Σελίδες

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, οι νέες συντάξεις ομογενών – Αύγουστο οι αιτήσεις σύμφωνα με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του pontos-news.gr σχετικά με το πού βρίσκεται η διαδικασία για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους ανασφάλιστους υπερήλικες (το οποίο αντικαθιστά τις συντάξεις Ποντίων και Βορειοηπειρωτών), ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ανακοίνωσε ότι μπήκαν οι υπογραφές στην Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι μέσα στον Αύγουστο θα ζητηθεί από τους ανασφάλιστους άνω των 67 που δεν έχουν άλλη σύνταξη να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως ορίζει ο νόμος.  
Οι πληρωμές των 360 ευρώ από τον ΟΓΑ, όμως, δεν θα γίνουν άμεσα καθώς η Κοινή Υπουργική Απόφαση θα πρέπει να περαστεί στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης, διαδικασία για την οποία απαιτούνται τουλάχιστον 30 ημέρες.
Σε κάθε περίπτωση, οι δικαιούχοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους την πρώτη ημέρα του επόμενους της υποβολής αίτησης μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα αναμένεται να αρχίσει να καταβάλλεται από τον Οκτώβριο.

Η απάντηση του ΟΑΣΕ στην έκθεση του ΕΣΒΗ 1914 για τα εκπαιδευτικά δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού

Οργανισμός για την Ασφάλεια 
και τη Συνεργασία στην Ευρώπη

Ύπατη Αρμοστής για τις Εθνικές Μειονότητες

Χάγη, 26 Ιουλίου 2016



Κύριον Θωμά Κουμπούλη
Προεδρεύοντα
Εθνικού Συλλόγου «Βόρειος Ήπειρος 1914»

Αγαπητέ κύριε Κουμπούλη,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 18ης Απριλίου και για την έκθεση που συμπεριελάμβανε σχετικά με την εκπαίδευση της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, την οποία διάβασα πολύ προσεκτικά.
Δεν υπήρξε η ευκαιρία να συζητήσουμε την συγκριμένη περίπτωση στην διάσκεψη για την 20η επέτειο των Συστάσεων της Χάγης για τα Εκπαιδευτικά Δικαιώματα των Εθνικών Μειονοτήτων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Ιουλίου 2016.

Υπήρξε, ωστόσο, μια έντονη και τεκμηριωμένη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων σε μία σειρά θεμάτων σχετικά με τις εθνικές μειονότητες και την εκπαίδευση.
Οι συνομιλίες κατά τη διάρκεια της επετείου επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, στη φιλοξενία της ποικιλομορφίας σε πολύγλωσσα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα και στον σεβασμό της διαφορετικότητας και του πλουραλισμού στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχίσουν να ανταλλάσουν απόψεις για τις καλύτερες πρακτικές, να προωθούν ευρύτερες συνεργασίες και να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη επαρκούς εκπαίδευσης για τους εκπαιδευτικούς έτσι ώστε να είναι εξοπλισμένοι για την διαχείριση πολύγλωσσων και πολυπολιτισμικών τάξεων.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν επίσης γύρω από την ανταλλαγή θετικών παραδειγμάτων και καινοτόμων πρακτικών στη διδασκαλία της ιστορίας σε πολυεθνικές κοινωνίες.
Όπως αναφέρεται στις συστάσεις της Χάγης, τα κράτη ενθαρρύνονται να λαμβάνουν υπόψη την ιστορία και τον πολιτισμό των εθνικών μειονοτήτων που ζουν εντός των συνόρων τους και να τις προσαρμόζουν επαρκώς στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών.

Οι συζητήσεις των συμμετεχόντων στην διάσκεψη υπογράμμισαν πόσο σημαντικό είναι οι κυβερνήσεις και οι ενδιαφερόμενοι φορείς  που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης να συνεργάζονται για να συζητήσουν τις προκλήσεις όσον αφορά την προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος και με τον τρόπο αυτό την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των κοινοτήτων για την οικοδόμηση σταθερών κοινωνιών με εθνοτική πολυμορφία.

Πιστεύω ότι το συμπέρασμα της συζήτησης θα είναι πολύτιμο και θα παρέχει πρόσθετη καθοδήγηση πολιτικής για κυβερνήσεις και ενδιαφερόμενους φορείς στο να διαμορφώσουν και να εφαρμόσουν υγιείς πολιτικές εκπαίδευσης που να καλύπτουν τις ανάγκες και τις ανησυχίες τόσο της πλειοψηφίας όσο και των εθνικών μειονοτήτων.

Σχετικά με το ζήτημα της εκπαίδευσης, όπως γνωρίζετε, παρακολουθώ πολύ στενά, σύμφωνα με τα καθήκοντα μου, τις εξελίξεις που αφορούν τις εθνικές μειονότητες σε ολόκληρη την περιοχή του ΟΑΣΕ, συμπεριλαμβανομένης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σε συντονισμό με άλλους σχετικούς εγχώριους και διεθνείς παράγοντες συνεχίζουμε, ως εκ τούτου, να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή και να υποστηρίζουμε την εξέλιξη της πολιτικής και του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τις εθνικές μειονότητες στην Αλβανία. Διατηρούμε δε, χρήσιμες επαφές και με τις κυβερνήσεις όλων των συμμετεχόντων κρατών στην περιοχή.

Όσον αφορά την αποδοχή των αναγκών και των ανησυχιών της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, πιστεύω ότι το εγχειρίδιο «Οι κατευθυντήριες γραμμές της Λιουμπλιάνα για την ενσωμάτωση των διαφορετικών κοινωνιών» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΑΣΕ για τις Εθνικές Μειονότητες (διαθέσιμο να το κατεβάσετε από την ιστοσελίδα μας), παρέχει τόσο την έμπνευση όσο και ένα γερό θεμέλιο για την ανάπτυξη στρατηγικών με στόχο την ενσωμάτωση με το σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Στις επαφές μου μαζί τους, θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων και άλλων σχετικών φορέων να επιδιώκουν πολιτικές κοινωνικής ένταξης, σύμφωνα με τις «Κατευθυντήριες Γραμμές της Λιουμπλιάνα», ενταγμένες στις δεσμεύσεις στον  ΟΑΣΕ και διεθνώς για τις εθνικές μειονότητες και γενικά.  

