Σελίδες

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Αρχίζουν οι νέες κατεδαφίσεις κτηρίων Ελλήνων στη Χειμάρρα



Στην κατεδάφιση ακινήτων που ανήκουν σε ομογενείς στη Χειμάρρα προχωρούν σήμερα οι αλβανικές Αρχές, με αφορμή την ανάπλαση της πόλης και παρά την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αυλώνος, που «παγώνει» το επίμαχο σχέδιο.

Σύμφωνα με καταγγελίες ομογενών, στις 18 Οκτωβρίου η επιθεώρηση χωροταξίας του Δήμου Χειμάρρας έστειλε ειδοποιητήρια σε 19 οικογένειες βορειοηπειρωτών, μελών της ελληνικής μειονότητας, με τα οποία τους ζητά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εντός πέντε ημερών, λόγω σχεδίων για κατεδάφισή τους.

Το θέμα της Χειμάρρας έχει αναδειχθεί σε «αγκάθι» σε ελληνοαλβανικές σχέσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο με τα Τίρανα, όμως επαναβεβαίωσε ότι η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να εγείρει ενστάσεις στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας με βάση τα μειονοτικά δικαιώματα.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και εργάζεται για την προστασία των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Αλβανίας, είπε σήμερα το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Να προστατεύσει τους Έλληνες καλεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Με γραπτή δήλωσή του, ο αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κουμουτσάκος κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα αντιδράσεις που «αυτή τη φορά» θα πρέπει να είναι αποτελεσματικές, «τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Εννοείται ότι αυτά θα πρέπει να γίνουν πριν από την εκκίνηση των ελληνοαλβανικών συνομιλιών “πακέτο” οι οποίες έχουν ήδη προαναγγελθεί από το υπουργείο Εξωτερικών», προσθέτει ο κ. Κουμουτσάκος.

Για παράνομες ενέργειες της αλβανικής κυβέρνησης κάνει λόγο η Ένωση Κεντρώων και καλεί τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, να εφαρμόσει τη νομιμότητα και να σεβαστεί τους ελληνικής καταγωγής πολίτες της γειτονικής χώρας.

Πρόβλημα με «βαθιές ρίζες»

Από τη σκοπιά της ελληνικής διπλωματίας το πρόβλημα στην Χειμάρρα έχει διπλή πηγή: την κοινοτικοποίηση περιουσιών επί καθεστώτος Χότζα στην Αλβανία, που σημαίνει ότι η ελληνική μειονότητα δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας για να προστατεύσει τις ιδιοκτησίες της, και δεύτερον την αλβανική νομοθεσία, που δεν προσφέρει επαρκείς προστασίες.

Συγκεκριμένα, η αλβανική νομοθεσία, παρά τον νέο νόμο που πέρασε πριν λίγες εβδομάδες, συνεχίζει να απονέμει τον χαρακτηρισμό του μειονοτικού με βάση την ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του κάθε προσώπου. Από την εποχή Χότζα όμως ο ελληνικός πληθυσμός αναγνωριζόταν ληξιαρχικά ως μειονοτικός μόνο σε συγκεκριμένες ζώνες της Αλβανίας που δεν περιλαμβάνουν τη Χειμάρρα.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι παρά την μεταρρύθμιση οι κάτοικοι της Χειμάρρας σταθερά δεν μπορούν να απολαύσουν τις πραγματικές προστασίες που κανονικά προβλέπονται πλέον για μειονότητες.

skai.gr



Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Μεγαλοπρέπως γιορτάστηκε η 28η Οκτωβρίου σε όλη την Βόρεια Ήπειρο

Μεγαλοπρέπως γιορτάστηκε η Εθνική μας Εορτή σε όλη την Βόρεια Ήπειρο
Η Εθνική μας Εορτή άρχισε από την πόλη των Αγίων Σαράντα, για να συνεχίσει  να μνημονεύεται σε όλα τα  άγια χώματα της Βορείου Ηπείρου. Μνημονεύτηκε  η 77ηεπέτειος του  αθάνατου «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940, η γιορτή της νίκης και της δόξας, της υπερηφάνειας και της τιμής, της ορθογένεσης και της αξιοπρέπειας, η  Εθνική μας εορτή.
Η 27η Οκτωβρίου ήταν πολύ φορτωμένη. Εκδηλώσεις μνήμης  και χαράς σε όλη τη Βόρεια Ήπειρο. Στη Φοινίκη, σε μεγάλη αίθουσα κατάμεστη από κατοίκους μα και προσωπικότητες του χώρου, με την αιγίδα της Ομόνοιας Παραρτήματος Δελβίνου, τρία εννιάχρονα ελληνικά σχολεία του Δήμου, αυτό της Φοινίκης, του Μεσοποτάμου και της Λιβαδειάς, για δύο ώρες παρουσίασαν ένα καταπληκτικό πρόγραμμα με τραγούδια, ποιήματα και χορούς, με την παραδοσιακή φορεσιά της περιοχής τους, όπου απέσπασαν τα χειροκροτήματα όλων.
Στη Δερβιτσιάνη τα σχολεία  της Κάτω Δρόπολης έφεραν στην αίθουσα την πνοή του ΟΧΙ, την πνοή της Αγέρωχης Ελλάδος.
Συναισθήματα θαυμασμού για τη θαρραλέα στάση της μικρής σε μέγεθος χώρας μας, η οποία πήρε την απόφαση να εναντιωθεί σε μία μεγάλη δύναμη της εποχής και δέους για τα λαμπρά κατορθώματα αυτών που πολέμησαν και νίκησαν, ενάντια σε κάθε στρατιωτική λογική, έφεραν οι μαθητές του  σχολείου ΟΜΗΡΟΣ υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου και της Ομόνοιας Κορυτσάς. Το ίδιο στο Δέλβινο και στη Χιμάρα.  Στη Νίβιτσα των Αγίων Σαράντα τη γιορτή την σύνδεσαν  και με τη γιορτή των ελληνικών φροντιστηρίων που εδώ και χρόνια συνεχίζονται στο χωριό αυτό.
Το αποκορύφωμα της εορτής στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράταις. Πάρα πολλοί συγγενείς των πεσόντων κατευθύνθηκαν προς την Κλεισούρα και μετά στους Βουλιαράτες να καταθέσουν ένα λουλούδι και ν’ ανάψουν ένα κεράκι. Ήρθαν στο χωριό  που εδώ και 77 χρόνια κράτησε και κρατεί, σαν κόρη οφθαλμού, τα δικά του παιδιά, τους Ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους στα άγια χώματα της Βορείου Ηπείρου.
Η εκδήλωση στους Βουλιαράτες άρχισε με την Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, με την δοξολογία  και συνέχισε στο κοιμητήριο της Αγίας Σκέπης, με το μνημόσυνο, για την ανάπαυση της ψυχής των κεκοιμημένων, το προσκλητήριο των νεκρών, την κατάθεση στεφάνων. Η επιμνημόσυνη δέηση έγινε από τον Μητροπολίτη Ιεράς Μητρόπολης Αργυροκάστρου Σεβασμιότατο Δημήτριο, για να ακολουθήσει ο ψαλμός του Εθνικού μας Ύμνου.
Μεγαλοπρέπως γιορτάστηκε η Εθνική μας Εορτή σε όλη την Βόρεια Ήπειρο
Κατατέθηκαν πολλά στεφάνια.  Από την πρέσβειρα της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Ελένη Σουρανή, τον Ακόλουθο Εθνικής Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία Συνταγματάρχη Χρήστο Βαγιετζή, τον περιφερειάρχη Αργυροκάστρου κ. Φλ. Μπίμε, τον Πρόεδρο Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Άταφων Νεκρών του Έπους του 40-41 τέως Υπουργό και Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Ι. Σούρλα, τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ κ. Β. Ντούλε, τον εκπρόσωπο Περιφέρειας Ηπείρου κ. Γ. Καραγιάννη, τον Γ. Πρόεδρο της Ομόνοιας κ. Λ. Παππά, την εκπρόσωπο Κρατικής Επιτροπής Μειονοτήτων κ. Κ. Μπεζιάνη, τους βουλευτές Φλ. Γκολέμι και Α. Μάρτο του ΣΚ, Τρ. Σέχου του ΔΚ. Από τους  Δημάρχους Δρόπολης και Φοινίκης Α. Ντέτσικα και Λ. Χρήστο, τον δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κ. Καψάλλη, τον αντιπρόεδρο του ΜΕΓΚΑ κ. Δ. Κώτσια, τον αντιδήμαρχο Ιωαννίνων κ. Π. Κολώστα, τον κ. Χρ. Πετσινό εκ μέρους της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Ηπείρου, από την Ένωση Λογοτεχνών με τον κ,. Αγ. Παναγούλια,  τον δήμο Αμαρουσίου και Ηλιούπολης Αθηνών, τον εκπρόσωπο τύπου Πανειπηρωτικού Συμβουλίου Θ. Καλυβιώτη, την Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών Ιωαννίνων κ. Αρ. Μάνθου, τον πρόεδρο της κοινότητας Βουλιαρατίου Δ. Κουρεμένο, των μαθητών και δασκάλων του σχολείου και άλλων φορέων και συλλόγων.

