Με την πένα του Σωκράτη Παπαδόπουλου
Είναι γνωστό και αναγνωρισμένο παγκοσμίως πως η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του αθλητισμού και του Ολυμπιακού πνεύματος. Σ΄ αυτό το πλαίσιο, αναμφίβολα, στην Αδριανούπολη, Αντιγόνεια και σ΄ άλλα αρχαία κέντρα στο χώρο μας, είχε αθλητές που συμμετείχαν στις Ολυμπιάδες.
Αφήνοντας την Αρχαιότητά μας στο μεγαλείο της, ας έρθουμε στον 20ο αιώνα για να εκθέσουμε το ρόλο και τη συμβολή των Δροπολιτών και Πωγωνίσιων στον Αθλητικό Σύλλογο του Αργυροκάστρου, ο οποίος ιδρύθηκε στις 15 Μαρτίου 1930 με την ονομασία «Σκιπόνια»(Αετός), και μετά το 1955 «Πούνα»(Εργασία) και «Λιουφτετάρι» (Πολεμιστής) το 1958.
Μεταξύ των ιδρυτών του Συλλόγου συμμετείχε ο Δρ. Αλέξανδρος Καλυβόπουλος απ΄ τους Βουλιαράτες μας.
Εκείνα τα χρόνια πολλοί νέοι και νέες απ΄ τα χωριά μας έπαιζαν ποδόσφαιρο, όπως και λίγο βόλεϊμπολ. Διεξάγονταν αγώνες μεταξύ χωριών, οι οποίοι συνέχισαν και μετά το 1945. Στο επίκεντρο αυτών των αγώνων ήταν εκείνοι μεταξύ Δούβιανης και Δερβιτσιάνης.
Εξαιρετική συμβολή στον Αθλητικό Σύλλογο του Αργυροκάστρου
Με την ομάδα των εφήβων έπαιξαν και οι Γιώργος Μύτιλης, Ευθύμιος Μάνος, Δημήτρης Σύρμος κτλ.
Ο Βασίλης Καραντζιάς ,ύστερα από την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού στην Αλβανία, έγινε Πρόεδρος του Συγκροτήματος Ποδοσφαίρου, αλλά τα γεγονότα αναρχίας του 1997 τον ανάγκασαν να μη συνεχίσει.
Στο βόλεϋμπολ διακρίθηκαν ο Χρήστος Καραντζιάς, σαν ιδρυτής, προπονητής και παίχτης, ο Χρήστος Ντρίτσος, ο καλύτερος και ισχυρότερος σουτέρ (έπαιρνε μέρος και στην αντιπροσωπευτική Αλβανίας), ο Γιάννης Μπεκιάρης κι ο Ηλίας Σέλλιος, ενώ στην ομάδα των θηλέων παίρναν μέρος η Χρυσαυγή Ξέρρα (γνωστή με το χαϊδευτικό «Μπέμπα») και η Φιγαλία Ρόγκου, οι οποίες έχουν παίξει και με την αντιπροσωπευτική Αλβανίας.
Στο μπάσκετμπολ (καλαθόσφαιρα) διακρίνονταν η Ελένη Ρόγκου.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Σπύρος Κουβαράτης (έχει παίξει και ο ίδιος) σαν προπονητής της ομάδας του μπάσκετ θηλέων, που, για πρώτη φορά, κηρύχθηκε πρωταθλήτρια θηλέων Αλβανίας το 2001–2002.
Ο Παναγιώτης Κιάμος ήταν προπονητής του μπάσκετ εφήβων και προπονητής της ομάδας θηλέων πινγκ–πόνγκ και είχε στην σύνθεση της ομάδας μαθήτριες της Παιδαγωγικής Σχολής, όπως την Μπρέσιου από τη Δούβιανη, την Κονίνη από τη Δερβιτσιάνη, τις Αλέξη και Κίκη από το Ζερβάτι και την Λέσση από τους Γιωργουτσάτες.
