς το παρόν στη σφαίρα του θεωρητικού, ενώ ο νικητής της κάλπης Αρτούρ Μας διαπιστώνει νομιμοποίηση «να προχωρήσουμε» -με το ακόμη πιο ενθουσιώδες CUP να καλεί σε «πολιτική ανυπακοή» και να θέλει διακήρυξη ανεξαρτησίας αμέσως.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της κάλπης της Κυριακής για το Κοινοβούλιο της Καταλονίας, το μπλοκ των κομμάτων «Μαζί για το "ναι"» (JxSi) τερματίζει στο 39,6% ή σε 62 έδρες. Το δεύτερο κόμμα του στρατοπέδου των αυτονομιστών, το αριστερό CUP, τερματίζει στο 8,2% ή σε 10 έδρες.

Από κοινού, τα κόμματα των αυτονομιστών έχουν αποσπάσει 47,8% των ψήφων, δηλαδή λίγο κάτω από το μισό -χάρη όμως στον εκλογικό νόμο (που ευνοεί τις αγροτικές περιοχές), αυτό μεταφράζεται σε συνολικά 72 έδρες στο τοπικό Κοινοβούλιο των 135 εδρών, δηλαδή στην απόλυτη πλειοψηφία.

Τα υπόλοιπα κόμματα, που είναι τα κεντρικά στην ισπανική πολιτική σκηνή, πάτωσαν χάνοντας δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους. Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) υπέστη συγκριτικά ακόμη μεγαλύτερη διαρροή ψηφοφόρων από τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές, ενώ το «αδελφό κόμμα» του Podemos στην Καταλονία (επίσης στο στρατόπεδο των «ενωτικών») δεν κατέγραψε παρά ένα 9%. 

Το αν όλα αυτά λένε κάτι για τη μεγάλη μάχη των γενικών εκλογών του Δεκεμβρίου πρέπει να απαντηθεί μόνο λαμβάνοντας υπόψη ότι η κάλπη στην Καταλονία περιστράφηκε γύρω από το ζήτημα της ανεξαρτησίας.

Η εκλογική συμμετοχή ανέβηκε από τις προηγούμενες κάλπες και κυμάνθηκε περίπου στο 77%. Συνήθως, αυτό το ποσοστό θα είχε μόνο ιστορικό ενδιαφέρον, αλλά φαίνεται πως εδώ επιστρατεύεται για την ερμηνεία της κάλπης: Ενισχύει, σύμφωνα τουλάχιστον με τη Μαδρίτη τα κόμματα που εναντιώνονται στην ανεξαρτησία, το επιχείρημα πως, αν οι κάλπες της Κυριακής ήταν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, λιγότεροι από τους μισούς -είτε από όσους πήγαν στην κάλπη είτε από όλους τους καταλανούς ψηφοφόρους- είπαν το «ναι».

Στην παρούσα φάση, οι περισσότεροι παρατηρητές θεωρούν πιθανότερο, όπως μεταξύ άλλων σημειώνει  και το Reuters, πως η ορμή του (σχετικά θολού) κύματος υπέρ της ανεξαρτησίας θα μπορούσε να φτάσει, μέσω διαβουλεύσεων με τη Μαδρίτη, σε ενισχυμένη αυτονομία της περιφερειακής κυβέρνησης παρά σε πραγματική απόσχιση.

Σε αρκετές δημοσκοπήσεις έχει φανεί πως ότι οι Καταλανοί θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στην Ισπανία αν έπαιρναν περισσότερες αρμοδιότητες και -εξίσου σημαντικό- φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Για κάποιους ψηφοφόρους την Κυριακή, η ψήφος σε κόμματα του στρατοπέδου των αυτονομιστών ήταν μέσο πίεσης προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η μάχη της ερμηνείας της κάλπης


Μετά τη νίκη, ο Αρτούρ Μας (νυν πρόεδρος της Καταλονίας και στην κορυφή του JxSi) είπε πανηγυρίζοντας πως «οι Καταλανοί ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας».

«Δεν χαλαρώνουμε. Νικήσαμε με όλους εναντίον μας, και αυτό μας δίνει τεράστια δύναμη και ισχυρή  νομιμοποίηση για να προχωρήσουμε αυτό το σχέδιο» είπε, εννοώντας το σχέδιο της ανεξαρτησίας, ενώπιον πλήθος υποστηρικτών του που ανέμιζαν καταλανικές ή ευρωπαϊκές σημαίες. Ισπανική σημαία, φυσικά, δεν υπήρχε.

