Σελίδες

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Απάντηση Χρήστου Κίτσου σε Λεωνίδα Παππά: Όταν το ΚΕΑΔ έδινε βήμα στο Ράμα δεν σας χάλαγε...

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε της Ομόνοιας,
Όπως και ο ίδιος ομολογήσατε, εμείς ως κόμμα των Ελλήνων σας καλέσαμε επίσημα στην ημερίδα για την παιδεία και αναμέναμε να ανταποκριθείτε άμεσα γιατί επρόκειτο για μία ευκαιρία που ως πρόεδρος της οργάνωσης των Ελλήνων θα μπορούσατε  να θέσετε τους προβληματισμούς του Ελληνισμού της Αλβανίας μπροστά στον πρωθυπουργό της χώρας οι οποίοι δια των πολλών ΜΜΕ θα γινόταν γνωστοί όχι μόνο εντός αλλά και εκτός της χώρας. 
Δυστυχώς όμως, κατά περίεργο τρόπο, όχι μόνον δεν ανταποκριθήκατε, αλλά σαν να περιμένατε την ευκαιρία να δώσετε κτυπήματα κάτω από τη μέση στη συνεχόμενη και σοβαρή προσπάθειά μας για την  ανάδειξη και επίλυση των άμεσων και διαχρονικών προβλημάτων παιδείας, πολιτισμού, περιουσιών, ασφάλειας κλπ, της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, δημοσιεύοντας στην επίσημη σελίδα της οργάνωσης ανακοίνωση που κατά κάποιον τρόπο  αποκαλείτε εμάς  τους οργανωτές της ημερίδας, τους εκπαιδευτικούς και τους απλούς Έλληνες  επιπόλαιους  που εξυπηρετούν τις σκοπιμότητες ενός ανθέλληνα πρωθυπουργού.
Ειλικρινά αιφνιδιαζόμαστε με αυτές τις δηλώσεις, που κάθε άλλο, δηλώσεις  ενός προέδρου της Ομόνοιας δεν είναι. Και ιδίως για ένα κόμμα που εκπροσωπεί στη μορφή και στο περιεχόμενο αποκλειστικά τους Έλληνες και οι στόχοι του είναι οι ίδιοι με εκείνους της Ομόνοιας.
Στα περίπου επτά χρόνια της ζωής του το κόμμα των Ελλήνων έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα το θέμα της παιδείας και συνεχώς απαιτεί από το κράτος να δημιουργήσει τις κατάλληλες νομικές και πρακτικές προϋποθέσεις για ποιοτική εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα. Και η πρόσφατη ημερίδα ήταν πράγματι το κατάλληλο βήμα ώστε οι κοινές μας προτάσεις (Ομόνοιας - ΜΕΓΚΑ) να εισακουστούν από εκείνους που έχουν την υποχρέωση και το μέσο να τις λύσουν. Άλλωστε κι εσείς αποδεχτήκατε ότι όσο ο λόγος του προέδρου, τόσο και η τοποθέτηση της εκπαιδευτικού Άρτας Μπουζούκα (που αντιπροσώπευε τη συγκροτημένη άποψη όλων των εκπαιδευτικών)  ήταν άξιες συγχαρητηρίων. Σας  διαβεβαιώνουμε ότι και αυτά που ειπώθηκαν από τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Μπάρκα ήταν επίσης αποστομωτικά ως προς την εθνικιστική ρητορική του κυρίου Ράμα  κατά καιρούς.