Εκτός από τις «Κατευθυντήριες Γραμμές της Λιουμπλιάνα», πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι αρχές που περιγράφονται στις «Συστάσεις του Bolzano/Bozen για τις Εθνικές Μειονότητες και τις διακρατικές σχέσεις». Υπογραμμίζουν ότι η χώρα στην οποία κατοικεί η μειονότητα έχει την κύρια ευθύνη για τον πληθυσμό που κατοικεί στην επικράτεια της και ότι οι χώρες θα πρέπει να απέχουν από την υπονόμευση των αρχών της εδαφικής ακεραιότητας ενός άλλου κράτους.

Με εκτίμηση,
Astrid Thors


Ακολουθεί η πρωτότυπη επιστολή - απάντηση της Ύπατης Αρμοστή του ΟΑΣΕ για τις Εθνικές Μειονότητες στον ΕΣΒΗ 1914 στα αγγλικά

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Τι γίνεται με το επίδομα υπερηλίκων, τις νέες συντάξεις Βορειοηπειρωτών και Ποντίων;

Σχεδόν ένα μήνα μετά την αποστολή στον ΟΓΑ της σχετικής εγκυκλίου για τους όρους και τις προϋποθέσεις για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους ανασφάλιστους υπερήλικες (το οποίο αντικαθιστά τις συντάξεις Ποντίων και Βορειοηπειρωτών), πηγές από το υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρουν ότι οι πρώτες πληρωμές δεν θα αργήσουν πολύ.

Το επίδομα αφορά όλους τους ανασφάλιστους υπερήλικες, αλλά και τους Πόντιους και Βορειοηπειρώτες χωρίς σύνταξη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του pontos-news.gr, το γραφείο του υφυπουργού Αναστάσιου Πετρόπουλου συντάσσει ήδη την κοινή υπουργική απόφαση η οποία, μόλις υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, θα «ξεκλειδώσει» τη διαδικασία των αιτήσεων.

Στην κοινή υπουργική απόφαση που αναμένεται θα αναφέρονται τα δικαιολογητικά, η διαδικασία καταβολής των 360 ευρώ, και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή των ψηφισμένων διατάξεων. Μόλις… πέσουν οι υπογραφές, η κοινή υπουργική απόφαση θα πρέπει να περαστεί στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με βάση το μέχρι τώρα χρονοδιάγραμμα οι δικαιούχοι του επιδόματος θα πρέπει να υπολογίζουν ότι οι πρώτες πληρωμές θα ξεκινήσουν περίπου τον Οκτώβριο. Το επίδομα των 360 ευρώ θα πιστώνεται στους λογαριασμούς την πρώτη ημέρα του επόμενου της υποβολής της αίτησης μήνα.


Σε κάθε περίπτωση, με την εγκύκλιο ο ΟΓΑ ενημερώνεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι δεν λαμβάνουν, ή δεν δικαιούνται, σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα ή από το Δημόσιο, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, που να ξεπερνά τα 360 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Οργανισμός θα πρέπει να τους πληρώσει τη διαφορά, εκτός αν είναι μικρότερη των 20 ευρώ.

Σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο η σημαντικότερη αλλαγή έχει να κάνει με τα χρόνια παραμονής που απαιτούνται προκειμένου να είναι κάποιος δικαιούχος του επιδόματος. Πλέον πριν από την υποβολή της αίτησης απαιτείται να έχουν συμπληρωθεί 15 χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα (από 10 χρόνια που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος).

Διαφορετικά, η 15ετία θα μπορεί να μετρήσει αν ο δικαιούχος έχει συμπληρώσει 10 χρόνια συνεχούς παραμονής πριν από την κατάθεση της αίτησης, συν άλλα πέντε χρόνια μεταξύ του 17ου και 67ου έτους της ηλικίας του. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διαμένει στην Ελλάδα για όσο διάστημα του καταβάλλεται το επίδομα.


Κατεβάστε από ΕΔΩ την εγκύκλιο του Αναστάσιου Πετρόπουλου προς τον ΟΓΑ.

Κατεβάστε από ΕΔΩ το άρθρο 93 του νόμου 4387/2016, που αφορά στο επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

από www.pontos-news.gr/

Η υπόθεση Γκίνη, Τσαμπίρη και Ντάση. Βορειοηπειρώτες ζητούν την περιουσία τους και τους κλείνουν φυλακή…

Ας δούμε πρώτα τα προκείμενα στην υπόθεση και μετά τα πέραν τούτων. Ως κληρονόμοι ακινήτου περιουσίας, οι «κατηγορούμενοι» της αλβανικής δικαιοσύνης: Τσαμπίρης, Γκίνη και Ντάσης, εδώ και χρόνια όπως είναι γνωστό στην κοινωνία των Αγίων Σαράντα βρίσκονται σε αγώνα δρόμου.

Δεν είναι βέβαια οι μόνοι Βορειοηπειρώτες που συναντούν το τοίχος του στερεότυπου ότι οι Έλληνες δεν είχαν ακίνητη περιουσία διότι ήταν πάροικοι των τουρκαλβανών μπέδηδων. Είναι ένα μύθευμα που με ταχύτητα, όταν ίδρυσαν κράτος στην Αλβανία το κατασκεύασαν και τότε έγινε η όλη σκευωρία στα δήθεν υποθηκοφυλάκεια που ταλαιπωρούν σχεδόν ένα αιώνα μετά όλες τις κοινότητες μας. Είχε πρόσκαιρα ξεχαστεί η μάστιγα στα χρόνια της ολικής κρατικοποίησης της ακινήτου περιουσίας για να επανέλθει με τρόπους ακόμη πιο δόλιους και επικίνδυνους και να αγγίζει ακόμη και κατοχυρωμένους τίτλους μονών και ενοριών. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θέλει το δικό του σημείωμα.

Οι οικογένεια Γκιώκα και Κουρούνη απ’ την Καλογορατζή,  είχε αγοράσει στα μέσα της δεκαετίας του 30 του περασμένου αιώνα, με τις τεράστιες θυσίες της ξενιτιάς του σε ΗΠΑ και Αυστραλία εκτάσεις γαιών στη χερσόνησο των Εξαμηλίων. Στην περιοχή είναι γνωστό ότι οι μόνοι που κατείχαν γης ήταν η Μονή του Αγίου Γεωργίου, οι προναφερόμενες οικογένειες και ακόμη μία απ’ τη Μουζίνα. Σήμερα με τις δολιότητες που χαρακτηρίζουν το σύστημα απόδησης των περιουσιών οι μόνοι που δεν έχουν πάρει ακόμη γης στην περιοχή είναι ακρινός αυτοί οι 5-6 ελληνικού κλίματος νόμιμοι και ιστορικοί ιδιοκτήτες.

