Σελίδες

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Άναψε για τα καλά ο Αυτονομιακός Αγώνας στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν



Συνελήφθησαν Κούρδοι Δήμαρχοι που κήρυξαν Αυτονομία στις περιοχές τους

Τέσσερις δήμαρχοι που ανήκουν  στο (κουρδικό)  Δημοκρατικό Κόμμα των Περιφερειών (DBP) τέθηκαν υπό κράτηση την Τετάρτη, μετά τις δηλώσεις τους για κήρυξη αυτονομίας των περιοχών Σουρ, Σιλβάν και Ντιγιαρμπακίρ, από την κυβέρνηση της Άγκυρας.

Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας προέβησαν σε ταυτόχρονη επιδρομή νωρίς το πρωί της 19ης Αυγούστου και συνέλαβαν τους δημάρχους  Seyid Narin και  Fatma Şık Barut από την πόλη Σουρ και τους Yüksel Bodakçı ,  Melikşah Teke από την πόλη Σιλβάν, που όλοι τους ανήκουν στο DBP.

Οι δηλώσεις τους για αυτονομία των δήμων τους ακολούθησε τις δηλώσεις του δημάρχου της πόλης Σιρνάκ, Salih Gülenç, που στις 10 Αυγούστου, δεσμεύθηκε να «δημιουργήσουν τη ζωή τους με βάση τη Δημοκρατία», λόγω του ότι το (τουρκικό) κράτος έχει χάσει τη νομιμότητά του.
Την επόμενη ημέρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε αναφορά  του τους απείλησε λέγοντας ότι θα «πληρώσουν βαρύ τίμημα για τις δηλώσεις τους».
Κατά τις τουρκικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων αυτονομιστών, συνελήφθησαν οι Salih Ürek και Leyla İşlek, τοπικοί πρόεδροι  του DBP στην περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ.

Άλλη κήρυξη αυτονομίας ήρθε από την επαρχία Χακάρι, όπου ο συμπρόεδρος του DBP, İbrahim Çiftçi, δήλωσε την αυτονομίας της περιοχής λέγοντας « κανείς δεν θέλει να διοικείται από την Τουρκία».
Αυτονομιστικές δηλώσεις παρουσιάστηκαν και στην επαρχία Μπατμάν.
Ο Barış Gülenyüzlü, δήμαρχος από την επαρχία Σιλβάν,  δήλωσε ότι οι κάτοικοι «δεν δέχονται πλέον το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και την καταπιεστική διοίκηση με την οποία λειτουργεί και όλοι μας πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο μας όπως εμείς θέλουμε».
Την ίδια ημέρα, ο Δήμος Μπατμάν με τους συμπροέδρους Sabri Özdemir και Gülistan κήρυξαν και αυτοί την αυτονομία της περιοχής.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας, προέβησαν σε αθρόες συλλήψεις στοχεύοντας τα μέλη του DBP, αλλά και μέλη του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).
Δεν αναφέρεται πόσες συλλήψεις έχουν γίνει, αλλά υπολογίζονται σε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες.

Οκτώ Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση στην επαρχία Σιίρτ στην νοτιοανατολική Τουρκία

Σύμφωνα με ρωσικό δημοσίευμα που επικαλείται  τουρκικές πηγές, βόμβα εξερράγη στην εθνική οδό καθώς περνούσε ένα στρατιωτικό όχημα.
Ευθύνη για την επίθεση, δεν ανέλαβε ακόμη καμία οργάνωση, ωστόσο κατηγορίες απευθύνονται στους αντάρτες του κουρδικού κόμματος PKK.

Κούρδοι ανατίναξαν τραίνο 

Φορτηγό τραίνο που ταξίδευε από την επαρχία Μους προς την επαρχία Ερζιντσάν χτυπήθηκε από νάρκη στην περιοχή της Μπινγκόλ, στην νοτιοανατολική Τουρκία και οι αρχές υποψιάζονται ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε από τους αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ).

Η έκρηξη εκδηλώθηκε στις 20 Αυγούστου στις 11:30 π.μ. και προξένησε σοβαρές ζημιές σε τέσσερα βαγόνια τα οποία εκτροχιάστηκαν. Δεν αναφέρθηκαν για τραυματισμούς ή θανάτους.
Η σιδηροδρομική γραμμή έχει κλείσει ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας αναζητούν τους τρομοκράτες στην περιοχή.

Το περιστατικό της Πέμπτης είναι το τρίτο κατά σειρά που γίνεται σε αμαξοστοιχία τον τελευταίο μήνα καθώς οι θανατηφόρες συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και Κούρδων αυτονομιστών προκαλούν σοβαρή αναταραχή στην Τουρκία και κυρίως στις κουρδικές περιοχές νοτιοανατολικά της χώρας.
Στις 30 Ιουλίου, τρένο της ‘Trans Asia’ χτυπήθηκε με νάρκη καθώς ταξίδευε από την Άγκυρα στην Τεχεράνη, επίσης στην επαρχία Μπινγκόλ στις 9 Αυγούστου ένα άλλο τρένο με επιβάτες και φορτίο έγινε στόχος των Κούρδων τρομοκρατών.

