Σελίδες

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Οι Αλβανοί αρπάζουν σπίτια από τους Βορειοηπειρώτες

Επιχείρηση αφελληνισμού της Βορείου Ηπείρου

Καταπατούν αυθαίρετα εκατοντάδες ιδιοκτησίες με στόχο να μετατρέψουν την παραθαλάσσια περιοχή-φιλέτο σε αλβανική ριβιέρα - Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σφυρίζει αδιάφορα

Με διαδικασίες εξπρές η αλβανική κυβέρνηση υλοποιεί μεθοδικά σχέδιο υφαρπαγής ιδιοκτησιών ομογενών της Χειμάρρας, με στόχο να τις διαθέσει στη συνέχεια σε εγχώριους και ξένους μεγαλοεργολάβους που θέλουν να μετατρέψουν την παραθαλάσσια περιοχή-φιλέτο σε... αλβανική ριβιέρα!

Στο πλαίσιο αυτό, κατοικίες και καταστήματα κατεδαφίζονται ως αυθαίρετα, ενώ ήδη στο χωριό Δρυμάδες αφαιρέθηκαν 123 τίτλοι ιδιοκτησίας από αντίστοιχες ελληνικές οικογένειες. Το Κόμμα Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία χαρακτήρισε «ιδιοκτησιακή γενοκτονία» τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ράμα, ζητώντας την παρέμβαση της Ελλάδας, της Ε.Ε. και των διεθνών οργανισμών.

Εως σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από την Ελλάδα και το υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα επισκεφθεί τα Τίρανα τις επόμενες ημέρες. 





Η αλβανική κυβέρνηση γκρεμίζει ιδιόκτητα ακίνητα ομογενών στη  Χειμάρρα

Ερώτηση στον κ. Κοτζιά για τις μεθοδευμένες δημεύσεις των περιουσιών στην ελληνική μειονότητα κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης, ζητώντας να πληροφορηθεί με ποιους τρόπους η Αθήνα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εκεί ομογενών.
Κατεδαφίζουν και χαρίζουν!

Από τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε και τα Τίρανα χαρακτήρισαν με νόμο «παραδοσιακούς οικισμούς» τα χωριά Δρυμάδες, Βουνό και Παλιά Χειμάρρα, ξεκίνησαν η υφαρπαγή και η καταστροφή ελληνικών περιουσίων που εδώ και χρόνια έχουν μπει στο στόχαστρο ισχυρών επιχειρηματικών καρτέλ, τα οποία διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με την εκάστοτε αλβανική κυβέρνηση.




Κάθε τίτλος ιδιοκτησίας συμπεριλαμβάνει όλα τα αγροτεμάχια που έχει στην κατοχή της μια οικογένεια, τα οποία κατά περίπτωση μπορεί να είναι από ένα έως δέκα ή και περισσότερα, με έκταση από 100 έως 10.000 τ.μ. το καθένα


Στις αυτοδιοικητικές εκλογές τους 2015 το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Εντι Ράμα είχε καταφέρει να επικρατήσει σε μεγάλους δήμους της χώρας με την υπόσχεση ότι θα νομιμοποιήσει όλα τα αυθαίρετα κτίρια που κατασκευάστηκαν στη χώρα μετά το 1991 και την πτώση του καθεστώτος Εμβερ Χότζα. Οι ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν σχετικούς φακέλους στην Εθνική Επιτροπή Νομιμοποίησης Αυθαιρέτων, καταβάλλοντας και χρηματικό τέλος. Τελικά σε όλη την Αλβανία τα αυθαίρετα νομιμοποιήθηκαν, όχι όμως στη Χειμάρρα, όπου παραμονές του Πάσχα αφαιρέθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας από ομογενείς και ξεκίνησαν παράλληλα κατεδαφίσεις κατοικιών και καταστημάτων. Οι κατεδαφίσεις πραγματοποιούνται με το πρόσχημα ότι τα ακίνητα είναι αυθαίρετα, στο πλαίσιο υλοποίησης σχεδίου ανάπλασης των περιοχών αυτών -υπό τον τίτλο «Ανάπτυξη αλβανικών Αλπεων και παραθαλάσσιων περιοχών του Ιονίου»- που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) που θα διαθέσει το ποσό των 28.700.000 ευρώ. Ουσιαστικά οι καταπατήσεις ελληνικών περιουσιών και οι κατεδαφίσεις γίνονται στο όνομα ενός project που χρηματοδοτεί η Ε.Ε. και η Ελλάδα διά της συμμετοχής της στα σχετικά κοινοτικά ταμεία.





