Απόσπασμα από το ρεπορτάζ
Η επέτειος της Αυτονομίας της Β.Ηπείρου που είναι γνωστό με το όνομα Πρωτόκολλο της Κέρκυρας έφερε ξανά στο προσκήνιο τα άλυτα προβλήματα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας . Από την αλβανική πλευρά οι αλβανικές πολιτικές δυνάμεις και διάφοροι σύλλογοι πολιτιστικοί και πατριωτικοί έχουν δημοσιοποιήσει το παραπάνω άλυτο θέμα της Τσαμουριάς, απο την άλλη μεριά των συνόρων τα εθνικιστικά πολιτικά κόμματα υποστηριζόμενοι από ψευτοπατριώτες της μεγάλης Ιδέας κάνουν προσπάθειες για να ξαναφέρουν στην επικαιρότητα το κατά αυτούς άλυτο θέμα της Αυτονομίας για να βάλει φωτιά και στις δύο άκρες των συνόρων στις μάζες του κόσμου με τον πατριωτισμό.
Παράλληλα όλα αυτά έγιναν δεκτά με αδιαφορία στους πολιτικούς και από τις δύο μεριές των συνόρων.
Γνωστό στην Ιστορία ως το πρωτόκολλο της Κέρκυρας από τα μέσα του Φεβρουαρίου του 1914, δηλαδή πριν την έναρξη του Ά παγκοσμίου πολέμου, παραμένει μήλον της έριδος ένα αιώνα μετά. Για να έρθει στην επικαιρότητα αυτό που συνέβει ένα αιώνα πριν, αρκούσε το μοίρασμα κάποιων φυλλαδίων παραμονή αυτής της επετείου και να πανικοβληθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του αλβανικού κράτους.
Από την άλλη πλευρά των συνόρων εκπρόσωποι εθνικιστικών κομμάτων εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων βορειοηπειρωτών οργάνωσαν την επέτειο της Αυτονομίας καταθέτοντας στεφάνια και στείλανε επιστολές στους πολιτικούς της γειτονικής χώρας για να εφαρμόσουν τελικά το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας.
Σύμφωνα με αυτό το πρωτόκολλο ισχυρίζονται ότι ο νότος της Αλβανίας, επονομαζόμενος από τους σχεδιαστές του πρωτοκόλλου ως Βόρειος Ήπειρος, ανήκει στην επικράτεια της Ελληνικής Δημοκρατίας και με αυτή την αφορμή αυτό πρέπει να επιστραφεί στη γειτονική χώρα.
Το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου 2014 στην επικράτεια του δήμου Χιμάρας είχαν μοιραστεί φυλλάδια που προγραμμάτιζαν άλλο επεισόδιο. Τα φυλλάδια περιείχαν συνθήματα κατά της Αλβανίας γραμμένα στην ελληνική γλώσσα:
"ΠΡΙΝ ΑΠΟ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;" και '' ΣΚΛΑΒΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ ΑΛΛΟΙ'' αναφερόταν σε αυτά τα φυλλάδια που έχουν τη σφραγίδα της κεντρικής επιτροπής του συλλόγου ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ 1914.
Η αστυνομία της Αυλώνας κατάσχεσε μερικά φυλλάδια και συνέλαβε έναν ύποπτο για το μοίρασμα τους. Το πρόσωπο που συλλήφθηκε ήταν ο πολίτης Φίλιππος Δημογιάννης από την Χιμάρα. Του κατάσχεσαν το αυτοκίνητο μάρκας Οpel Astra με ελληνικές πινακίδες του κατάσχεσαν και αρκετά φυλλάδια που το περιεχόμενο τους αναφέρεται στην Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και ότι πρέπει να ενωθεί με το άλλο κομμάτι της Ελλάδος. Τέτοια περιστατικά είχαν συμβεί και άλλες φορές αλλά όργανα του κράτους δεν είχαν δράσει αποτελεσματικά για να συλλάβουν άτομα που ήταν ύποπτα για τέτοιες πράξεις. Τα φυλλάδια ήταν εκτυπωμένα στην Ελλάδα και η αστυνομία ψάχνει ποιος είναι ο χρηματοδότης και πως ησήλθαν στην Αλβανία. Ο ανακριτής που έχει αναλάβει θέλει να ερευνήσει ποιος κρύβεται πίσω
από αυτές τις πράξεις και ποιος ήταν ο σκοπός την στιγμή που έκλεινε 100 χρόνια το πρωτόκολλο της Κέρκυρας.
Σε απάντηση αυτών των γεγονότων, τρεις ημέρες μετά, στις 17 Φεβρουαρίου, το φόρουμ "τα παιδιά του Τεπελενίου". μια ομάδα πολιτών από τις περιοχές Αργυροκάστρου και Τεπελενίου αποφάσισαν να αλλάξουν την επιγραφή στο μνημείο στο χωριό Κόντρα που υπενθυμίζει ότι Έλληνες αντάρτες έκαναν εγκλήματα εις βάρος 217 χωριανών...
Σημείωση Ε.Λ.Α.:
Τα επετειακά φυλλάδια εκτός από τη Χιμάρα που έγινε ευρύτερα γνωστό, έπεσαν και στον Βούρκο και στη Δρόπολη
Εδώ μερικές φωτογραφίες από οδικούς άξονες έξω από τους Άγιους Σαράντα, όπου ρίχτηκαν τα φυλλάδια με αναφορά στην επέτειο των 100 χρόνων από την Αυτονομία της Β. Ηπείρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.