Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

Εορτάστηκε στην Αθήνα η 102η Επέτειος Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου

Εορτάστηκε στην Αθήνα η 102η Επέτειος Αυτονομίας της Βορείου ΗπείρουΗ 17η Φεβρουαρίου 1914, ημέρα Ανακηρύξεως της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, αποτελεί κορυφαίο ορόσημο στην πολυκύμαντη ιστορική πορεία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. 
Η μαχητικότητα των Βορειοηπειρωτών και η αταλάντευτη προσήλωσή στην ελληνική τους συνείδηση, αλλά και ο πόθος τους για ελευθερία είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας (17 Μαΐου 1914) κειμένου νομικά ισχυρού μέχρι σήμερα. 
Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας το υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων Αγγλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ιταλίας, Ρωσίας, Αλβανίας και της κυβέρνησης της Αυτόνομης πλέον Βορείου Ηπείρου. Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας παραχωρούσε στους Βορειοηπειρώτες δικαιώματα και όριζε κανόνες για την λειτουργία των ελληνικών σχολείων, τη χρήση της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια Διοίκηση και στα δικαστήρια, την αναλογική συμμετοχή τους στην Αστυνομία και στις δημόσιες υπηρεσίες καθώς και την ελεύθερη έκφραση της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας.
Εορτάστηκε στην Αθήνα η 102η Επέτειος Αυτονομίας της Βορείου ΗπείρουΟι αλβανικές κυβερνήσεις δεν σεβάστηκαν το Πρωτόκολλο και την υπογραφή τους και μονομερώς το κατάργησαν με αποτέλεσμα την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις χωρίς τέλος διώξεις και φυλακίσεις των Βορειοηπειρωτών που δυστυχώς έμμεσα συνεχίζονται και σήμερα.
Σήμερα, Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016, στην Αθήνα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, γιορτάστηκε μεγαλοπρεπώς η 102η επέτειος  Ανακηρύξεως της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου. Εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες παραβρέθηκαν για άλλη μια χρονιά για να τιμήσουν την 17η Φεβρουαρίου 1914.
Την διοργάνωση του εορτασμού, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ανέλαβε ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών και το γενικό πρόσταγμα το είχε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μπάμπης Καραθάνος. Στην εκδήλωση συμμετείχαν,  οι νέες και οι νέοι από τη «Νεολαία Βορειοηπειρωτών», φορώντας τις παραδοσιακές στολές τους και κρατώντας τα λάβαρα του αγώνα και την ένδοξη σημαία της Αυτονόμου Ηπείρου.
Εορτάστηκε στην Αθήνα η 102η Επέτειος Αυτονομίας της Βορείου ΗπείρουΜετά την Θεία Λειτουργία, εψάλη Δοξολογία και Μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων. Την πανηγυρική Ομιλία για την Επέτειο, εκφώνησε ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, κ. Μπάμπης ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ ο οποίος στην ομιλία του,  έκανε μία μικρή ιστορική αναδρομή στην Ιστορία της Βορείου Ηπείρου, από την δημιουργία του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912 – 1913,  μέχρι τις μέρες μας.
Ο κ.  Καραθάνος,  ευχαρίστησε  τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους και τους επίσημους παριστάμενους. Από τους επίσημους παριστάμενους τίμησαν την ιστορική αυτή ημέρα οι: Γιώργος Επιτήδιος,  ευρωβουλευτής, Χρήστος Παππάς βουλευτής Χ.Α., Νίκος Νικολόπουλος, ανεξάρτητος βουλευτής, Γιώργος Κώττης, εκπρόσωπος ΝΔ, Πάνος Χατζηγεωργιάδης, εκπρόσωπος ΛΑ.Ο.Σ, Βασίλης Μπολάνος, τέως πρόεδρος Ομόνοιας,  Δρ.Κατερίνα Παλιού, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, εκ μέρους κας Ρένας Δούρου, Έλβις Παπανικόλας - Νεολαία ΑΝ. ΕΛ., για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ Ναπ. Ζέρβα, ο  Γ.ΓΔημήτριος Γερογιάννης  και ο Μιχάλης Φέκκας.
Εορτάστηκε στην Αθήνα η 102η Επέτειος Αυτονομίας της Βορείου ΗπείρουΕπιστολές έστειλαν οι: Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος ΝΔ, Κώστας Χατζηδάκης, Αντιπρόεδρος ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, βουλευτής ΝΔ, Μάκης Βορίδης, βουλευτής ΝΔ, Τέρενς Κουίκ, Υπουργός παρά τον Πρωθυπουργό ΑΝ.ΕΛ., Χρυσόστομος Δήμου, Πρόεδρος Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών, Νίκος Γκατζογιάννης, τέως Πρόεδρος Πανηπειρωτικής ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΚΑΝΑΔΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ.
Παραβρέθηκαν επίσης πολλοί πρόεδροι και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Συλλόγων Βορειοηπειρωτών.
Μετά την εκκλησία, οι παρευρισκόμενοι σχημάτισαν πομπή και με τις σημαίες να κυματίζουν περήφανα κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα.
Στη συνέχεια  έγινε η κατάθεση στεφάνων και στο τέλος όλοι οι Βορειοηπειρώτες και μη έψαλαν τον εθνικό ύμνο .
ΤΟ ΔΣ του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών
www.voriosipiros.gr
Εορτάστηκε στην Αθήνα η 102η Επέτειος Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου


Δυναμική παρουσία του ΕΣΒΗ 1914 στην κεντρική εκδήλωση για την επέτειο της ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου


Δυναμικό παρόν στην κεντρική εκδήλωση για την 102η επέτειο της ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών στην Αθήνα, την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016, έδωσε ο Εθνικός Σύλλογος "Βόρειος Ήπειρος 1914".   Η παρατεταγμένη ομάδα του ΕΣΒΗ 1914, έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου ΚαρύτσηΤα μέλη του ΕΣΒΗ 1914 έχουν ξεδιπλώσει την τεράστια σημαία της Βορείου Ηπείρου 
στην οδό Σταδίου και ζωντανεύουν την ατμόσφαιρα με τα ελληνόψυχα συνθήματα τουςΜπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου ΣτρατιώτηΤο μέλος της προεδρικής τριανδρίας του ΕΣΒΗ 1914 Θωμάς Κουμπούλης 
κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Συλλόγου
Αναμνηστική φωτογραφία των μελών του Εθνικού Συλλόγου "Βόρειος Ήπειρος 1914" και της ελληνόψυχης κυπριακής φοιτητικής παράταξης ΔΡΑΣΙΣ - ΚΕΣ που συμμετείχαν στο μπλοκ  


Βίντεο από την εκδήλωση της Κυριακής 14 Φεβρουαρίου 2016
για την επέτειο ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου.
Αρχίζει με την προσέλευση του μπλοκ του ΕΣΒΗ 1914 στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Καρύτση και ολοκληρώνεται με τις δηλώσεις του μέλους της προεδρικής τριανδρίας Λευτέρη Πρίφτη στο antonionews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.