Στην απόγνωση τους καθώς είμαστε σε γνώση οι τρεις αυτοί ενδιαφερόμενοι για την κληρονομιά Γκιώκα (πλέον των 450 στρεμμάτων σε μια περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος) υποτάχθηκαν με ότι φαίνεται στον κανόνα λειτουργίας της αλβανικής «δικαιοσύνης». Αποφάσισαν να μαζέψουν οικονομίες (γύρω στα 50.000 Ευρώ) ήταν το μπαξίσι και να τα «προσφέρουν» σε μέλος του Ανώτερου Δικαστηρίου της Αλβανίας. Και την υπόθεση την παρακολουθούσαν τα «αρμόδια» όργανα με συνέπεια και δαιμονική σύμπτωση να πέσουν υπό εισαγγελικοί δίωξη οι τρεις προαναφερόμενοι Bορειοηπειρώτες αλλά επίσης και η Δικαστίνα με το σύζυγο της, Ορθόδοξοι απ’ το Αργυρόκαστρο.

Προφανές λοιπόν πήγαν να πάρουν την περιουσία τους  σε ένα παιχνίδι που δεν ξέρουμε να το παίζουμε και να βρίσκονται τώρα στη φυλακή.

Τα μη προφανή τώρα: δεν είναι καθόλου σύμπτωση ότι η υπόθεση εξελίχθηκε και δημοσιοποιήθηκε θορυβωδώς αμέσως μετά το Συνέδριο του ΚΕΑΔ στα Τίρανα. Εκεί ο Πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είχε την ευκαιρία να καταγγείλει επαρκώς την ασυδοσία που έχει προσλάβει η υπόθεση της αυθαιρεσία με την δημόσια, κοινοτική και εκκλησιαστική περιουσία στον ευρύτερο χώρο της Βορειοηπειρωτικής κοινωνίας.

Το βαθύ κράτος και οι μηχανισμοί του έδωσαν αμέσως την απάντηση. Πρόκειται για τυπική ανατολίτικη κουτοπόνηρη νοοτροπία. Ούτε λίγο ούτε πολύ θέλησαν να δείξουν με το δάκτυλο τους Βορειοηπειρώτες ότι ασχολούνται με δωροδοκία δικαστικών λειτουργών και κατ' επέκταση να ρίξουν σκιές αμφιβολία για την νομιμότητα κατοχής ακίνητης περιουσίας από Βορειοηπειρώτες και μάλιστα και μεγάλες αξιοποιήσιμες επιφάνειες. Γελοιότητες βέβαια. Προσπαθούν αντί να μας απαντήσουν γιατί μας οδηγούν σε τέτοια μονοπάτια με τις κολλισιεργείες και τη χρονοτριβή μας βάζουν με την πλάτη στον τοίχο.

Προφανές είναι ότι διαφωνούμε με οποιασδήποτε μορφής δωροδοκίας και διαφθοράς αλλά είναι δυνατό στο σπίτι του κρεμασμένου το σκοινί να το βρίσκουν στα χέρια του Ξέρα, του Τσαμπίρη και της Γκίνη μόνο;
Το ερώτημα είναι ρητορικό και απλώς να μην νομίζουν ότι δεν τους έχουμε πάρει χαμπάρι.

Τόσα χρόνια δίπλα – δίπλα κάτι καταλαβαίνουμε. Και για τον κ. Πρωθυπουργό ερώτημα εάν γνωρίζει ο περί των πολεοδομικών σύμβουλος του τίποτε για το Λυκούρσι και άλλα τέτοια; 
Ή ο καημένος ο Τσαμπίρης δεν ξέρει να κρατάει γραβάτες…


Το Υπόμνημα των Χιμαριωτών στην Πρεσβευτική Συνδιάσκεψη τον Ιούλιο του 1913 απάντηση στην ανιστόριτη και προκλητική θέση του αλβανικού ΥΠΕΞ


«Τόσο η ιστορία όσο και το παρόν μαρτυρούν ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει καμία βάση για να προβληθεί η Χιμάρα ως μειονοτική περιοχή», ανέφερε μεταξύ άλλων στην απάντηση του το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών στην διαμαρτυρία της Αθήνας για τα γεγονότα βίας και τρομοκρατίας που έλαβαν χώρα στις 30 Ιουνίου 2016 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χιμάρας.

Η Ιστορία όμως - αλλά και το παρόν -  μαρτυρά άλλα πράγματα.
Στις 3 Ιουλίου 1913 οι πρόκριτοι 13 χωριών της Χιμάρας έστειλαν στην Πρεσβευτική Συνδιάσκεψη, μέλη της οποίας περιόδευαν στην απελευθερωμένη περιοχή της Ηπείρου προκειμένου να γνωμοδοτήσουν για την χάραξη των συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και του νεοσύστατου αλβανικού κράτους, το εξής μνημειώδες Υπόμνημα:

«Οι κάτοικοι της Χειμάρρας, Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων, έμειναν Έλληνες και μετά την υποδούλωσιν των Ελληνικών χωρών εις τον Μωάμεθ τον Κατακτητήν, διότι οι διάδοχοι αυτού από της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως αφήκαν αυτούς προνομιούχους εξαιρετικώς, με τα ελληνικά των σχολεία και την τοπικήν απονομήν δικαιοσύνης δια της δημογεροντίας των.

Επανεστάτησαν δια την ελληνικήν Ιδέαν κατά την επανάστασιν του Ορλώφ. Επολέμησαν τον Τούρκον των Ιωαννίνων Αλή-πασάν θέλοντος να τους υποτάξη εις το κράτος του από του 1797 μέχρι του 1816, οπότε καταβληθέντες εξεπατρίσθησαν βία παρ' αυτού εις Λούρον και Σαλαώραν. Επανελθόντες άμα τω θανάτω του τυράννου εις την γην των πατέρων των, όσοι εναπέμειναν εκ των κακουχιών και των στερήσεων, επανεστάτησαν το 1821 και έλαβον μέρος ενεργόν απανταχού, όπου η ελληνική φυλή επολέμησεν υπέρ της ελευθερίας της.

Προ τεσσάρων ετών, όταν οι Νεότουρκοι εις τον κολοφώνα της δυνάμεως των εζήτησαν, περιζώσαντες αυτήν δια στρατού, να την υποχρεώσωσι να παραιτηθή των προνομίων της, αντέστη και τα προνόμια αυτής διεσώθησαν.