Ευτυχώς που όλη η δραστηριότητα μεταδόθηκε ζωντανά σε πολλά κανάλια και την αλήθεια δεν μπορεί να την καλύψει κανείς. Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς το γεγονός ότι εμείς, με σύνεση και με πλήρη αξιοπρέπεια θέσαμε επί τάπητος και άλλα θέματα εκτός παιδείας όπως είναι ο νόμος  «Περί μειονοτήτων», το θέμα της υφαρπαγής των περιουσιών, το σβήσιμο των πινακίδων, η υποστολή των εθνικών συμβόλων, το θέμα της ανάπτυξης της περιοχής στην υποδομή, στη γεωργία, στο ηλεκτρικό δίκτυο και στην κοινωνική ευημερία. Μήπως κάναμε λάθος που ζητήσαμε να ρυθμιστεί νομικά το θέμα της παιδείας; Μήπως αστοχήσαμε που ζητήσαμε να συγκροτηθεί και για μας γραφείο παιδείας στους δήμους Δερόπολης και Φοινικαίων;  Μήπως δεν έπρεπε να κτιστεί το σχολείο στη Φοινίκη; Μήπως δεν είναι απαραίτητο ένα γηροκομείο στον τόπο μας; Για όλα αυτά υπήρχε δημόσια δέσμευση από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς. Δεσμεύτηκε δημοσίως η κυβέρνηση να αυξήσει τα ειδικά  κονδύλια για την παιδεία και τον πολιτισμό.
 Σε ποιον άλλον θα μπορούσαμε να θέταμε τα προβλήματά μας; Εφόσον είμαστε πολίτες αυτής της χώρας λογικό είναι να τα απαιτήσουμε από την κάθε κυβέρνηση. Και αν δεν ξεκινήσουμε από τα μικρά, δε μπορούμε να πετύχουμε τα μεγάλα.
Σχετικά με την εκτίμησή σας ότι η δραστηριότητα αυτή ήταν μια προεκλογική φιέστα και ότι ο κ. Ράμα εκμεταλλεύτηκε το δικό μας βήμα  να νομιμοποιήσει την αλαζονική του στάση έναντι της κοινότητας και του ελληνισμού γενικότερα, σας, υπενθυμίζουμε ότι τέτοια βήματα ο κύριος Ράμα έβρισκε προ πολλού στα συνέδρια του ΚΕΑΔ, τότε που ο αρχηγός του τα είχε μέλι γάλα κι ας ήταν αυτός ο Ράμα που αποτάθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για  την ΑΟΖ. Ή μήπως ανακαλύψατε κάποιον άλλον αρχηγό αλβανικού κόμματος στη χώρα αυτή που να δίνει απλόχερα τα δικαιώματα στους συμπατριώτες μας για να ξέρουμε κι εμείς να απευθυνθούμε;
Εσείς θα πρέπει  να σταθείτε στο ρόλο του ηγέτη των Ελλήνων, γιατί πλέον έχει εξαντληθεί η υπομονή του κόσμου μας. Ο τόπος αδειάζει, συρρικνώνεται και αντί να υπονομεύουμε ο ένας τον άλλον ας ενώσουμε τις δυνάμεις να γίνουμε περισσότεροι για να αντιμετωπίσουμε το φόβο και την απραξία.
Έχετε στα χέρια σας και μια άλλη σημαντική πρόσκληση από μας το Κόμμα των Ελλήνων,το κάλεσμα να συγκροτήσουμε από κοινού τη Συμμαχία των Ελλήνων. Δε βλέπουμε κύριε Πρόεδρε να παίρνετε θέση πάνω σ’ αυτή και ούτε τουλάχιστον να την αναφέρετε δημοσίως. Είναι το δεύτερο κάλεσμα στη θητεία σας που κάνουμε για αυτή τη συμμαχία .Και οφείλετε να απαντήσετε γιατί είναι υποχρέωσή σας. Εμείς επιμένουμε ότι τα δύο κόμματα μαζί και όλοι οι άλλοι Έλληνες που σήμερα πρόσκεινται σε αλβανικά κόμματα μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη εκπροσώπηση στην Αλβανική Βουλή και στη συνέχεια να κατακτήσουμε αξιοπρεπή θέση στα κέντρα αποφάσεων.