Ένθερμος και δυναμικός ήταν οι χαιρετισμός της πρέσβειρας της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Ελένη Σουρανή, όπου μεταξύ των άλλων τόνισε: «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να τιμήσουμε με πνεύμα ομοψυχίας, όπως πράττει σήμερα ο κάθε Έλληνας σε κάθε γωνιά της γης, την ημέρα του ΟΧΙ και την συνεισφορά του Έθνους μας στον αγώνα των λαών στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μέρα αυτή είναι μια  μνήμη, ένα χρέος. Ένα χρέος δικό μας. Να μην σταματήσουμε τις προσπάθειές μας και να προσφέρουμε στους ήρωες μας την ταφή που τους αρμόζει. 8.000 έμειναν άταφοι. Όλος ο κόσμος αναγνώρισε τον ηρωισμό τους και όμως είναι οι τελευταίοι άταφοι πεσόντες του Β΄ Π. Πολέμου. Για μια ακόμα φορά θέλω να εκφράσω την προσδοκία ότι οι αρχές του συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ Αλβανίας, θα κινηθούν γρήγορα για την ολοκλήρωση  της διμερούς συμφωνίας για την ανεύρεση, τακτοποίηση και ενταφιασμό των πεσόντων. Είναι χρέος μας ανεκπλήρωτο, είναι χρέος όλων… Και απευθυνόμενη στους συγγενείς των πεσόντων: Και μια αναφορά σε όλους τους συγγενείς  των πεσόντων που βρίσκονται σήμερα εδώ. Ευλογημένοι και περήφανοι να είστε γιατί είχατε τέτοιους πατέρες, αλλά επιτρέψτε και σ’ εμάς τους υπόλοιπους να τους νιώθουμε και δικούς μας γονιούς, γιατί ήταν τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Η φορτωμένη αυτή μέρα έληξε με την παράδοση εκ μέρους του Πρόεδρου Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Άταφων Νεκρών του Έπους του 40-41 κ. Σούρλα, Τιμητικής Πλακέτας στους μαθητές και δασκάλους του σχολείου Βουλιαρατίου, καθώς  και του καλλιτεχνικού προγράψαντος από τους  μαθητές του σχολείου.

Βαγγέλης Παπαχρήστος
από sfeva.gr

Εγκύκλιος Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου









Ἐν Δελβινακίῳ τῇ 10ῃ Ὀκτωβρίου  2017
ριθ.  Πρωτ.:  570

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  206η

ΘΕΜΑ: 28η Ὀκτωβρίου 1940 – «Τιμὴ σ’ ἐκείνους ὅπου στὴν ζωή των ὥρισαν νὰ φυλάγουν Θερμοπύλες. Ποτὲ ἀπὸ τὸ χρέος μὴ κινοῦντες» (Κων. Καβάφης).

