Σελίδες

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Θέμα Τσάμηδων βάζει η Αλβανία στη Χάγη - Ανύπαρκτοι οι Βορειοηπειρώτες



Από τα αλβανικά ΜΜΕ πληροφορηθήκαμε ότι διάφοροι ακραίοι στα Τίρανα και την αλβανική διασπορά κινούνται σε συνεργασία με τις οργανώσεις των Τσάμηδων για να κάνουν θόρυβο στο εξωτερικό. Σε ένα από αυτά τα δημοσιεύματα διαβάσαμε ότι κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ο φάκελος της Τσαμουριάς, με βασικό αίτημα φυσικά την «επιστροφή των Τσάμηδων στις εστίες τους». Πιθανόν η υπόθεση να μην έχει ελπίδες, αλλά ας έχουν τον νου τους στο ΥΠΕΞ…

Και πιθανότατα θα πρέπει όχι μόνο να προετοιμασθεί και να υπάρχει πλήρης φάκελος που θα αντικρούει αυτή τη διεκδίκηση των Τσάμηδων και το άνοιγμα παλιών λογαριασμών με την ιστορία, αλλά οφείλουμε να ετοιμάσουμε πλήρη φάκελο για την υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών στην Αλβανία και μάλιστα σε καιρό ειρήνης…

Η αλβανική κυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση νομοσχέδιο το οποίο θα καταγράφει τους αλβανούς μετανάστες. Το κόμμα των Τσάμηδων, που συνεχίζει να ψαρεύει σε θολά νερά, επιμένει ώστε η αλβανική διασπορά να εκπροσωπείται με συγκεκριμένο αριθμό εδρών στην Αλβανική Βουλή (που όπως καταλαβαίνετε η μερίδα του λέοντος θα προέρχεται από τις ψήφους στην Ελλάδα) και ζητά ακόμη και τη δημιουργία υπουργείου Διασποράς, που θα αναλάβει, όπως αντιλαμβάνεστε, να προωθήσει όχι μόνο τα αιτήματα των αλβανών μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα και διεκδικούν καθεστώς μειονότητας αλλά και εκείνα των Τσάμηδων…

Σε καμιά εκτίμηση δεν είχα τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Μπερίσα στην Αλβανία, Σπύρο Ξέρα. Όμως το γεγονός ότι στην Αλβανία αποφάσισαν να ξεκινήσουν και να τελειώσουν την… κάθαρση από έναν έλληνα μειονοτικό, τον οποίο συνέλαβαν για κακή διαχείριση κονδυλίων που προορίζονταν για Ρομά, μάλλον στόχευε στην εξουδετέρωση ενός ισχυρού μειονοτικού παράγοντα, έστω κι αν αυτός δεν συμμετείχε στο μειονοτικό κόμμα ΚΕΑΔ.

Ήταν απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν είδαμε, ούτε ακούσαμε στην πρόσφατη επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι να υπάρχει έστω και σύντομη εθιμοτυπική συνάντηση με τους εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας αλλά ούτε και με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Άλλες εποχές, όχι και τόσο μακρινές, το βορειοηπειρωτικό στοιχείο, που είναι ιδιαίτερα ισχυρό στους ελληνοαμερικανικούς κύκλους, επέβαλε με ευκολία τέτοιες συναντήσεις. Τώρα, πια, φαίνεται ότι και αυτοί εγκατέλειψαν τη μάχη…
Ο εξωφρενικός

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.