Σελίδες

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Για εποικισμό της Β. Ηπείρου με πρόσφυγες ανησυχεί η Ελένη Θεοχάρους

Μετά την μεταφορά 3 χιλιάδων Σιιτών στην Αλβανία από τον  καταυλισμό Ashraf του Ιράκ «προκαλεί ανησυχία και πρέπει να θέτει σε συναγερμό τον κάθε δημοκράτη πολίτη, η μεταφορά 3 χιλιάδων Ιρανών Σιιτών από το στρατόπεδο Ελευθερία-Ashraf του Ιράκ, «προσωρινά»  έξω από τα Τίρανα της Αλβανίας.

Δεν θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να δοθεί βοήθεια προς ανθρώπους θύματα του πολέμου ανεξαρτήτως θρησκεία, χρώματος ή εθνικότητας, αλλά εκείνο που μας ανησυχεί είναι το σχέδιο μετακίνησής του προς τη Βόρειο  Ήπειρο που άρχισε ήδη να υλοποιείται σταδιακά. 

Η χρήση των προσφύγων αυτών προορίζεται να γίνει εργαλείο  εκμετάλλευσης από την αλβανική Κυβέρνηση σε βάρος της Ελληνικής  μειονότητας της Βορείου Ηπείρου στα πλαίσια των σχεδιασμών αλλοίωσης της δημογραφικής σύνθεσης του πληθυσμού που υλοποιείται εδώ και καιρό».

Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους και προσθέτει: «Οφείλουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, διότι η αλβανική Κυβέρνηση επί μακρόν τηρεί εχθρική στάση σε βάρος της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου.

Ως Έλληνες και ως πολίτες που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς μπροστά στο τελικό κτύπημα για  τον αφανισμό των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου».


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΠΕΜΠΤΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

29 Σεπτεμβρίου 1943: Η σφαγή των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς - Αφιερωμένο στον Ευρωπαίο Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν

Τον Ιούλιο του 1941 η Ιταλική Κυβέρνηση διόριζε με Διάταγμα τον αρχηγό της εγκληματικής μαφίας από την Παραμυθιά Τζεμίλ Ντίνο, σαν  Ύπατο Αρμοστή Θεσπρωτίας, ο οποίος μάλιστα δεν εμφανίστηκε για να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Για να τρομοκρατήσουν ακόμη περισσότερο το Ελληνικό στοιχείο και να επιδείξουν στην Ελληνική Κυβέρνηση τη θέλησή τους οι Τσάμηδες, ότι επιθυμούν την απόσπαση του Νομού Θεσπρωτίας από τον ελληνικό κορμό, δολοφονούν μπρος στο Νομαρχιακό κατάστημα τον αναπληρωτή Νομάρχη Γεώργιο Βασιλάκο. Η δολοφονία αυτή υπήρξε το σύνθημα των ομαδικών εκτελέσεων σε ολόκληρο το Νομό, με κορύφωση την εκτέλεση των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς (29-9-1943).

Διευθύνων νους για την συστηματοποίηση του έργου της εξολοθρεύσεως του ελληνικού στοιχείου ήταν η διαβόητη τρομοκρατική οργάνωση KSILIA δηλαδή το «Αλβανικό Σύστημα Πολιτικής Διοικήσεως» που συγκροτήθηκε προς τούτο τον Ιούλιο του 1942. Παράλληλα ιδρύθηκε η Αλβανική Φασιστική Νεολαία «Μιλίτσια» και δημιούργησαν 14 τάγματα
ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ «ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ»  ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ 

1. Δολοφονηθέντες υπό Τσάμηδων μόνων ή εν συνεργασία με τα στρατεύματα κατοχής: 632
2. Εξαφανισθέντες και απαχθέντες ως όμηροι : 428
3. Βιασμοί γυναικών και κορασίδων : 209
4. Απαγωγαί : 31
5. Πυρποληθείσαι οικίαι : 2.332
6. Λεηλατηθέντα ολοσχερώς χωρία : 53
7. Διαρπαγέντα ζώα :
(α) Αιγοπρόβατα : 37556
(β) Βοοειδή : 9.285
(γ) Ιπποειδή : 4.185
(δ) Πουλερικά (ένα μέρος) : 30.000
(ε) Κυψέλαι : 742

Τα ανωτέρω είναι κατώτερα της πραγματικότητος.

Την άνοιξη του 1944, στα πλαίσια των επιχειρήσεων εναντίον των Γερμανών στην Ήπειρο, κρίθηκε αναγκαίο από την Βρετανική συμμαχική αποστολή να καταλάβει ο Ζέρβας τις Ηπειρωτικές ακτές στην περιοχή της Πάργας που ελέγχουν οι Τσάμηδες, προκειμένου να γίνεται πιο εύκολα ο εφοδιασμός του ΕΔΕΣ με πλοιάρια από την Ιταλία. Στις επιχειρήσεις αυτές στο πλευρό των Γερμανών πολέμησαν και ένοπλα σώματα Τσάμηδων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πάργας, της Παραμυθιάς και της Ηγουμενίτσας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί η μάχη της Μενίνας (17/18-8-1944), όπου μαζί με τους 92 νεκρούς και 109 αιχμαλώτους Γερμανούς, είχαν και οι συμπολεμιστές τους Τσάμηδες 86 νεκρούς και 7 αιχμαλώτους, έναντι 6 ανδρών του ΕΔΕΣ και του Άγγλου Ταγματάρχου Δαβίδ Ουάλλας.

Ακολουθεί επετειακό κείμενο για την 29η Σεπτεμβρίου 1943 από τον γιο ενός εκτελεσθέντα:


Κάπου ανάμεσα στα άπειρα τραγικά γεγονότα της κατοχικής περιόδου παραμένει λησμονημένο και αποσιωπούμενο ένα γεγονός σημαδιακό για την ιστορία της Ηπείρου στα χρόνια της κατοχής. Η σφαγή των προκρίτων της Παραμυθιάς (όπως ονομάζεται στα κατοπινά χρόνια).

Ήταν η εποχή που οι Γερμανοί ανέλαβαν πλήρως τον έλεγχο της Ελλάδος μετά την παράδοση της Ιταλίας και ανάμεσα τους τον έλεγχο της Ηπείρου.

Λίγο έξω από την Παραμυθιά ένα γερμανικό απόσπασμα (περί τα εικοσιπέντε άτομα) γύρναγε από ανιχνευτική αποστολή. Στη στροφή του φιδωτού δρόμου ένα πολυβόλο κελάηδησε. Έξι Γερμανοί έπεσαν επί τόπου. Οι αντάρτες που έστησαν την ενέδρα, λάκισαν αμέσως .