            Ἀγαπητοί μου Χριστιανοί,
-Α-
Ἡ νίκη τῆς Πίνδου, μὲ τὸν συνταγματάρχη Κωνσταντῖνο Δαβάκη, ὡς πρωταγωνιστή, πέρασε πλέον στὴν ἱστορικὴ μνήμη τοῦ Ἔθνους.
Ἀλλὰ καὶ ἡ νίκη τοῦ Στρατοῦ μας, στὸ θρυλικὸ Καλπάκι, μὲ τὸν ὑποστράτηγο Χαράλαμπο Κατσιμῆτρο, πέρασε κι’ αὐτὴ στὴν ἱστορικὴ μνήμη τοῦ Ἑλληνικοῦ Ἔθνους.
Δυὸ μάχες – δυὸ Ἡγέτες στρατιωτικοί – δυὸ νῖκες περίλαμπρες, σφράγισαν τὸ ἀθάνατο Ἔπος τοῦ 1940. Ἡ Μάχη τῆς Πίνδου, μὲ τὴν πάνοπλη ἐχθρικὴ μεραρχία «Τζούλια», ἄν χανόταν, οἱ Ἰταλοὶ θὰ καταλάμβαναν τὸ Μέτσοβο καὶ θὰ ἔκοβαν στὰ δύο τὴν Ἑλλάδα. Τὰ φασιστικὰ στρατεύματα ἦταν ἕτοιμα ἀπὸ καιρό, κρύβοντας ὅμως τὰ ἑτοιμοπόλεμα σχέδιά τους κάτω ἀπὸ δῆθεν φιλειρηνικὲς διακηρύξεις τοῦ Μουσολίνι καὶ τοῦ Τσιάνο, Ἰταλοῦ ὑπουργοῦ τῶν Ἐξωτερικῶν.
-Β-
Ἀλλὰ ἡ Ἑλλάδα, τότε, εἶχε ἄξια Ἡγεσία : Πολιτειακή, Πολιτική, Στρατιωτικὴ καὶ Ἐκκλησιαστική : Ἀρχηγὸς τοῦ Κράτους, ὁ Βασιλεὺς Γεώργιος Β΄. Πρωθυπουργός, ὁ Ἰωάννης Μεταξᾶς. Ἐπὶ κεφαλῆς τῶν Ἐνόπλων Δυνάμεων, ὁ Ἀρχιστράτηγος Ἀλέξανδρος Παπάγος. Καὶ Ἀρχηγὸς τῆς Ἑλλαδικῆς Ἐκκλησίας ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ, ὁ ἀπὸ Τραπεζοῦντος. Ἔτσι, ὅταν τὸν Ἀπρίλιο τοῦ 1939, ἡ Ἰταλία κατέλαβε τὴν Ἀλβανία, τὰ πράγματα ἔδειχναν ὅτι, ἀργὰ ἤ γρήγορα, θἀρχόταν καὶ ἡ σειρὰ τῆς Ἑλλάδος. Γι’ αὐτὸ ἡ Κυβέρνηση, χωρὶς νὰ παραβῇ τὴν οὐδετερότητά της, ἐνίσχυσε – κατὰ τὸ μέτρο τοῦ δυνατοῦ - τὶς στρατιωτικὲς Δυνάμεις καὶ πρὸς τὴν πλευρὰ τῆς Πίνδου καὶ πρὸς τὸ Καλπάκι. Γιατί, ἄν ὁ ἐχθρὸς ἐξουδετέρωνε τὴν ἐκεῖ ἄμυνα, θὰ ἔπεφταν τὰ Γιάννινα, ὁπότε, σύντομα, ἡ Ἑλλάδα θὰ ἔχανε τὴν ἀνεξαρτησία της.
-Γ-
Ὁ Δαβάκης, βαρειὰ τραυματισμένος, δὲν πρόλαβε νὰ «μαντρώσῃ» τοὺς Ἰταλούς. Τὸ ἔργο του, ὅμως, τὸ συνέχισε ὁ Ταγματάρχης Ἰωάννης Καραβίας, ὑπὸ τὶς ὁδηγίες τοῦ στρατηγοῦ Βραχνοῦ. Καὶ σὲ λίγο, ἡ περίφημη μεραρχία  «Τζούλια» νικήθηκε κατὰ κράτος καὶ διαλύθηκε, ἐνῷ στὴν νίκη συνέβαλαν ἀθόρυβα, ἀλλὰ ἀποφασιστικὰ καὶ οἱ ἡρωΐδες «Γυναῖκες τῆς Πίνδου». Παράλληλα, ὅμως, ἡ Ἑλλάδα ἔκλαψε τὸν πρῶτο νεκρὸ Ἕλληνα ἀξιωματικό, τὸν Δωδεκανήσιο ὑπολοχαγὸ Ἀλέξανδρο Διάκο.
Ἡ Μάχη στὸ Καλπάκι, ἄρχισε  σὲ λίγες μέρες ἀργότερα, στὶς 5 Νοεμβρίου. Ἀλλὰ καὶ ἐκεῖ οἱ Ἰταλοὶ ἔπαθαν πανωλεθρία, μετά, μάλιστα, τὴν ὁριστικὴ γι’ αὐτοὺς ἀπώλεια τῆς Γκραμπάλας, γύρω στὶς 15 Νεομβρίου τοῦ 1940. Ἔτσι, καὶ ὁ στρατηγὸς Χαράλαμπος Κατσιμῆτρος ἀναδείχθηκε ἄξιος καὶ γενναῖος ἡγήτορας τοῦ Ἑλληνοϊταλικοῦ Πολέμου τοῦ 1940, καὶ μὲ τὴν 8η Μεραρχία, τῆς ὁποίας ἦταν Διοικητής, ἀπέκρουσε τὴν ἐχθρικὴ ἐπίθεση καὶ κατατρόπωσε τοὺς Ἰταλοὺς εἰσβολεῖς. «Τιμὴ σ’ ἐκείνους ὅπου στὴν ζωή των ὥρισαν νὰ φυλάγουν Θερμοπύλες»...
-Δ-
Ἀλλά, ἐνῷ καὶ οἱ δύο ἥρωές μας, ὁ Δαβάκης στὴν Πίνδο καὶ ὁ Κατσιμῆτρος στὸ Καλπάκι, δόξασαν τὴν Ἑλλάδα καὶ δοξάστηκαν, στάθηκαν ἄτυχοι μετὰ τὴν λήξη τοῦ Πολέμου. Κατὰ τὴν διάρκεια τῆς Κατοχῆς, ὁ Κων/νος Δαβάκης συνελήφθη ἀπὸ τοὺς Ἰταλοὺς καί, μεταφερόμενος ὡς ὅμηρος στὴν Ἰταλία, πνίγηκε στὴν Ἀδριατικὴ ὅταν τὸ πλοῖο τορπιλλίστηκε, τὸ 1943. Ἐξ ἄλλου, ὁ στρατηγὸς Κατσιμῆτρος, ἐπειδὴ ἀνέλαβε τὸ ὑπουργεῖο Γεωργίας στὴν γερμανοπρόβλητη Κυβέρνηση τοῦ Τσολάκογλου, γιὰ 3 ἤ 4 μῆνες, θεωρήθηκε δωσίλογος. Καὶ κάποιοι φρόντισαν νὰ ἀμαυρώσουν τὴν φήμη του.
Ὅμως, ἡ ἁγνὴ Ἑλληνικὴ ψυχὴ τοὺς θαυμάζει καὶ προσφέρει τὸ θυμίαμα τῆς εὐγνωμοσύνης της στὴν μνήμη τους. Ἡ Ἑλλάδα χάρη στὸν ἡρωϊσμὸ καὶ τὴν ἀνδρεία τους ἀπώθησε τοὺς ἐπιδρομεῖς Ἰταλούς. Καὶ ἔδωσε στὴν κατατρομαγμένη  Εὐρώπη τὴν βέβαιη ἐλπίδα ὅτι ὁ Γερμανικὸς Ναζισμος καὶ ὁ Ἰταλικὸς φασισμὸς θὰ συντριβοῦν - ὅπως καὶ τελικῶς συνέβη.

Ἄς εἶναι αἰωνία καὶ ἀγήρως ἡ μνήμη τῆς γενναίας καὶ ἡρωϊκῆς αὐτῆς ξυνωρίδος : τοῦ Κωνσταντίνου Δαβάκη καὶ τοῦ Χαράλαμπου Κατσιμήτρου. Καὶ καλὸν εἶναι ὅλοι, ἰδιαίτερα οἱ νέοι μας, ν’ ἀκούσουμε κάποιες σκέψεις τοῦ Δαβάκη, ἐπίκαιρες καὶ σήμερα ὅσο ποτέ : - Φροντίστε ὁ καθένας ἀπὸ σᾶς νὰ γίνῃ καλύτερος, νὰ γίνῃ πραγματικὸς Ἕλλην καὶ χριστιανός. Τότε ἡ γαλήνη καὶ ἡ εὐτυχία θὰ λάμψῃ στὸν οὐρανὸ τῆς πατρίδας μας. Οἱ κίνδυνοι ποὺ προέβλεψα στὴν Πίνδο ὑπάρχουν πάντοτε. Βλέπω τὰ ἁρπακτικὰ ὄρνεα ποὺ περιμένουν τὴν κατάλληλη στιγμὴ γιὰ νὰ μπήξουν τὰ νύχια τους στὸ σῶμα τῆς Ἑλλάδος. Ὄχι !  Πίσω σατανάδες !  Θὰ ἀγωνισθοῦμε καὶ ἐναντίον σας. Καὶ μὲ τὴν βοήθεια τοῦ καλοῦ Θεοῦ, ἐμεῖς οἱ Ἕλληνες θὰ σᾶς νικήσουμε.
Αὐτὰ τὰ τελευταῖα λόγια ἀκούγονται σὰν προφητεία. Τότε οἱ Ἰταλοί. Τώρα, ἡ Ἑνωμένη Εὐρώπη καὶ τὸ Διεθνὲς Νομισματικὸ Ταμεῖο... Ἄς μένουμε, λοιπόν, ἄγρυπνοι στὶς ἐπάλξεις τοῦ χρέους.
Χρόνια πολλά, ἅγια εὐλογημένα.