Ηδού η Ρόδος …!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΣΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 



ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: Ενταξιακή συμπόρευση διατηρώντας και ενισχύοντας την εθνική ταυτότητα- παιδεία και πολιτισμός, δύο βασικοί παράγοντες


Το Σάββατο 25.02.2017 στους ‘Αγιους Σαράντα το Κόμμα των Ελλήνων διεξήγαγε ημερίδα με θέμα «Ενταξιακή συμπόρευση διατηρώντας την εθνική ταυτότητα-παιδεία και πολιτισμός δύο βασικοί παράγοντες», στην οποία παρευρέθη και ο πρωθυπουργός της χώρας κύριος Έντι Ράμα, συνοδευόμενος από την υπουργό παιδείας κυρία Λ. Νικόλα, τον υπουργό Κοινωνικής Ευημερίας και Νεολαίας κ. Μπλέντι Κλόσι, ο υπουργός Ενέργειας κ. Δαμιανός Γκικνούρη και άλλοι βουλευτές.
Σκοπός της δραστηριότητας αυτής ήταν η ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων της Ελληνικής παιδείας στην Αλβανία και η δέσμευση της κυβέρνησης να ξεκινήσει την υλοποίηση των υποσχόμενων σχετικά με την ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την παιδεία των μειονοτήτων, την εξασφάλιση των σχολικών βιβλίων για τα ελληνόπαιδα και η αποκατάσταση της υποδομής στον τομέα αυτό.
Ο πρόεδρος του Κόμματος των Ελλήνων κύριος Χρήστος Κίτσος παρουσίασε την αντικειμενική εικόνα της παιδείας μας αλλά ταυτόχρονα πρότεινε προς την κυβέρνηση και συγκεκριμένα πράγματα όπως: τον διορισμό εμπειρογνωμόνων από τη μειονότητα σε όλη τη δομή της παιδείας από το υπουργείο και μέχρι το κάθε γραφείο παιδείας, την άμεση έκδοση βιβλίων και προγραμμάτων στην ελληνική, την κατασκευή σχολικών εγκαταστάσεων και εργαστηρίων, τη συγκρότηση γραφείου παιδείας για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, κύριος Παναγιώτης Μπάρκας ανέπτυξε με σαφήνεια το σημαντικό ρόλο που παίζει η ελληνική γλώσσα και πολιτισμός στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και ιδιαίτερα υπογράμμισε ότι ο πλούτος αυτός δεν ανήκει μόνο στον ελληνισμό αλλά σε όλη την ανθρωπότητα.
Η εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών κυρία Άρτα Μπουζούκα έκανε λεπτομερή ανάλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων της παιδείας, ανέφερε τις μεγάλες ελλείψεις κειμένων, το αλυτρωτικό περιεχόμενό τους, την έλλειψη προγράμματος επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και μεταξύ των άλλων τόνισε την αναγκαιότητα συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Αθλητισμού με τα σχολεία της μειονότητας για να λυθούν αυτά τα προβλήματα.
Η υπουργός Παιδείας κα Λιντίτα Νικόλα στο λόγο της δεσμεύτικε ότι θα προωθήσει τα αιτήματά της και ότι άμεσα θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του σχολικού κτηρίου στη Φοινίκη και θα επισπεύσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου και το Πανεπιστήμιο των Τιράνων τη σύνταξη και έκδοση των απαιτούμενων σχολικών κειμένων σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα και θα συγκαλέσει εμπειρογνώμονες για τη σύνταξη των απαιτούμενων προγραμμάτων.
Ο πρωθυπουργός κ.Έντι Ράμα τόνισε ότι είναι υποχρέωση του κρατους η μέριμνα για τη μειονότητα και υποσχέθηκε ότι θα ορίσει ειδικό κονδύλι για την παιδεία και τον πολιτισμό στην ελληνική μειονότητα, θα συγκροτήσει το γραφείο παιδείας για τους δήμους Δερόπολης και Φοινικαίων και θα ολοκληρώσει το σχέδιο νόμου «Για τις Μειονότητες» για να τον προωθήσει προς ψήφιση στη βουλή.
Την δραστηριότητα αυτή παρακολούθησαν εκατοντάδες  εκπαιδευτικοί και εμπειρογνώμονες.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ 26.02.2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.