Την επομένη, μια όμορφη μέρα και ενώ η ζωή κυλούσε αργά στην μικρή Παραμυθά μια οχλοβοή σηκώθηκε ξαφνικά και αναστάτωσε την κωμόπολη. Μια γερμανική φάλαγγα έζωσε από παντού  την περιοχή και απέκλεισε όλες τις διόδους από και προς την Παραμυθιά. Χαλασμός ακολούθησε. Ο κόσμος αισθανόμενος το κακό πανικοβλήθηκε. Oι Γερμανοί κάνουν μπλόκο! Μέσα στο πανικό όμως, πανάρχαιες αταβιστικές συνήθειες ξύπνησαν από μακροχρόνιο λήθαργο .Έτσι οι κάτοικοι, οι απλοί αγρότες το πρώτο που σκέφτηκαν ήταν να σώσουν τις αρχές του χωριού, τους προκρίτους, με τον αρχαίο σεβασμό προς τις κεφαλές της κοινωνίας.

“Κύριε προϊστάμενε, πρέπει να κρυφτείτε” είπαν δυο απλοί Ηπειρώτες στον νεότατο προϊστάμενο των TTT (ταχυδρομείο, τηλέφωνο, τηλέγραφος) - και πατέρα του υπογράφοντος. Τον οδήγησαν στη εκκλησία όπου κάτω από την Άγια Τράπεζα υπήρχε μια κρύπτη, απομεινάρι άλλων σκοτεινών εποχών.

Αναφορά Επιτρόπου Χαν στο "τσάμικο" προς την Ευρωβουλευτή Σπυράκη - Απάντηση του Ελληνικού ΥΠΕΞ, τοποθέτηση εκπροσώπου Κομισιόν

Ανιστόρητη και αναληθή χαρακτηρίζει η Μαρία Σπυράκη την απάντηση που της έδωσε ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χάν στην ερώτηση που έθεσε για την ανακίνηση αλυτρωτικών διεκδικήσεων εναντίον της Ελλάδας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στην Αλβανία.

«Κάποιος πρέπει να διδάξει στον κ. Χαν την ιστορία της περιοχής ώστε να μην καταλήγει σε τέτοιου είδους απαντήσεις, εφόσον δεν το κάνει αποτελεσματικά η πολιτική του κ. Κοτζιά.» δήλωσε η Ευρωβουλευτής.


Αναλυτικά η ερώτηση της Ευρωβουλευτού και η απάντηση έχει ως εξής:
Ερώτηση:


Στις 5.6.2016, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη Αλβανία, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του κόμματος των Τσάμηδων «Δικαιοσύνη, Ένταξη και Ενότητα», έκανε αναφορά σε «Αλβανούς της μέσης Αλβανίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας».

Στις 6.6.2016 το κόμμα των Τσάμηδων «Δικαιοσύνη, Ένταξη και Ενότητα», που συμμετέχει στην κυβέρνηση Ράμα με υφυπουργούς, οργάνωσε κινητοποίηση, συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Τιράνων και πορεία προς το Υπουργείο Εξωτερικών. Της κινητοποίησης ηγείτο ο πρόεδρος του κόμματος Σπετίμ Ιντρίζι, που κατέχει θέση αντιπροέδρου στο αλβανικό Κοινοβούλιο.

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν, υπό την ανοχή των αρχών, να εμποδίσουν την απρόσκοπτη είσοδο του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στο κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών για τη συνάντηση με τον ομόλογό του κ. Μπουσάτι και, καταλαμβάνοντας τον χώρο μπροστά στο ΥΠΕΞ, φώναξαν συνθήματα όπως «Τσαμουριά, μητέρα μας, περίμενέ μας», ανακινώντας αλυτρωτικά ζητήματα και διαστρεβλώνοντας την ιστορική πραγματικότητα.

Δεδομένου ότι από τις 27 Ιουνίου 2014 η Αλβανία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ και λαμβάνει προενταξιακή οικονομική βοήθεια ύψους 649,4 εκατομμυρίων ευρώ, ερωτάται η Επιτροπή:

- Συνάδει η ως άνω πράξη του κυβερνητικού κόμματος με το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, που αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας;
- Προτίθεται να λάβει υπόψη τα γεγονότα αυτά στην επόμενη έκθεση προόδου της Αλβανίας;



Απάντηση Επιτρόπου Χαν:


Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις σχέσεις περιφερειακής συνεργασίας και καλής γειτονίας στις υποψήφιες χώρες και δυνάμει υποψηφίους. Στη δέσμη μέτρων του 2015 για τη διεύρυνση και στην έκθεσή της σχετικά με την Αλβανία, η Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Αλβανία εξακολούθησε να συμμετέχει ενεργά στην περιφερειακή συνεργασία και να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει επικαιροποιημένη αξιολόγηση στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων του 2016 για τη διεύρυνση, η δημοσίευση της οποίας έχει προγραμματιστεί για το επόμενο φθινόπωρο.
Σε πολιτικό επίπεδο, η Επιτροπή έκρινε θετικά το γεγονός ότι η συχνότητα των επισκέψεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των αρχών της Αλβανίας και της Ελλάδας έχει αυξηθεί.

Μεταξύ άλλων, η επίσκεψη του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2016 και η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Τίρανα τον Ιούνιο του 2016, στο πλαίσιο της 25ης επετείου της διμερούς συνθήκης φιλίας, αποτελούν ενδείξεις ανανεωμένης δέσμευσης.
Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εντάθηκαν, μεταξύ άλλων για τη βελτίωση του πλαισίου του πολιτικού διαλόγου. Η Επιτροπή επικρότησε το γεγονός ότι οι δύο χώρες εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το τσαμικό ζήτημα.

Η Επιτροπή επικρότησε τις προσπάθειες αυτές, εκφράζοντας επιδοκιμασία για τις εν λόγω σημαντική νέα διπλωματική δέσμευση, σε ανταλλαγή επιστολών με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας.


Η αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείο Εξωτερικών

Η απάντηση του Επιτρόπου Johannes Hahn σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού της ΝΔ κας Μαρίας Σπυράκη σχετικά με την Αλβανία είναι αναληθής και απαράδεκτη.

Ως γνωστόν, τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται και, ως εκ τούτου, ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας.

Ο Επίτροπος Hahn με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί το ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ήδη του έχει ζητηθεί, και υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου, να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του.


Κομισιόν: Ενθαρρύνουμε τον διάλογο Ελλάδας - Αλβανίας για εκκρεμή ζητήματα

Στην ανάγκη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για «εκκρεμή ζητήματα» εστίασε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοντσίγιαντσιτς, ερωτηθείσα ποια είναι η επίσημη θέση Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τσάμικο, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Αθήνα η απάντηση του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη.
Όπως είπε, η Επιτροπή «χαιρέτισε την πρόταση από ελληνικής πλευράς για δημιουργία πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο πάνω σε όλα τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών που επιδέχονται διευκρίνισης».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι σε ό,τι αφορά τις διμερείς διαφορές οι Βρυξέλλες δεν λαμβάνουν θέση.
«Αναφορικά με την Ελλάδα και την Αλβανία, η Επιτροπή ενημερώθηκε νωρίτερα μέσα στη φετινή χρονιά και από τις δύο χώρες ότι υπήρχε η πρόθεση ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ τους για έναν αριθμό εκκρεμών ζητημάτων, τα οποία χρήζουν περαιτέρω αποσαφήνισης, προκειμένου να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις», ανέφερε.