Ο Μιχάλης Μπιζμπίκης ήταν αρσιβαρίστας και ο Αναστάσης Ράιδος παλεστής.
Πρέπει να αναφέρουμε πως στους 10 καλύτερους αθλητές του Αργυροκάστρου για τον 20ο αιώνα, όπως έγινε κάποια καταμέτρηση, είναι ο Χρ.Καραντζιάς, η Χρ. Ξέρρα, η Φ. Ρόγκου, ενώ ο Λευτέρης Μήλος ήταν στην καλύτερη 11–δα ποδοσφαίρου.
Η Γοραντζή, πλούσια σε πολλούς τομείς, σ΄ αυτόν του σπορ – φτωχή. Ο Παναγιώτης Καμπέρης έπαιξε ποδόσφαρο κι ο Πύρρος Κίκης μπάσκετ, ο Γιάννης Τσούνιος ήταν προπονητής της ομάδας σκοποβολίας ,όπως και σκοπευτής, ενώ ο Κώστας Κέντρος ήταν προϊστάμενος των σπορ των Επαγγελματικών Υπηρεσιών.
Στη Βάνιστα κυριαρχεί η «
Απ΄ το Χάσκοβο έπαιξε ποδόσφαιρο ο Κώστας Ρόβας, η αδερφή του Ελένη ήταν αθλήτρια, ενώ στο μπάσκετ η Γεωργία Κυρούση και ο Θανάσης Μπουκουβάλας, και στο ποδόσφαιρο με τους έφηβους ο Αντώνης Μάλλιος.
Από τη Δούβιανη, την κοιτίδα του πολιτισμού και εκπαίδευσης, στο ποδόσφαιρο ο Θεόδωρος Παναγιώτου ήταν αναπληρωματικός τερματοφύλακας, από το 1945–1965. Σημαντικός στο ποδόσφαιρο ήταν ο Αναστάσης Μπωζιόρης, κεντρικός, προπονητής και αρχηγός της ομάδας Αργυροκάστρου, που είναι και στην 11–δα του 20του αιώνα, όπως και ο Σπύρος Παναγιώτου, που πρόσφατα μας έφυγε σε ηλικία 83 ετών και ο Κώστας Τζιούμπας έπαιξαν την ίδια περίοδο.
Ο Σπύρος Παναγιώτου το 1973–1976 ίδρυσε την ομάδα ποδοσφαίρου στους Γιωργουτσάτες που έπαιξε στην Γ κατηγορία. Με τους εφήβους έπαιξε ο Βασίλης Κέντρος.
Ο Σωκράτης Παπαδόπουλος ίδρυσε την ομάδα αρρένων και θηλέων (αρχικά) του πίνγκ–πόνγκ(1970–1990), στην οποία έπαιξε και ο ίδιος, όπως και ο αδερφός του Αιμίλιος και ο Κώστας Μπωζιόρης.
Μπάσκετ έπαιξαν ο Γιώργος Μπέκιος και Γιάννης Τσικόλας και πυγμαχία ο Χρήστος Μπόνης, ενώ ο Σωτήρης Ντόντος ήταν προϋστάμενος και προπονητής, ο Κώστας Παπαζήσης παλεστής και προπονητής. Στις 10 Μαϊου 1945 ξαναϊδρύθηκε το σπορτ–κλουμπ «Σκιπόνια» με πρόεδρο τον Δρ. Βασίλη Λαμποβιτιάδη.
Απ΄ τα Σωφράτικα ο Φώτος Τζιάς, ο μοναδικός με επιστημονικούς τίτλους στα σπορ (Δόκτορας Καθηγητής) και προπονητής μπάσκετ( και παίχτης) και ποδοσφαίρου των ομάδων του Αργυγροκάστρου. Ο Φιλίππης Τζιάς έπαιξε μπάσκετ.