Αντάρτες του ΡΚΚ έκαψαν 30 μηχανήματα οδοποιίας στην επαρχία Σιρνάκ

Ομάδα αυτονομιστών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK)  έκαψαν 30 μηχανήματα-οχήματα ιδιωτικής εταιρείας που κατασκευάζει μια σήραγγα αυτοκινητοδρόμου στην επαρχία Σιρνάκ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Σύμφωνα με το τούρκικο δημοσίευμα, το συμβάν έλαβε χώρα κοντά στην πόλη Τζίζρε καθώς ανοίγονταν στοά στο όρος Σούντι. Οι αντάρτες έδιωξαν τους εργαζόμενους μακριά από τα οχήματα και κατόπιν τα έβαλαν φωτιά.
Μετά συγκέντρωσαν τους εργαζομένους και μέλη του PKK τους ενημέρωσαν για τον αγώνα τους, κάνοντας προπαγάνδα για το κόμμα τους και μετά έφυγαν, σημειώνει το δημοσίευμα.

Βομβιστική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπινγκόλ

Παρά τη φύλαξη του τρένου στο σιδηροδρομικό σταθμό στην Μπινγκόλ, πραγματοποιήθηκε βομβιστική επίθεση από Κούρδους αυτονομιστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες η επίθεση σημειώθηκε στις 21 Αυγούστου στις 3 μ.μ.  Ένα βαγόνι καταστράφηκε και κομμάτια του πετάχτηκαν στη γύρω περιοχή.
Όπως σημειώνεται δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε κανείς.
Τις τελευταίες ημέρες οι αντάρτες του PKK έχουν βάλει στόχο το σιδηροδρομικό δίκτυο στην νοτιοανατολική Τουρκία, που θεωρείται  μια ασφαλής οδός μεταφοράς για τους Τούρκους.

Επίθεση ΡΚΚ σε αστυνομικό τμήμα και κλούβα στο Ντιγιαρμπακίρ

Ομάδα ένοπλων ανταρτών του PKK επιτέθηκε σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, Ντιγιαρμπακίρ,  με εκτοξευτήρες και αυτόματα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επίθεση έγινε σε αστυνομικό τμήμα που βρίσκεται επί της εθνικής οδού και από αυτήν ένας χωροφύλακας τραυματίστηκε.
Ο τραυματίας διακομίστηκε στο νοσοκομείο της πόλης, ενώ ξεκίνησε  μεγάλης κλίμακας έρευνα για τη σύλληψη των τρομοκρατών, όπως σημειώνεται.

Αστυνομική κλούβα, που ήταν σταθμευμένη έξω από τα γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK Parti) στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, τυλίχθηκε στις φλόγες, μετά από βομβιστική επίθεση που έγινε στις 21 Αυγούστου νωρίς το βράδυ.
Η κλούβα κάηκε ολοσχερώς και οι Τούρκοι αστυνομικοί κατάφεραν να βγουν από αυτήν, ενώ υπάρχουν πολλοί τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης.
Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν για το συμβάν το PKK.

Στη φυλακή ο Δήμαρχος που κήρυξε την αυτονομία του Χακάρι

Για προσπάθεια διατάραξης της συνταγματικής τάξης, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από το τούρκικο δικαστήριο  για την Ντιλέκ Χατίπογλου και Νουρουλάχ Τσιφτσί, επικεφαλής του Δήμου Χακάρι καθώς και για τον τοπικό πρόεδρο του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP)  Ισμαήλ Σιχάτ Καγιά. Και οι τρεις συνελήφθησαν  και παραπέμφθηκαν στο γραφείο του Εισαγγελέα, κατηγορούμενοι ως επικίνδυνοι  για την ακεραιότητα της χώρας.
Το δικαστήριο έκρινε ότι «διαταράσσουν την ενότητα  του κράτους  και πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή».

Οι τρεις συλληφθέντες Κούρδοι είχαν εκδώσει ανακοίνωση στην οποία  ισχυρίζονταν ότι «δεν υπάρχει κράτος δικαίου στην Τουρκία» και «βρισκόμαστε αντιμέτωποι σε ένα κράτος που δεν αναγνωρίζει τη βούληση του λαού. Θέλουμε να ενισχύσουμε την τοπική δημοκρατία, προωθώντας στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Ο λαός μας πρέπει να δώσει ένα μάθημα δημοκρατίας στους Τούρκους,  θέλουμε ο λαός να διαχειρίζεται την τύχη του και όχι να εφαρμόζεται σε αυτόν πολιτική γενοκτονία».