Η εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η Επιτροπή ενθαρρύνει τις δύο χώρες να συνεχίσουν ως προς τις δεσμεύσεις τους και πως σε αυτό το πνεύμα απάντησε σε αριθμό ερωτήσεων ευρωβουλευτών.

«Είμαστε, όπως είπα, ενήμεροι για τις δεσμεύσεις των δύο χωρών να προωθήσουν τον διάλογο και τους ενθαρρύνουμε να ξεκαθαρίσουν το τοπίο από πιθανές παρανοήσεις γύρω από όλα τα σχετικά ζητήματα», πρόσθεσε.
Κληθείσα να διευκρινίσει την επίσημη θέση της Κομισιόν για το κατά πόσο υφίσταται «τσαμικό ζήτημα», απάντησε: «Η Επιτροπή έχει λάβει θέση σε σχέση με την πρόθεση των δύο χωρών να συζητήσουν εκκρεμή ζητήματα, προκειμένου να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι διμερείς τους σχέσεις. Η Επιτροπή δεν προχώρησε πέρα από αυτό, δεν πήρε καμία θέση για τις διμερείς σχέσεις».

Τα γραμματόσημα της Μοσχόπολης


    Η Μοσχόπολη βρίσκεται ΒΔ της Κορυτσάς στην Βόρειο Ήπειρο. Υπήρξε μεγάλο μορφωτικό και οικονομικό κέντρο του ελληνισμού, ιδιαίτερα δε του βλαχόφωνου. Τον 18ο αιώνα την βρίσκουμε στο αποκορύφωμα της ανάπτυξής της. Το 1720 ιδρύεται το δεύτερο στην βαλκανική τυπογραφείο στην Μοσχόπολη, μετά από αυτό της Κωνσταντινούπολης. Το 1730 λειτουργεί το «Ελληνικό Φροντιστήριο» το οποίο το 1744 αναβαθμίζεται σε «Νέα Ακαδημία». Πλήθος είναι οι πνευματικές μορφές του ελληνισμού που εμφάνισε η Μοσχόπολη. Τεράστια και η εμπορική άνθηση κι ο πλούτος. Καραβάνια με Μοσχοπολίτες εμπόρους ξεκινούσαν και μετέφεραν εμπορεύματα στις παραδουνάβιες περιοχές, στη Μολδαβία, στην Οδησσό, στην Βιέννη. Πολλοί εγκατασταθήκαν εκεί, διέπρεψαν και απέκτησαν τεράστιες περιουσίες. Πολλοί και οι εθνικοί ευεργέτες που άφησαν περιουσίες για να γίνουν έργα κοινής ωφελείας. Πρώτη έδινε το παρών η Μοσχόπολη και στους εθνικούς αγώνες. Αυτό το πλήρωσε πολύ ακριβά. Το 1769 για την συμμετοχή της στην εξέγερση των Ορλωφικών καταστράφηκε από στίφη Τουρκαλβανών. Το 1788 υπέστη την δεύτερη καταστροφή από τα στρατεύματα του Αλή Πασά. Η καταστροφή της το 1916 ήταν η τελευταία και σχεδόν τελειωτική.

    Στις 14 Δεκεμβρίου 1912 η Μοσχόπολη απελευθερώνεται από τον τουρκικό ζυγό κατά τους Βαλκανικούς πολέμους. Όμως οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να αποχωρήσει από το βορειότερο τμήμα της Ηπείρου το οποίο σχεδιάζουν να αποδώσουν στο νέο κράτος που δημιουργείται, στην Αλβανία. Έτσι τον Φεβρουάριο του 1914 οι ελληνικές αρχές και ο στρατός αποχωρούν.
     Οι Βορειοηπειρώτες όμως δεν μπορούν να ανεχθούν μόνο μια τόσο μικρή γεύση ελευθερίας. Επαναστατούν κηρύσσουν την αυτονομία τους και απωθούν τους νέους τους κατακτητές σε όλα τα μέτωπα.
     Η Μοσχόπολη απελευθερώνεται πάλι, από τα αυτονομιακό στρατό και από Κρήτες εθελοντές με επικεφαλής τον Κρητικό οπλαρχηγό Παύλο Γύπαρη στις 24 Ιουνίου 1914. Πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής αναλαμβάνει ο Παύλος Γύπαρης και την φύλαξη της πόλης οι άντρες του.  Στα υψώματα βόρεια της Μοσχόπολης καραδοκεί ο Αλβανός οπλαρχηγός Σαλί Μπούτκα με τους άνδρες του.

      Σε λίγο καιρό τίθεται σε κυκλοφορία από το ταχυδρομείο της Μοσχόπολης μία σειρά 15 γραμματοσήμων αξιών 1 λεπτού μέχρι 25 δραχμών, συνολικής ονομαστικής αξίας 47.66 δραχμών, ποσό μεγάλο για την εποχή αυτή.
Φέρουν επιγραφή ΗΠΕΙΡΟΣ και αξίες σε λεπτά και δραχμές.

Οι αξίες 1 λεπτού ως 50 λεπτά, εννέα γραμματόσημα εικονίζουν τον δικέφαλο αετό του Βυζαντίου (και της Ηπείρου) σε διάφορα χρώματα. 

Οι αξίες 1 δραχμής ως 25 δραχμές, 6 συνολικά είναι δίχρωμα με κεντρική απεικόνιση αρχαίων νομισμάτων του βασιλέα της Ηπείρου Πύρρου που κυκλοφόρησαν στην Μεγάλη Ελλάδα (Κάτω Ιταλία και Σικελία) κατά την εκεί εκστρατεία του.
       Τα γραμματόσημα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες τυπώθηκαν στην Αμιένη της Γαλλίας με την χαλκογραφική μέθοδο (grave) σε φύλλα των 25 τεμαχίων. Σύμφωνα με ενδείξεις τα γραμματόσημα αυτά πρέπει να είναι ιδέα εμπόρου γραμματοσήμων της Αθήνας εκ Κρήτης και γνώριμου τόσο του Ελευθέριου Βενιζέλου όσο και του Παύλου Γύπαρη. Την υλοποίηση της κατασκευής ανέλαβε έμπορος γραμματοσήμων με έδρα το Παρίσι. Τα γραμματόσημα φθάσανε στην Αθήνα, το ίδιο και ο εκ Παρισίων συνεργάτης (ίσως τα έφερε μαζί του). Οι δύο μαζί αναχώρησαν για την Μοσχόπολη όπου παρέδωσαν τα γραμματόσημα στον Παύλο Γύπαρη και αυτός με την σειρά του τα παρέδωσε στον Θεοφάνη Γεωργιάδη, διευθυντή των Τηλεφώνων (Τ.Τ.Τ. Τηλεφωνείο, τηλεγραφείο, ταχυδρομείο).