Από της 5ης Νοεμβρίου 1912 οι παλμοί της ελληνικής ψυχής της Χειμάρρας και αύθις ώθησαν ταύτην εμπρός και η ελληνική σημαία κυματίζει επί των ορέων υπερήφανος, διότι επί πέντε μήνας οι κάτοικοι αυτής μόνοι αντέστησαν και απέκρουσαν όλους τους ληστάς τουρκαλβανούς, οίτινες ενέσπειραν πυρ και σίδηρον εις την άλλην Ήπειρον ηνωμένοι με τον τουρκικόν στρατόν.

Η Χειμάρρα κατείχε την ελευθερίαν της δια των όπλων των τέκνων της επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποτελούσα πρωτοφανή δημοκρατία εις τα σπλάχνα της Τουρκίας. 
Η Χειμάρρα κατέχει ήδη από οκτώ μηνών το ιδανικόν αυτής, την ένωσιν μετά της μητρός Ελλάδος!
Η δικαιοσύνη των ισχυρών της γης πως είναι δυνατόν να αποφασίση να υποτάξει τον πολιτισμόν εις τους Κάφρους; Διότι Κάφρους θα αντιπροσωπεύουν οι Αλβανοί, οι δε Χειμαρριώται, κατ' αναλογίαν, πολιτισμένους Ευρωπαίους. Αυτή είναι η σύγκρισις.

Έχομεν θρησκείαν την οποίαν διετηρήσαμεν μέσω αφορήτων πιέσεων των αιώνων. Θρησκείαν ήτις ήτο και των Αλβανών, αλλά την οποίαν αφήκαν δια να προσπορισθώσι τα ωφελήματα του τυράννου και να γίνωσι τύραννοι αυτοί. Θρησκείαν την οποίαν ο Τούρκος κατακτητής εσεβάσθη, οι δε αλλαξοπιστήσαντες Αλβανοί μέχρι της χθες επροπηλάκισαν.

Έχομεν Θρησκείαν, ενώ αυτοί απώλεσαν την πρώτην και δεν έχουσι δευτέραν. 'Εχομεν σχολεία αυτοσυντήρητα προ 150 ετών ενώ οι Αλβανοί ούτε είχον ούτε έχουσι. Έχομεν εθνισμόν αιώνιον, αλώβητον, κραταιόν και τον υπερησπίσαμεν επί αιώνας δια των όπλων και του αίματος μας.
Πότε οι Αλβανοί υπεράσπισαν το ιδικόν των και εναντίον τινός;
Έχομεν συνείδησιν εθνικήν και θρησκευτικήν, οι Αλβανοί ούτε είχον ούτε θα έχωσι ποτέ.

Εν ονόματι του Θεού! Εν ονόματι του πολιτισμού! 
Επικαλούμεθα παρά της Διασκέψεως δικαιοσύνην.
Επικαλούμεθα να μη αφαιρέση ότι δια των χειρών και του αίματος των πατέρων μας είχομεν προ του Βαλκανικού Πολέμου και ότι δια των χειρών μας και του αίματος μας από οκτώ μηνών κατέχομεν. 

Αν εν τούτοις παρά παν θείον και ανθρώπινον δίκαιον η Συνδιάσκεψις άλλως αποφασίση, διαμαρτυρόμεθα! 

Ενώπιον αυτής και της πολιτισμένης Ευρώπης, ολοκλήρου, δηλούμεν ότι θα ταφώμεν υπό τα ερείπια των οικιών μας και θα αναμίξωμεν την τέφραν μας με την των πατέρων μας, αλλ' Αλβανοί οι Χειμαρριώται δεν θα ονομασθώσιν ουδ' επί στιγμήν, διότι ήσαν και είναι Έλληνες.

Οι πρόκριτοι των χωρίων Χειμάρρας: Παλάσσα, Δρυμάδες, Λιάτες, Βούνο, Χειμάρρα, Πύλιουρι, Κούδεσι, Κηπαρό, Πικέρνι, Άγιος Βασίλειος, Λούκοβο, Χουντέτσοβο, Νίβιτσα».


Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Όταν οι "αλήτες", διδάσκουν ιστορία: Ανασκόπηση της πορείας Ελευθερίας και Μνήμης Ισαάκ & Σολωμού, Βερολίνο - Λευκωσία 2016


Τη στιγμή που νεο"Έλληνες" (σε Ελλάδα και Κύπρο) 
  • απολαμβάνουν καφέδες και μπάνια στις παραλίες, 
  • μη έχοντας με τι να ασχοληθούν κυνηγούν pokemon στους δρόμους, 
  • ταΐζουν λαθροεποίκους για να αισθανθούν φιλάνθρωποι, 
  • μοιρολατρικά ασχολούνται μόνον με το πόσο θα περικοπεί η σύνταξη τους και πόσος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ φέτος, 
  • ξαπλωμένοι στον καναπέ τους διαβάζουν προφητείες, 

κάποιοι μηχανόβιοι, κάποιοι "αλήτες", έγραψαν και γράφουν ΙΣΤΟΡΙΑ. 
Αφιέρωσαν ήδη 10 ημέρες για να μεταφέρουν με τις μοτοσικλέτες τους από το Βερολίνο μέχρι την Αθήνα (και σε λίγο και στην Κύπρο μέχρι το οδόφραγμα στην κατεχόμενη Λευκωσία) την μνήμη της θυσίας των εθνομαρτύρων μας Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Ως δάσκαλοι πάντα πιστεύαμε στους "άτακτους" μαθητές. Ξέρουμε ότι αν καταφέρεις να τους ευαισθητοποιήσεις, απογειώνονται, σε εκπλήσσουν. Κυριολεκτικά "γράφουν ιστορία". 
Πολύ σημαντικότερη από αυτή που γράφουν οι προβλέψιμοι "υπάκουοι" μαθητές.





Επιλέξαμε μερικά βίντεο και άφθονες φωτογραφίες να σας προβάλουμε από την όμορφη αυτή αγωνιστική δράση ενάντια στον ραγιαδισμό και την υποτέλεια, ενάντια στην αποδοχή του "τετελεσμένου".
Υψώνουμε κι εμείς την φωνή μας με τον ήχο των μοτοσικλετών, με τα ελληνόπουλα της Κύπρου. Φωνάζουμε κι εμείς και απαιτούμε:

  1. Να τιμωρηθούν επί τέλους, 20 χρόνια μετά,  οι δολοφόνοι των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού (Ερντογάν, δώσε μας τους δολοφόνους Ισαάκ και Σολωμού, για να πάρεις τους οκτώ !)
  2. Να αποχωρήσει επί τέλους ο τουρκικός στρατός κατοχής από την Κύπρο.
  3. ΔΕΝ ανεχόμαστε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η μόνη, η τελευταία στον κόσμο, να είναι μοιρασμένη στα δυο
  4. Κύπρος ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.