Διάπυρος πρὸς Χριστὸν εὐχέτης
Ο  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+  Ὁ Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης  Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ

Η εθνική εορτή του ιστορικού ΟΧΙ στους Αγίους Σαράντα

Η εθνική μας εορτή, του ιστορικού ΟΧΙ, στους Αγίους Σαράντα
Από τους Αγίους Σαράντα άρχισε η μνημόνευση της Εθνικής Εορτής, της 28ης Οκτωβρίου, που μπήκε στην ιστορία ως  «Ημέρα του ΟΧΙ», για να συνεχίσει με την Κορυτσά, τη Χιμάρα, τη Νίβιτσα, τη Φοινίκη, το Δέλβινο, τη Δερβιτσιάνη και φυσικά το αποκορύφωμα  το προσκύνημα στα νεκροταφεία της Κλεισούρας και του Βουλιαρατίου.
Κι εφέτος η αίθουσα του κινηματογράφου της πόλης των Αγίων Σαράντα ήταν κατάμεστη. Γεμάτες οι καρέκλες, γεμάτοι οι διάδρομοι και το προαύλιο της αίθουσας. Ελληνικής καταγωγής κάτοικοι της πόλης των Αγίων Σαράντα, μα και από τα γύρω χωριά, μαθητές των σχολειών για τρεις ώρες έδωσαν πνοή και ζωντάνια στην αίθουσα, τόσο με τα χειροκροτήματα, όσο και με τα ωραία προγράμματα των μαθητών των σχολείων.
Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ομόνοιας Αγίων Σαράντα, Βασίλης Κάγιος, καλωσόρισε τους συμμετάσχοντες και ευχήθηκε τα χρόνια πολλά για να παρουσιάσει με τη σειρά όλους τους καλεσμένους: την πρέσβειρα της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Ελένη Σουρανή, το Γενικό πρόεδρο της Ομόνοιας κ. Λεωνίδα Παππά, τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ και βουλευτή κ. Βαγγέλη Ντούλε, τον πρόεδρο του ΜΕΓΚΑ κ. Χρήστο Κίτσιο, την Διευθύντρια της Διεύθυνσης Μειονοτήτων στα Τίρανα κ. Κωνσταντίνα Βεζιάνη, τον αντιδήμαρχο της πόλης κ. Γιώργο Μήτρο, τους εκπροσώπους συλλόγων κ.ά.
Η καθηγήτρια του Λυκείου «Πνοή Αγάπης» Μεσοποτάμου, Μαρία Κοτρώνη, μίλησε για το ιστορικό της ημέρας, μια ομιλία που διακόπηκε πολλές φορές από τα χειροκροτήματα.
Χαιρέτησαν η πρέσβειρα κ. Ελένη Σουρανή η οποία ενθουσιάστηκε από την παρουσία στην αίθουσα πολλών νέων και  πέρασε, με τον χαιρετισμό της, πολλά μηνύματα που απορρέουν από την ημέρα αυτή. Να θυμούμαστε και να τιμούμε τη γενιά που έφτιαξε έναν ακόμα κρίκο στον καδένα της ελληνικής ιστορίας, τόνισε, και πως η αξιοπρέπεια πάντα ζητά θυσίες. Χρέος μας να ανανεώσουμε τη δέσμευση μας απέναντι στην Ελλάδα και τον Ελληνισμό...
Χαιρέτησαν  ο Γενικός πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παππάς και ο βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες.
Η εκδήλωση συνέχισε με το πρόγραμμα των μαθητών διαφόρων σχολείων. Άνοιξε με τα νήπια του δημοσίου της πόλης με δασκάλα την Αναστασία Κάλλη και αυτού που λειτουργεί με την μέριμνα της Μητρόπολης Αργυροκάστρου, με δασκάλα την Αγαθούλα Θανάση, όπου ξεσήκωσαν την αίθουσα στο πόδι με τις απαγγελίες τους.
Ακολούθησε η  πολυμελής χορωδία του Λυκείου «Πνοή Αγάπης» του Μεσοποτάμου, το εννιάχρονο ελληνικό σχολείο της πόλης των Αγίων Σαράντα, το σχολείο του Μουρσιού, του Δερμισιού, για να κλείσει με τον ψαλμό του εθνικού μας ύμνου.
(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