 Ο Θ. Γεωργιάδης άρχισε αμέσως την διάθεση των γραμματοσήμων στο κοινό αλλά και με επιστολές του διέθετε τα γραμματόσημα σε αγοραστές στο εξωτερικό.
         Τα γραμματόσημα αυτά ετοιμάστηκαν από τον Μάιο του 1914 όταν η Μοσχόπολη ήταν σε αλβανικά χέρια. Η επιγραφή «Ήπειρος» δείχνει πως πρόθεση ήταν να κυκλοφορήσουν κάπου στην Ήπειρο. Ούτε καν ο Γύπαρης δεν μπορούσε να ξέρει αν θα έφθανε στην Μοσχόπολη ή κάπου αλλού.
         Ποιος ήταν άραγε ο σκοπός των εμπλεκομένων εμπόρων; Το οικονομικό όφελος; Μάλλον! Να βοηθήσουν τον αγώνα του Παύλου Γύπαρη προσφέροντάς του τα γραμματόσημα σαν μέσο οικονομικής στήριξής; Μάλλον και αυτό! Ήσαν όλα αυτά κάτω από την σύμφωνη γνώμη του Ελευθέριου Βενιζέλου; Όταν ο Βενιζέλος το 1905, ως αρχηγός των επαναστατών Θερίσου έστελνε γραμματόσημα της Θερίσου στο «Κρητικό Λόμπυ» των Αθηνών με την παράκληση να τα δώσουν στον Άγγλο δημοσιογράφο (δηλαδή στον James David Bourchier) τι είχε κάνει; Γνώριζε την δύναμη του γραμματοσήμου σαν μέσο διατράνωσης και τεκμηρίωσης εθνικών στόχων αλλά και σημαντικό μέσο χρηματοδότησης των αντίστοιχων εγχειρημάτων.
Εγώ προσωπικά δεν βλέπω γιατί θα πρέπει κάποιοι να μιλούν για κερδοσκοπική και ανεπίσημη έκδοση εφόσον σε όλο τον κόσμο τότε και τώρα, υπάρχουν πλήθος παρομοίων εκδόσεων χωρίς αντίστοιχους χαρακτηρισμούς.
         Στα τέλη Οκτωβρίου 1914 ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει πάλι την Βόρειο Ήπειρο. Η κυβέρνηση της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου παραδίδει την εξουσία στις ελληνικές αρχές. Αυτό έγινε με άδεια της Αγγλίας και της Γαλλίας.
Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος είχε ήδη ξεκινήσει και η γεωπολιτική κατάσταση είχε αλλάξει ριζικά. Η Αντάν ήθελε να προσεταιριστεί την Ελλάδα στον πόλεμο αλλά και να υπάρξει ασφάλεια στα μετόπισθεν του μακεδονικού μετώπου»
        Ο Παύλος Γύπαρης παραμένει στην θέση του, τα δε γραμματόσημα με διαταγή του στρατιωτικού διοικητή Ηπείρου Γ. Βάρδα επισημάνθηκαν με

ΕΛΛ. ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΜΟΣΧΟΠΟΛΙΣ ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν και με την ελληνική διοίκηση. Επισημάνθηκαν οι 13 πρώτες αξίες της σειράς, χωρίς δηλαδή το 10δρ. και το 25δρ.
        Στην συνέχεια η Ελλάδα προχώρησε στην ενσωμάτωση της Βορείου Ηπείρου στην ελληνική επικράτεια. Εκλέχθηκαν Βορειοηπειρώτες βουλευτές που κατέλαβαν τα έδρανα της ελληνικής βουλής και η Βόρειος Ήπειρος χωρίστηκε σε δυο νομούς Αργυροκάστρου και Κορυτσάς και αποτέλεσε τμήμα του Ελληνικού Βασιλείου.
        Αυτό κράτησε πολύ λίγο. Σε λίγους μήνες ο εθνικός διχασμός πήρε μεγάλες διαστάσεις και η σύγχυση και η ακυβερνησία κυριάρχησαν. Σε αυτή την διαμορφωμένη κατάσταση ιταλικός στρατός κατέλαβε την περιοχή του Αργυροκάστρου και γαλλικός στρατός την περιοχή της Κορυτσάς, όπου δημιουργήθηκε η καλούμενη «Γαλλική Δημοκρατία της Κορυτσάς».

        Οι ελληνικές αρχές χωρίς να πιεσθούν ιδιαίτερα από τις δυνάμεις της Αντάν αλλά και χωρίς ουσιαστικές δυνατότητες άσκησης εξουσίας εγκατέλειπαν τις θέσεις τους και αποχωρούσαν. Έτσι και ο προϊστάμενος του ταχυδρομείου της Μοσχόπολης μάζεψε γύρω στις αρχές Οκτωβρίου τα γραμματόσημα και το λοιπό υλικό και αποχώρησε. Τα γραμματόσημα τα παρέδωσε στην κεντρική υπηρεσία και βρέθηκαν αργότερα στην αποθήκη σφραγιστού χάρτου και καταστράφηκαν στην πυρά μαζί με όλα τα άλλα απόθετα γραμματόσημα το 1931.

       Ο Παύλος Γύπαρης και οι άνδρες του έμειναν μόνοι να φυλάνε την Μοσχόπολη μέχρι που έφθασαν οι Γάλλοι εκεί με τον επικεφαλής αξιωματικό να συναντιέται με τον Παύλο Γύπαρη τον οποίο αφού τον εγκωμίασε του δήλωσε πως την ασφάλεια της Μοσχόπολης την αναλαμβάνει πλέον ο γαλλικός στρατός, ο δε Γύπαρης και οι άνδρες του θα αποσταλούν αλλού για να υπηρετήσουν. Πράγματι ο Βενιζέλος είχε υποδείξει τότε στους Γάλλους πως μόνο ο σκληροτράχηλος Γύπαρης μπορούσε να τσακίσει τα σώματα των Τούρκων ατάκτων. Οι Γάλλοι όμως την δημιουργηθείσα λεγεώνα των «Ελλήνων Κρητικών» με επικεφαλής τον Παύλο Γύπαρη τους τοποθέτησαν στο μέτωπο της Αλσατίας όπου και παρασημοφορήθηκαν για την ανδρεία τους.
         Το βράδυ της 16 προς 17 Οκτωβρίου 1916 ο Σαλί Μπούτκα και οι άνδρες του επιτέθηκαν εναντίον της ανυπεράσπιστης Μοσχόπολης. Οι Γάλλοι δεν αντέδρασαν. Οι Αλβανοί κατέστρεψαν και κατέκαψαν την πόλη, κατέσφαξαν δε τους κατοίκους, όσους δεν πρόλαβαν να διαφύγουν. Ο Σαλί Μπούτκα εγκαταστάθηκε εκεί, από όπου απειλούσε και έστελνε τελεσίγραφα προς τους Γάλλους στην Κορυτσά.

Δημήτρης Περδίκης    

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Αώος: Κατακραυγή για φράγμα της Αλβανίας στο τελευταίο ελεύθερο ποτάμι της Ευρώπης

Περισσότεροι από 200 επιστήμονες από 33 χώρες ζητούν από την αλβανική κυβέρνηση να ακυρώσει το σχέδιο για κατασκευή φράγματος στον Αώο, το τελευταίο ποτάμι της Ευρώπης που κυλά ανεμπόδιστα στη θάλασσα.

