Σελίδες

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Αιματηρές συμπλοκές στο λατομείο της Dinamika στη Λύβενα



Από κάθε έλεγχο έχει φύγει η κατάσταση στη Λύβενα εξαιτίας του θέματος του λατομείου που ταλανίζει την περιοχή εδώ και τρία χρόνια.

Χθες το πρωί εμφανίστηκαν στο εργοτάξιο εξόρυξης πέτρας  ανάμεσα στη Λύβενα και το Βελιάχοβο 40 περίπου Αλβανοί που τους συγκέντρωσαν ως ομάδα κρούσης οι ιδιοκτήτες της εταιρείας Dinamika, αδερφοί Παπαγιάννη, προκειμένου να απομακρύνουν με τη βία τους κατοίκους των χωριών που αντιστέκονται σθεναρά στην λειτουργία του. Τα συγκεκριμένα άτομα δεν ήταν τυχαία επιλεγμένα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για σκληροπυρηνικούς ανθέλληνες κυρίως από την πόλη του Δελβίνου.

Οι Λυβενιώτες δεν υποχώρησαν στις απειλές των φερμένων μπράβων, ενώ ήρθαν και σε μικροσυμπλοκές με τους 15 αστυνομικούς που μετέβησαν στο χώρο για την «αποκατάσταση της τάξης». Οι αστυνομικοί μάλιστα προχώρησαν στη σύλληψη της 45χρονης Βασιλικής Παγούνα, την οποία όμως απελευθέρωσαν αμέσως από τα χέρια τους οι συγχωριανοί της.  

Σήμερα από τις 7 το πρωί όλοι οι κάτοικοι της Λύβενας ξεσηκώθηκαν και πήγαν να εμποδίσουν την είσοδο των μηχανημάτων στο λατομείο τους μπράβους που εμφανίστηκαν ως εργάτες, οι οποίοι επιτέθηκαν στου χωρικούς χτυπώντας τους δυνατά με ρόπαλα και βρίζοντας στους. «Να φύγετε, να πάτε στην Ελλάδα», ήταν μία από τις φράσεις που ακούστηκαν από τους τραμπούκους. 

Κατά τη συμπλοκή τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι η κυρία Βασιλική Παγούνα, της οποίας προφανώς «της την είχαν φυλαγμένη» από την προηγούμενη μέρα. Μετά από λίγη ώρα  ήρθε η αστυνομία όπου κατεύνασε τα πνεύματα.
Στο σημείο έσπευσε μετά από ώρα ασθενοφόρο για να παραλάβει τη γενναία Λυβενιώτισσα, ενώ μετέβη αμέσως ο πρόεδρος του Κόμματος των Ελλήνων Χρήστος Κίτσιος, ο οποίος κατάγεται από τη Λύβενα. Στο χωριό κατέφθασε από το Αργυρόκαστρο ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Νίκος Κοτροκόης, ο οποίος συζήτησε με τους κατοίκους αλλά και την αστυνομία, ενώ παράλληλα ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα.

Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και οι κύριοι Χρήστος Βαλεράς και Μιχάλης Μήτσης, οι οποίοι κατέθεσαν στην αστυνομία για τα όσα έγιναν.
Κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Έπαρχο Μεσοποτάμου Θεμιστοκλή Καϊση, τον δημογέροντα της Λύβενας Δημήτρη Στύλο και τον Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δελβίνου, μετέβη στους Αγίους Σαράντα για να καταθέσουν στον εισαγγελέα Άλφρεντ Αγκόλι.

Οι Λυβενιώτες από την πλευρά τους ζητούν επιτακτικά την απόφαση του Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου στα Τίρανα, για την τύχη του λατομείου.   

1 σχόλιο:

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.