Τα λόγια είναι περιττά. Αφήνουμε τις εικόνες και τα επικά βίντεο, τον καθαρό λόγο των διοργανωτών και τον ήχο από τις μηχανές να μιλήσουν.
Χαστούκι στον καθωσπρεπισμό όλων μας :

Η ευχή του πατέρα του Σολωμού


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις συντάξεις Ποντίων, Βορειοηπειρωτών και ανασφάλιστων υπερηλίκων

Με την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργου Ρωμανιά που κοινοποιείται στον ΟΓΑ και σε όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δόθηκε το πράσινο φως ώστε Πόντιοι, Βορειοηπειρώτες και ανασφάλιστοι υπερήλικες να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για την επαναχορήγηση της σύνταξης που είχε διακοπεί εξαιτίας του μνημονίου. Παράλληλα, αιτήσεις θα μπορούν να καταθέτουν και όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις αλλά δεν λάμβαναν σύνταξη στο παρελθόν.

Ο νόμος 4331/2015 ψηφίστηκε στις 30 Ιουνίου από τη Βουλή και δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε ΦΕΚ (Α’69/2.07.2015).

Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν τις συντάξεις τους από την 1η Οκτωβρίου. Τόσο ο πρώην πλέον αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Δημήτρης Στρατούλης που έφερε το νομοσχέδιο στη Βουλή, όσο και ο διοικητής του ΟΓΑ Θανάσης Μπακαλέξης, έχουν διαβεβαιώσει ότι οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι.

Το ποσό που θα λάβουν ορίζεται στα 260 ευρώ μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2016. Από την 1η Οκτωβρίου 2016 οι συντάξεις θα αυξηθούν και θα φτάσουν το πλήρες ποσό των 360 ευρώ. Η δε εισφορά για υγειονομική περίθαλψη δεν μπορεί να είναι μικρότερη από αυτήν που αντιστοιχεί στο πλήρες ποσό της σύνταξης του ανασφάλιστου υπερήλικα.

Οι συνταξιούχοι στους οποίους διεκόπη η σύνταξη θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση μαζί με μια υπεύθυνη δήλωση που θα δηλώνουν ότι παραιτούνται από κάθε νομική διεκδίκηση, καθώς ο νόμος δεν προβλέπει να δοθούν αναδρομικά για όσο διάστημα δεν λάμβαναν τη σύνταξη.

Βασικές προϋποθέσεις για να είναι κάποιος δικαιούχος της σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων:
  • Να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.
  • Να μην λαμβάνει σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής λόγω γήρατος. Σε περίπτωση εγγάμων ο/η σύζυγος να μην λαμβάνει σύνταξη μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής λόγω γήρατος. Εάν λαμβάνουν σύνταξη μικρότερη από το ποσό που θεσμοθετήθηκε τότε δικαιούνται να λάβουν τη διαφορά, εκτός και αν η διαφορά είναι μικρότερη των 30 ευρώ οπότε δεν δικαιούνται την παροχή.
  • Να μην δικαιούται σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
  • Να διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια πριν από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση και να συνεχίσει να διαμένει κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησης.
  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ, ή σε περίπτωση εγγάμων να μην υπερβαίνει τα 8.640 ευρώ. Στο εισόδημα δεν υπολογίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στην αντικειμενική δαπάνη από ιδιοκατοικούμενη κύρια κατοικία μέχρι 100 τ.μ.

από pontos-news.gr

Η παράκαμψη της Αμφιλοχίας σε λίγες μέρες στην κυκλοφορία


Η Ε.Ε. πρέπει να εγκρίνει την άμεση καταβολή 500 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους για αποζημιώσεις κατασκευαστών των μεγάλων οδικών αξόνων.