«Ο Αώος είναι το τελευταίο μεγάλο, άγριο ποτάμι της Ευρώπης εκτός της Ρωσίας» επισημαίνει στο περιοδικό
New Scientist ο Ούλριχ Άικελμαν, μέλος της οργάνωσης River Watch που ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών.

«Δεν έχει υπάρξει περιβαλλοντική μελέτη των επιπτώσεων που θα είχε το φράγμα στο ποτάμι και τα οικοσυστήματά του» λέει ο Φρίντριχ Σίμερ, υδροβοτανικός του Πανεπιστημίου της Βιέννης που υπέγραψε το αίτημα.

Ο Αώος πηγάζει στην Ελλάδα, ψηλά στη βόρεια Πίνδο, και εκβάλλει στην Αδριατική Θάλασσα. Έχει συνολικό μήκος 260 χιλιομέτρων, από τα οποία τα 70 στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα σε αλβανικό έδαφος.

Ένα μικρό φράγμα λειτουργεί ήδη σε έναν από τους παραπόταμους του Αώου στην Ελλάδα. Η ροή του πέρα από αυτό το σημείο έχει δεχθεί ελάχιστες επεμβάσεις, και σύμφωνα με τους επιστήμονες τα οικοσυστήματά του παραμένουν εν πολλοίς ανεξερεύνητα.

«Δεν αποκλείεται να γνωρίζουμε περισσότερα για τη λεκάνη του Αμαζονίου από ό,τι για τον Αώο» λέει ο Άικελμαν.

Η Αλβανία έχει σχέδια για συνολικά οκτώ υδροηλεκτρικά φράγματα κατά μήκος του ποταμού. Το πρώτο, ύψους 25 μέτρων, προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στο Πότσεμ. Λίγο πιο κάτω στη ροή του ποταμού υπάρχει ένα νησί που φιλοξενεί σημαντικούς πληθυσμούς πτηνών.

Τον περασμένο Μάιο, η αλβανική κυβέρνηση ανέθεσε την υλοποίηση του έργου σε τουρκικές εταιρείες. Λίγες εβδομάδες αργότερα, τον Ιούλιο, ο υπουργός Ενέργειας Ντάμιαν Τζικνούρι ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις της.

«Μια αναπτυσσόμενη χώρα σαν την Αλβανία δεν μπορεί να είναι μουσείο» είπε.

«Η ανάπτυξη έχει κόστος για το περιβάλλον».
Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΔΟΛ

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει: Τετράδια και παιχνίδια για τα Ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου μας!

Όπως κάθε χρ250916 IEROSLOXOSόνο έτσι και αυτή την σχολική χρονιά ο “Ιερός Λόχος 2012″ σε συνεργασία με την ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης, συλλέγει σχολική ύλη (τετράδια, γόμες, στυλό κ.τ.λ.), παιδικά βιβλία που προάγουν την φιλοπατρία και παιχνίδια με σκοπό να τα προωθήσουμε στα ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου.

Βοηθήστε και εσείς την προσπάθεια μας είτε με λίγα τετράδια είτε παιχνίδια που δεν τα χρειάζεστε πλέον.

Μπορείτε να τα αποστείλετε μέσω ταχυδρομείου κατευθείαν στα γραφεία της ΣΦΕΒΑ, είτε να τα παραδώσετε εσείς κάθε Τετάρτη στην παρακάτω διεύθυνση:
Επαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης

Τσιμισκή 126 – Τ.Κ. 546 21 – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τηλέφωνα.: 6932 306904, +30 (231) 0 270 812
F.A.X.: +30 (231) 0 207 340

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: thessaloniki@sfeva.gr

Θερμή παράκληση τα μεταχειρισμένα είδη να είναι σε καλή κατάσταση.
Ρούχα δεν χρειάζονται.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Αφιέρωμα της ιστοσελίδας της ΣΦΕΒΑ για το Νεοχώρι Αγίων Σαράντα

Να γνωρίσουμε τα χωριά της Βορείου Ηπείρου: Το ΝεοχώριΤο Νεοχώρι (Κασίμ- Αλάιμπεη) είναι ένα μικρό χωριό  στην πρώην  επαρχία του Αλύκου, σήμερα στο δήμο Φοινίκης.
Απλώνεται απάνω σε μια ράχη, νοτιοανατολικά του Αλύκου και  6 χιλιόμετρα ΝΑ των Αγ. Σαράντα, σε υψόμετρο  100 μ.
Πήρε το όνομα Κασίμ-Αλάιμπεη από την κτηματία, Κασίμ Αλάι, μπέης, που το είχε τσιφλίκι κατά τα τέλη του 19ου αιώνα. Αργότερα άλλαξε το όνομα σε «Νεοχώρι», μια και  ιστορικά είναι ένας νέος οικισμός.
Η παράδοση λέει πως ένας βλάχος με καμιά εικοσαριά πρόβατα εγκαταστάθηκε πρώτος οικογενειακώς. Μετά ήρθαν και λίγες οικογένειες. Μετά το 1946 εδώ μετοίκησαν  πολλοί κάτοικοι από το χωριό Πάλη, στο κέντρο του Βούρκου,  μετά τον πνιγμό του. Νεοχώρι το ονόμασαν.
Την δεκαετία του ’30 ήταν περιουσία του Λόρδου Ιταλού Μπιμπέλι. Αυτός έκτισε εκεί τη βίλα του όπου αργότερα έγινε Δημοτικό σχολείο. Το γύρω πνιγμένο μέρος μετατράπηκε από τον λόρδο ως μέρος κυνηγιού για πάπιες και χήνες.
Στις στατιστικές εμφαίνεται για πρώτη φορά σ’ αυτή του 1913 με 85 κατοίκους. Στην απογραφή του 1923 είχε 52 κατοίκους  και το 1927 κατέβηκε στους  45.
Οι κάτοικοι του είναι όλοι ελληνικής καταγωγής.
Αν και μικρό το χωριό δεν γλύτωσε από την ταξική πάλη. Το 1953 ο Κώστας Σιώζιος (απόγονος της οικογένειας Βλάχου) κηρύσσεται κουλάκος. Σειρά είχε ο Βαγγέλης Τσούρας, να ντεμασκαριστεί ενώπιον όλων για την «εχθρική» δουλειά του.
Το Νεοχώρι ενώθηκε με  άλλα 10 νοικοκυριά στον Ενωμένο Συνεταιρισμό του Αλύκου και αργότερα στον Συνεταιρισμό Ανώτερου Τύπου της Φοινίκης με 17 νοικοκυριά.
Κυριότερη κατεύθυνση της οικονομίας είναι τα σιτηρά και η χοντρή κτηνοτροφία.
Στα χρόνια της συνεταιριστικής ζωής έφθασε τους 273 κατοίκους, λειτούργησε Δημοτικό σχολείο και εμπορικό κατάστημα.
Σήμερα, λόγω της μετανάστευσης οι κάτοικοί του, είναι πολύ λίγοι.
(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Όλο και αναβαθμίζονται οι οργανωμένοι τσάμηδες στην Αλβανία

• Οι Τσάμηδες έχουν οργιάσει στην Αλβανία, καθώς εκτός των άλλων διεκδικούν και υπουργείο στην κυβέρνηση Έντι Ράμα.