Η διατύπωση του Μας ήταν μάλλον μετρημένη, σε σύγκριση τουλάχιστον με τα όσα είπε ο Αντόνιο Μπάνιος, επικεφαλής του CUP: «Σήμερα γεννήθηκε η Δημοκρατία» [της Καταλονίας] είπε μετά το κλείσιμο της κάλπης, λέγοντας μάλιστα πως «από αύριο, οι Καταλανοί μπορούν και πρέπει να αγνοούν το ισπανικό Δίκαιο».

Το CUP διαβάζει στο αποτέλεσμα της κάλπης εντολή ακόμη και για άμεση διακήρυξη ανεξαρτησίας -αντί για το στάδιο των 18 μηνών που οραματίζεται ο Μας (και για την Μαδρίτη θεωρείται ούτως ή άλλως ανεδαφικό).

Παρά τη διάσταση απόψεων μεταξύ JxSi και CUP -που επεκτείνεται πέραν του ζητήματος της ανεξαρτησίας στην υπόλοιπη ατζέντα- οι δύο σχηματισμοί μοιάζουν σχεδόν υποχρεωμένοι να υποκύψουν στην τεράστια πίεση που προκαλεί η επικράτηση του αυτονομιστικού στρατοπέδου στην κάλπη και να συνεργαστούν για συγκυβέρνηση.

Η Μαδρίτη από την πλευρά της έχει δείξει επανειλημμένα τις προθέσεις της: Όλη η πολιτική σκηνή απορρίπτει την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας. Το δημοψήφισμα στο οποίο είχε προχωρήσει ο Μας -«επανάληψη» του οποίου κατάφερε να κάνει τις κάλπες της Κυριακής- είχε υποβαθμιστεί αναγκαστικά σε «συμβουλευτικό», καθώς το ισπανικό Σύνταγμα απαγορεύει δημοψηφίσματα απόσχισης όταν δεν γίνονται σε όλη την επικράτεια.

«Θα υπερασπιστούμε την ενότητα της Ισπανίας» ανέφερε από τη Μαδρίτη ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο, λέγοντας πως «η πλειονότητα των Καταλανών καταψήφισε το δημοψήφισμα».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι Σοσιαλιστές: «Εκείνοι που κέρδισαν σε έδρες δεν κέρδισαν σε ψήφους, και άρα έχασαν το δημοψήφισμα» είπε.

Της ίδιας ανάγνωσης είναι και ο ισπανικός τύπος: «Οι αυτονομιστές κερδίζουν τις κάλπες αλλά χάνουν το δημοψήφισμα» ήταν το πρωί ο τίτλος της κεντροαριστερής El Pais, «η αυτονομία δεν έπεισε τους μισούς Καταλανούς» είχε βάλει τίτλο η κεντροδεξιά Mundo.

Επιμέλεια: Βασίλης Ψυχογιός
Newsroom ΔΟΛ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ


     
      Ο Γεώργιος Καστριώτης ή Σκεντέρμπεης (1404 ή 1405 - 1468), γιος του Βυζαντινού άρχοντα Ιωάννη Καστριώτη και της Σέρβας πριγκίπισσας Βοϋσάβας υπήρξε μία ηρωική μορφή που κάτω από την πορφυρή σημαία με τον δικέφαλο αετό, την σημαία του Βυζαντίου, πολέμησε επί δεκαετίες κατά των Οθωμανών, με αμέτρητες νίκες. Το προσωνύμιο Σκεντέρμπεης το πήρε από τους Τούρκους που τον θεώρησαν ισάξιο με τον Μεγάλο Ισκαντάρ ή Σκεντέρ, δηλαδή τον Μέγα Αλέξανδρο.

     Η Αλβανία τον θεωρεί ως τον μεγαλύτερο Αλβανό και εθνικό της ήρωα. Είναι όμως έτσι; Σύγχρονος του Καστριώτη υπήρξε ο Marinus Barletius (Μαρίνο Μπαρλέτι) λατινόφωνος ιερέας, μελετητής της ιστορίας, της κλασσικής λογοτεχνίας και της λατινικής γλώσσας. Ο Μπαρλέτι γεννήθηκε στην Σκόδρα που ήταν κτήση Βενετικής Δημοκρατίας, ακολούθησε τον Καστριώτη στους αγώνες του όπου έχασε και τους γονείς του. Κατέγραψε τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν. 
Με τον θάνατο του Καστριώτη αναχώρησε για την Ιταλία όπου το 1508 εξέδωσε στα λατινικά το έργο του με τίτλο “Historia de vita et gestis ScanderbergiEpirotarum principis” δηλαδή «Η ιστορία της ζωής και των έργων του Σκεντερμπέη, πρίγκηπα των Ηπειρωτών». Πράγματι ο Καστριώτης έτσι αποκαλείτο και έτσι αποκαλούσε εαυτόν. Εξάλλου την εποχή εκείνη δεν υπήρχε αλβανικό έθνος και αλβανική εθνική συνείδηση. Μόνο η γλώσσα που θα αποκληθεί αργότερα arberi, αρβανίτικα και αιώνες μετά Σκιπετάρικα είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σαν μία γλώσσα συνεννόησης ανάμεσα σε αλλόφυλλα και αλλόγλωσσα στοιχεία που κατοικούσαν σε διάφορες περιοχές των νότιων και δυτικών Βαλκανίων.

