Δύο ήταν οι πιο σημαντικότερες δραστηριότητες που ξεχώρισαν την 24η Αυγούστου, που γιορτάζει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός στο βορειοηπειρωτικό χώρο: Η ποδοσφαιρική συνάντηση των Παλαίμαχων ποδοσφαιριστών Λεμεσού Κύπρου με τους παλαίμαχους των Αγίων Σαράντα και το Λαογραφικό Φεστιβάλ της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας με θέμα: «Ιχνηλατώντας τις ρίζες της παράδοσης», στη Λιβαδειά.
Η συνάντηση των παλαίμαχων
Η ομάδα των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών Λεμεσού Κύπρου, έχοντας μαζί τους και τις οικογένειές τους, επισκέφτηκαν, για μερικές μέρες, την όμορφη πόλη των Ιωαννίνων. Προγραμμάτισαν ακόμα, διαμέσου του δημαρχείου της πόλης των Αγίων Σαράντα, να κάνουν μια επίσκεψη στο βορειοηπειρωτικόχώροκαι ν’ αναμετρηθούν με τουςπαλαίμαχουςτης ομάδας του Βουθρωτού της πόλης των Αγίων Σαράντα.
Οι φίλοι από την Κύπρο, κατά τη διαδρομή τους από την Κακαβιά στους Αγίους Σαράντα γνωρίστηκαν με το χώρο, την ιστορία του και τα σημαντικότερα αξιοθέατά του όπως το «Γαλανό Μάτι», το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Μεσοπόταμο, την αρχαία πόλη του Βουθρωτού και φυσικά με την πόλη των Αγίων Σαράντα.
Κατά την επίσκεψή τους στο Βουθρωτό τους συνόδευσε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Μήτρος, ενώ στην πόλη των Αγίων Σαράντα η δήμαρχος Φλοριάνα Κόκα, μαζί με τους δύο αντιδημάρχους: Χριστάκη Κίτσιο και Γιώργο Μήτρο, όπου παρέθεσαν γεύμα, με παραδοσιακή βορειοηπειρωτική μουσική και αντάλλαξαν συμβολικά δώρα. Ο πρόεδρος του ποδοσφαιρικού Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος» Λεμεσού, Γιώργος Παπαμωϋσής, με τον αντιπρόεδρο το γιατρό Νίκο Σιδηρόπουλο, απένεμαν στη δήμαρχο, αντιδημάρχους, πρόεδρο του Συλλόγου «Βουθρωτό», από ένα μενταγιόν με το έμβλημα του Συλλόγου τους, ενώ η δήμαρχος κυρία Κόκα το έμβλημα της συνύπαρξης των λαών.
Το απόγευμα, στο στάδιο της πόλης, αναμετρήθηκαν οι δύο ομάδες, ένα παιχνίδι πλούσιο σε γκολ και που έληξε σε ισοπαλία 5-5.
Το λαογραφικό φεστιβάλ
Ήταν το σημαντικότερο γεγονός της ημέρας, αλλά και όλων των δραστηριοτήτων που η οργάνωση της Ομόνοιας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, διοργάνωσε κατά την περίοδο του Αυγούστου, με την ονομασία: «Αγιοκοσμιαίεςμέρες».
Στη Λιβαδειά, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. Βασίλειου Τόλιου, του Προέδρου της Ομόνοιας κ. Λεωνίδα Παπά, του βουλευτή της ΝΔ κ. Βασίλη Γιόγιακα, του βουλευτή ΣΚ Αλβανίας κ. Ανδρέα Μάρτου, του δημάρχου Φιλιατών κ. Σπύρου Παπά, της δημάρχου Αγ. Σαράντα κ. Φλοριάνα Κόκα, του δημάρχου Φοινίκης κ. Λεωνίδα Χρήστου, των Προέδρων Παραρτημάτων Αγίων Σαράντα και Κορυτσάς, διαχειριστών του Δήμου και εκατοντάδων θεατών από τη Λιβαδειά και όλα τα χωριά του δήμου Φοινίκης, μα και από τους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, διεξήχθη το Λαογραφικό Φεστιβάλ της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ιχνηλατώντας τις ρίζες της παράδοσης».
