Σελίδες

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

STAR Channel: Αλβανοί «Αγάδες» διεκδικούν με φιρμάνια-μαϊμού, περιουσίες Ελλήνων



Με «φιρμάνια» από την εποχή της Τουρκοκρατίας η Αλβανία συνεχίζει τις προκλήσεις. Έλληνες μειονοτικοί από το χωριό Αρδάσοβα καταγγέλλουν πως Αλβανοί τους ζητούν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους ή να πληρώσουν ενοίκιο. Επικαλούνται πως είναι απόγονοι αγάδων και έχουν τίτλους ιδιοκτησίας από τον 19ο αιώνα.Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως τα χαρτιά αυτά είναι πλαστά.

Οι Αλβανοί κρατώντας στα χέρια τίτλους ιδιοκτησίας με ημερομηνία προ του 1912, από την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ζήτησαν από τους Έλληνες που ζουν στην Αρδάσοβα να πληρώσουν χαράτσι για τις περιουσίες τους.

«Παρουσιάζεται τώρα και λέει πως αυτή η γη εδώ αυτό το βοσκοτόπι μου ανήκει, είναι δικό μου. Ή απελευθερώνεις το λιβάδι και σηκώνεσαι φεύγεις ή πληρώνεις 5 εκατομμύρια λεκ για να συνεχίσουμε να ζούμε εμείς» λέει στο Star ο Θεόδωρος Νταής, κτηνοτρόφος στην Αρδάσοβα.

Στα χωριό Κρανιά, 8 χιλιόμετρα από τους Άγιους Σαράντα άλλοι Αλβανοί «Αγάδες» απαίτησαν από τους κτηνοτρόφους της περιοχής να γκρεμίσουν τα μαντριά τους. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως τα χωριά τους δεν ανήκαν ποτέ σε Αγά και πως τα περίφημα φιρμάνια είναι πλαστά.


«Εδώ ήταν οι γονείς μας οι παππούδες μας και συνεχίζουμε να είμαστε εμείς, δεν είχε ποτέ ούτε τσιφλικά ούτε Αγά στα χωράφια αυτά» δηλώνει ο Θεόδωρος Νταής.

«Ως γνωστόν στα ελληνικά ορθόδοξα χωριά δεν δικαιούνταν να έχουν τίτλους ιδιοκτησίας.  Η Αλβανία είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης. Η ελληνική μειονότητα δεν είναι όμηροι μόνο της διαφθοράς που μαστίζει τη χώρα αλλά και εθνικιστικών κύκλων που θέλουν να την απογυμνώσουν περιουσικά», δήλωσε στο Star o Λεωνίδας Παππάς- πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικής εθνικής μειονότητας "Ομόνοια"
«Υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις σε όλα τα χωριά του δήμου Φοινικέων, όπως στην Κουλουρίτσα στη Γέρμα, στο Λαγάτι, όπου οι επιτήδειοι έχουν κατορθώσει τα τελευταία χρόνια να υφαρπάξουν με οθωμανικούς τίτλους τουλάχιστον 50.000 στρέμματα γης» κατέληξε η δημοσιογράφος Μαίρη Τζώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.