από sfeva.gr

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Την μνήμη του απελευθερωτή της Κορυτσάς Στρατηγού Δημητρίου Θεοδωράκη τίμησαν στην Παλαιά Βουλή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Ευρυτάνων Επιστημόνων την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο,η εκδήλωση στην μνήμη του Στρατηγού Δημητρίου Θεοδωράκη, πρώτου Φρουράρχου της Κορυτσάς στο Έπος του 1940.
Την εκδήλωση, που έγινε με αφορμή την 77ηεπέτειο του ΟΧΙ,άνοιξε με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων Φώτης Κουλαρμάνης, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο ανιψιός του Στρατηγού Δημητρίου Θεοδωράκη, κ. Κωνσταντίνος Θεοδωράκης, με θέμα «Ο Στρατηγός Δημήτριος Θεοδωράκης, Απελευθερωτής και Α΄ Φρούραρχος Κορυτσάς την 22-11-1940».
Ένθερμο πατριωτικό χαιρετισμό απηύθυνε και ο τέως Γενικός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτης Βλάχος, ο οποίος χαρακτήρισε το Έπος του 1940 φωτεινό μετέωρο που φωτίζει την ελληνική αλλά και την παγκόσμια Ιστορία, με τον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων στρατιωτών για την ελευθερία της πατρίδας μας.
Ακολούθησαν επετειακά τραγούδια για την 28η Οκτωβρίου 1940 από την χορωδία του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Αφίδνες 2000» υπό την διεύθυνση του κ. Γρηγορίου Κακούρη, ενώ απονεμήθηκαν από τον κεντρικό ομιλητή Κωνσταντίνο Θεοδωράκη στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και την Εταιρεία Ευρυτάνων Επιστημόνων, αναμνηστικοί πίνακες με την ανακήρυξη της απελευθέρωσης της Κορυτσάς στις 22-11-1940 από τον πρώτο Έλληνα Φρούραρχο της, Αντισυνταγματάρχη (τότε) Δημήτριο Θεοδωράκη.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση του εθνικού ύμνου από την χορωδία.
«Τα τελευταία χρόνια ανέλαβα μία πρωτοβουλία για να αναδείξω τα γεγονότα του Έπους 1940-1941 και ιδιαίτερα την συμμετοχή σε αυτά του αείμνηστου θείου μου Αντισυνταγματάρχη Πεζικού Δημητρίου Θεοδωράκη, ο οποίος έφεδρος τότε 52 ετών βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου του Ελληνο-ιταλικού Πολέμου, πρωταγωνίστησε στην ελληνική αντεπίθεση στη Βόρειο Ήπειρο και πήρε την ιστορική πρωτοβουλία να ηγηθεί του Συντάγματος του για να εισέλθει στην Κορυτσά απελευθερώνοντας την πόλη στις 22 Νοεμβρίου 1940», δήλωσε στο ΚΑΝΑΛΙ 1 οκεντρικός ομιλητής Κωνσταντίνος Θεοδωράκης.
Όπως σημείωσε, «Ήταν μία σημαντική κίνηση που καθόρισε αποφασιστικά τις εξελίξεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου γιατί ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη του Ελληνικού Στρατού αλλά και των Συμμάχων κατά του Άξονα, συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη, δίνοντας θάρρος όχι μόνο στον λαό μας αλλά και σε όλους τους Ευρωπαίους να αντισταθούν στον φασισμό και τον ναζισμό. Με τον ηρωισμό και την ανδρεία του ο Δημήτριος Θεοδωράκης έγραψε το όνομα του με χρυσά γράμματα στην νεότερη ελληνική ιστορία. Η ιστορική προκήρυξη της απελευθέρωσης της Κορυτσάς είναι ένα μοναδικό ντοκουμέντο καθώς επίσης και το Πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής της πόλης που σώζονται στα Αρχεία του ελληνικού κράτους».
Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι αισθάνεται την υποχρέωση να αναδείξει την προσφορά και τους αγώνες του θείου του Δημητρίου Θεοδωράκη για την πατρίδα από τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 – ΄13 και όλους τους απελευθερωτικούς πολέμους του Ελληνικού Έθνους κατά τον 20ο αιώνα για να μην ξεχαστούν αλλά και γιατί όπως είπε «δεν πρέπει να ξεχνάμε τις θυσίες των προγόνων μας και τις προσπάθειες τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι».
Οι Ευρυτάνες πρωταγωνιστές του Έπους του 1940
«Η εξαιρετική αυτή εκδήλωση είχε σκοπό να αναδειχθεί η προσφορά ενός εξέχοντα Στρατηγού με καταγωγή από την Ευρυτανία, του Δημητρίου Θεοδωράκη, ο οποίος έγινε ο πρώτος Φρούραρχος την Κορυτσάς, πουτην είχε απελευθερώσει στις 22 Νοεμβρίου 1940, εγκαθιστώντας στην πόλη 15μελές δημοτικό συμβούλιο», είπε από την πλευρά του στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο πρόεδρος της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων Φώτης Κουλαρμάνης.
Παράλληλα αναφέρθηκε και σε έναν άλλο Στρατηγό με καταγωγή από την Ευρυτανία, που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στον Ελληνο-ιταλικό Πόλεμο: «Ο  ΧαράλαμποςΚατσιμήτρος, ήταν ο Διοικητής της 8ηςΜεραρχίας, στον οποίο οφείλεται και το Έπος του 1940, διότι αν και έλαβε διαταγή από το Γενικό Επιτελείο Στρατού να μην φθαρεί η Μεραρχία του και να υποχωρήσει γιατί κάθε αντίσταση θα ήταν μάταιη, ο Διοικητής απάντησε ότι θα επιτελέσει το καθήκον του. Με αυτόν τον τρόπο κατήγαγε την μεγάλη νίκη εναντίον των Ιταλών στο Καλπάκι Ιωαννίνων, καταλαμβάνοντας κατά την πρώτη μόνο μέρα της επίθεσης χίλια ιταλικά ποδήλατα. Ήταν άλλος ένας ήρωας που ξεχάστηκε και εμείς πρέπει να τον επαναφέρουμε στη μνήμη μας».
Ο κ. Κουλαρμάνης μίλησε και για την αποκατάσταση της μνήμης του Στρατηγού Κατσιμήτρου: «Επειδή έχει τόσο πολύ αμαυρωθεί η φήμη του Χαράλαμπου Κατσιμήτρου λόγω της συμμετοχής του στην κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου  ως υφυπουργός γεωργίας, θέση από την οποία  παραιτήθηκε μετά από δύο μήνες, πρέπει να σημειωθεί, ότι ανέλαβε αυτό το πόστο όχι για να υπηρετήσει τους κατακτητές αλλά για να μπορέσει να προφυλάξει τους Έλληνες. Μετά την απελευθέρωση η ίδια η Πολιτεία που τον είχε τιμωρήσει,ανεγνώρισε την αξία του και γι’ αυτό με Βασιλικό Διάταγμα το 1949 έκανε άρση όλων των συνεπειών εις βάρος του».
Επίσης ανέφερε ότι η ΕταιρείαΕυρυτάνων Επιστημόνων είναι μία κατεξοχήν επιστημονική εταιρεία η οποία διοργανώνει επιστημονικές εκδηλώσεις και εκδόσεις, προαναγγέλλοντας την παρουσίαση ενός νέου σπουδαίου επιστημονικού βιβλίου και μία τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του μεγάλου Ευρυτάνα ιστορικού, συγγραφέα και δημοσιογράφου Δημήτρη Σταμέλου.





Οι Έλληνες πεσόντες στρατιώτες του έπους του 1940-1941

Αποτέλεσμα εικόνας για 28η οκτωβρίου 1940 εικόνες


Θ. Μαλκίδης: Οι άταφοι Έλληνες στρατιώτες του έπους του 1940-1941 (πλήρης κατάλογος)

Η οικογένειά μου, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες άλλες, ήταν παρούσα στην ιστορική στιγμή της αντίστασης στον Ιταλικό φασισμό, στο Ναζισμό και τους συνεργάτες τους, στην απελευθέρωση. Πράξεις  που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και που βεβαίως έχουν και το τίμημά τους: Αγωνία, στερήσεις, βασανιστήρια, απώλειες. Η οικογένειά μου,όπως και εκατοντάδες χιλιάδες άλλες, είχε συμμετοχή στον αντιφασιστικό -απελευθερωτικό- αντιστασιακό αγώνα 1940-1944: από τα Βορειοηπειρωτικά βουνά, το Ρούπελ,  μέχρι τη Μέση Ανατολή και το θάνατο στα κολαστήρια της Γκεστάμπο.

Γνωρίζουμε, ότι αυτό που συνέβη το 1940- 1941, στο Αργυρόκαστρο, στο ύψωμα 731, στη Χιμάρα, στο Τεπελένι, στην Κορυτσά και αλλού, ήταν και παραμένει ανερμήνευτο με τα ανθρώπινα όρια σκέψης και αντίληψης. Γνωρίζουμε μόνο τους νεκρούς μας στρατιώτες και την αξία τους.

