Σελίδες

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Mε επιτυχία ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, η Μέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας στη Β. Ήπειρο


Στεφανώθηκε με επιτυχία ο εορτασμός της  25ης Μαρτίου, η Μέρα της Παλιγγενεσίας
Σε όλο το βορειοηπειρωτικό χώρο, αλλά και σ’ όλη την επικράτεια, όπου υπάρχουν ελληνικής καταγωγής πολίτες, όπως Τίρανα, Κορυτσά, Χιμάρα, Αυλώνα, Πρεμετή… η μέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η Εθνική μας εορτή, γιορτάστηκαν μεγαλοπρεπώς.


Στο Γενικό Ελληνικό Προξενείο

Στο κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης Αργυροκάστρου, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος, την καθιερωμένη εκδήλωση την συνόδευσε με Έκθεση ζωγραφικής και αγιογραφίας   από αξιόλογους ζωγράφους και αγιογράφους.

Ο Γενικός Πρόξενος κ. Βασίλης Τόλιος, καλωσορίζοντας τους επισήμους και τους πολλούς προσκεκλημένους μίλησε για την επανάσταση του ελληνικού λαού που ήταν ένα έναυσμα κι ένα εγερτήριο για δεκάδες αντιστάσεις και αγώνες λαών για ελευθερία και ανεξαρτησία και που εμπνέει μέχρι τις μέρες μας. Οι λαοί αγωνίστηκαν για ελευθερία και ανεξαρτησία, για καλή γειτνίαση, αγάπη και ειρηνική διάλογο στις όποιες διαφορές τους, τόνισε.

Τα 24 έργα ζωγραφικής και αγιογραφίας, των αξιόλογων ζωγράφων και αγιογράφων, Μιχάλη Ανδρούτσου, Γιώργου Μήτση, Σταύρου Τσιάτη, Ιωάννη Γκούτζου, Πέτρου Οικονομίδη, Οδυσσέα Σέλιου, Γιώργου Τζούμπα, Ορφέα Σέλιου, Άρη Παγούνα, Φώτη Κύρου, Φίλιππου Β. Γκούτζου,  Θεόδωρου Ράιδου και Γιώργου Λαβδανίδη,  οι περισσότεροι εκ των  οποίων ζουν και εργάζονται στα Ιωάννινα, ήταν αφιερωμένα και εμπνευσμένα από την επανάσταση του 1821, τα παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον, αποσπώντας οι καλλιτέχνες τις καλύτερες ευχές.

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων Νομών Δελβίνου και Αγίων Σαράντα

Στα πλαίσια της Εθνικής μας Εορτής, την 25η Μαρτίου, συγκεντρώθηκαν οι ασπρομάλληδες δάσκαλοι, ακόμα και από τα μακρινά μέρη, στην Έδρα του Συλλόγου στο Δερμίσι, για να υπενθυμίσουν την μεγάλη εθνική μας εορτή, την ημέρα της παλιγγενεσίας.
Ανάμεσά τους και ο Γ. Πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παππάς.
Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Κούρτης, μίλησε για την σημασία της ημέρα τονίζοντας ανάμεσα στ’ άλλα πως η 25η Μαρτίου δεν σημαίνει και το τέλος του αγώνα. Ξέρουμε όλοι μας πως ήταν μόνον η αρχή. Ακολούθησαν  δεκάδες χρόνια σκληρές μάχες με τους Τούρκους κατακτητές, με τη μεγαλύτερη Αυτοκρατορία εκείνης της εποχής, μάχες στις οποίες γράφτηκαν χρυσές σελίδες  από τους λαμπρούς αγωνιστές. Χρειάστηκαν επίσης σκληρές μάχες, όχι μόνον ένοπλες, αλλά και στον πολιτικό και διπλωματικό τομέα, για να μπορέσει η πατρίδα να προσαρτήσει κάθε της κομμάτι, την Κρήτη, τη Μακεδονία, τα Εφτάνησα, τα Δωδεκάνησα και την Ήπειρο. 

Ν’ αναφέρουμε ακόμα και τους αγώνες των Βορειοηπειρωτών, ως γνήσιοι Έλληνες, με ζωντανό το αίσθημα της πατρίδας, της θρησκείας και της γλώσσας συνέχισε ως την τελευταία στιγμή, ως την απελευθέρωση και της τελευταίας σπιθαμής της Ηπειρωτικής γης. Η συνέχεια, όμως, είναι γνωστή. Η Β. Ήπειρος, αυτό το γνήσιο κομμάτι του Ελληνισμού, επειδή το ήθελαν οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής εκείνης, έμεινε ξεκομμένο από τον εθνικό κορμό και προσαρτήστηκε στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος….
Κι εδώ την παράσταση έκλεψαν οι μικρούληδες του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου, που λειτουργούν στο Δερμίσι, με τις γαλανόλευκες στο χέρι, υπό την αιγίδα της δασκάλας Δημητρούλας Μπίντα, απήγγειλαν ωραία ποίημα αφιερωμένα στο Έπος του ‘21.

Στο Δέλβινο και Λιβαδειά

Ανάλογη εκδήλωση διοργανώθηκε και από το Παράρτημα της Ομόνοιας στην πόλη του Δελβίνου, από τον πρόεδρο Σωκράτη Σπύρο. Δελβινιώτες και από τα γύρω χωριά γέμισαν την αίθουσα του κινηματοθεάτρου της πόλης.
Και στην εκδήλωση του Δελβίνου παρευρέθηκαν ο Γ. Προέδρος της Ομόνοιας, ο βουλευτής και πρόεδρος του ΚΕΑΔ, ο πρόεδρος του ΜΕΓΚΑ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου, τοπικοί παράγοντες, όπου και χαιρέτησαν την εκδήλωση.
Κι εδώ την παράσταση την έκλεψαν οι μαθητές των εννιάχρονων σχολείων Φοινίκης και Μεσοποτάμου με τα άρτια χορευτικά τους προγράμματα.

Όλες οι δραστηριότητες στεφανώθηκαν την 25η Μαρτίου στη Λιβαδειά. Το κέντρο του Κεφαλοχωριού κατέκλεισε από κόσμο που ήρθαν να καμαρώσουν τα νιάτα στην εορταστική παρέλαση, ν’ απολαύσουν το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος από το Ελληνικό Προξενείο, ο βουλευτής της ΝΔ Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας,  όλοι οι παράγοντες του χώρου μας, καθώς και από τον ελλαδικό χώρο, τους όμορους νομούς.
Παρατεταμένα χειροκροτήματά, στα σχολεία της Λιβαδειάς, Φοινίκης και Μεσοποτάμου, για το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους παραδοσιακούς Ηπειρώτικους χορούς, τις απαγγελίες και τα τραγούδια, για να στεφανωθεί η όλη η δραστηριότητα με την παρέλαση στον κεντρικό δρόμο του χωριού, με τις ελληνικές σημαίες να κυματίζουν.
Η δραστηριότητα της Λιβαδειάς έγινε με την αιγίδα του Δήμου Φοινίκης.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Φώτο: Με τον Περιφερειάρχη Ιωαννίνων Αλέξανδρο Καχριμάνη στην εκδήλωση του Προξενείου (πάνω), μικρούληδες και μαθητές στο Δερμίσι (μέση), στο Δέλβινο (κάτω)

sfeva.gr



Από την επετειακή εκδήλωση στη Λιβαδειά Αγίων Σαράντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.