        Τα Αλβανικά ταχυδρομεία το 1968 εξέδωσαν μία σειρά γραμματοσήμων για να 500 χρόνια από τον θάνατο του Γεώργιου Καστριώτη. Το γραμματόσημο των 80q. εικονίζει το βιβλίο του Μπαρλέτι το οποίο αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια και αναφέρεται στον «Πρίγκηπα των Ηπειρωτών». Εξ ιδίων τα βέλη λοιπόν για όσους επιχειρούν στην Αλβανία να παραχαράξουν την ιστορία και την απόδειξη την φέρνει ένα τόσο μικρό γραμματόσημο.


Δημήτρης Περδίκης

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Και πάλι προκλητικός ο Άντι Λίλα - χειρονομία με τον αλβανικό αετό στο Καραϊσκακη!

inner


Τ’ άκουσε για τον αλβανικό αετό ο Λίλα

Με μπινελίκια και γιούχα «στόλισαν» τον Άντι Λίλα οι φίλοι του Ολυμπιακού, λόγω του ότι σχημάτισε τον αλβανικό αετό, στον πανηγυρισμό του γκολ του. 

Με ένταση ολοκληρώθηκε ένα γενικά ήρεμο παιχνίδι στο «Γ. Καραϊσκάκης». 

Αφορμή γι' αυτό στάθηκε ο πανηγυρισμός του Άντι Λίλα όταν σκόραρε και διαμόρφωσε ουσιαστικά το τελικό 5-1. Ο Αλβανός μέσος του ΠΑΣ σχημάτισε τον αλβανικό αετό (συμβολίζοντας ουσιαστικά την «Μεγάλη Αλβανία») και οι φίλοι του Ολυμπιακού εξερράγησαν. 

Έντονες αποδοκιμασίες, παρατεταμένη γιούχα και «γαλλικά» προς τον διεθνή άσο συνέθεσαν το παζλ των επόμενων λεπτών, με την ενέργειά του να μην περνά απαρατήρητη, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. 


inner


inner

www.sport-fm.gr

Πρόκληση Λίλα με τον αετό της Αλβανίας


Ο Άντι Λίλα μείωσε για τον ΠΑΣ σε 5-1 στο «Γ. Καραϊσκάκης» και στον πανηγυρισμό του σχημάτισε τον αετό της Αλβανίας προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την εξέδρα.

Ο παίκτης των Ιωαννίνων αν και αποδοκιμάστηκε από τους φίλους του Ολυμπιακού συνέχισε επιδεικτικά να σχηματίζει με τα χέρια του τον αετό, προκαλώντας ακόμη περισσότερες αντιδράσεις. Κάποια στιγμή μάλιστα γονάτισε προσευχήθηκε και σηκώθηκε εξακολουθώντας να σχηματίζει τον αετό.


Στη συνέχεια και με κάθε επαφή του με την μπάλα ο Άντι Λίλα αποδοκιμαζόταν έντονα από την εξέδρα.
Yπενθυμίζεται ότι ο Λίλα ήταν εκ των πρωταγωνιστών στα επεισόδια της αναμέτρησης της Σερβίας με την Αλβανία για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όταν οι Σέρβοι είχαν κατεβάσει μια σημαία της λεγόμενης "μεγάλης Αλβανίας" από ένα ιπτάμενο drone. Μάλιστα ο παίκτης είχε κληθεί τότε σε απολογία από την ομάδα του, θεωρώντας ότι είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην παθιασμένη υπεράσπιση των αλβανικών εθνικιστικών αξιώσεων.
Η εν λόγω ενέργεια έχει σχετιστεί εσχάτως με την αλβανική εθνικιστική προπαγάνδα για τη λεγόμενη "μεγάλη Αλβανία" κι έτσι εξηγείται το γεγονός ότι οι οπαδοί του Ολυμπιακού αντέδρασαν με τη χειρονομία του Αλβανού διεθνή.