Η αντιπολίτευση κατηγόρησε ευθέως ότι ο υπόδικος μεγαλοεργολάβος «έχειπολιτική προστασία από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και συνεργάζεται στενά με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας»


 «Ουδείς γνωρίζει τι προβλέπει το σχέδιο αυτό. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, την ώρα που συνεχίζονται κατεδαφίσεις ακινήτων ομογενών», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος του Παραρτήματος της Ομόνοιας Χειμάρρας Φρέντης Μπελέρης και προσθέτει: «Οι κολλημένες ιδεοληψίες της ελληνικής κυβέρνησης δίνουν πάτημα στην Αλβανία η οποία, λόγω και της οικονομικής κρίσης, έχει αποθρασυνθεί. Η Ελλάδα πρέπει να παρέμβει άμεσα ζητώντας από την αλβανική κυβέρνηση την τήρηση της νομιμότητας των ιδιοκτησιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων στην περιοχή της Χειμάρρας. Δυστυχώς μόνο η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα έχει ζητήσει από τις αλβανικές αρχές ενημέρωση για το μπαράζ κατεδαφίσεων, αφού κάποια από αυτά τα ακίνητα ή τους τίτλους ιδιοκτησίας που αφαιρέθηκαν ανήκουν σε Ελληνες Χειμαρριώτες με αμερικανική υπηκοότητα».

Εως σήμερα η λεγόμενη Αστυνομία Περιβάλλοντος (IKMT), που υπάγεται απευθείας στο γραφείο του Αλβανού πρωθυπουργού, με την υποστήριξη του στρατού έχει ήδη κατεδαφίσει περισσότερα από 40 κτίρια και καταστήματα στα χωριά Δρυμάδες και Βουνό, ενώ ακολουθεί η Παλιά Χειμάρρα όπου βρίσκεται και το πατρικό σπίτι του Έλληνα Ολυμπιονίκη και πρώην βουλευτή Πύρρου Δήμα. Όπως καταγγέλλουν οι ομογενείς, ακόμη και σπίτια 200 και πλέον ετών που προσφάτως ανακατασκευάστηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, κατεδαφίστηκαν χωρίς να έχει επιδοθεί προηγουμένως η σχετική απόφαση. «Αυτό γίνεται εσκεμμένα... Δεν επιδίδουν στους ιδιοκτήτες των ακινήτων σχετικές αποφάσεις κατεδάφισης ώστε αυτοί να μην έχουν το δικαίωμα να κινηθούν νομικά και να μπλοκάρουν τη διαδικασία. Αυτό γίνεται προκειμένου να μην υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση που σταματάει αυτόματα εφόσον υπάρξουν ενστάσεις και κοινωνική αντίδραση», τονίζει ο κ. Μπελέρης.

Υφαρπάζουν και τα κτήματα

Στις αρχές Απριλίου ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα από το χωριό Βουνό της Χειμάρρας δήλωσε ότι οι ελεγκτικές αρχές εντόπισαν 11.000 στρέμματα με «παράνομους» τίτλους ιδιοκτησίας που ήδη δημοσιοποιήθηκαν. Σύμφωνα με το himara.gr, πρόκειται για τίτλους ιδιοκτησίας ελληνικών οικογενειών που αντιπροσωπεύουν περίπου τις μισές οικογένειες του παλιού χωριού Δρυμάδες, ενώ υπάρχει κίνδυνος ότι η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και στα χωριά Γκιλεκάτες, Κοντράκια, Αγιος Ηλίας και Παλάσα. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι κάθε τίτλος ιδιοκτησίας συμπεριλαμβάνει όλα τα αγροτεμάχια που έχει στην κατοχή της μια οικογένεια, τα οποία κατά περίπτωση μπορεί να είναι από ένα έως δέκα ή και περισσότερα, με έκταση από 100 έως 10.000 τ.μ. το καθένα. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό το τεράστιο μέγεθος της συνολικής ακίνητης περιουσίας που επιχειρείται να αφαιρεθεί από αυτές τις οικογένειες ομογενών.

