Σελίδες

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Τον ομογενή Μιχάλη Σέρβο τιμά ο Δήμος Δρόπολης

SERBOS MIXALHS BHMA• Ένα δραστήριο μέλος της ελληνικής ομογένειας των Ηνωμένων Πολιτειών τον κ. Μιχάλη Σέρβο, που ζει μόνιμα στην Φλόριδα, αλλά έλκει την καταγωγή του από την Σωπική της Βορείου Ηπείρου, θα τιμήσει ο Δήμος Δρόπολης ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο δημότη, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της εορτής του Δεκαπενταύγουστου, αμέσως μετά τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου ιερού Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου της Σωπικής.
Με αφορμή την εκδήλωση προς τιμήν του Προέδρου του Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής και πρώην Προέδρου της Πανηπειρωτικής Μιχάλη Σέρβου, το δίκτυο «Αναμνήσεις» (www.anamniseis.net) με έδρα τη Νέα Υόρκη αναφέρεται στην δράση του Σωπικιώτη ομογενή, τονίζοντας ότι είναι η δεύτερη φορά που η ιδιαίτερη πατρίδα των γονέων του τον τιμά, καθώς η κεντρική πλατεία του χωριού φέρει το όνομά του, διότι σε μια από τις επισκέψεις του συνέλαβε την ιδέα της μετατροπής του ετοιμόρροπου σχολείου του χωριού σε Λαογραφικό Μουσείο. Και δεν αρκέστηκε μόνο με τη χρηματοδότηση του έργου, αλλά ζήτησε από το Δήμο της Δρόπολης να αιτήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας να αναγνωρίσει το Μουσείο και συνάμα να το συμπεριλάβει στο μητρώο των μουσείων.
Παράλληλα ήρθε σε επαφή με την Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου και με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο και κατάφερε να κινητοποιήσει τις δύο ακτές του Ατλαντικού για την ανακαίνιση του πέτρινου – ιστορικού ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου της Σωπικής.
Το οικονομικό βάρος για την ανακαίνιση του ναού το επωμίστηκαν η Αδελφότητα Σωπικιωτών από τον Άγιο Λουδοβίκο των ΗΠΑ και η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας.
Ο κ. Σέρβος μιλώντας στις «Αναμνήσεις» για τα εν εξελίξει έργα επεσήμανε ότι φιλοτεχνείται ο αδριάντας της Δροπολίτισσας, ο οποίος θα τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία της Δερβιτσιάνης και τα αποκαλυπτήριά του θα λάβουν χώρα ανήμερα της εορτής της 28ης Οκτωβρίου 2018.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σέρβος είναι ο εμπνευστής για την κατασκευή του αγάλματος της Ηπειρώτισσας Ολυμπιάδος, μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που φιλοτεχνήθηκε με την οικονομική υποστήριξη των Ηπειρωτών και Φίλων της Αμερικής και έχει τοποθετηθεί στην κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων που μετονομάστηκε σε (πλατεία Ολυμπιάδος), αλλά και εμπνευστής μιας σειράς άλλων αγαλμάτων, όπως αυτό της Πωγωνήσιας Μάνας κ.α.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.