Ο  σεβασμός των νεκρών ήταν και παραμένει μία υψηλής αξίας Ελληνική παράδοση.   Ειδικότερα, η ταφή  των πολεμιστών, αποτελεί  για τους Έλληνες χρέος και  καθήκον. Μετά από κάθε μάχη γινόταν εκεχειρία με σκοπό την περισυλλογή και τη φροντίδα, την κηδεία, των νεκρών.Οι νεκροί πρέπει να προσεγγίζονται με ευλάβεια, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι αυτοί. Κάτι ανάλογο, όμως, δεν έγινε πράξη με τους Έλληνες στρατιώτες του ελληνοϊταλικού πολέμου, του έπους του 1940-1941.

Έτσι οι περίπου οκτώ χιλιάδες (8.000) νεκροί στρατιώτες, αξιωματικοί και άλλοι εθελοντές, που αγωνίστηκαν ενάντια στον Γερμανοϊταλικό φασισμό και περιέσωσαν την ελληνική τιμή δίνοντας μαθήματα ηρωισμού και ανδρείας στην ανθρωπότητα, έμειναν άταφοι ή πρόχειρα θαμμένοι. Αρκετών από αυτούς τα οστά παραμένουν μέχρι σήμερα διάσπαρτα στα βουνά και τις πεδιάδες.

Αποτέλεσμα εικόνας για 1940

Σήμερα λειτουργεί στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου ένα  ελληνικό στρατιωτικὸ νεκροταφείο, εκεί που το 1940-41 λειτουργούσε νοσοκομείο του ελληνικού στρατού και θάβονταν όσοι υπέκυπταν στα τραύματά τους. Εκεί είχαν ταφεί με τα επώνυμα τους οι 59 Έλληνες στρατιωτικοί που κατέληξαν από τα τραύματά τους στο πεδινό χειρουργείο που είχε αναπτυχθεί στο χωριό. Τους τάφους αυτούς φρόντιζε ο  Ιωάννης Μπάκος και όταν το καθεστώς  Χότζα επέβαλε την καταστροφή επί ποινή θανάτου όλων των θρησκευτικών μνημείων φρόντισε να κρύψει τους σταυρούς των τάφων και αφού κατέγραψε επακριβώς τις θέσεις τους, τηρούσε με πλήρη μυστικότητα τον κατάλογο με τα ονόματα των νεκρών.

Στην Κλεισούρα υπάρχει  τεράστιος σταυρός της Μονής του Αγίου Νικολάου στο χώρο του οποίου υπάρχουν 350 κενοί τάφοι έτοιμοι να υποδεχθούν τα οστά των πεσόντων ηρώων που φυλάσσονται σε μεταλλικά οστεοφυλάκια μέσα στον Ιερό Ναό περιμένοντας την άδεια ταφής από το Αλβανικό κράτος !!!

Στη Χιμάρα, στην αυλή της οικίας  της Ερμιόνης Μπρίγκου, βρίσκονται  οι τάφοι  έξι (6)  Ελλήνων στρατιωτών οι οποίοι έπεσαν εκεί τον Απρίλιο 1941, και ο πατέρας της ενταφίασε, ενώ με κίνδυνο της ζωής του απέκρυπτε το σημείο ταφής τους από τις Ιταλικές και Αλβανικές αρχές, έργο που μετά το θάνατό του συνέχισε και η κόρη του.

Στο οστεοφυλάκιο που υπάρχει κάτω από το καμπαναριό του Ι.Ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Αργυρόκαστρο, φυλάσσονται τα οστά των σωρών 19  Ελλήνων στρατιωτικών που ανευρέθηκαν στην περιοχή.

Διάσπαρτοι τάφοι Ελλήνων στρατιωτών, υπάρχουν σε πολλά σημεία, στην Τρεμπεσίνα και το Πόγραδετς, στο ύψωμα 731 και στην Κλεισούρα στα υψώματα του Μπουμπίβι και στην πεδιάδα του Βούρκου, στο Mάλι Σπατ και την Κορυτσά.

Το ελληνικό κράτος αδιαφόρησε γι' αυτούς, που χάρισαν στην πατρίδα το πολυτιμότερο αγαθό, τη ζωή τους και έγραψαν τις ενδοξότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Η αλβανική κυβέρνηση σε αντάλλαγμα της υποχρέωσής της να δώσει άδεια για ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία, ζητά από τη Βουλή των Ελλήνων την κύρωση του συμφώνου σταθερότητας και σύνδεσης με την ΕΕ.  Παράλληλα στις 9 Φεβρουαρίου 2009 υπογράφεται συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την αναζήτηση, την εκταφή, τον προσδιορισμό της ταυτότητας και τον ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων, σύμφωνο το οποίο δεν εφαρμόζεται από την Αλβανική πλευρά....

Η εφημερίδα «Καθημερινή» της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου 2015, στις σελίδες που ακολουθούν, φέρνει στο φως, τον πλήρη κατάλογο αξιωματικών και οπλιτών -7.948 και για άλλες πηγές 7976 ψυχές- που έπεσαν κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-1941 εντός του αλβανικού εδάφους.

Δημοσιεύω τον πλήρη κατάλογο ως πράξη Μνήμης έναντι των δικών μου ανθρώπων καθώς και όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων που αγωνίστηκαν ενάντια στην υποδούλωση. Σ΄αυτήν που τόσο εύκολα σήμερα πολλοί, δυστυχώς, παραδίδονται, ψυχή τε και σώματι.... 




Χειμάρρα, ολόρθη! Οι λύκοι.


Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

Στις 14 Φεβρουαρίου 1914 ο μεγάλος μας ποιητής, ο Κωστής Παλαμάς, έγραψε το ποίημά του «Χειμάρρα». Έξη μέρες πριν ο ελληνικός στρατός είχε αποχωρήσει μετά από ένα σκληρό τελεσίγραφο των τότε μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων. Ο αρχηγός της Χειμάρρας και αξιωματικός της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής Σπύρος Σπυρομήλιος είχε ανακηρύξει την αυτονομία της Χειμάρρας, μη αποδεχόμενος, ούτε αυτός, ούτε ο λαός της Χειμάρρας να υποδουλωθεί σε έναν αλβανικό ζυγό.

 Αλβανικές δυνάμεις είχαν επιτεθεί σαν λύκοι την Χειμάρρα να κατασπαράξουν. 
Οι Χειμαρριώτες πολεμούν σαν ένα σώμα, άνδρες και γυναίκες, με ηρωισμό και αυταπάρνηση.
Λίγες μέρες αργότερα θα τους ακολουθήσουν και οι άλλοι Βορειοηπειρώτες και στο Αργυρόκαστρο θα γίνει η ανακήρυξη της Αυτόνομης Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου. 
Τώρα, στην Ευρώπη του 2017, η Αλβανία προσπαθεί να αλβανοποιήσει την αδούλωτη Χειμάρρα, με το ξεδιάντροπο σχέδιο «Νέα Χειμάρρα» και με το πρόσχημα της οικιστικής ανάπλασης σπίτια Xειμαρριωτών να γκρεμίσει. 
Τώρα που η Χειμάρρα και πάλι τους λύκους περιμένει, τα λόγια του ποιητή είναι τραγικά επίκαιρα και πάλι.