Το σχόλιο μας: Βρίσκει και τα κάνει ο άθλιος αφού ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα Γιώργος Χριστοβασίλης τον ξαναδέχθηκε στην ομάδα μετά κι από τα καραγκιοζιλίκια στο Βελιγράδι! 
Το ελάχιστο που έχει να ξάνει ο ιδιοκτήτης του Άγιαξ της Ηπείρου είναι να τον πετάξει ΧΘΕΣ με τις κλωτσιές και φυσικά να μην τον δεχτεί καμία άλλη ελληνική ομάδα. 
Αλλά βέβαια! στην χώρα μας φταίνε μόνο οι Έλληνες, όπως η Βούλα Παπαχρήστου και ο Γιώργος Κατίδης. Ενώ οι θιασώτες της "μεγάλης αλβανίας" Εργκίς Κάτσε και Άντι Λίλα την βγάζουν καθαρή με μια ανακοίνωση...
Μπράβο στους οπαδούς του Ολυμπιακού για το σύνθημα που του επιφύλαξαν στο τέλος!
Τέτοιοι τύποι πρέπει να νιώσουν για τα καλά πόσο ανεπιθύμητοι είναι στην χώρα μας.

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Αλβανοί έποικοι στο Λούκοβο απείλησαν με τσεκούρι τον Θωμά Χαϊδη

Το πρωί της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου οικογένεια αλβανών εποίκων στο Λούκοβο επιτέθηκε με τσεκούρι στον 82χρονο κάτοικο του χωριού Θωμά Χαϊδη!

Συγκεκριμένα ο αλβανοέποικος Rahim Halil Lagji μαζί με τον αδερφό του Zenel Lagji και τον ανιψιό του Genti Lagji, η φάρα των οποίων εγκαταστάθηκε  στο Λούκοβο την δεκαετία του 1960, επί κομμουνιστικού καθεστώτος, βρήκαν τον κ. Θωμά Χαϊδη έξω από το σπίτι του και αφού τον ξυλοκόπησαν, στην συνέχεια τον απείλησαν με τσεκούρι λέγοντας του «Θα σε σφάξουμε και με το αίμα σου θα ποτίσουμε τις ελιές σου γιατί αυτά από δω και πέρα ανήκουν σε εμάς!». 

Η αστυνομία, η οποία δέχτηκε να πάρει κατάθεση μετά από τρεις μέρες, αν και κατέγραψε το περιστατικό ως απόπειρα δολοφονίας με τσεκούρι, δεν προχώρησε σε καμία σύλληψη. Να σημειωθεί ότι ο αδερφός του Rahim Halil Lagji, ο Edi Lagji, είναι στο Λούκοβο πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Η συγκεκριμένη οικογένεια διεκδικεί εκτάσεις και άλλων αυτοχθόνων κατοίκων του χωριού με απειλές και εκβιασμούς.

Ο κ. Χαϊδης είναι χρόνια αντιμέτωπος με όσους προσπαθούν να αρπάξουν τη γη των αυτοχθόνων κατοίκων του Λουκόβου και έχει παραστεί σε δεκάδες δικαστήρια, τα οποία κερδήθηκαν μεν αλλά οι αποφάσεις τους δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. 

Ο κ. Ρομπέρτος Χαϊδης γιος του Θωμά Χαϊδη ανέβηκε εσπευσμένα από την Αθήνα στο Λούκοβο για να συμπαρασταθεί στον πατέρα του, όπως σημείωσε, απευθύνθηκε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, απ' όπου πήρε την απάντηση "δεν εμπλεκόμαστε σε διαφορές μεταξύ κατοίκων χωριών για τα περιουσιακά ζητήματα!"

Στις φωτογραφίες απεικονίζεται η κατάσταση του κ. Θωμά Χαϊδη ύστερα από προηγούμενες επιθέσεις που δέχθηκε από αλβανοεποίκους. 




πληροφορίες και φωτογραφίες από το προφίλ facebook του κ. Ρομπέρτου Χαϊδη

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΣΒΗ 1914: Παλμός και δυναμικότητα στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα - Φωτορεπορτάζ και ψήφισμα


Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 6 μ.μ. Δεκάδες Ελληνόψυχοι, Βορειοηπειρώτες και Ελλαδίτες έχουν συγκεντρωθεί έξω από την Πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν για την κατεδάφιση του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Δρυμάδων και γενικά για την καταπάτηση των δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.