Μετά την ακύρωση των τίτλων ιδιοκτησίας, τα ακίνητα αυτά επιστρέφουν στο αλβανικό κράτος το οποίο μπορεί είτε να τα παραχωρήσει στο αλβανικό... ΤΑΙΠΕΔ για ενδιαφερόμενους επενδυτές, είτε να τα διαθέσει προς αποζημίωση σε Αλβανούς που είχαν απολέσει τα περιουσιακά τους στοιχεία από το κομμουνιστικό καθεστώς. Ο δήμαρχος Χειμάρρας Γκιόργκι Γκόρο, ο οποίος, όπως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», διαθέτει και ελληνική ταυτότητα, υλοποιεί μεθοδικά και χωρίς καμία αντίδραση τα σχέδια των Τιράνων για καταπάτηση περιουσιών που ανήκουν σε ομογενείς. 


Το τελευταίο διάστημα ο ίδιος έχει δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή τριών πολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στο Δραλέο, στις Γκιλεκάτες και στο Περίβολο Δρυμάδων σε εκτάσεις που διεκδικούνται από ομογενείς ως πατρογονικές περιουσίες. Ουσιαστικά το σχέδιο της αλβανικής κυβέρνησης αποσκοπεί ουσιαστικά στην αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της περιοχής μέσω της καταπάτησης ιδιοκτησιών που ανήκουν σε μειονοτικούς. Το ίδιο είχαν πράξει και μετά το 1991 στην πόλη των Αγίων Σαράντα, μετά τη μετανάστευση Βορειοηπειρωτών προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα σήμερα η πλειονότητα της γης να έχει περάσει σε αλβανικά χέρια.

Η μακέτα για την κατασκευή αλβανικής ριβιέρας




Ο Παντέλι Καραπούλι, φίλος του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα που διώκεται από τη Δικαιοσύνη, φιλοδοξεί να κατασκευάσει τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα της αλβανικής ριβιέρας

Το ΚΕΑΔ και ο πρόεδρός του Ευάγγελος Ντούλες προσέφυγαν ήδη στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας ότι η περιοχή τελεί «υπό την κατοχή των δυνάμεων της εθνικής επιθεώρησης χωροπροστασίας» που επιβλέπει τις κατεδαφίσεις. «Αλλού με επιλεκτική αναφορά στον νόμο και αλλού στον “παράνομο”, μαζεύουν χαράτσια, ισοπεδώνουν κτίρια, υφαρπάζουν περιουσίες. Απειλούν σε προσωπικό επίπεδο κάθε οικογένεια και προκαλούν συλλογικό πανικό», σημειώνει ο κ. Ντούλες. Μειονοτικά στελέχη επισημαίνουν ακόμα ότι τα αλβανικά δικαστήρια, επωφελούμενα από το γενικώς νοσηρό κλίμα διαφθοράς που χαρακτηρίζει την εκεί Δικαιοσύνη, κάτι για το οποίο κατηγορείται ανοιχτά η Αλβανία από διεθνείς οργανισμούς και δυτικές κυβερνήσεις, πολλές φορές τάσσονται προκλητικά με την πλευρά των καταπατητών, έχοντας ως κριτήριο την εθνική καταγωγή του θιγόμενου.

Ο φίλος του Ράμα και το resort στη Χειμάρρα

Πρόσφατα συνελήφθη ο συνιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρείας Eurocol Shpk, Παντελί Καραπούλι, ο οποίος κατηγορείται για επαφές και συναλλαγές με τον αλβανικό υπόκοσμο. Η εταιρεία του φιλοδοξεί να κατασκευάσει στις Δρυμάδες ένα πολυτελές τουριστικό θέρετρο 19.100 τ.μ. με την ονομασία «Shkembinjt e Bardhe» (Λευκά Βράχια). Το project έχει την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Πολεοδομίας και η απόφαση φέρει -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- και την υπογραφή του πρωθυπουργού Ράμα. Η έκταση όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το συγκρότημα εξοχικών κατοικιών ανήκει σε ομογενείς που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αφού διέθεταν νόμιμο τίτλο ιδιοκτησίας, ωστόσο πλέον είναι στον αέρα μια και συμπεριλαμβάνονται στη λίστα που δημοσιοποίησαν οι αλβανικές αρχές με τις 123 οικογένειες από τις Δρυμάδες, τους τίτλους ιδιοκτησίας των οποίων οι αλβανικές αρχές τούς ακυρώνουν. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε ευθέως ότι ο υπόδικος μεγαλοεργολάβος «έχει πολιτική προστασία από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και συνεργάζεται στενά με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας», ενώ εφημερίδες στα Τίρανα αποκάλυψαν ότι η Eurocol Shpk είναι η εταιρεία που παίρνει τα μεγαλύτερα δημόσια έργα στη χώρα και έχει κατασκευάσει τη νέα κατοικία του Ράμα στα Τίρανα.



















2/6/2016
www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.