Χειμάρρα, ολόρθη! Οι λύκοι.  


Τέλος να πήρε ο πόλεμος; Άλλος δεν είναι αγώνας;
Ελλήνων ιεροί λόχοι, 
για ύπνο βαρύ σας δέχτηκε της δόξας ο λιμιώνας;
Η δάφνη αμάραντη; ─ Όχι!

Λαλούμενα ξενύχτηδων. Σωπάτε, χαροκόποι!
─Ω σπαθωτή κιθάρα
τυρταία, φόρεσε πύρινη, μπροστά στην κρύαν Ευρώπη
κορώνα τη Χειμάρρα!

…Στα χειμαρριώτικα βουνά ροβόλα, τα τουφέκια
τ’ άγρια συντρόφεψέ τα,
με της πατρίδας την ψυχή και με τ’ αστροπελέκια 
την άγια γη χαιρέτα.

…..Στους ξέγνοιαστους αλίμονο! Τους πρέπει να είναι δούλοι,
στον άρπαγα, τρομάρα!
Η Ελλάδα πού; Στην Ήπειρο. Δόξα στο Κακοσούλι,
Νίκη σ’ εσέ, Χειμάρρα!

Τα Γιάννενα ονειρεύονται, η Κρήτη ξαποσταίνει,
βουβή η Θεσσαλονίκη,
η Αθήνα ξεφαντώνει….Ποιος βογγάει σα να πεθαίνει;
─Χειμάρρα, ολόρθη! Οι λύκοι.

Κωστής Παλαμάς

14 Φλεβάρη 1914 

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΙΕΡΟΥ ΛΟΧΟΥ 2012, σχετικά με τα επεισόδια (απρόκλητη επίθεση αναρχικών στην ομάδα του πατρός Κλεομένη) στο Μοναστηράκι

Με έκπληξη διαβάσαμε ότι στα χθεσινά επεισόδια που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας, συμμετείχε και ο σύλλογος μας.

Δεν γνωρίζουμε εάν είναι παραπληροφόρηση ή κάποιο είδος προπαγάνδας.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι προκαλoύν τον γέλωτα με τις ανακρίβειες που γράφουν, κάποιοι "δημοσιογράφοι".

Δυστυχώς ΔΕΝ είμασταν στο Μοναστηράκι.
Ως εκ τούτου, ουδέποτε μας επιτέθηκαν οι "άπλυτοι", όπως ψευδώς αναγράφουν κάποια δημοσιογραφικά site. 

Μακάρι να είμασταν, για να βλέπαμε εάν θα χτυπάγατε τον πατέρα Κλεομένη και τα άλλα παιδιά. 
Επιτεθήκατε αιφνιδιαστικά 60-70 άτομα με παλούκια, σε 6-7 άτομα τελείως άοπλα. "Εύγε" στους επαναστάτες της "πορδής"!
Βλέπεις η μαγκιά σας εξαντλείται μόνον όταν είσαστε δεκαπλάσιοι "κότες λειράτες".

Φυσικά δεν μάθατε ποτέ να σέβεστε ούτε το ράσο ούτε τη σημαία. Δεν είχαν τέτοιες ευαισθησίες οι πάμπλουτοι γονείς σας. Από τα μπαλκόνια των ρετιρέ και των μεζονετών, στα πλούσια προάστια, όπου έχετε τις κατοικίες σας, μπορείτε άφοβα να ονειρεύεστε "επανάσταση" μαστουρώνοντας. 


Ιερός Λόχος 2012
Έφεδροι και Φίλοι των Ειδικών Δυνάμεων

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Χειμάρρα: Ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση των σπιτιών τους σε 19 Έλληνες - Η αντίδραση του ΥΠΕΞ

Ειδοποιητήρια με τα οποία καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εντός πέντε ημερών λόγω της κατεδάφισης των σπιτιών τους που βρίσκονται στο κέντρο της Χειμάρρας, με σκοπό την υλοποίηση του σχεδίου ανάπλασης της περιοχής, έστειλε η αλβανική κυβέρνηση σε δεκαεννέα οικογένειες Ελλήνων Βορειοηπειρωτών μέσω του τοπικού Δήμου.
Η κίνηση αυτή έγινε μετά τις αποκαλύψεις των ιταλικών Αρχών για το διεθνές κύκλωμα εμπορίου ναρκωτικών στο οποίο εμπλέκεται ο Σαϊμίρ Ταχίρι, πρώην υπουργός και φίλος του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα.
Πολλά αλβανικά μέσα ενημέρωσης ερμηνεύουν το γεγονός ως προσπάθεια να αποπροσανατολιστούν η κοινή γνώμη και οι διεθνείς παράγοντες, με τη Χειμάρρα να μετατρέπεται σε εξιλαστήριο θύμα από τον Αλβανό πρωθυπουργό ώστε να καλυφθεί το σκάνδαλο που ξέσπασε.
Η υπόθεση άρχισε ένα χρόνο πριν, όταν ο Δήμος Χειμάρρας που ελέγχεται από το κυβερνόν Σοσιαλιστικό Κόμμα, έστειλε για πρώτη φορά τα ειδοποιητήρια για κατεδάφιση των περιουσιών τους στις δεκαεννέα οικογένειες ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ηςΟκτωβρίου, όμως λόγω των αντιδράσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ελλήνων της περιοχής το σχέδιο πάγωσε.
Η αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών
«Προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί μέτρα καταστροφής περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, στο πλαίσιο πολιτικής ξεριζωμού της ιστορικής παρουσίας του ελληνισμού στην περιοχή της Χειμάρρας», τονίζει στην σχετική ανακοίνωση του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Παράλληλα, εκφράζει ανησυχία και για τη «διαφαινόμενη διασύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος με την πολιτική σκηνή της Αλβανίας, όπως καταδεικνύει και η πρόσφατη σύλληψη του επικεφαλής κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, οποίος τυγχάνει και συγγενής ενός μέχρι πρότινος κορυφαίου Υπουργού της κυβέρνησης Ράμα».
Το υπουργείο προσθέτει ότι «η απόφαση των αλβανικών αρχών επιβεβαιώνει ότι ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για τις μειονότητες αποτελεί ένα βήμα πίσω για την κύρια μειονότητα της Αλβανίας». Επισημαίνει μάλιστα ότι πολλοί την ερμηνεύουν ως πράξη που αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της αλβανικής κοινής γνώμης από το μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει με το ναρκεμπόριο. «Ελπίζουμε να μην είναι έτσι» καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Μήνυμα Προκόπη Παυλόπουλου στην Αλβανία από το μνήμα του Ιωάννη Καποδίστρια


Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου μετά το προσκύνημα στον τάφο του Ιωάννη Καποδίστρια

Ο Ιωάννης Καποδίστριας μας προσφέρει διαχρονικά το πρότυπο ενός μεγάλου ηγέτη, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Ένα πρότυπο το οποίο είχε, μεταξύ άλλων, δύο χαρακτηριστικά: 
Το όραμα, και τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό μας εμπνέει εμάς τους Έλληνες αλλά πρέπει να εμπνέει και όλους εκείνους οι οποίοι έχουν φιλοδοξίες να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Και το λέω αυτό για την γειτονική μας Αλβανία κυρίως. Τη φίλη χώρα, με την οποία έχουμε πάντα καλές σχέσεις και ευνοούμε την ενταξιακή της πορεία. Όμως με συμπεριφορές διεθνούς τυχοδιωκτισμού σαν κι αυτές που βλέπουμε τελευταία να αναπτύσσονται μεταξύ Τιράνων και Πρίστινας, ή με συμπεριφορές ωμής παραβίασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όπως συμβαίνει με τις μειονότητες, ή με το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, η Αλβανία, δυστυχώς, υπονομεύει την ενταξιακή της πορεία. Κι αυτό είναι δική της ευθύνη. 
Πάντως εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Το οφείλουμε και απέναντι στην Ελλάδα αλλά και απέναντι στην Ευρώπη.