Από τα ηχεία ακούγονται τραγούδια για την Βόρειο Ήπειρο, κυρίως από τις ιστορικές κασέτες της ΣΦΕΒΑ "Έλληνες ενωμένοι αγωνιστείτε" και "Λευτεριάς μηνύματα". Ενδιάμεσα την ατμόσφαιρα δονούν τα παθιασμένα συνθήματα για την δικαίωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.


6:30 μ.μ. Όσο περνά η ώρα αυξάνεται και η προσέλευση του κόσμου


Νότια Σερβία: Εγκρίθηκε η δημιουργία Ένωσης Αλβανικών Δήμων


Σε συνεδρίαση των δημοτικών συμβούλων των τριών αλβανικών δήμων στη Νότια Σερβία: Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβεντζα, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου η δημιουργία Ένωσης Αλβανικών Δήμων της Σερβίας.

 Η πρωτοβουλία αποτελεί ένα αμοιβαίο μέτρο με τη συμφωνία Βελιγραδίου- Πρίστινας για τη δημιουργία Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο.

Μετά την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας αποφάσισαν να προβούν σε ένα παρόμοιο μέτρο προκειμένου, όπως διατείνονται, να οδηγηθούν σε ένα ποιοτικό επίπεδο  ζωής και καλύτερης προστασίας των Αλβανών στην Κοιλάδα του Πρέσεβο.

Στη συνεδρίαση ειπώθηκε εμφατικά ότι «κανείς δεν χαρίζει, αλλά μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτό μας αξίζει».

Τη συνάντηση των Συμβούλων μποϊκόταρε το (αλβανικό)  Κόμμα της Δημοκρατικής Δράσης, από το οποίο δύο μέλη του έχουν εκλεγεί στο σερβικό κοινοβούλιο. Ο ηγέτης του κόμματος αυτού, ο Ρίζα Χαλίμι, καταδίκασε την πρωτοβουλία αυτή, σημειώνοντας ότι το μόνο στόχο που έχει είναι η απόκτηση πολιτικών πλεονεκτημάτων των αντιπάλων του.

Κατά τη στιγμή  της συνεδρίασης το κόμμα αυτό γιόρταζε στα γραφεία του τα 25 χρόνια της ίδρυσής του.

«Παρά τις απειλές και τις χθεσινές προειδοποιήσεις από τη σερβική ηγεσία», σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα, «σήμερα μπροστά  από το δημοτικό κτήριο του Πρέσεβο η κατάσταση είναι ήρεμη. Δεν υπάρχει αστυνομική παρουσία, αλλά ούτε πολίτες που να επικροτούν την πρωτοβουλία. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους του Πρέσεβο δεν γνωρίζουν καν, ότι έχει δημιουργηθεί μια τέτοια ένωση. Πολλοί διερωτούνται, εάν αυτή θα γίνει αντιληπτή από τις αρχές του Βελιγραδίου και αν θα καταφέρει να λειτουργήσει αποδοτικά».