Απ΄ το Τεριαχάτι, ένας απ΄ τους καλύτερους σκακιστές της ομάδας του Αργυροκάστρου, ήταν ο Χρήστος Ζιούλας, ο Χρηστάκης Τόλης ποδοσφαιριστής, ενώ ο Αριάν Πάνος, προπονητής ποδοσφαίρου και ο Μιχάλής Δελιγιώργης το 2006–2007 έγινε πρόεδρος του «Λιουφτετάρι».
Απ΄ τη Γράψη έπαιξε ποδόσφαιρο ο Άλκης Πόλιος με τους εφήβους.
Από τη Λιούγκαρη ο Κώστας Μπάσσιος και Θωμάς Κούτσης έπαιξαν μπάσκετ, απ΄ τους οποίος ο δεύτερος ήταν και προπονητής της ομάδας μπάσκετ θηλέων, όταν κέρδισε τον τρίτο τίτλο πρωταθλήτριας Αλβανίας2003–2004).
Από τη Λιούγκαρη είναι επίσης και ο Σπύρος Θύμιος, ποδοσφαιριστής στο «Λιουφτετάρι( 2011–2012).
Απ΄ τους Γιωργουτσάτες είναι ο Γρηγόρης Τάβος ,που αρχικά έγινε πρόεδρος της ομάδας του ποδοσφαίρου ,αλλά μετά, στην περίοδο 2001–2004 πρόεδρος του μπάσκετ θηλέων, οπότε η ομάδα κέρδισε 3 τίτλους πρωταθλήτριας Αλβανίας και άλλα 5 τρόπαια, που είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία στα σπορ για το Αργυρόκαστρο.
Με τους έφηβους στο ποδόσφαιρο έπαιξε ο Ηλίας Παπαήλιας.
Μετά της Δερβιτσιάνη και Δούβιανη είναι οι Βουλιαράτες με καλή επένδυση.
Ο Γιάννης Μπότης ήταν προϊστάμενος για την τότε Περιφέρεια Αργυροκάστρου( Αργυρόκαστρο, Πρεμετή, Τεπελένι, Δέλβινο, Άγιοι Σαράντα),1955–1960, και αργότερα προπονητής των εφήβων στο ποδόσφαιρο.
Ο Γρηγόρης Τζιούμπας και οι γιοί, του Αριάν και Αλτίν, έχουν παίξει ποδόσφαιρο. Οι δύο τελευταίοι έπαιξαν και με την αντιπροσωπευτική Αλβανίας. Ο Αριάν με πολλές συμμετοχές και σε επίσημους αγώνες, καθώς και με τον ΠΑΣ των Ιωαννίνων και άλλες ομάδες της Ελλάδας.
Με ομάδες εφήβων έπαιξαν και ο Θωμάς Ζάρρος και Βασίλης Παπαγιάννης.
Απ΄ την Βόδριστα είναι ο ποδοσφαιριστής Δημήτρης Έξαρχος και η αθλήτρια Σοφία Κουτσού.
Απ΄ τη Λοβίνα είναι ο ποδοσφαιριστής Δημητράκης Σιώνης, ενώ απ΄ τη Σωτήρα ο Μιχάλης Τσιώνης, καθώς και προπονητής, ενώ η Σεβαστή Καράσα στο μπάσκετ.
Απ΄ την Κοσιοβίτσα είναι ο Πέτρος Σέντης, αρσιβαρίστας, ρεκορντμαν και από τους 10 καλύτερους του 20ου αιώνα.
Απ΄ την Κακαβιά ο καλύτερος σκακιστής είναι ο Γρηγόρης Σταύρος που συντέλεσε και σαν πρόεδρος και κηρύχτηκε η «Λιουφτετάρι» πρωταθλήτρια Αλβανίας μια πρώτη φορά, καθώς και κυπελλούχος, ενώ η αδερφή του Φιγαλία έπαιξε πινγκ–πονγκ.
Απ΄ το Κρυονέρι είναι σκακιστές ο Σπύρος Μίλης και το παιδί του Δημήτρης.