• Με αφορμή την Παγκόσμια Διάσκεψη για την «Τσαμουριά», που έγινε στους Αγίους Σαράντα, δόθηκε ευκαιρία σε όλα τα γνωστά ανθελληνικά στοιχεία στα Τίρανα να ξεσπαθώσουν εναντίον της Ελλάδας.

• Έτσι, με δημοσιεύματα σε διάφορες αλβανικές εφημερίδες και άρθρα, όπως αυτό του Διεθνούς Συμβουλίου για την «Τσαμουριά», πληροφορήθηκε η αλβανική κοινή γνώμη ότι η «Τσαμουριά» καταλαμβάνει όλη την παραθαλάσσια περιοχή του Ιονίου από το Βουθρωτό μέχρι την Πρέβεζα…

• Η αλβανική κυβέρνηση του σοσιαλιστή Έντι Ράμα ανέθεσε τη Γενική Διεύθυνση Αρχείων του Κράτους στο κόμμα των Τσάμηδων, μια κίνηση που προαναγγέλλει ουσιαστικά την ανάθεση και υπουργικής θέσης σε Τσάμη.

• Το κόμμα των Τσάμηδων διεκδικεί το υπουργείο Πολιτισμού, αν και μάλλον θα περιορισθεί σε θέση υφυπουργού, ζητώντας ακόμη αξιώματα που θα εμπεδώσουν την επιρροή του στην κρατική μηχανή, όπως η Υποδιεύθυνση της Εφορίας, το Τελωνείο Δυρραχίου, η Διεύθυνση Ελέγχου των αυτοκινήτων στα Τίρανα και το πολύ κομβικό γραφείο της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων στα Τίρανα.

• Αρκετά αλβανικά ΜΜΕ αναφέρονται πάντως στην «παντρειά» του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τους Τσάμηδες, ειδικά με την ανάθεση θέσεων στη Νότιο Αλβανία, αποδίδοντάς την και στη σύγκρουση του Ράμα με τον πρώην βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κώτσο Κοκεδήμα, που είχε φτιάξει δικό του μηχανισμό με διορισμούς δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων.


Ο εξωφρενικός
exofrenikos@hotmail.com 


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
18/09/2016

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ - 123 χρόνια στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης

Στις καλές εποχές του το Ζωγράφειο Λύκειο είχε περισσότερους από 500 μαθητές. Τα τελευταία περίπου είκοσι χρόνια ο αριθμός των μαθητών είναι γύρω στους 50

Ζωντανό μνημείο του ελληνισμού, ιστορικό σχολείο της Κωνσταντινούπολης, αλλά και αρχιτεκτονικό στολίδι, με τη Χιακή Σφίγγα ως έμβλημα να συμβολίζει διαχρονικά «τη νίκη του φωτός της παιδείας κατά του σκότους της αμάθειας», το Ζωγράφειο Λύκειο ετοιμάζεται την ερχόμενη Δευτέρα να γιορτάσει... 123 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.

«Το σχολείο μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε ακόμη στον τόπο μας, στη γενέτειρά μας, και συνεχίζουμε», δηλώνει στο «Εθνος» ο διευθυντής του σχολείου Γιάννης Δεμιρτζόγλου.
Γέννημα-θρέμμα Κωνσταντινουπολίτης, απόφοιτος ο ίδιος του Ζωγραφείου (της τάξης του 1978), και διευθυντής του ιστορικού Λυκείου τα τελευταία 22 χρόνια, ο κ. Δεμιρτζόγλου όντως «συνεχίζει» να κρατάει ψηλά τη σημαία της ελληνικής εκπαίδευσης στην Πόλη.
Προϊόν... του Διαφωτισμού, το Ζωγράφειο Λύκειο άνοιξε τις πύλες του το 1893 για να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της τότε ακμάζουσας ελληνικής κοινότητας. Με δεδομένο ότι τα λοιπά ελληνικά σχολεία δεν μπορούσαν την εποχή εκείνη να απορροφήσουν τον μεγάλο αριθμό Ελλήνων μαθητών στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποφασίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα να χτιστεί ακόμη ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, όπερ και εγένετο. Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να χρηματοδοτήσουν το έργο, με κορυφαίο ωστόσο τον Ηπειρώτη τραπεζίτη, τότε εργαζόμενο στο Παρίσι, Χρηστάκη Ζωγράφο (εξ ου και το όνομα Ζωγράφειο) που συνεισέφερε πάνω από 10.000 χρυσές λίρες.

Ο αρχιτέκτονας

Τον σχεδιασμό του κτιρίου ανέλαβε ο σχετικά νέος τότε Περικλής Φωτιάδης, ο οποίος έμελλε στην πορεία να καταξιωθεί ως ένας από τους Ρωμιούς αρχιτέκτονες (μαζί με τους Β. Κουρεμένο, Λ. Καυταντζόγλου, Β. Ιωαννίδη, Κ. Κυριακίδη) που συνέβαλαν τα μάλα στον εξευρωπαϊσμό-εκδυτικισμό του προσώπου της Κωνσταντινούπολης, βάζοντας ο ίδιος την υπογραφή του σε οικοδομήματα όπως η Θεολογική Σχολή της Χάλκης κ.ά.

Εξωστρεφής και πολυπράγμων ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Γ. Δεμιρτζόγλου. Μαζί με τα παιδιά πρωταγωνιστεί σε πλήθος εκδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη, αναβιώνοντας έθιμα, όπως τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα
Εξωστρεφής και πολυπράγμων ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Γ. Δεμιρτζόγλου. Μαζί με τα παιδιά πρωταγωνιστεί σε πλήθος εκδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη, αναβιώνοντας έθιμα, όπως τα χριστουγεννιάτικ
Το Ζωγράφειο ξεκίνησε να λειτουργεί ως σχολείο αρρένων, με έμβλημά του τη Σφίγγα, και έγινε μεικτό αρκετές δεκαετίες αργότερα, το 1996. Τις καλές εποχές, ειδικά πριν από τις απελάσεις των ετών 1964-65, φοιτούσαν σε αυτό περισσότεροι από 500 μαθητές. «Η καλύτερη σχολική χρονιά από άποψη πλήθους παιδιών ήταν η σεζόν 1961-62 με 520 μαθητές», σημειώνει ο κ. Δεμιρτζόγλου ανατρέχοντας στην ιστορία του σχολείου στο οποίο έχει πια αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του.
Στην πορεία, βέβαια, τα δεδομένα έμελλε να αλλάξουν για την ελληνική κοινότητα της Πόλης, με τις μαζικές απελάσεις στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 να οδηγούν σε νέα κύματα φυγής μαθητών από τα ελληνικά σχολεία.