IONIA ODOS AMFILOXIA KOYBARAS• Με το βλέμμα στραμμένο στην ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού είναι οι Ηπειρώτες, περιμένοντας την μεγάλη στιγμή που η διαδρομή Γιάννενα – Αντίρριο, όχι μόνο θα συντομευθεί και θα πραγματοποιείται σε 1,5 περίπου ώρα, αλλά κυρίως θα είναι ασφαλής, αφού τα σημεία «καρμανιόλα» που όλα τα προηγούμενα χρόνια ευθύνονταν για σοβαρά – ακόμη και θανατηφόρα τροχαία – θα αποτελούν παρελθόν.  
Οι εργασίες σε γενικές γραμμές προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε όλα σχεδόν τα εργοτάξια και σταδιακά θα δίνονται στην κυκλοφορία τμήματα του μεγάλου αυτού οδικού άξονα.
 Ωστόσο, οι αποζημιώσεις και το πριμ επιτάχυνσης στις κοινοπραξίες των μεγάλων οδικών έργων εξακολουθούν να αποτελούν μέγα «πονοκέφαλο» για την Κυβέρνηση που ζητά από την Ε.Ε. να εγκρίνει 500 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους.
Η παράκαμψη Αμφιλοχίας
Πάντως ένα από τα δύσκολα κομμάτια  της Ιόνιας Οδού– εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.  Ο λόγος για την παράκαμψη Αμφιλοχίας, με τις εργασίες πλέον, σύμφωνα με το e-maistros.gr, να έχουν επικεντρωθεί στον κόμβο, καθώς στα υπόλοιπα 25 χιλιόμετρα έχει γίνει η περίφραξη, ο φωτισμός, διαβάσεις και ολοκληρώνεται η σήμανση.
Μεγάλο «αγκάθι» στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος, παίζει η εξέλιξη των εργασιών στο σημείο της καθίζησης, λίγο πριν τον ανισόπεδο κόμβο. Στο σημείο αυτό και σε έκταση 6.000 τ.μ. αφαιρέθηκαν μπάζα και τοποθετήθηκε φελιζόλ, με σκοπό την αφαίρεση φορτίου 11.500 τόνων. Στο σημείο των ΣΕΑ έγινε ανέγερση του πρώτου κτιρίου και ακολουθούν άλλα δύο.
Συντομεύεται το ταξίδι
Όταν ολοκληρωθεί η Ιόνια στο σύνολό της, σε συνδυασμό και με την παραχώρηση του οδικού άξονα Κορίνθου – Πατρών, τότε το ταξίδι Γιάννενα – Αθήνα, θα γίνεται το πολύ σε 4 ώρες, μέσα από σύγχρονους αυτοκινητόδρομους, αλλάζοντας σημαντικά τον οδικό χάρτη της χώρας. Μάλιστα, σε συνδυασμό και με την Εγνατία Οδό, τα οφέλη της οποίας ήδη απολαμβάνουν οι Ηπειρώτες, προς την Βόρεια Ελλάδα, όπως και την ολοκλήρωση του άλλου σημαντικού οδικού άξονα Ε-65, που θα φέρει πιο κοντά την Ήπειρο με την κεντρική Ελλάδα, τότε η περιοχή μας θα βγει άπαξ δια παντός από την οδική απομόνωση!
Μάχη με τον χρόνο!
Βέβαια, για να συμβεί αυτό θα πρέπει τα περισσότερα εναπομείναντα τμήματα να ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2017 (με κάποιες εξαιρέσεις, που θα πάρουν μια ολιγόμηνη παράταση). Και μπορεί όντως σήμερα οι εργασίες να βρίσκονται στο «φουλ» και τα εργοτάξια να δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς (βοηθούν σημαντικά και οι καιρικές συνθήκες), ωστόσο όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κυριακής» και ο Γιώργος Λιάλιος, η καταβολή των αποζημιώσεων και των πριμ επιτάχυνσης στις κοινοπραξίες των παραχωρησιούχων αποτελεί «πονοκέφαλο» για την Κυβέρνηση.
Παράλληλα, οι υπηρεσίες θα πρέπει να κλείσουν έναν τεράστιο κατάλογο εκκρεμοτήτων –απαλλοτριώσεις, αδειοδοτήσεις, μετακινήσεις δικτύων– πολλές από τις οποίες χρονίζουν, μόλις οκτώ μήνες πριν από την αδιαπραγμάτευτη πλέον ημερομηνία παράδοσης των έργων.
Καταβάλλει αποζημιώσεις
Έχοντας εξαντλήσει κάθε δυνατότητα επιείκειας, οι κοινοτικές υπηρεσίες δεν είναι διατεθειμένες να ανεχθούν άλλη καθυστέρηση. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ύστερα από νέο γύρο διαπραγματεύσεων, αποφάσισε να καταβάλει νέες αποζημιώσεις (για όσα φέρει ευθύνη) και πριμ επιτάχυνσης, ώστε οι κατασκευαστές να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τα έργα μέσα στον ελάχιστο χρόνο που απομένει. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη υπογραφεί δύο συμφωνίες, με τη Νέα Οδό (που κατασκευάζει την Ιόνια οδό) και την Κεντρική Οδό (που κατασκευάζει τον Ε65), βάσει των οποίων οι δύο κοινοπραξίες, όπως αποκάλυψε η «Κ», θα λάβουν συνολικά 241,5 εκατ. ευρώ. Επίσης επίκειται η υπογραφή ανάλογης συμφωνίας με την Ολυμπία Οδό, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε διεκδικήσει περί τα 150 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή της συμφωνίας φέρεται να έχει «μπλοκαριστεί» όχι από το Δημόσιο αλλά από έναν από τους βασικούς εταίρους της κοινοπραξίας, που έχει κάποιες επιπρόσθετες διεκδικήσεις. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα υπογραφεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Στενεύουν τα περιθώρια!
Το βασικό ζητούμενο, λοιπόν, είναι η καταβολή των χρημάτων. Το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί τρόπο ώστε οι κοινοτικές υπηρεσίες να εγκρίνουν την καταβολή σχεδόν μισού δισ. ευρώ (από εθνικούς πόρους), σε μια περίοδο όπου τα ταμειακά διαθέσιμα είναι περιορισμένα.
Όλα αυτά μέχρι το τέλος Ιουλίου, καθώς οι εργολάβοι των έργων διαμηνύουν σε κάθε ευκαιρία στην κυβέρνηση ότι δεν μπορούν να εκτεθούν περισσότερο οικονομικά. Οι υπηρεσίες επεξεργάζονται διάφορα σενάρια και «μηχανισμούς», ακόμα και εκτός της «πεπατημένης».
Παράλληλα, οι υπηρεσίες «τρέχουν» με ταχείς ρυθμούς για την επίλυση των δεκάδων εκκρεμοτήτων, από τις οποίες εξαρτάται άμεσα η έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το υπουργείο Υποδομών ενέκρινε το προηγούμενο δεκαήμερο πλήθος αποφάσεων για την καταβολή αποζημιώσεων για απαλλοτριωτέες εκτάσεις, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος αδειοδοτήσεις (τεχνικές περιβαλλοντικές μελέτες για εγκατάσταση εργοταξίων) σε μεγάλο αριθμό θέσεων.
* * *
Η πρόοδος του άξονα Κορίνθου-Πατρών (κοινοπραξία Ολυμπία Οδός) βρίσκεται σήμερα περίπου στο 77%, της Ιόνιας Οδού (κοινοπραξία Νέα Οδός) στο 76% και του Ε-65 (κοινοπραξία Κεντρική Οδός) στο 76%.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Επαναλειτουργεί το τελωνείο στον Αμπελώνα για 20 μέρες τον Αύγουστο

Έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα όπου το τελωνείο παρέμενε κλειστό, θα επαναλειτουργήσει κλιμάκιο του Τελωνείου Ηγουμενίτσας στον Αμπελώνα για το χρονικό διάστημα από 10 Αυγούστου έως και 30 Αυγούστου. 
Το παραπάνω αίτημα, κατατέθηκε με την μορφή υπομνήματος, υπογεγραμμένο από είκοσι (20) προέδρους χωριών της γειτονικής χώρας, που βρίσκονται πολύ κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα
Το υπόμνημα προωθήθηκε στον Βουλευτή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριο Κάτση (φώτο), ο οποίος με τη σειρά του έθεσε το ζήτημα στο αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο και ανταποκρίθηκε άμεσα.
Έτσι θα εξυπηρετηθεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ο μεγάλος όγκος ταξιδιωτών που μετακινείται από και προς τα  χωριά της ευρύτερης περιοχής που συνορεύει με τον Αμπελώνα, το μήνα Αύγουστο.
Το παραπάνω ζήτημα, αποτελεί πάγιο αίτημα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας. Η διευκόλυνση για τους κατοίκους των χωριών αυτών είναι μεγάλη, καθώς γλιτώνουν πολύ χρόνο για την μετάβασή τους στη δύσβατη περιοχή (έως και 2 ώρες). Επίσης αποσυμφορίζεται η κίνηση στο τελωνείο του Μαυροματίου που κατά την περίοδο των γιορτών δέχεται τεράστιο φόρτο, με αποτέλεσμα την επιπλέον ταλαιπωρία για τους ταξιδιώτες και τους εργαζομένους.
Σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, είναι σημαντικό η Πολιτεία να αποδεικνύει ότι έχει το βλέμμα της στραμμένο στα μικρά και μεγάλα προβλήματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, της μεγαλύτερης αριθμητικά και σημαντικότερης μειονότητας της Αλβανίας, που αποτελεί αναπόσπαστο και ενεργό κομμάτι του Ελληνισμού.

marioskatsis.gr


Σχόλιο ΕΛΑ: Εντάξει, αφού έκανε τέτοια κίνηση ο 31 ετών βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της "Αντιρατσιστικής Κίνησης Θεσπρωτίας" Μάριος Κάτσης χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας ως "αναπόσπαστο και ενεργό κομμάτι του Ελληνισμού", σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. 
Βέβαια, επειδή δεν είμαστε αφελείς, γνωρίζουμε ότι από το 2012, χρονιά που εκτινάχθηκε εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αρκετοί πολιτευτές του αριστερού κόμματος στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, αντιλαμβάνονται την εκλογική πελατεία που προσφέρει στις εκλογικές περιφέρειες τους η Βόρειος Ήπειρος. Έτσι από τότε έχουν αρχίσει να επισκέπτονται τους Βουλιαράτες στην επέτειο του ΟΧΙ και την Δερβιτσάνη στην επέτειο ίδρυσης της Ομόνοιας. Επίσης έχουν αλλάξει ελαφρώς προς το πατριωτικότερο τη ρητορική τους σχετικά με τον Ελληνισμό της Β. Ηπείρου αλλά και ερωτήσεις κάνουν καμιά φορά για τον χώρο μας.
Παράλληλα όμως, για να μην χαρακτηριστούμε μικρόψυχοι, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την συγκεκριμένη ενέργεια του νεαρού βουλευτή Μάριου Κάτση και να ευχηθούμε ανάλογη συνέχεια...

Γι' αυτό ξεπουλήθηκε το Βορειοηπειρωτικό: Η Ελλάδα μακράν πρώτος ξένος επενδυτής στην Αλβανία!

SHMAIES ALBANIKH ELLHNIKH
• Μπορεί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εντός συνόρων να περνούν πολύ δύσκολες μέρες, εξαιτίας του δυσμενούς οικονομικού, αλλά και της βαριάς φορολογίας, ωστόσο οι ελληνικές επενδύσεις στην γειτονική Αλβανία έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. 
«Καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου 2007 - 2014, η Ελλάδα αποτελεί μακράν τον πρώτο ξένο επενδυτή στην Αλβανία», όπως αναφέρει ο «Οδηγός Επιχειρείν στην Αλβανία» του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα.
Ο οδηγός αναρτήθηκε χθες στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών που αφορά στις εξαγωγές και όπως σημειώνεται: «η χώρα μας μόνο για το έτος 2011 και ενδεχομένως λόγω των επενδύσεων του Καναδά στον τομέα εξόρυξης υδρογονανθράκων περνάει στη δεύτερη θέση, με σχετικά μικρή διαφορά. Ωστόσο, ανακτά και πάλι την πρώτη θέση το επόμενο έτος, την οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία».
Το 2014, οι τρεις πρώτοι ξένοι επενδυτές στην Αλβανία είναι η Ελλάδα (25,68%), ο Καναδάς (16,57%) και η Ιταλία (11,56%), ως προς το συνολικό απόθεμα άμεσων ξένων επενδύσεων στην Αλβανία.
Σε ότι αφορά στην κατανομή των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Αλβανία, ανά δραστηριότητα, το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) αφορά στον τομέα των τηλεπικοινωνιών (26%), στον τραπεζικό τομέα (17%) και στον τομέα των ορυχείων και λατομείων (15%). Οι τομείς αυτοί μαζί με τους τομείς της βιομηχανίας (9%) και της ακίνητης περιουσίας (9%) συγκεντρώνουν το 75% των ξένων άμεσων επενδύσεων.
Με στοιχεία 2015
Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της αλβανικής Στατιστικής Υπηρεσίας INSTAT, το 2015, ο συνολικός αριθμός των ενεργών επιχειρήσεων ξένων και μικτών συμφερόντων ήταν 5.010, εκ των οποίων το 68% αφορούσε επιχειρήσεις ιταλικών και ελληνικών συμφερόντων. Συγκεκριμένα, 2.753 (55%) ήταν ιταλικές, 675 ελληνικές (14%), τουρκικές 461 (9%), 411 από το Κόσοβο (8%) και 710 (14%) από άλλες χώρες.


Οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στην Αλβανία συγκροτούν ένα αξιοσημείωτο τμήμα της επιχειρηματικής κοινότητας (675, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Εγγραφής Επιχειρήσεων -QKR και την Αλβανική Στατιστική Υπηρεσία -INSTAT), συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας, τα φορολογικά έσοδα, την απασχόληση, τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την εκπαίδευση και την ευημερία των Αλβανών πολιτών.