Ο Πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Λεωνίδας Παπάς, καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους σ’ αυτό το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, όπως το αποκάλεσε, ένα φεστιβάλ όπου παρελαύνει η λαογραφία και η παράδοσή μας, που κληρονομούνται από γενιά σε γενιά, με τις ωραίες ενδυμασίες,που πρέπει να διαφυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού και να αξιοποιηθούν περεταίρω.
Παρέλασανε πάνω στην εξέδρα, που στήθηκε έξω από το Λύκειο της Λιβαδειάς, οι λαογραφικοί όμιλοι της Λιβαδειάς, Μεσοποτάμου, Χιμάρας, Βούρκου, Δρόπολης και των ελληνόβλαχων Κορυτσάς.
Για το κάθε λαογραφικό γκρουπ, που εκπροσωπούσε την περιοχή, προβάλλονταν βίντεο όπου παρουσιάζονταν και ερμηνεύονταν οι ποικίλες ενδυμασίες.
Όλα τα γκρουπ ήταν καλά προετοιμασμένα, απέσπασαν, όμως, πολλά χειροκροτήματα αυτά της Δρόπολης και των Βλάχων, με πρόεδρο τον Μιχάλη Μαγουρία, που είναι και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλάχικης Ομοσπονδίας.
Απονεμήθηκαν στους διοργανωτές «τιμής ένεκεν» και ακολούθησε λαϊκό ξεφάντωμα μέχρι τις πρωινές ώρες.
(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η πολιτιστική εκδήλωσης της ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ» «Ιχνηλατώντας τις Ρίζες της Παράδοσης» που πραγματοποιήθηκε στις 24 Αυγούστου 2016, ανήμερα του Αγίου Κοσμά, στη Λιβαδειά, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ως προς την συμμετοχή, το περιεχόμενο και κυρίως τον ενθουσιασμό τον παραβρισκόμενων.
Προηγήθηκε η ακολουθία της Παράκλησης και της περιφοράς της εικόνας του Αγίου Κοσμά στον ομώνυμο ναό. Στη συνέχεια, επίσημοι προσκεκλημένοι και πλήθος κόσμου κατευθύνθηκαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου της Λιβαδειάς που είχε πλημυρίσει με τα χρώματα των παραδοσιακών ενδυμασιών απ όλες της περιοχές της Βορείου Ηπείρου και τον ελλαδικό χώρο.
Συμμετείχαν με δικό τους πρόγραμμα ο Λαογραφικός Όμιλος Λιβαδειάς, ο «Άγιος Νικόλαος Μεσοποτάμου», το χορευτικό «Οι Μικρή Φίλοι της Παράδοσης» από τη Χειμάρρα, ο Λαογραφικός Όμιλος «Δρόπολη» και η Παγκόσμια Αμφικτιονία Βλάχων. Ενδιάμεσα από τα προγράμματα των χορευτικών, προβλήθηκαν βίντεο για την παραδοσιακή ενδυμασία. Μία εξαιρετική και επίπονη εργασία που γίνεται στα πλαίσια της διαφύλαξης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παρόλο που δεν ολοκληρώθηκε, παρουσιάστηκε μέρος αυτής της εργασίας για την περιοχή των Ριζών, του Βούρκου, της Δρόπολης, του Πωγωνίου και της Βλάχικης. Βίντεο τα οποία επιμελήθηκαν η κα. Ευγενία Δέδε και κα. Ελένη Δήμου. Στους υπεύθυνους των χορευτικών απονεμήθηκαν ενθύμιες τιμητικές πλακέτες.
