του Θοδωρή Ασβεστόπουλου…
Το τρίτομο έργο του Βορειοηπειρώτη Καθηγητή Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου και δημοσιογράφου Παναγιώτη Μπάρκα με τίτλο «Τα Ταξίδια της Φηγού» παρουσίασαν στην Αθήνα οι εκδόσεις «Ελίκρανον», την Τετάρτη 7 Ιουνίου.
Στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, μίλησαν ο συγγραφέας του βιβλίου Παναγιώτης Μπάρκας, ο δημοσιογράφος Νίκος Μελέτης, ο φιλόλογος Δρ. Γεώργιος Γιακουμής, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Παύλος Ναθαναήλ και ο εκδότης Παναγιώτης Λέζος.
Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Μπάρκα με θέμα «Ήπειρος από τον μύθο στην πραγματικότητα».
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Χιδίρογλου.
«Το βιβλίο «Τα Ταξίδια της Φηγού» είναι μία προσπάθεια πολλών ετών, η οποία έχει σκοπό να αποδείξει όχι απλώς την Ελληνικότητα της ενιαίας Ηπείρου αλλά κυρίως τον Ηπειρωτισμό ως την μεγάλη αξία του Ελληνισμού. Είναι ένα ταξίδι που ξεκινάει από τη φηγό (βελανιδιά) που προηγείται της Δωδώνης και του πολιτισμού της Δωδώνης και ανατρέπει έτσι όλη την ιστορία αλλά ταυτόχρονα δείχνει τόσο την οικουμενικότητα που ξεκίνησε από την αρχαία Δωδώνη, μεταλαμπαδεύτηκε και αργότερα στην σύγχρονη ιστορία του Ελληνισμού, μετά από την ίδρυση του πρώτου ελληνικού κράτους το 1204. Το ταξίδι συνεχίζει μέχρι τις ημέρες μας και εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι το βιβλίο προσπαθεί να ανατρέψει τη θεωρία που θέλει ότι ο διαφωτισμός ήρθε από την Ευρώπη. Το βιβλίο λέει «όχι, ο διαφωτισμός πάει στην Ευρώπη και γύρισε ξανά στην Ελλάδα και κυρίως στην Ήπειρο», δήλωσε στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο συγγραφέας Παναγιώτης Μπάρκας.
«Επίσης το βιβλίο έχει την ιδιαίτερη αξία του γιατί μιλάει για τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις από μία άλλη οπτική γωνία και είναι η πρώτη φορά που φέρνει ένα βιβλίο σε αντιπαράθεση τις δύο απόψεις, για να αποδείξει έτσι την αστοχία και το πόσο ρηχές είναι οι διεκδικήσεις και οι ισχυρισμοί των Αλβανών για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ηπείρου και της Δωδώνης. Ο τρίτος τόμος μιλάει εξ ολοκλήρου για την αλλοίωση του βόρειου τμήματος της Ηπείρου ως τη μεγάλη τραγωδία που έζησε ο Ελληνισμός και ο πολιτισμός όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρου του κόσμου» πρόσθεσε ο κ. Μπάρκας.
«Σε όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης στην Αλβανία λείπουν τα βιβλία εθνικού περιεχομένου και αυτό είναι το πρώτο και καλύτερο. Πρόκειται για ένα έργο φτασμένο, υψηλού επιπέδου, που θα είναι καύχημα να το έχει ο κάθε Ηπειρώτης αλλά και ο κάθε Έλληνας στην βιβλιοθήκη του. Είναι τουλάχιστον δείγμα εθνικού αυτοσεβασμού να πάρεις αυτό το βιβλίο. Στο μέλλον θα προσπαθήσουμε ώστε να προωθηθεί και από τις εφημερίδες για να το πάρει όλος ο κόσμος», είπε από την πλευρά του στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο εκδότης του Ιδρύματος Μελετών του Ελληνισμού εν Αλβανία «Ελίκρανον» Παναγιώτης Λέζος.
kanaliena.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.