Επίθεση ΡΚΚ σε σταθμό χωροφυλακής του Χακάρι

Επίθεση  στην περιοχή της Σεμντινλί στο Χακάρι, κοντά στο δήμο Ντερεσίκ, σε σταθμό της χωροφυλακής πραγματοποίησε ομάδα αυτονομιστών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK). Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αντάρτες του PKK επιτέθηκαν  με αντιαεροπορικά όπλα και αυτόματα όπλα, αργά το απόγευμα. Δεν αναφέρονται τραυματισμοί ή θάνατοι.

Το ΡΚΚ έκαψε οχήματα λατομείου στη Μπιγκόλ

Στο χωριό Τσούκουρτεπ στην επαρχία Μπιγκόλ, κοντά στην υπό κατασκευή εθνική οδό για Ερζερούμ, Κούρδοι αυτονομιστές επιτέθηκαν σε λατομείο.
Οι ένοπλοι αυτονομιστές κάλεσαν τους εργαζόμενους να βγουν  από τα  μηχανήματα και πυρπόλησαν όλα τα οχήματα της ιδιωτικής εταιρείας  που εκμεταλλεύεται το λατομείο για την κατασκευή της οδού.
Οι αντάρτες του PKK συγκέντρωσαν τους εργαζόμενους και τους προπαγάνδισαν για τις ενέργειές τους και τον αγώνα τους, όπως σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

To PKK ανατίναξε αγωγό φυσικού αερίου κοντά στο Καρς

Κοντά στην πόλη Σαρικαμίς  στην περιφέρεια του Καρς, ομάδα ένοπλων ανταρτών του PKK ανατίναξε αγωγό φυσικού αερίου. 
Το δημοσίευμα που είναι έκτακτο σημειώνει ότι η ομάδα των τρομοκρατών  που αποτελούνταν από περίπου 20 άτομα τοποθέτησε εκρηκτικά στον αγωγό και τον ανατίναξε πριν από περίπου μία ώρα.
Ο αγωγός συνδέει το Καρς με την Τιφλίδα  και το Μπακού (αφετηρία), η έκρηξη προκάλεσε πανικό στους κατοίκους της πόλης, όπως σημειώνεται και οι φλόγες έγιναν ορατές από χιλιόμετρα μακριά.


Κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος στις περιοχές Σεμντινλί και στην Τσουκούρτσα  

Σύμφωνα με το τούρκικο δημοσίευμα, η διάρκειά του έχει καθοριστεί για δύο εβδομάδες κατά τις οποίες θα ακολουθήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων αυτονομιστών.

Η ανακοίνωση του κυβερνήτη επισημαίνει: « η πόλη μας απειλείται από την τρομοκρατική αυτονομιστική οργάνωση τουPKK και άλλες τρομοκρατικές ομάδες οι οποίες πρόσφατα έκαναν τρομοκρατικές ενέργειες και εκφοβισμό προκειμένου να επηρεάσουν την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών οι πολίτες στερούνται των δικαιωμάτων της μετακίνησης τους και εκτέλεσης των κοινωνικών δραστηριοτήτων τους».

Αναφερόμενος στο στρατιωτικό νόμο, δήλωσε ότι επιβλήθηκε πρώτον για την ασφάλεια και τη διατήρηση της ειρήνης στο κράτος και στο έθνος και δεύτερον για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών».


Δυόμισι χιλιάδες είναι οι τρομοκράτες, ισχυρίζονται οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας

Σύμφωνα με στοιχεία από την αστυνομία, στην τουρκική  επικράτεια δρουν περίπου 2,5 χιλιάδες ένοπλοι αντάρτες διαφόρων ηλικιών, ενώ στο εξωτερικό  υπολογίζονται σε εννέα χιλιάδες.
Το δημοσίευμα διευκρινίζει ότι από τις εννέα αυτές χιλιάδες τρομοκρατών (Κούρδων) δυόμισι χιλιάδες βρίσκονται στη Συρία, 600 στο Ιράν, 3,5 χιλιάδες στο βόρειο Ιράκ και περίπου άλλοι 2,5 χιλιάδες υπάρχουν με διάφορες ονομασίες οργανώσεων σε χώρες της ΕΕ και σε άλλες χώρες.

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες αξιολογούν ότι οι οπαδοί της τρομοκρατικής οργάνωσης  DHKP/C σε όλη τη χώρα είναι περίπου πέντε χιλιάδες, ενώ οι ένοπλοι της οργάνωσης αυτής υπολογίζονται σε πεντακόσια άτομα τα οποία είναι πρόθυμα να βοηθήσουν τους άλλους τρομοκράτες του PKK όταν  τους το ζητήσουν.

Οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, εξάλλου,  έχουν καταμετρημένα τα άτομα που κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών ‘απήχθησαν’ από το PKK και οδηγήθηκαν στο βουνό.
Έτσι, αναφέρθηκαν ότι 88 κορίτσια απήχθησαν κάτω των 18 ετών, καθώς και 316 αγόρια, προκειμένου να γίνουν αντάρτες στα βουνά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.