Σελίδες

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Οι ελληνικοί Δήμοι της Β. Ηπείρου πληρώνουν τώρα τα καραγκιοζιλίκια του Ντούλε στην απογραφή του 2011

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ  ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ  “OMONOIA”

                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Αγ. Σαράντα στις 14 Ιανουαρίου 2016

Θέμα: Οι προϋπολογισμοί της κρατικής ενίσχυσης για τους Δήμους όπου ιστορικά και σε σημαντικούς αριθμούς διαβιεί η Εθνική Ελληνική Μειονότητα – εργαλείο οικονομικής ασφυξίας. Η κατανομή των πόρων βάση της απογραφής – εμπαιγμός του 2011 είναι παράλογη και αντιτίθεται στις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο έσχατο μέσο για την παραπέρα καταπίεση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας προχώρησε τελευταία η πολιτεία. Πρόκειται για τους μειωμένους προϋπολογισμούς για το έτος οικονομικής χρήσης 2016 που έχουν αποσταλεί για τους Δήμους στο Νότο, όπου ιστορικά και σε σημαντικούς αριθμούς διαβιούν τα μέλη της ΕΕΜ. Πρόκειται για Δήμους αγροτικούς κυρίως, πολύ μακριά της έντονης οικονομικής δραστηριότητας, με τεράστιες ελλείψεις σε έργα υποδομής και κοινής ωφελείας όπου έρχεται πλέον και η στέρηση αυτή των πόρων ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες καθημερινής λειτουργίας και προσαρμογής στα δεδομένα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Ως ΟΜΟΝΟΙΑ έχουμε εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες και τη διαμαρτυρία μας για τους κινδύνους που εμπεριέχει η κρατική λογική στον προγραμματισμό των νέων δήμων σε ότι αφορά τη διάσταση των κεκτημένων δικαιωμάτων για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.

Πρόκειται όμως και για προκλητική υπουλότητα καθώς εμμέσως η Κυβέρνηση θέλει να θεωρήσει αξιόπιστη την Απογραφή πληθυσμού που διενεργήθηκε στην Αλβανία το 2012. Όχι για την ΟΜΟΝΟΙΑ και την Εθνική Ελληνική Μειονότητα αλλά πλέον και οι διεθνείς οργανισμοί η διαδικασία αυτή έχει αμφισβητηθεί ουσιαστικά. Τόσο το Στέητ Ντιπάρτμεντ με τις ετήσιες εκθέσεις του για τη Θρησκευτική Ελευθερία όσο και το Συμβούλιο της Ευρώπης ως κατ εξοχήν εξειδικευμένος οργανισμός σε τέτοια ζητήματα έχουν επισημάνει ότι η αποχή απ’ τη διαδικασία των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας την έχει καταστήσει άχρηστη σε ότι αφορά τα αριθμητικά  μεγέθη και τη γεωγραφία της ΕΕΜ. Η Αλβανική Κυβέρνηση είναι ενήμερη του Ψηφίσματος της Επιτροπής Υπουργών περί την Εφαρμογή της Σύμβασης Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων απ’ την Αλβανία (12 Φεβρουαρίου 2014) και παρόλα αυτά εθελοτυφλεί ή επιδιώκει να παγιώσει τα αποτελέσματα της Απογραφής αυτής.

Τέλος οι προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού και ή δήθεν επιχειρηματολογία για τη βασιμότητα του σε ότι αφορά τα κονδύλια για τους δήμους με έντονη παρουσία του Ελληνικού στοιχείου είναι και γελοίες. Δεν μπορεί να αναφέρονται σε αποτελέσματα της δήθεν Απογραφής όταν υπάρχουν πολύ πιο πρόσφατα στοιχεία, αυτά των Εκλογών 2015 για την ανάδειξη των δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων. Θα ήταν στην περίπτωση αυτή πολύ πιο πειστικοί στη δολιότητα τους. Επί το πλείστον ουδέν κρυπτό υπό τον ήλιο. Ελάχιστες γνώσεις αριθμητικής αποδεικνύουν που ακριβώς αποσκοπεί η κρατική προβοκάτσια.