«Τα τελευταία περίπου 20 χρόνια οι μαθητές στο Ζωγράφειο είναι 40 με 50. Πέρυσι είχαμε 41 μαθητές και φέτος έχουμε 48», δηλώνει στο «Εθνος» ο κ. Δεμιρτζόγλου. Ο αριθμός μπορεί να φαντάζει ανησυχητικά μικρός, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για ένα σχολείο οχτώ τάξεων (τεσσάρων τάξεων γυμνασίου και τεσσάρων λυκείου, βάσει του τουρκικού εκπαιδευτικού συστήματος). Ο επίμονος και πολυπράγμων διευθυντής του Ζωγραφείου ωστόσο δεν πτοείται. Αντιθέτως, παραμένει δραστήριος και βγαίνει «προς τα έξω» διοργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων, συνεπικουρούμενος φυσικά από τους μαθητές του ιστορικού ελληνικού σχολείου και τις οικογένειές τους, από Ελληνες ομογενείς, καθώς και από πολλούς εκ των παλαιών αποφοίτων.

«Είναι σημαντικό να βγαίνουμε έξω στον κόσμο», δηλώνει στο «Εθνος» ο καταξιωμένος εκπαιδευτικός, που μάλιστα τιμήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την προσφορά του στην ομογενειακή παιδεία. Με δική του πρωτοβουλία είναι που ήχησαν και πάλι τα τελευταία χρόνια στην καρδιά της Πόλης, στη Μεγάλη Οδό (Ιστικλάλ) του Πέρα, τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα από τα στόματα των μαθητών του Ζωγραφείου. «Στόχος είναι να συνεχίσουμε τα ήθη και έθιμα. Τα Χριστούγεννα μαζεύονται πλέον για τα κάλαντα περίπου 180 με 200 άτομα», σημειώνει ο κ. Δεμιρτζόγλου, ο οποίος μάλιστα συνοδεύει τους μαθητές με το ακορντεόν του στους δρόμους της Πόλης.


Εκδηλώσεις

Με πυρήνα το Ζωγράφειο πραγματοποιείται κάθε χρόνο πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων (συναυλίες, εκθέσεις, θεατρικά, διαγωνισμοί διηγήματος κ.ά.), καθώς και ένα διεθνές μαθητικό συνέδριο εστιασμένο στη ζωή και στο έργο μεγάλων Ελλήνων δημιουργών (τον ερχόμενο Μάρτιο θα είναι η σειρά του Γιώργου Θεοτοκά).
Οσο για το μέλλον, ο διευθυντής επιμένει να ελπίζει. «Δεν μπορείς να ζεις δίχως να ελπίζεις», μας λέει, βλέποντας μάλιστα θετικά στοιχεία μέσα στον γενικότερο αναβρασμό. «Η ελληνική ομογένεια είναι σήμερα πιο οργανωμένη από ό,τι παλαιότερα. Τα τελευταία χρόνια έχει επιτύχει να κρατήσει τα παιδιά της στην Πόλη. Ο αριθμός των Ελλήνων θα μπορούσε μάλιστα να αυξηθεί εάν μετοικήσει εδώ κόσμος από την Ελλάδα. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Πολλοί Ελληνες μαθαίνουν τουρκικά και πολλοί Τούρκοι ελληνικά», σημειώνει ο κ. Δεμιρτζόγλου.

Πόλη
Πέντε τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα


Επιστολή του Συνδέσμου Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων Αγ. Σαράντα και Δελβίνου στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Κ. Πρωθυπουργέ, προσπερνώντας κάθε τυπικότητα, σας απευθύνουμε μία ερώτηση: Ποιος είναι ο σκοπός της Ελληνικής Κυβέρνησης, να ξεριζώσει τους ομογενείς από την Αλβανία από τις πατρογονικές τους εστίες; Εάν είναι αυτός είναι ο σκοπός σας τότε η πολιτική που εφαρμόζεται, εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι στο σωστό δρόμο.

Σε λίγα χρόνια θα μιλάτε (εμείς θα έχουμε αποχωρήσει από αυτή τη ζωή) για μια άλλη χαμένη πατρίδα του Ελληνισμού. Μόνο που σε αντίθεση με τις άλλες αλησμόνητες πατρίδες, στην περίπτωση μας, δεν μας έδιωξε ένα εχθρικό έθνος αλλά η κυβέρνηση του δικού μας έθνους. Πριν 100 χρόνια, με απόφαση και εντολή των ξένων δυνάμεων βρεθήκαμε εκτός συνόρων, αποκομμένοι από τον Εθνικό μας κορμό. Πολέμησαν την ταυτότητά μας, γίναμε μειονότητα στον τόπο μας, αλλά αντέξαμε. Και τώρα, μετά από 100 χρόνια, ξανά με εντολή των δυνατών και ξένων (δανειστών- τοκογλύφων), μένουμε στο «Έλεος του Θεού», στην κακιά μας τη μοίρα», ανυπεράσπιστοι και εγκαταλελειμμένοι. Με την πολιτική σας μας λέτε, αν θέλετε να επιβιώσετε, παρατήστε τα όλα και ελάτε εδώ

Εάν οι παραπάνω σειρές σας είναι αδιάφορες ή θεωρείται ότι έχετε πιο ουσιαστικά ζητήματα να ασχοληθείτε, τότε μην κουράζεστε να διαβάσετε τις επόμενες.

-Ο νόμος  4387/2016 , άρθρο 93 και εγκύκλιοι περί αυτού, δεν είναι μόνο αντιπατριωτικός αλλά και αντισυνταγματικός. Δεν υπάρχει  και ούτε θα υπάρξει  τέτοιο «διαβολικό» μυαλό να κάνει τέτοια ζημιά στο εθνικό ζήτημα. Για να επωφεληθούν οι ανασφάλιστοι υπερήλικες του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα πρέπει να «διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα: 1)δεκαπέντε συνεχόμενα έτη πριν από την υποβολή της αίτησης,… να έχουν 35 έτη στην Ελλάδα για να την πάρουν πλήρες…  και τον περιβόητο τύπο της χορήγησης της επιδότησης. …..

-Εάν ένας υπερήλικας που διαμένει 35 χρόνια και ένας ομογενής υπερήλικας από την Αλβανία  έχει πέντε χρόνια που μένει στην Ελλάδα, έχουν διαφορετικό στομάχι, έχουν διαφορετικές ανάγκες; Εμείς οι ίδιοι προτείναμε να αφαιρεθεί η σύνταξη από την Αλβανία, για να είναι όλοι ίσοι, αλλά το να βάζει κάποιο σοφιστικό τύπο για να πάρει το πολύ 100 ευρώ (και αυτό ούτε οι μισοί) και για να πάρουν αυτά τα 40-100 ευρώ πρέπει να μένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

–Μην μας κόβετε τις ρίζες, γιατί αυτοί οι υπερήλικες φυλούν Θερμοπύλες, πράγμα που δεν θέλουμε να το αναφέρουμε, αλλά ούτε να μας το αναφέρουν. Μένοντας οι παππούδες στα πατρώα εδάφη, δεν κρατούν μόνο τις περιουσίες, αλλά κρατούν τους δεσμούς με την ιδιαίτερη πατρίδα των παιδιών και εγγονιών τους που έχουν έναν επιπλέον λόγο να επισκέπτονται τα πατρικά τους.