Πρώτο κουδούνι στο γυμνάσιο Ιμβρου


«Ο επιμένων νικά». Αυτή θα μπορούσε να είναι η λεζάντα στη φωτογραφία του ελληνικού μειονοτικού γυμνασίου-λυκείου στην Ίμβρο, που στις 28 Σεπτεμβρίου θα υποδεχθεί για πρώτη φορά μετά το 1964 Έλληνες μαθητές, ενώ στις 12 Οκτωβρίου θα τελέσει τον αγιασμό ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. «Η συγκίνησή μας είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού που έχουμε πλήρη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Πάρις Ασανάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων, εκ των πρωτεργατών της όλης προσπάθειας. «Ακόμα και στη “χρυσή” εποχή της Ίμβρου, το νησί διέθετε δημοτικό και γυμνάσιο, όσοι ήθελαν, όμως, να συνεχίσουν στο λύκειο καλούνταν να μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη», συμπληρώνει ο ίδιος.
Από το 2013 έχει αρχίσει η επαναλειτουργία του δημοτικού σχολείου στους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου και η ανασύσταση των υπολοίπων βαθμίδων εκπαίδευσης αποτέλεσε έκτοτε τον επόμενο στόχο της άοκνης κοινότητας Ιμβρίων ανά την υφήλιο. Επισημαίνεται ότι στο τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα, κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, έχει τέσσερις τάξεις. Συνεπώς, η επαναλειτουργία μόνο του Δημοτικού ήταν «δώρον άδωρον» για πολλές από τις οικογένειες, που με δεδομένη την οικονομική κρίση στην Ελλάδα σκέφτονται σοβαρά να παλιννοστήσουν.
Στις αρχές του 2014 οι τουρκικές Αρχές παραχώρησαν επ’ αόριστον και αμισθί το δημευμένο από το τουρκικό δημόσιο κτίριο του πάλαι ποτέ Δημοτικού Αγριδίων στην ελληνική κοινότητα υπό τον όρο να λειτουργήσει ως σχολείο. Γραφειοκρατικά εμπόδια για την υλοποίηση αυτού του ονείρου υπήρξαν πάμπολλα, όπως και οι ματαιώσεις των σχεδίων. Τον Σεπτέμβριο του 2014 και ενώ όλα ήταν έτοιμα για να χτυπήσει το κουδούνι, οι τουρκικές αρχές έβαλαν φρένο στις διαδικασίες επικαλούμενοι την μη αποπεράτωση του κτιρίου την 1η Σεπτεμβρίου, αφήνοντας έτσι μετέωρες τις οικογένειες που είχαν ήδη δρομολογήσει τη μετεγκατάστασή τους στο νησί των γονιών και των παππούδων τους.
Το μεγάλο στοίχημα
«Η πικρία ήταν μεγάλη», θυμάται ο κ. Ιωακείμ Καμπουρόπουλος, αντιπρόεδρος του Εκπαιδευτικού και Μορφωτικού Συνδέσμου Ίμβρου με έδρα την Κωνσταντινούπολη και διευθυντής του γυμνασίου-λυκείου. Ο Ίμβριος εκπαιδευτικός έμεινε στο νησί όλο τον χρόνο συντονίζοντας προσωπικά τις εργασίες για την ανασύσταση του σχολείου – από τις επαφές με το τουρκικό υπουργείο Παιδείας μέχρι τους μαστόρους. «Το μυστικό ήταν ότι δεν παραδώσαμε τα όπλα», λέει ο ίδιος στην «Κ», ενώ κάνει σχέδια για την οργάνωση του χρόνου των οκτώ πρώτων μαθητών, που στο πλαίσιο του προγράμματος του ομογενειακού σχολείου θα διδαχθούν και την τουρκική γλώσσα και λογοτεχνία. Παράλληλα, οι ιθύνοντες σκέφτονται να ενισχύσουν το πρόγραμμα των μαθητών με εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως προβολές και συζητήσεις, αθλητικές δραστηριότητες, εκδρομές και αδελφοποιήσεις με σχολεία των δύο χωρών.
Βέβαια, το ζητούμενο για πολλούς δεν είναι η προσαρμογή των παιδιών, αλλά των... γονέων τους. «Το στοίχημά μας είναι να καθίσουν αυτοί στα θρανία και να μάθουν την ξένη γλώσσα», σημειώνει η φιλόλογος ελληνικών και τουρκικών, Μαρία Μπαχτσέ, που εύχεται οι Έλληνες γονείς να μιμηθούν την επιμέλεια των Τούρκων συνομηλίκων τους. Τη χρονιά που μας πέρασε, δίδασκε καθημερινά επί τέσσερις ώρες ελληνικά σε Τούρκους. «Το ενδιαφέρον ξεπέρασε τις προσδοκίες μας», διευκρινίζει, «το τμήμα εκμάθησης ελληνικών ξεκίνησε με 60 άτομα, εκπαιδευτικούς, δικηγόρους και δημοσίους υπαλλήλους· βέβαια το πτυχίο γλωσσομάθειας –το Α1– έλαβαν δεκαπέντε». Ο ενθουσιασμός των ντόπιων να μάθουν τα ελληνικά είναι ίσως ενδεικτικός του καλού κλίματος που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο νησί.
Επόμενος στόχος τώρα της ιμβριακής κοινότητας θα είναι η ενεργοποίηση της άδειας λειτουργίας του νηπιαγωγείου. «Οκτώ μικροί γηγενείς, από ελληνικές ή μεικτές οικογένειες, την επόμενη διετία θα πρέπει να πάνε στο νηπιαγωγείο», σημειώνει ο κ. Καμπουρόπουλος. Οι ίδιοι παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, ωστόσο έχουν αποδείξει ότι δεν το βάζουν εύκολα κάτω. «Το σημαντικότερο μάθημα για Ιμβρίους και μη είναι ότι μια ομάδα ανθρώπων, όταν εργάζεται στοχευμένα και συστηματικά, μπορεί να κάνει το αδύνατο δυνατό», καταλήγει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Επίδειξη δύναμης υπέρ της ανεξαρτησίας στους δρόμους της Βαρκελώνης



Βαρκελώνη, Ισπανία

Σχεδόν 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν την Παρασκευή σε μαζική διαδήλωση υπέρ της ανεξαρτητοποίησης με αφορμή την εθνική εορτή της Καταλονίας, τη Ντιάδα, στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία.

