Σελίδες

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Μεγαλοπρεπώς γιορτάστηκε στην Αθήνα η 103η Επέτειος Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου

Η 17η Φεβρουαρίου 1914, ημέρα Ανακηρύξεως της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, αποτελεί κορυφαίο ορόσημο στην πολυκύμαντη ιστορική πορεία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Η μαχητικότητα των Βορειοηπειρωτών και η αταλάντευτη προσήλωσή στην ελληνική τους συνείδηση, αλλά και ο πόθος τους για ελευθερία είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας (17 Μαΐου 1914) κειμένου νομικά ισχυρού μέχρι σήμερα. Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας το υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων Αγγλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ιταλίας, Ρωσίας, Αλβανίας και της κυβέρνησης της Αυτόνομης πλέον Βορείου Ηπείρου. Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας παραχωρούσε στους Βορειοηπειρώτες δικαιώματα και όριζε κανόνες για την λειτουργία των ελληνικών σχολείων, τη χρήση της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια Διοίκηση και στα δικαστήρια, την αναλογική συμμετοχή τους στην Αστυνομία και στις δημόσιες υπηρεσίες καθώς και την ελεύθερη έκφραση της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι αλβανικές κυβερνήσεις δεν σεβάστηκαν το Πρωτόκολλο και την υπογραφή τους και μονομερώς το κατάργησαν με αποτέλεσμα την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις χωρίς τέλος διώξεις και φυλακίσεις των Βορειοηπειρωτών που δυστυχώς έμμεσα συνεχίζονται και σήμερα.

Σήμερα, Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017, στην Αθήνα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, γιορτάστηκε μεγαλοπρεπώς η 103η επέτειος  Ανακηρύξεως της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου. Εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες παραβρέθηκαν για άλλη μια χρονιά για να τιμήσουν την 17η Φεβρουαρίου 1914.

Την διοργάνωση του εορτασμού, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ανέλαβε ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών και το γενικό πρόσταγμα το είχε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μπάμπης Καραθάνος. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκατοντάδες νέες και οι νέοι Βορειοηπειρώτες απ' όλες τις περιοχές της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές τους ύψωσαν τα λάβαρα του αγώνα και την ένδοξη σημαία της Αυτονόμου Ηπείρου.

Μετά την Θεία Λειτουργία, εψάλη Δοξολογία και Μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων. Την πανηγυρική Ομιλία για την Επέτειο, εκφώνησε ο αγωνιστής κ. Ρένος Θ. Κυριακίδης, τομεάρχης της ΕΟΚΑ, ο οποίος στην ομιλία του,  έκανε μία μικρή ιστορική αναδρομή στην Ιστορία της Βορείου Ηπείρου, από την δημιουργία του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912 – 1913,  μέχρι τις μέρες μας.

Ο κ.  Καραθάνος,  ευχαρίστησε  τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους και τους επίσημους παριστάμενους. Από τους επίσημους παριστάμενους τίμησαν την ιστορική αυτή ημέρα οι: Βασίλης Λεβέντης, Πρόεδρος Ένωσης Κεντρώων, Δρ. Κατερίνα Παλιού εντεταλμένη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής εκ μέρους της κας Ρένας Δούρου, Γιώργος Κώττης, μέλος ΠΕ Νέας Δημοκρατίας, Ηλίας Παναγιώταρος Βουλευτής Χρυσής Αυγής, Πάνος Χατζηγεωργιάδης εκ μέρους του ΛΑΟΣ, Αντώνης Φούσας, τέως Υπουργός, Ευστάθιος Φλώρος εκ μέρους Ελληνικής Λύσης, Ηλίας Κασσιδιάρης βουλευτής Χρυσής Αυγής, Γιώργος Επιτήδειος, Ευρωβουλευτής Χρυσής Αυγής, Θεόδωρος Τσόντος, Πρόεδρος Αδελφότητας Κρητών Πειραιά “Η Ομόνοια”, Σπύρος Κανελλόπουλος εκ μέρους της ΔΑΚΕ Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης, Κώστας Κόλλιας μέλος ΠΕ Νέας Δημοκρατίας, Μάνος Μανωλάκος, τεως αντιπρόεδρος ΟΝΝΕΔ.

Επιστολές έστειλαν οι: Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος ΝΔ, Μάκης Βορίδης, βουλευτής ΝΔ τ. Υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, Βουλευτής ΝΔ, Πύρρος Δήμας τέως Βουλευτής ΠΑΣΟΚ.

Παραβρέθηκαν επίσης πολλοί πρόεδροι και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Συλλόγων Βορειοηπειρωτών.

Μετά την εκκλησία, οι παρευρισκόμενοι σχημάτισαν πομπή και με τις σημαίες να κυματίζουν περήφανα κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα.

Στη συνέχεια  ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων. Στεφάνι κατέθεσαν: η Περιφέρεια Αττικής, η Νέα Δημοκρατία, η Χρυσή Αυγή, το ΛΑ.Ο.Σ., η Ελληνική Λύση, η ΔΡΑΣΙΣ ΚΕΣ, ΔΑΚΕ Καθηγητών Μ.Ε., η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά “Η Ομόνοια”, ο Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Δερόπολης “Η Δερόπολη”, ο Λαογραφικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών “Χάονες”, ο Σύλλογος Βαγγαλατίου “Ο Άγιος Δονάτος”, ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ηλιούπολης, η Νεολαία Βορειοηπειρωτών, ο Εθνικός Σύλλογος Βορείου Ηπείρου 1914, ο Σύλλογος Διβριωτών Βορείου Ηπείρου, η Νεοαλαία Δήμου Φοινικαίων και ο εκ μέρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών στεφάνι κατέθεσαν από κοινού ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Μπαμπης Καραθάνος και ο αγωνιστής κ. Ρένος Θ. Κυριακίδης, τομεάρχης της ΕΟΚΑ.

Στο τέλος όλοι οι παρευρισκόμενοι, Βορειοηπειρώτες και μη, με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, την οποία διεύθυνε ο μαέστρος Κώστας Νούσιας, έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο  του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών
Αθήνα, 19-02-2017












Φωτογραφίες: Άννα Γκάγκαλη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.