Σελίδες

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Το Βορειοηπειρωτικό ως ξεχωριστό κεφάλαιο 22 σελίδων σε παλαιό βιβλίο Ιστορίας της Β΄ Λυκείου στην Ελλάδα


Την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου άρχισε στην Ελλάδα η σχολική χρονιά 2014 - 2015 με την τέλεση του Αγιασμού στα σχολεία όλης της χώρας.
Δυστυχώς όμως ούτε για αυτή τη χρονιά προβλέπεται να υπάρχει η σωστή Παιδεία που θα κάνει τα Ελληνόπουλα να γνωρίσουν πραγματικά την ταυτότητα και την ιστορία τους.
Φυσικά για την ύπαρξη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού ούτε λόγος, πέρα ίσως από κάποιες σκόρπιες αναφορές ολίγων γραμμών σε μία δύο τάξεις από την Α΄ Δημοτικού έως την Γ΄ Λυκείου...

Κάποτε όμως στα ελληνικά σχολικά βιβλία της Ιστορίας υπήρχαν σελίδες ή ακόμα και κεφάλαια που αναφέρονταν στην ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Μία περίπτωση αποτελούσε το βιβλίο του μαθήματος επιλογής "ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ" στη Β΄ Λυκείου, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το οποίο είχε στην ύλη του όλα τα εθνικά θέματα της Ελλάδας. Ανάμεσα σε αυτά, δεύτερο στη σειρά ήταν το κεφάλαιο "ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ", το οποίο μέσα σε 22 σελίδες περιέγραφε με απλό και κατανοητό τρόπο την δημιουργία και την εξέλιξη του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος!
Δυστυχώς όμως ως μάθημα επιλογής δεν συγκινούσε ιδιαίτερα τους Έλληνες μαθητές, με αποτέλεσμα, λόγω της πολύ χαμηλής εώς μηδαμινής προτίμησης του, να μην διδαχθεί ίσως καθόλου και πουθενά (οι μαθητιώσα νεολαία επέλεγε συνήθως πληροφορική, γαλλικά ή καλλιτεχνικά). Δεν γνωρίζουμε αν διδάχθηκε σε ελάχιστα σχολεία της ελληνικής επικράτειας. Το φυσικό επακόλουθο ήταν το μάθημα να καταργηθεί και τυπικά και τα βιβλία αυτά να καταστραφούν.

Είναι πραγματικά λυπηρό αυτό το φαινόμενο το μέλλον ενός λαού και δη του ελληνικού να μην δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον για τα σημαντικά εθνικά του ζητήματα. 
Κατά την γνώμη μας θα ήταν χίλιες φορές προτιμότερο ο Έλλην μαθητής να διδασκόταν υποχρεωτικά τι είναι το Μακεδονικό, το Κυπριακό, το Βορειοηπειρωτικό και γενικά τα εθνικά θέματα της πατρίδας του, γιατί δημιουργήθηκαν και πως εξελίχθηκαν, παρά να αναγκάζεται να μάθει παπαγαλία αναλύσεις γεγονότων και ημερομηνίες που θα τις ξεχάσει αμέσως μετά τις εξετάσεις.

Ο Ελεύθερος Λόγος Αργυροκάστρου σας παρουσιάζει ολόκληρο το κεφάλαιο του μαθήματος "ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ", που αναφέρεται στο Βορειοηπειρωτικό, από το αντίτυπο που φύλαξε από τα μαθητικά του χρόνια μέλος της συντακτικής του ομάδας.
Ελπίδα της δημοσίευσης του είναι μήπως με θέληση και μαζικό αγώνα επιστρέψει στη σχολική ύλη για να διδάσκονται οι νέες γενιές τα εθνικά τους θέματα.





























Στις σελίδες 86 - 87 οι ελπίδες που εκφράζει ο συγγραφέας εκείνη την εποχή δεν ευοδώθηκαν. Τώρα δεν θα σχολιάσουμε τι εννοεί γράφοντας "μακρυά από άκαιρα συνθήματα"...


Παράλληλα να υπενθυμίσουμε παλαιότερη ανάρτηση από την ιστοσελίδα "ΤΟ ΟΡΑΜΑ", με τη μιάμιση σελίδα που διδασκόταν μέχρι την σχολική χρονιά 2003 - 2004 στο υποχρεωτικό μάθημα της Ιστορίας Γενικής Παιδείας της Γ΄ Λυκείου, όπου γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα του 1914. 
Αργότερα η αναφορά αυτή σβήστηκε και μέχρι τώρα δεν επανήλθε ποτέ.
Ο Αυτονομιακός Αγώνας που διεξήχθη πριν εκατό χρόνια στη Βόρειο Ήπειρο είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ για την Ελληνική Ιστορία...



3 σχόλια:

  1. δεν το επιλεγουν γτ ειναι ''δυσκολο'' οποτε αν διαλεξουν πλυροφορικικη η κατι αλλο πιο ευκολο θα ανεβει ο μεσως ορος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα. Που μπορω να βρω αυτο το βιβλιο ?? Ευχαριστω.
    βιβλιο θεματα ιστοριας β ενιαιου λυκειου, μαθημα επιλογης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς αυτό το βιβλίο δεν υπάρχει και τα αντίτυπα του πρέπει να έχουν καταστραφεί. Μόνο στο υπουργείο Παιδείας μπορείτε να απευθυνθείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.