Γύρω στις 17:30 τοπική ώρα (18:30 ώρα Ελλάδας), 15 λεπτά μετά την έναρξη της μεγαλειώδους συγκέντρωσης, όπου το πλήθος κατέλαβε κεντρική οδική αρτηρία της πόλης, η τοπική αστυνομία καταμέτρησε 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους, έναν αριθμό που δε μπορεί ωστόσο να επιβεβαιώσει η νομαρχία, η οποία αντιπροσωπεύει την κεντρική κυβέρνηση της χώρας.

«Ανεξαρτησία!» φώναζαν ρυθμικά χιλιάδες άνθρωποι.

Το 2014, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης για την ίδια επέτειο, η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη είχαν προβεί σε αντικρουόμενες εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων. Η νομαρχία που αντιπροσωπεύει την ισπανική κυβέρνηση είχε κάνει λόγο για ένα πλήθος μεταξύ 470.000 και 520.000 ανθρώπων, ενώ η δημοτική αρχή της πόλης στο βορειοανατολικό τμήμα της Ισπανίας, όπου επικρατούν οι εθνικιστές, ανέβασε τον αριθμό των συμμετεχόντων σε 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι Καταλανοί εορτάζουν την Παρασκευή την εθνική εορτή της Καταλονίας, τη «Ντιάδα» και ενώ απομένουν δύο εβδομάδες πριν από μια εκλογική αναμέτρηση με επίκεντρο το θέμα της απόσχισης.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες -στην πραγματικότητα πρόκειται για περιφερειακές εκλογές που έχουν μετατραπεί σε δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας- οι δύο παρατάξεις υπέρ της ανεξαρτησίας, Junts pel si (Μαζί για το Ναι) και Cup (άκρα αριστερά), συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο της Καταλονίας (68 από τις 74) -αποτέλεσμα το οποίο κρίνει επαρκές ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας προκειμένου να ξεκινήσει τη διαδικασία που αναμένεται να οδηγήσει την περιοχή προς την ανεξαρτησία το 2017 ή αργότερα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό



Επόμενη στάση "ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ"

Βίντεο, φωτογραφίες, ρεπορτάζ από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αλβανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης

"Ιδού δη τι καλόν η τί τερπνόν, αλλ΄ ή το κατοικείν αδελφούς επί το αυτό"
Έτσι νιώσαμε την Παρασκευή 11/9/2015, όταν βρεθήκαμε μαζί με ευαισθητοποιημένους Έλληνες ορθοδόξους αδερφούς μας στο ίδιο μέρος, για να ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια στην Αλβανική τρομοκρατία. Για να διαμαρτυρηθούμε για το γκρέμισμα του ναού στους Δρυμάδες Χιμάρας(δείτε εδώ). Για τον άγριο ξυλοδαρμό (την περασμένη Δευτέρα) του γέροντα ιερέα των Αγίων Σαράντα π.Χρήστου (διαβάστε εδώ). Για όσα έγιναν στην ορθόδοξη εκκλησία της Πρεμετής στις 16 Αυγούστου 2013. Για την δολοφονία του αδερφού μας Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα επειδή μιλούσε Ελληνικά.


Χαιρόμαστε που υπάρχουν ακόμη απροσκύνητοι Έλληνες, που δεν αποδέχονται μοιρολατρικά όσα συμβαίνουν. Που όταν μαθαίνουν ότι θα γίνει συγκέντρωση στην Αθήνα, παίρνουν χωρίς δεύτερη σκέψη την πρωτοβουλία να διοργανώσουν συγκέντρωση και στην Θεσσαλονίκη. Που τολμούν να ξαναβγούν στο "πεζοδρόμιο", να διαμαρτυρηθούν και να διεκδικήσουν. Όπως συνέβαινε 20-30 χρόνια πριν, τότε που ο αγωνιστής μητροπολίτης Σεβαστιανός όργωνε πόλεις και χωριά -όταν του επέτρεπε να πάει η τοπική εκκλησιαστική διοίκηση- για να ενημερώσει αλλά και ΝΑ ΦΩΝΑΞΕΙ για το δράμα των βορειοηπειρωτών.