O εκπρόσωπος ΥΠΕΞ για τον νόμο για τις μειονότητες στην Αλβανία

Απάντηση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ, Α. Γεννηματά, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ψήφιση από την αλβανική Βουλή νομοσχεδίου για τις μειονότητες

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ψήφιση από την αλβανική Βουλή νομοσχεδίου που αφορά τις μειονότητες στη γειτονική χώρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αντί να διασφαλίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων, το νομοσχέδιο που υπερψήφισε η αλβανική Βουλή για την προστασία των μειονοτήτων διαιωνίζει τις αυθαιρεσίες του καθεστώτος Χότζα. Είναι ένα βήμα μπροστά για υπαρκτές και ανύπαρκτες μειονότητες και ένα βήμα πίσω για την κυριότερη και υπαρκτή μειονότητα της Αλβανίας».

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Ερώτηση Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους επεκτατικούς χάρτες σε σχολικά βιβλία της Αλβανίας

Ερώτηση προς την Κομισιόν για την παρουσία εθνικιστικών και αλυτρωτικών χαρτών στα επίσημα σχολικά βιβλία της Αλβανίας, κατέθεσαν ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Όπως επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές, οι χάρτες προπαγανδίζουν «ιδέες για μια «Μεγάλη Αλβανία»» και περιλαμβάνουν «εδάφη όλων των γειτονικών χωρών της», συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.


«Από την έναρξη της Συνόδου της Θεσσαλονίκης το 2003, η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. αποτέλεσε το όχημα για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να προωθήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή η διαδικασία πρέπει να διασφαλίζεται από τον εθνικισμό και τον λόγο του μίσους, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα και ανάπτυξη», τονίζουν οι ευρωβουλευτές.


Απευθυνόμενοι στην Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπό της κα Φεντερίκα Μογκερίνι, οι Δημ. Παπαδημούλης και Στ. Κούλογλου ρωτούν «σε ποιο βαθμό αυτά τα φαινόμενα θέτουν σε κίνδυνο τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, ειδικά τη στιγμή που η χώρα έχει υποβάλει αίτηση για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ».


Παράλληλα, ζητούν να μάθουν «ποιες είναι οι πρωτοβουλίες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και την αντιμετώπιση του εθνικισμού και του μίσους στην Αλβανία και στα Δυτικά Βαλκάνια».

από kanaliena.gr

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Ερώτηση Βουλευτή ΑΝΕΛ Δ. Καμμένου για τις "αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα" στα αλβανικά σχολικά βιβλία - Η απάντηση του ΥΦΥΠΕΞ Γιάννη Αμανατίδη


Επίκαιρη Ερώτηση στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά έκανε στις 2 Οκτωβρίου 2017 ο Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στη Β΄ Πειραιά Δημήτρης Καμμένος σχετικά με το θέμα που ανέδειξε και εφέτος ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 για το κεφάλαιο "αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα" που περιέχουν τα αλβανικά σχολικά βιβλία Γεωγραφίας της 9ης και της 12ης τάξης.




Η απάντηση από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Αμανατίδη

«Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον σεβασμό και στην κατοχύρωση, στην πράξη, όλων των δικαιωμάτων της γηγενούς ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Συναρτώνται όλα τα ζητήματα των δικαιωμάτων της μειονότητας, με την κατάσταση του κράτους δικαίου και της απονομής δικαιοσύνης και με την υποχρέωση της Αλβανίας να σέβεται τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα σε όλη την επικράτειά της» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση της μικτής επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί, με βάση τη μορφωτική συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας.

«Στις 21 Φεβρουαρίου 2017 έγινε η τρίτη συνεδρίαση της επιτροπής. Παρά την επιδίωξή μας, η αλβανική πλευρά δεν αποδέχθηκε σε αυτή τη συνεδρίαση να συζητηθούν τα προβληματικά σχολικά βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας. Ωστόσο, στα πρακτικά αυτής της επιτροπής καταγράφηκε ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στην επόμενη συνεδρίαση, που είχε προγραμματιστεί να γίνει μέσα Μαΐου του τρέχοντος έτους, αλλά δεν έγινε λόγω των εκλογών εκεί και με ευθύνη της αλβανικής πλευράς» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών και επισήμανε: «Η Αλβανία είναι μέλος της Ουνέσκο και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθεί όμως δεν συνάδει με τις εκπαιδευτικές αξίες, δηλαδή, την ανεκτικότητα, την αμοιβαία κατανόηση και την αποφυγή αναπαραγωγής αρνητικών στερεοτύπων. Η διατήρηση αυτού του απαράδεκτου και προσβλητικού για τη χώρα μας τμήματος των βιβλίων "αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα" δυστυχώς μας δείχνει ότι το αλβανικό κράτος είναι ακόμα εγκλωβισμένο σε αναχρονιστικές, εθνικιστικές και μεγαλοϊδεατικές αντιλήψεις που είναι επιζήμιες, και πρώτα από όλα επιζήμιες για την ίδια την Αλβανία».

«Τους έχουμε καταστήσει με σαφή και επιτακτικό τρόπο ότι το εν λόγω περιεχόμενο είναι απαράδεκτο και θα πρέπει να αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατό» είπε ο Γιάννης Αμανατίδης. Ταυτόχρονα, όμως, υπογράμμισε πως «η μεγαλύτερη πίεση που έχει ασκηθεί στην Αλβανία, είναι αυτή που έχει αποτυπωθεί στις πέντε καίριες προτεραιότητες που έθεσε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ (μεταρρύθμιση δικαστικού συστήματος, μεταρρύθμιση δημόσιας διοίκησης, καταπολέμηση της διαφθοράς, καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ενίσχυση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιλαμβάνει και την πολιτική των μη διακρίσεων)».

«Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον σεβασμό και στην κατοχύρωση στην πράξη όλων των δικαιωμάτων της γηγενούς ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Συναρτώνται όλα τα ζητήματα των δικαιωμάτων της μειονότητας με την κατάσταση του κράτους δικαίου και της απονομής δικαιοσύνης και με την υποχρέωση της να σέβεται τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα σε όλη την επικράτειά της» είπε επίσης ο κ. Αμανατίδης και πρόσθεσε πως είναι βασικό μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης η προστασία των δικαιωμάτων των απανταχού ομογενών μας.