Απ΄ τη Γλύνα έπαιξαν μπάσκετ τα αδέρφια Ευανθία, Μαργαρίτα και Μιχαλάκης Τέλιου.
Απ΄ το Πωγώνι ο καλύτερος είναι ο Αλτίν Χατζής απ΄ την Πολύτσιανη, ποδοσφαιριστής με καριέρα και σ΄ ομάδες Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κύπρου και αντιπροσωπευτική Αλβανίας. Βολεϋμπόλ έπαιξαν ο Γιάννης Πατσάνης και Παντελής Μάκος από την Πολύτσιανη και ο Μανώλης Μποντίνης από την Σοπική, ενώ μπάσκετ ο Κώστας Ρόσσης και Φωτάκης Χρήστος, επίσης απ΄ την Πολύτσιανη.
Ο Αριάν Μπελλάς από το Χλωμό, ποδοσφαιριστής με καλές διαστάσεις και στην ΠΑΣ Ιωαννίνων και αλλού. Ο Νερτίλ Στόγιας παίζει ήδη στη «Λιουφτετάρ». Τερματοφύλακας έπαιξε και ο Πάντος Λώλης. Απ΄ το Πωγώνι είναι και ο Αριστείδης Νανίδης.
Εδώ μπορούμε να αναφέρουμε και τους ραδιοερασιτέχνες, όπως τη Βασίλω Μπερούκα και το Θανάση Πέτση (προπονητής).
Μέχρι το 1990 στην Αλβανία διεξάγονται οι λεγόμενες "Σπαρτακιάδες" των Γεωργικών Συνεταιρισμών, όπου συμμετείχαν και απ΄ τις δικές μας περιοχές με διάφορες διακρίσεις, εκ των οποίων το βόλεϋμπολ ανδρών Πωγωνίου ήταν εντυπωσιακό.
Όπως και προαναφέραμε, στην δεκάδα των καλύτερων αθλητών του Αργυροκάστρου είναι 4 δικοί μας: Χρ. Καράντζιας, Χρ. Ξέρρα, Φ.Ρόγκου, Π. Σέντης, ενώ στην 11–δα του ποδοσφαίρου είναι 5 δικοί μας: Α. Μπωζιόρης, Α. Τζούμπας, Α. Μπελλάς, Λ. Μήλος,
Α. Χατζής.
Για τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν η σύνθεση της «Λιουφτεράρι» είναι ο Νερτίλ Στόγια, ο Σπύρος Θύμιος και ο Μιχάλης Θάνος,ο τελευταίος τερματοφύλακας, που ήταν στη σύνθεση του ΠΑΣ των Ιωαννίνων, απ΄ τη Φραστανή.
Διακεκριμένοι και προσωπικότητες στα σπορ από το χώρο μας είναι οι: Χρ. Ντρίτσος, Γ. Μπότης, Φ. Τζιας, Γρ. Τάβος, Γρ. Σταύρος, Σπ. Κουβαράτης, Σ. Ντόντος, Σ. Παπαδόπουλος.
Δάσκαλοι φυσικής αγωγής:
Θανάσης Μάλλιος, Κώστας Τσικόλας, Αριστείδης Τσίγκας, Αριστείδης Γκιώκας, Φιγαλία Ρόγκου, Ανθούλα Νίκα, Γιαννούλα Βόντα, Ελβίρα Μπάρκα, Γιάννης Μπότης, Αριάν Πάνος, Σωτήρης Ντόντος, Χρήστος Καραντζιάς, Παναγιώτης Κιάμος, Μιχάλης Τσιώνης, Χρ. Αηδόνης,
Δημοσιογρλάφοι: Σωκράτης Παπαδόπουλος «Σπορτ Σκιπετάρ».
Πύρρος Κίκης (ραδιοσχολιαστής στο «Σπορτ ΄Εξπρες).
Εάν παραλείψαμε κανέναν, αυτό δεν έγινε σκοπίμως.
πηγή:το όραμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.