Σελίδες

Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Συμπόσιο: «Η Μακεδονία δια μέσου των αιώνων, ιστορικά δεδομένα και σύγχρονες προκλήσεις»


Παγκόσμιο Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Η Μακεδονία δια μέσου των αιώνων, ιστορικά δεδομένα και σύγχρονες προκλήσεις» θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 23 Ιουλίου στις 11 το πρωί, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και το Δίκτυο Επικοινωνίας Ομογενών Μακεδόνων, στην αίθουσα διαλέξεων της εταιρείας, επί της οδού Εθνικής Αμύνης 4 στη Θεσσαλονίκη.

Το συμπόσιο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις παμμακεδονικές οργανώσεις ανά την υφήλιο και συμπίπτει με την έναρξη του 12ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων και του 71ου Παμμακεδονικού Συνεδρίου Αμερικής.

«Το συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια στην Θεσσαλονίκη και λάβαμε την ευκαιρία να κάνουμε εφέτος από κοινού ένα συμπόσιο, όπου θα αναλυθούν, θα αναδειχθούν και θα επικαιροποιηθούν ιστορικά δεδομένα της Μακεδονίας από μία σειρά αξιόλογων και διακεκριμένων ομιλητών, καθηγητών και ερευνητών», δήλωσε στο ΚΑΝΑΛΙ 1, ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και υπεύθυνος του Δικτύου Επικοινωνίας Ομογενών Μακεδόνων Βασίλης Πάππας.

«Παράλληλα όμως θα γίνει μία επισήμανση και μία ανάλυση των σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας τόσο για τη Μακεδονία όσο και για τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο. Άλλωστε η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών είναι ένας φορέας με εθνικό και επιστημονικό χαρακτήρα επί σειρά ετών», πρόσθεσε ο κ. Πάπας.

Όπως σημείωσε μάλιστα, «Η εκδήλωση αυτή θα αναδείξει το ενδιαφέρον του Ελληνισμού της διασποράς αλλά και συγχρόνως και το ενδιαφέρον το δικό μας να συσστρατευτούμε σε έναν αγώνα σήμερα όπου τα εθνικά μας δίκαια δοκιμάζονται. Άλλωστε είναι γνωστή η προσφορά των Ελλήνων της διασποράς οι οποίοι δεκαετίες αγωνίζονται, έχοντας αναδειχθεί στις χώρες που τους φιλοξενούν αλλά συγχρόνως αγωνίζονται για το σήμερα και του αύριο της Ελλάδας μας, έξω από κόμματα και πολιτικές διαφορές.

Ο κ. Πάππας επανέλαβε αυτό που είχε γράψει σε ένα παλαιότερο άρθρο του για τους Έλληνες της Διασποράς: «Μπορεί να είναι μακριά μας αλλά συγχρόνως εμείς είμαστε κοντά τους».

Τα θέματα των εισηγήσεων:

-Αριστοτέλης, Δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου
(Χρήστος Μπαλόγλου, Δρ. Οικονομικών Επιστημών
Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης)
- Η επικαιρότητα των πολιτευμάτων του Αριστοτέλη στη σύγχρονη εποχή (Γεώργιος Π. Νάκος, Ομότ. Καθηγητής Α.Π.Θ)
- Η ανασκαφική αποκάλυψη του Τάφου και του Ηρώου του Αριστοτέλη στη γενέτειρά του (Κωνσταντίνος Σισμανίδης, Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ)
- Η Θεσσαλονίκη κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο. Η αρχαιολογική τεκμηρίωση (Μελίνα Παϊσίδου, Επίκ. Καθηγήτρια Α.Π.Θ)
- Ο ρόλος της Ομογένειας στην εθνική μας πορεία (Αναστάσιος Τάμης, Καθηγητής University of Notre Dame, Australia)
- Ορθόδοξη Εκκλησία και ελληνισμός στη Διασπορά (Χρήστος Αραμπατζής, Καθηγητής Α.Π.Θ)
- Σύγχρονες προκλήσεις στη Μακεδονία (Ιάκωβος Μιχαηλίδης Αν. Καθηγητής Α.Π.Θ).

Μετά το πέρας των εισηγήσεων θα γίνει απονομή τιμητικής διάκρισης στον Επίτιμο Πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Δημοσιογράφο και Συγγραφέα Νικόλαο Μέρτζο για τη διαχρονική εθνική του προσφορά.

Το συμπόσιο θα ολοκληρωθεί με δεξίωση των συνέδρων στον ισόγειο χώρο του κτηρίου της Εταιρείας και παραδοσιακούς χορούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.