–Επιτέλους μην τους περιπαίζετε και ταλαιπωρείτε άλλο. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα για ολόκληρο το επίδομα, ας δοθεί το μισό αλλά όχι άλλη ταλαιπωρία σε αμέτρητες υπηρεσίες σε Ελλάδα και Αλβανία.

Πρόταση: Ο κάθε υπερήλικας που συμπληρώνει τα 67 έτη, με μια φωτοτυπία της Αστ. Ταυτότητας ή του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς και με μια υπεύθυνη δήλωση για το ποσό της σύνταξης, συνημμένη και η τελευταία απόδειξη πληρωμής από το ταμείο του στην Αλβανία, να του χορηγηθεί το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερήλικων.

Κ Πρωθυπουργέ, με τους νόμους που κάνετε, κάποιοι θα αναγκαστούν να φύγουν. Εμείς δεν θα αφήσουμε τον τόπο μας, έχουμε όμως την ανάγκη να νιώσουμε ότι η πατρίδα και η Ελληνική Κυβέρνηση είναι δίπλα μας.

Άγιοι Σαράντα 05/09/2016

Σύνδεσμος Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων Αγίων Σαράντα και Δελβίνου

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Χιμάρα - Λιβάδι: Προδότες πουλάν γη που δεν τους ανήκει σε ξένους με τις ευλογίες του δημάρχου


Τίποτα δεν σταματά αυτούς που εργάζονται για τον αφελληνισμό της Χιμάρας. Ο γενίτσαρος δήμαρχος Γιόργκο Γκόρο κάνει πλάτες σε ανθρώπους δικούς του να πουλάνε εκτάσεις που δεν τους ανήκουν αλλά οικειοποιήθηκαν με πλαστά έγγραφα, σε άτομα άγνωστα στην περιοχή.
Ας δούμε ενδεικτικά τι δήλωσαν στο BREGU.NEWS δύο νόμιμοι ιδιοκτήτες που καταπατάται η περιουσία τους στην περιοχή Λιβάδι, ο κ. Διονύσης Γκούμας και ο κ. Ηλίας Γκούμας, πατέρας του Εθνομάρτυρα Αριστοτέλη.  

Διονύσης Γκούμας:

Έχουμε τη γη μας εδώ και ο πρώτος μου ξάδερφος Θοδωρής Γκούμας, που είναι υπάλληλος της Δημοτικής Αστυνομίας, έχει πουλήσει έκταση από την παραλία, μπροστά από το οικόπεδο μας που δεν του ανήκει και έτσι από οικόπεδο πρώτης γραμμής γινόμαστε οικόπεδο δεύτερης γραμμής.

Αυτό έχει συμβεί τα δύο τελευταία χρόνια που ο ξάδερφος μου Θοδωρής, είναι στη Δημοτική αστυνομία Χιμάρας.

Στα έγγραφα που έχει κάνει ο Θοδωρής Γκούμας έχει βάλει ως γείτονες άτομα που δεν ζουν ή δεν έχουν καθόλου γη εδώ.

Για παράδειγμα έχει βάλλει ως γείτονα τον παππού μας Γιάννη Γκούμα ο οποίος δεν ζει αλλά και δεν είχε ποτέ περιουσία σε αυτό το χώρο. Εμείς διαθέτουμε έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο πατέρας του Θοδωρή Γκούμα δεν διαθέτει γη εδώ.

Έχουμε διαμαρτυρηθεί και στο δημαρχείο και στην αστυνομία, αλλά όπως φαίνεται έχει μερίδιο και ο Δήμαρχος σε αυτή την υπόθεση.



Ηλίας Γκούμας:

Το πρόβλημα μας είναι ότι μας έχουν καταπατήσει την περιοχή που λέγεται λιβάδι. Ο πρώτος μου ξάδερφος Γρηγόρης Γκούμας έχει πουλήσει την γη μας χωρίς να μας ρωτήσει. Είχαμε περιφράξει όλοι μαζί τα ξαδέρφια τη γη που είχαμε και το μπροστινό το μέρος από το οικόπεδο μας ανήκει σε εμάς όπως ανήκει σε όλους που είναι στην πρώτη γραμμή μέχρι τον Πάνο Κόκα. Έχουμε οικόπεδο όλα τα πρώτα ξαδέρφια εδώ αλλά το μερίδιο του Γιάννη Γκούμα το έχουν τα αδέρφια του Γρηγόρη Γκούμα ο Δήμος και ο Χρήστος. Ο Γρηγόρης δεν διαθέτει εδώ περιουσία και πούλησε μία έκταση με ψεύτικα χαρτιά. Εμείς δεν τον γνωρίζουμε αυτόν που το αγόρασε και δεν έχουμε τίποτα μαζί του.

Έχουμε τους τίτλους ιδιοκτησίας του 1946 και με το νέο νόμο 7501 είναι πάλι δική μας η γη. Μερικοί ιδιοκτήτες μετά την πτώση του κομουνισμού περιέφραξαν τη γη τους, αλλά εμείς δεν το κάναμε γιατί δεν πιστεύαμε ότι θα ερχόταν κανείς να μας την πάρει.

Εμείς απλώς θέλουμε τη γη που μας ανήκει.

Έχουμε πάει στην αστυνομία και στο δημαρχείο και ο Δήμαρχος μας απάντησε ότι είναι νόμιμα τα χαρτιά αυτού που έχει αγοράσει τη γη!

Για εμάς δεν είναι νόμιμα είναι ψεύτικα. Έχουμε πάρει βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία στην Αυλώνα πριν από έξι μήνες, σύμφωνα με την οποία ο Γρηγόρης Γκούμας δεν διαθέτει γη εδώ στο Λιβάδι.

Βλέπουμε ότι σκάβουν χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς θέλουν να κάνουν αλλά το σίγουρο είναι ότι μας εμποδίζουν να πάμε στα οικόπεδα μας.

Κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να λύσει το πρόβλημα μας. Να γίνουν έρευνες και να βρεθεί αυτός που πούλησε τη γη με ψεύτικους τίτλους.

Μου σκοτώσανε τον ένα γιό και δεν θα αφήσω να μου σκοτώσουν και το άλλο γιό. Μου σκότωσαν το μεγάλο γιο και τώρα με σκοτώνουν λίγο λίγο κάθε μέρα παίρνοντας τη γη μου...

Περισσότερα στην διεύθυνση
https://www.facebook.com/Aleanca-per-Mbrojtjen-e-Pronave-te-Bregdetit-AMPB-Faqja-zyrtare-1773932742865937/