Οι κυριότεροι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι ελληνικών και ομογενειακών συμφερόντων επιχειρήσεις είναι οι τραπεζικές υπηρεσίες, οι κατασκευές, η βιομηχανία γενικότερα, οι υπηρεσίες υγείας, οι τηλεπικοινωνίες, το εμπόριο, η εκπαίδευση καθώς και άλλες υπηρεσίες.
Η ελληνική επενδυτική παρουσία
Η Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση, όχι μόνο διατήρησε και το 2013 την πρώτη θέση ως προς το συνολικό απόθεμα των άμεσων ξένων επενδύσεων (stock) στην Αλβανία, την οποία διαχρονικά κατέχει από το 2007, με εξαίρεση το έτος 2011, αλλά αύξησε το μερίδιό της, υπερβαίνοντας το 25% και συνολικό επενδυμένο κεφάλαιο 1.088 εκατ. ευρώ.
Μολονότι η ελληνική οικονομία ήταν σε ύφεση τα τελευταία έξι χρόνια και οι πόροι των εταιρειών ήταν περιορισμένοι, οι ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία διπλασιάσθηκαν από το 2011 μέχρι σήμερα (2011: 507,45 εκατ. ευρώ). Επίσης, οι Έλληνες επιχειρηματίες, παρά τις δυσκολίες και την αστάθεια στο αλβανικό επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς και τη δυσμενή οικονομική συγκυρία για την ελληνική οικονομία, παραμένουν στην αλβανική αγορά με δυναμική και αυξανόμενη επενδυτική παρουσία.
Ταχυδρομεία – τηλεπικοινωνίες
Οι βασικοί οικονομικοί τομείς στους οποίους κατευθύνονται οι ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία είναι των «ταχυδρομείων και τηλεπικοινωνιών» και «ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών». Το 75% του συνολικού αποθέματος ελληνικών επενδύσεων στην Αλβανία, το 2013, αφορά στον τομέα «ταχυδρομείων και τηλεπικοινωνιών» και το 11% τον τομέα «ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών».
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία (Μάιος 2015) του Εθνικού Κέντρου Εγγραφής επιχειρήσεων (QKR), συνολικά 197 νέες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, εκ των οποίων οι 114 αμιγώς ελληνικές, έχουν συσταθεί από το 2013 μέχρι σήμερα στην Αλβανία, καταγράφοντας αυξητική τάση.
Ακόμη, στην Αλβανία δραστηριοποιούνται τρεις ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα Ελλάδας και Tirana Bank, του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς), οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αλβανικής Ένωσης Τραπεζών, το 2014 κατείχαν το 16,84% της αξίας του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού της αλβανικής τραπεζικής αγοράς.
Πέρα από τον τραπεζικό τομέα και τις επιχειρήσεις ελληνικών και ομογενειακών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Αλβανία, σημαντικός αριθμός αλβανικών Εταιρειών αντιπροσωπεύουν ελληνικές εταιρείες, εισάγουν ελληνικά προϊόντα, διαθέτουν Έλληνες επικεφαλής και υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη και γενικότερα διατηρούν συνεργασίες με τη χώρα μας.
Διμερές εμπόριο
Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Αλβανίας.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Αλβανικής στατιστικής υπηρεσία (INSTAT), το διμερές εμπόριο το 2015 μειώθηκε κατά -14,25% σε σχέση με πέρυσι. Λόγω όμως της αντίστοιχης αύξησης κατά 13,90% το 2014, η συνολική μείωση κατά την περίοδο 2013-2015 είναι μόλις -2,33%. Η Ελλάδα, όσον αφορά στον όγκο εμπορίου, παραμένει, διαχρονικά, ο 2ος στρατηγικός εμπορικός εταίρος της Αλβανίας. Η μείωση του διμερούς όγκου εμπορίου, το 2015, προήλθε κυρίως, από τη σημαντική μείωση των εισαγωγών ελληνικών προϊόντων στην Αλβανία κατά -17,94%, η οποία εξουδετέρωσε τις επιδόσεις του 2014, όπου είχε καταγραφεί αντιστοίχως, αύξηση κατά 13,91% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Από την άλλη πλευρά, οι αλβανικές εξαγωγές στην Ελλάδα φαίνεται να κερδίζουν σταδιακά έδαφος, καταγράφοντας αύξηση κατά 7,49% το 2015 σε σχέση με το 2014.
Τι εξάγουμε– τι εισάγουμε
Το 2015, τα κυριότερα ελληνικά προϊόντα, που εισήχθησαν στην Αλβανία, σύμφωνα με την Αλβανική στατιστική υπηρεσία, ήταν: ορυκτά καύσιμα (12,66%), σίδηρος -χάλυβας (6,87%), πλαστικές ύλες (6,13%), καπνά (4,79%), ζώντα ζώα (4,43%) καρποί και φρούτα βρώσιμα (4,13%), χαρτί και χαρτόνια (4,08%), λέβητες, μηχανές, συσκευές (3,90%), παρασκευάσματα λαχανικών, φρούτων και ξηρών καρπών (3,15%), και τεχνουργήματα από σίδηρο -χάλυβα (2,70%).
Αντίστοιχα, την ίδια περίοδο, τα κυριότερα εξαγόμενα αλβανικά προϊόντα στην Ελλάδα ήταν: ενδύματα και συμπληρώματα ένδυσης (19,93%), ενδύματα και συμπληρώματα ένδυσης, που δεν είναι πλεκτά (18,06%), παρασκευάσματα λαχανικών, φρούτων και ξηρών καρπών (8,41%), ορυκτά καύσιμα (6,06%), σίδηρος -χάλυβας (6,61%), χαρτί και χαρτόνια (5,03%), αλουμίνιο και είδη (4,39%), καπνός (4,25%), βρώσιμα λαχανικά και δημητριακά (3,07%) και ξύλο και τεχνουργήματα από ξύλο (2,99%).
Την περίοδο 2011-2015, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αλβανία καταγράφουν σταδιακή συρρίκνωση, οι άλλοι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι της Αλβανίας επιτυγχάνουν θεαματική αύξηση των εξαγωγών τους στην Αλβανία.
Η Ιταλία είναι ο κυριότερος ανταγωνιστής της Ελλάδος στην αλβανική αγορά, καθώς πέρα από το ισχυρό μερίδιό της επί των συνολικών αλβανικών εισαγωγών, διαθέτει πολλά ανταγωνιστικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και εκείνα, στα οποία η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως τα «τρόφιμα, ποτά και είδη καπνού», τα «ορυκτά καύσιμα», τα «χημικά και τα πλαστικά».
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σχόλιο ΕΛΑ: Μετά από όλα αυτά ας μην απορούμε γιατί η Ελλάδα ξε-πούλησε το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα...
Το γεγονός ότι γίνονται επενδύσεις από επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στην αλβανική επικράτεια δεν είναι από μόνο του κακό, αλλά το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι καμία από αυτές (ίσως να υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις) δεν λειτουργεί προς όφελος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Αν ένα μεγάλο μέρος αυτών των επενδύσεων δραστηριοποιούνταν από Χιμάρα έως Δρόπολη και έδιναν δουλειά στους Έλληνες της περιοχής, τότε η μοίρα του τόπου μας θα ήταν διαφορετική προς το καλύτερο.