Μας τίμησαν με την παρουσία τους, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Βασίλειος Τόλιος, ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ κ. Βασίλεις Γιόγιακας, ο βουλευτής του ΣΚ Αλβανίας κ. Ανδρέας Μάρτος, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Αμφικτιονίας κ. Μιχάλης Μαγειρίας, ο πρόεδρος του κόμματος ΕΕΜΜ-MEGA κ. Χρήστος Κίτσος, ο υπευθυνος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου κ. Παναγιώτης Μπάρκας, οι πρόεδροι των Παραρτημάτων Ομόνοιας Κορυτσάς και Αγίων Σαράντα κα. Στέλα Πατσίλη και κ. Βασίλης Κάγιος αντίστοιχα, ο πρώην υπουργός Κώστας Μπάρκας, η δήμαρχος Αγίων Σαράντα κα. Florjana Koka, ο δήμαρχος Φοινικαίων κ. Λεωνίδας Χρήστος, ο δήμαρχος Φιλιατών κ. Σπύρος Παππάς, ο αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Μιχάλης Γκίκας, η πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών κα. Ελένη Δήμου, η πρόεδρος της Ένωσης Χιμαριωτών κα. Μαρία Μπολάνου κ.α.
Στην ομιλία του ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Λεωνίδας Παππάς μίλησε για την ρόλο της παράδοσης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εκκλησία και παράδοση, είναι οι δύο στύλοι από τους οποίους γαντζώθηκε το γένος μας για να διαφύλαξη την ορθόδοξη και ελληνική του ταυτότητα». Ο κ. Παππάς χαρακτήρισε τον Άγιο Κοσμά ως την σπουδαιότερη προσωπικότητα του χώρου μας και ευρύτερα, όχι μόνο για την θρησκευτική διάσταση που έχει, ως ο άνθρωπος που σταμάτησε το κύμα του εξισλαμισμού, αλλά και για την εθνική συνεισφορά που έχει ως ο πρόδρομος της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Απηύθυνε έκκληση ενότητας, καλώντας τους συμπατριώτες μας να συμμετέχουν στην Ομόνοια, στο εθνικό και πολιτικό μας σπίτι, για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις των καιρών.
Τέλος ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης, την Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα, την εταιρία ELKA και τον κ. Λευτέρη Κάλο, τον διαχειριστή της Επαρχίας Λιβαδειάς κ. Ηλία Καλυβιώτη, τον κ. Βαγγέλη Τζαφέρη, την ορχήστρα των κυρίων Βασίλη Καλκάνη και Κώστα Καλόγερου που συμμετείχαν αφιλοκερδώς, όλους τους υπεύθυνους των λαογραφικών ομίλων Αντώνη Τούνη (Δροπολη), Αγγελικη Πέτση (Λιβαδειά), Λευτέρη Τζώλο (Μεσοπόταμο), Αντωνία Μπελέρη (Λιβαδειά), τους χορηγούς επικοινωνίας που ήταν δύο τηλεοπτικοί σταθμοί οι arttv και Telejoni και κυρίως την ομάδα των νέων εθελοντών που όπως τόνισε «μετέτρεψαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές σε ξενύχτια ετοιμάζοντας, βίντεο, πανό, αφίσες κλπ».
Μία από τις κορυφαίες στιγμές ήταν όταν στην απονομή της τιμητικής πλακέτας προς τον πρόεδρο της Αμφικτιονίας, ο Πρόεδρος της Ομόνοιας μνημόνευσε έναν σπουδαίο Έλληνα (βλάχικης καταγωγής) που αγάπησε και αγωνίστηκε όσο λίγοι για το θέμα της Βορείου Ηπείρου, τον αείμνηστο Γρηγόρη Ντριγκόγια, για να αποσπάσει τα παρατεταμένο χειροκρότημα των παραβρισκόμενων.
Η εκδήλωση, έκκληση με την υπόσχεση της καθιέρωσης αυτού του θεσμού, ως την κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση που θα γίνεται στο χώρο μας και να εμπλουτίζεται χρόνο με το χρόνο.
Άγιοι Σαράντα 25 Αυγούστου 2016
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.