Σελίδες

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Απάντηση Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου στα περί κλεισίματος


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018, σηματοδοτεί την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους για τα αλβανικά πανεπιστήμια. Την ίδια μέρα ανοίγει ταχτικά τις πύλες του και το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, το οποίο, όπως είναι γνωστό, αποτελεί το μοναδικό πανεπιστημιακό Τμήμα στη μητρική γλώσσα με τρία προγράμματα σπουδών, βασική αποστολή του οποίου είναι η κατάρτιση ελληνοδιδασκάλων για τα σχολεία στη μητρική γλώσσα στην εθνική ελληνική μειονότητα και ο συντονισμός των γενικότερων εκπαιδευτικών προβλημάτων στο χώρο, αλλά και η έρευνα και προβολή του ελληνικού πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή του Νότου της Αλβανίας.

Αύριο, 12.10.2018, είναι η τελευταία ημέρα για την εγγραφή φοιτητών στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος, στο οποίο εγγράφηκαν μέχρι σήμερα 10 φοιτητές. Για την κάλυψη των αναγκών για δασκάλους στη δημοτική εκπαίδευση στα σχολεία στη μητρική γλώσσα, από φέτος θα λειτουργήσει στο Τμήμα μας και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών για την κατάρτιση ελληνοδιδασκάλων δημοτικού, στόχος του οποίου είναι η κάλυψη των αναγκών στον τομέα αυτό, εφόσον μεγάλο ποσοστό δασκάλων στο δημοτικό δεν διαθέτουν ανάλογο πτυχίο. Το γεγονός αυτό, μετά τη λήξει με απόλυτη επιτυχία του Διεθνούς Συνεδρίου για την Ελληνική Γλώσσα, αποτελεί μια δεύτερη σημαντική επιτυχία, ιστορικής σημασίας για την πορεία του Τμήματός μας.

Τις επόμενες ημέρες το Τμήμα θα δώσει μια ακόμη μάχη για να εγγραφούν στο Τμήμα, ως πρωτοετείς φοιτητές, όσοι δεν κατάφεραν να πετύχουν φέτος στις εξετάσεις ομογενών εξωτερικού στο Υπουργείο Παιδείας στην Ελλάδα, ή δεν επωφελήθηκαν υποτροφία και δικαίωμα φοίτησης από το Υπουργείο Εξωτερικών επίσης στην Ελλάδα.

Η βεβαιότητα που καλλιεργήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια ότι όλοι οι ομογενείς απόφοιτοι λυκείου στην Αλβανία θα πετύχουν φοίτηση σε ελληνικά πανεπιστήμια οδήγησε φέτος τους απόφοιτες Έλληνες μειονοτικούς φοιτητές στην απόφαση να μη ενταχτούν στο μηχανογραφικό του αλβανικού Υπουργείου Παιδείας, με αποτέλεσμα, να μη μπορούν τώρα να εγγραφούν ούτε στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού.

Είναι επίσης γεγονός, ότι, η πρακτική που εφάρμοσε τα δύο προηγούμενα έτη το Υπουργείο Εξωτερικών στην Ελλάδα να παραχωρεί υποτροφίες για τα ελληνικά πανεπιστήμια σε όλους τους ομογενείς απόφοιτους λυκείου στην Αλβανία δεν λειτούργησε απλώς ως ελκυστικό κίνητρο που ξεριζώνει από τον τόπο μας τις τελευταίες δεκάδες νέων που απόμειναν στις εστίες τους. Ταυτόχρονα, τόνωσε το αίσθημα επίμονης άρνησης κάθε είδους σχέσης με το αλβανικό κράτος. Στο πλαίσιο αυτό, άνθισε και η άρνησή τους προς το Τμήμα μας, το οποίο ασφαλώς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις συνθήκες της Ελλάδας, των ελληνικών πανεπιστημίων και των κινήτρων που παρέχει σ΄αυτούς η επίσημη Ελλάδα. (Την ίδια στιγμή είναι χειροπιαστή η πραγματικότητα άρνησης της Ελλάδας να στηρίξει αιτήματα αναβάθμισης του Τμήματός μας !!)

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τα τελευταία χρόνια στην αισθητή μείωση του αριθμού πρωτοετών φοιτητών στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού.

Στην δυσμενή αυτή εξέλιξη συμβάλλει αισθητά η αρνητική στάση πολιτικών φορέων και ΜΜΕ στο χώρο μας, οι οποίοι αντί να συμβάλλουν και συνεργαστούν με το Τμήμα μας, αντί να στηρίξουν και συμπορευθούν μαζί του στις προσπάθειες αναβάθμισής του και στήριξης στο βαρύ φορτίο που ανέλαβε στην υπηρεσία της παιδείας στην εθνική ελληνική μειονότητα και του ελληνικού πολιτισμού, βάλουν καθημερινά εναντίον του, διανέμουν τις πιο αχάριστες φήμες παραβιάζοντας μάλιστα κάθε αρχή δεοντολογίας. Κατηγορούν το Τμήμα μας ότι δεν είναι ελκυστικό για τους Έλληνες ομογενείς, όταν στελεχώνουν τις δομές τους με απόφοιτους του Τμήματος μας.

Το χαρακτηρίζουν ανεπαρκές, όταν είναι το μοναδικό ίδρυμα στην εθνική ελληνική μειονότητα που παράγει έργο, καταρτίζει τους ελληνοδιδασκάλους για όλα τα μαθήματα στην μητρική γλώσσα και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης, καταρτίζει τα σχολικά εγχειρίδια για τα σχολεία αυτά, εκδίδει επιστημονικά βιβλία, λευκώματα, ντοκιμαντέρ με σφραγίδα πανεπιστημίου σε όφελος του ελληνικού πολιτισμού και γραμμάτων, οργανώνει διεθνή συνέδρια για την ελληνική γλώσσα......

Τότε προκύπτει ένα ερώτημα: Γιατί άραγε θέλουν κλειστό το Τμήμα αυτό;!! Ποιον εξυπηρετεί ο σκοπός τους;!!!


Τμήμα Ελληνικών Αργυροκάστρου



από Αγναντεύοντας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.