Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε στα Τίρανα ο Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Ο κ. Κοτζιάς πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεων, με τον ομόλογο του ΝτιτμίρΜπουσιάτι, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισιάνι, τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσια. Συνάντηση είχε και με τον Αρχιεπίσκοπο Τίρανων και πάσης Αλβανίας Μακαριώτατο Αναστάσιο.
Η συνάντηση του Έλληνα Υπουργού έγινε μετά το τεταμένο κλίμα που δημιουργήθηκε λόγω των ανεύθυνων δηλώσεων του Αλβανού Πρωθυπουργού στο Συνέδριο του κόμματος των Τσάμηδων στα Τίρανα, δηλώσεις που ανάγκασαν το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος να διαμαρτυρηθεί.
Πρώτο θέμα το «τσάμικο»
Ανεξαρτήτου κομματικής τοποθέτησης και θέσης στα υφιστάμενα όργανα του κράτους, όλοι τους, σαν κύριο αίτημα, που είχαν στην ατζέντα τους με τον Έλληνα καλεσμένο, ήταν το «τσάμικο» και η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών.
Ένας σημαντικός αριθμός Τσάμηδων, έχοντας στην κορυφή τον ίδιο τον Πρόεδρο τους Σπ. Ιντρίζι, κατέκλυσαν τον Υπουργείο των Εξωτερικών, όπου θα συναντιόνταν οι δύο Υπουργοί και χρειάστηκε η αστυνομική δύναμη και η έκκληση του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών προς τον Ιντρίζι, για να αφήσουν ελεύθεροτο δρόμο που θα περνούσε η Ελληνική αντιπροσωπεία.
«Ο Σύλλογος Τσαμουριά έχει την ατζέντα του, όπως έχει την ατζέντα του και το αλβανικό κράτος και ζητούμε ν’ αρχίσουν οι συνομιλίες για το θέμα αυτό. Να ξεκαθαρίσει ο κ. Κοτζιάς αν η Αλβανία είναι μια χώρα φίλη ή μια χώρα εχθρική και γι’ αυτό ν’ αποσύρει το νόμο της εμπόλεμης κατάστασης. Εμείς είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και δεν παραδεχόμαστε ένας Υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας να’ρθεί και με θρασύτητα να μιλάει κουροφέξαλα…», φώναζε έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών ο πρόεδρος των Τσάμηδων.
Παραληρεί ο Ιντρίζι
Τη δεύτερη μέρα καθώς ο κ. Κοτζιάς συνέχιζε τις συναντήσεις του στην αλβανική πρωτεύουσα, ο πρόεδρος των Τσάμηδων ήταν καλεσμένος στην κρατική Ραδιοτηλεόραση. Καυτερές οι ερωτήσεις του δημοσιογράφου, δηλητηριώδεις οι απαντήσεις του Ιντρίζι. «Εμείς δεν θ’ αφήσουμε ποτέ να αναγερθούν κοιμητήρια των Ελλήνων φαντάρων στο χώρο μας, προτού ανεγερθεί νεκροταφείο των Τσάμηδων στην Ελλάδα. Όλοι γνωρίζουμε πως οι Έλληνες στρατιώτες ήρθαν στη χώρα μας ως κατακτητές, αφού πάτησαν τα σύνορα και μπήκαν στο αλβανικό έδαφος. Δεν έχουμε εδαφικές απαιτήσεις αλλά η συζήτηση των συνόρων ν’ αρχίσει από την ξηρά και μετά έχουν σειρά τα συνοριακά ύδατα».
Ε, αυτό παραπάει. Ας μάθει και λίγο ιστορία, ο ανιστόρητος αυτός πρόεδρος.
Οι δύο πολιτικές
Βρισκόμενος ανάμεσα στη μέγγενη των πιέσεων από όλες τις πλευρές και από όλους τους αλβανικούς φορείς, ο κ. Κοτζιάς μαλάκωσε τη στάση του. Αρνήθηκε, σαν ο μαθητής Πέτρος τον δάσκαλό του Ιησού, την δήλωση του δικού του Υπουργείου σε σχέση με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ε. Ράμα για το τσάμικο και την εμπόλεμηκατάσταση: «Εγώ δεν έκανα καμία δήλωση, και με καλή ερμηνεία ακόμα. Είναι μια άποψη που γράφεται από κύκλους του Υπουργείου των Εξωτερικών. Εγώ την μοναδική δήλωση που έκανα είναι ότι την Αλβανία την θέλουμε στην ΕΕ, θα την βοηθήσουμε όσο μπορούμε και όσο αυτή επιθυμεί και τίποτε παραπάνω. Σκέφτομαι πως, ως δημοσιογράφος, να εκφραστώ σε ακαδημαϊκή μορφή Ντιτμίρ, είναι άλλο πράγμα η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών, άλλη η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κι άλλο των κύκλων του Υπουργείου. Έχει διαφορά το βάρος που γίνεται και από ποιον γίνεται!!!».
Μια δήλωση που αφενός μεν ξάφνιασε και τους ίδιους τους Αλβανούς, αφετέρου ο κ. Κοτζιάς έδειξε την κατάντια στο Υπουργείο του ή υπέκυψε και θέλησε να μαλακώσει την κατάσταση.
Ο παραλληλισμός
Καμία αναφορά για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, για τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινώς με το περιουσιακό, το εκπαιδευτικό, το δημογραφικό, την ασφάλεια και την τάξη στο χώρο. Μάλιστα η αλβανική πλευρά πολλές φορές μιλάει για πλήρη δικαιώματα της Μειονότητας (έτσι την αποκαλεί) και ζητά το ίδιο και για τους μετανάστες στην Ελλάδα. Έχουμε τονίσει και σε άλλα μας γραπτά πως δεν υπάρχει ένας τέτοιος παραλληλισμός και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνεται η ανάλογη σύγκριση.
Η Μειονότητα κατοικεί σε αυτό το χώρο από χιλιετίες, είναι μια Εθνική Ελληνική Μειονότητα που προστατεύεται από Διεθνείς Συμβάσεις, εκκρεμεί ένα Πρωτόκολλο, έχει εγκριθεί Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 23 Ιουλίου 1993 για Πολιτισμική και Θρησκευτική Αυτονομία της Ελληνόφωνης Μειονότητας στην Αλβανία κ. ά.
Πάντως, βγάζοντας σε πρώτο πλάνο το «τσάμικο», οι αλβανικές αρχές θέλουν να καλύψουν όλα τα εκκρεμή θέματα που υπάρχουν και ιδίως τα θέματα και προβλήματα που αφορούν την Ελληνική Κοινότητα. Ποιος βγήκε κερδισμένος, τελικά, από την αναμέτρηση αυτή; Πάντως ο Σύλλογος Τσαμουριά, όπως γράφει ο αλβανικός τύπος, ευχαριστεί τον κ. Μπουσιάτι για την αξιοπρεπή στάση του στο «τσάμικο» θέμα. Αυτή, συνεχίζει, είναι μια αξιοπρεπή στάση για όλο το αλβανικό έθνος.
Ας τα βλέπει η Αθήνα…
(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)