Σελίδες

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Σημεία και τέρατα στην Βόρειο Ήπειρο – Σιωπητήριο στην Αθήνα

8/7/2019

Πολλά και διάφορα εξωφρενικά διαδραματίστηκαν στον χώρο της Βορείου Ηπείρου κατά την διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών:

- Στις 28 Απριλίου 2019 συμπληρώθηκαν έξι μήνες από την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου, ημέρα που έληγε η προθεσμία, σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία, για να δώσουν οι αρχές το πόρισμα με τα γεγονότα κα τα στοιχεία που οδήγησαν στον θάνατο του 35χρονου συμπατριώτη μας. Ήδη έχουν περάσει άλλοι δύο μήνες από τότε και ακόμα δεν έχουμε δει καθόλου φως στην υπόθεση.

- Στις 5 Μαΐου οι αλβανικές αρχές ξήλωσαν τις δίγλωσσες πινακίδες που τοποθέτησε ο Δήμος Φοινικαίων στις οδικές αρτηρίες της επικράτειας του. Το πρόσχημα ήταν ότι στις πινακίδες αναγραφόταν από πάνω η ελληνική γλώσσα και από κάτω η αλβανική. Στις θέσεις τους τοποθετήθηκαν πινακίδες στις οποίες η αλβανική γλώσσα αναγράφεται πρώτη και η ελληνική δεύτερη. Ωστόσο για ορισμένα χωριά που ανήκουν στον Δήμο Φοινικαίων αλλά το αλβανικό κράτος δεν τα αναγνωρίζει ως ελληνικά μειονοτικά, τοποθέτησαν κάποιες πινακίδες μόνο στην αλβανική γλώσσα. 
Επίσης στον Δήμο Δρόπολης τοποθετήθηκαν πινακίδες στις οποίες οι τοπωνυμίες «Άνω Επισκοπή», «Κάτω Επισκοπή» και «Ραντάτι» ναι μεν γράφτηκαν και με ελληνικούς χαρακτήρες αλλά με την αλβανική τους ερμηνεία. 
Τα γεγονότα αυτά αποτελούν κατάφορη προσβολή για τους Έλληνες κατοίκους των Δήμων Φοινικαίων και Δρόπολης και για τα νομικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα τους.

- Στις 11 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στους Βουλιαράτες το εξάμηνο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Βορειοηπειρώτη εθνομάρτυρα. Εκείνη την ημέρα οι αλβανικές αρχές απαγόρευσαν σε έντεκα Έλληνες πολίτες να εισέλθουν στην επικράτεια του αλβανικού κράτους χωρίς να δώσουν σαφείς εξηγήσεις. Παράλληλα έστησαν μπλόκα σε καίρια σημεία της εθνικής οδού Κακαβιάς – Αργυροκάστρου ελέγχοντας ποιοι θα μετέβαιναν στο μνημόσυνο, ασκώντας με αυτόν τον τρόπο ψυχολογική τρομοκρατία στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. 

- Το Υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας αφαίρεσε από τις απολυτήριες εξετάσεις της Μέσης Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αργυροκάστρου «Παντελή Σωτήρη», μετά από 66 χρόνια, το μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας.
Πρόκειται για ένα κυρίαρχο και αυτονόητο δικαίωμα στην εκπαίδευση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, το οποίο ούτε και αυτό το καθεστώς του Χότζα δεν το είχε καταπατήσει.

Τέλος στις 30 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν στην Αλβανία Δημοτικές εκλογές – φαρσοκωμωδία με την συμμετοχή σχεδόν σε όλους τους δήμους μόλις ενός υποψηφίου, ο οποίος ορίστηκε από το κυβερνόν Σοσιαλιστικό Κόμμα. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχε και δεύτερος υποψήφιος για την τήρηση των προσχημάτων.
Η ίδια φαρσοκωμωδία παίχτηκε και στον χώρο της Βορείου Ηπείρου. 

Όμως στην περίπτωση του Δήμου Χιμάρας, είχαμε κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας με τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του προέδρου της τοπικής οργάνωσης της Ομόνοιας Φρέντη Μπελέρη.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με ανακοίνωση στην αστήρικτη και αντιδημοκρατική αυτή απόφαση, αλλά πέραν αυτής της κίνησης ουδέν άλλο έπραξε που να έφερε αποτέλεσμα.

Ενώ λοιπόν συνέβησαν όλα αυτά τα «σημεία και τέρατα» στην Β. Ήπειρο παρατηρήσαμε μία παροιμιώδη απάθεια από την Αθήνα. 

Ναι μεν στην Ελλάδα είχαμε στις 7 Ιουλίου βουλευτικές εκλογές αλλά αυτό δεν αποτελούσε δικαιολογία για το απόλυτο σιωπητήριο που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση. Άλλωστε ο μέχρι χθες Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ασκούσε κανονικά τα καθήκοντα του και παρευρισκόταν σε συνόδους με ομολόγους του στο εξωτερικό. 

Ας ελπίσουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα ενδιαφερθεί επιτέλους σοβαρά για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και θα παρέμβει αποτελεσματικά για την προστασία του.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.