Ως ΟΜΟΝΟΙΑ θα συνεχίσουμε την καταγγελία της επιδιωκόμενης πλέον και με οικονομικά μέσα της καταπίεσης, συρρίκνωσης και στην ουσία ήπιας εξαφάνισης του γηγενούς Ελληνικού στοιχείου. Θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο διεθνής παράγοντας που συμβάλει τα μέγιστα στην βελτίωση της εσωτερικής κατάστασης στην Αλβανία να ενημερωθεί για τα προκείμενα. Οι δημοτικές αρχές σε όλο το γεωγραφικό εύρος θα έχουν την απαραίτητη δική μας συνδρομή ώστε να πράξουν το αυτονόητο με σκοπό να διορθωθεί η αδικία. Θα είναι επικίνδυνο προηγούμενο να παγιωθεί η αναφορά στη μη γεννώμενη κρατική απογραφή για τη δημογραφία, τη γεωγραφία και τη δυναμική των εθνικών, γλωσσικών  και πολιτιστικών μειονοτήτων στην Αλβανία. 

Εκ του Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας


Το σχόλιο μας: Όσοι δεν έχουν κοντή μνήμη θυμούνται την στάση που τήρησαν διάφοροι φορείς και παράγοντες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού σχετικά με το θέμα της απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία τον Οκτώβριο του 2011. 
Ανάμεσα στα άλλα θυμούνται και τη στάση που είχε κρατήσει και ο "αποκλειστικός αντιπρόσωπος" της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας Βαγγέλης Ντούλες και κατ΄επέκταση το ΚΕΑΔ και η μαριονέτα του Βασίλης Μπολάνος που παρίστανε τότε τον πρόεδρο της Ομόνοιας: Να απόσχουν οι Έλληνες από την απογραφή!
Τα γνωστά παπαγαλάκια του "καθεστώτος  Ντούλε" μάλιστα χαρακτήριζαν ως "προδότη, μπερισικό, όργανο των αλβανών" και άλλα τέτοια ωραία όποιον συμμετείχε στην απογραφή. 
Το χειρότερο όμως ήταν ότι αυτή την γραμμή ακολούθησαν και οι Έπαρχοι των οκτώ αναγνωρισμένων μειονοτικών επαρχιών, οι οποίοι είχαν εκλεγεί με το ΚΕΑΔ λίγους μήνες πριν και ουσιαστικά μποϊκοτάρισαν την απογραφή. 
Το αποτέλεσμα ήταν να δηλωθούν ελάχιστοι κάτοικοι στις αναγνωρισμένες μειονοτικές επαρχίες. Συνεπώς οι προϋπολογισμοί της κρατικής ενίσχυσης δεν πρέπει να μας προκαλούν εντύπωση, πόσο μάλλον αγανάκτηση όταν ξέρουμε ότι η πάγια τακτική του αλβανικού κράτους είναι ο αφανισμός του Ελληνισμού... 
Αγανάκτηση πρέπει να μας προκαλέσει μόνο η κλίκα που καταστρέφει τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 ο σημερινός πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παππάς (απλό μέλος του Γ.Σ. τότε) με το άρθρο του στο ιστολόγιο Βορειοηπειρώτης "Ο διάλογος για την απογραφή έπρεπε να είχε λήξει από καιρό. Τώρα ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του!" διαχώριζε τη θέση του από την ηγεσία της συμφοράς και τασσόταν υπέρ της συμμετοχής. 

Όσο για το σημερινό δελτίο τύπου, καλώς έγραψε για γνωστοποίηση της κατάστασης διεθνώς, αλλά τώρα που κατέχει την πλέον ηγετική θέση της οργάνωσης έχει την ευκαιρία να καθαρίσει την Ομόνοια από τον κόπρο του Αυγείου και όχι να καλύπτει τις αμαρτίες της κλίκας...

2 σχόλια:

  1. den iste kala oyte esis poy grafete kai lete aloympes oyte okyrios PAPPAS.kanete san min zite i sthn ALBANIA toy RAMA toy BERISIA kai pio palia toy HOTZA. oti kai na kaname emeis ayti tha mas vgazan 3 kai 60.mono me polemo tha mporoysame na vroyme to dikio mas .den ginoynte me korones klarina me mpyres i sta psitopolia kai oyte me ta dakria toy lonida.alla den varieste na einai kala oTHIOS KOCO.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προφανώς δεν διαβάσατε καλά αυτά που γράψαμε: "...ξέρουμε ότι η πάγια τακτική του αλβανικού κράτους είναι ο αφανισμός του Ελληνισμού...".
    Ασφαλώς και οι αλβανοί θα έβγαζαν όποιον αριθμό ήθελαν αυτοί για τον ελληνικό πληθυσμό, αλλά δεν έπρεπε η πολιτική ηγεσία της ΕΕΜ και οι Έπαρχοι να τους έδιναν το τέλειο άλλοθι, σε σημείο που να μην παρουσιάζονται κάτοικοι στις αναγνωρισμένες επαρχίες. Αυτή είναι η θέση μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.