Τα χρόνια περνάνε, οι ηθικές αξίες καταρρέουν αλλά ο Θεός δεν εγκαταλείπει το ποίμνιο. Πάντα θα δίνει άξιους ποιμένες. Πολύ χαρά έδωσε σε όλους όσους παραβρεθήκαμε ο χαιρετισμός που λάβαμε από τον διάδοχο του Σεβαστιανού, τον αγωνιστή μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα.

Ο χαιρετισμός έκλεινε με τα λόγια:
"Γι' αὐτό, λίαν μοι ἀγαπητοί, χαίρω καὶ συγχαίρω γιὰ τὴν πρωτοβουλία σας νὰ διαδηλώσετε μπροστά στὸ ἀλβανικὸ Προξενεῖο τῆς Θεσσαλονίκης. 
Κινητοποιεῖστε καὶ Ἑλλαδῖτες καί, πρὸ παντός, Βορειοηπειρῶτες. Ὁ Χριστὸς καὶ ἡ Ὑπεραγία Θεοτόκος θὰ σᾶς εὐλογοῦν. 
Καὶ ἡ μακαρία ψυχὴ τοῦ ἀδάμαστου Ἱεράρχου κυροῦ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ θὰ εὐφραίνεται ἀπὸ τὸν Οὐρανό, γιατὶ οἱ ἀγῶνες του συνεχίζονται ἀπὸ τὶς νεώτερες γενιές.
Λοιπόν, ψηλὰ οἱ καρδιές. Καὶ οἱ σημαῖες ψηλά. Οἱ φτωχὲς προσευχές μου σᾶς συνοδεύουν. "


Μαθητές Λυκείου, που έμαθαν για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέσω facebook, ήρθαν και σήκωσαν ψηλά την Ελληνική σημαία! Παραδίπλα, δύο μητέρες με τα παιδιά τους στο καρότσι. Αισιοδοξία μας έδωσε και το ότι νέος, ήρθε από χωριό του, από το Πήλιο -με λεωφορείου του ΚΤΕΛ- αυθημερόν και μόνον για την εκδήλωση αυτή!  Όπως και η παρουσία εκπροσώπου της Πατριωτικής Κίνησης Λάρισας που ήρθε από άλλη πόλη. Συμμετείχαν ακόμη μέλη της ΣΦΕΒΑ και οι "Δεσμοί Ελλήνων".








Δείτε το βίντεο με τις αντιδράσεις των συγκεντρωμένων όταν η Ελληνική Αστυνομία (με άνωθεν εντολές) απαίτησε να μην θυροκολληθεί το ψήφισμα έξω από το Αλβανικό Προξενείο αλλά στην είσοδο της Alpha Bank! Φαίνεται κάποιοι επιμένουν να δημιουργούν "γκρίζες ζώνες". Μετά τις αντιδράσεις των συγκεντρωμένων για αρκετή ώρα, οι οποίες γινόταν όλο και πιο έντονες, τελικά επέτρεψαν σε 2 άτομα να θυροκολλήσουν το ψήφισμα διαμαρτυρίας στην πινακίδα του Αλβανικού Προξενείου (εντός του μεγάρου Alpha Odeon).


Δείτε το βίντεο:

Σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης γινόταν ενημέρωση από τηλεβόα. Παράλληλα ο συγκεντρωμένος κόσμος φώναζε αυθόρμητα αγωνιστικά συνθήματα:

"Η Βόρειος Ήπειρος είναι Ελληνική", 
" Η τρομοκρατία δεν θα περάσει", 
"Αυτονομία, στη Βόρειο Ήπειρο μας", 
"Αλβανοί και Τούρκοι, ακούστε το καλά, ο Λώλης αναστήθηκε μαζί με τον Μελά", 
"Σπυρομήλιο ζεις, εσύ μας οδηγείς", 
"Οι βορειοηπειρπώτες, και πάλι θα νικήσουν", 
"Αδέρφια πονούμε, ποτέ δεν σας ξεχνούμε", 
"Σχολεία κι εκκλησιές, στη Βόρειο Ήπειρο μας", 
"Λευτεριά, στη Βόρειο Ήπειρό μας", 
"Σεβαστιανέ ζεις, εσύ μας οδηγείς".
ενώ όταν αρνήθηκαν να περάσουν 2 εκπρόσωποι για να θυροκολλήσουν το ψήφισμα:
 "Αίσχος, αίσχος" και 
"Αλήτες προδότες πολιτικοί, η Βόρειος Ήπειρος είναι Ελληνική".