Σελίδες

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Β. Ήπειρο και η επιστολή του στον Μητροπολίτη Σεβαστιανό


Η επίσκεψη του τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο χωριό Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου στις 13 Ιανουαρίου του 1991. Μαζί του ο υπουργός επικρατείας Μίκης Θοδωράκης και η υφυπουργός Ντόρα Μπακογιάννη. 


Ο μακαριστός Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανός είχε ασκήσει πολύ πιο αυστηρή κριτική στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη απ' ότι στον Ανδρέα Παπανδρέου για το Βορειοηπειρωτικό, διότι από τον πρώτο είχε ελπίδες ότι θα ασκήσει πολιτική περισσότερο εθνική και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Άλλωστε ο Μητσοτάκης είχε δημιουργήσει ο ίδιος αυτές τις απαιτήσεις ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τι 1984 έως το 1989.
Ο θρυλικός Ιεράρχης δεν χαριζόταν σε κανέναν και δεν μασούσε τα λόγια του.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ως εν ενεργεία Πρωθυπουργός, αναγνώρισε τον αγώνα του Σεβαστιανού για την Βόρειο Ήπειρο τον Οκτώβριο του 1991, ενώ τον Δεκέμβριο του 1994, ένα χρόνο μετά την ήττα στις εκλογές, έδωσε το παρόν στην κηδεία του ηρωικού Μητροπολίτη. 

Παραθέτουμε την επιστολή του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον Μητροπολίτη Σεβαστιανό:


Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 1991

   
Προς τον 
Σεβασμιότατο Μητροπολίτη
Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης
κ.κ. Σεβαστιανό
Ιερά Μητρόπολη Κονίτσης

Σεβασμιώτατε,

Δεχθείτε Σας παρακαλώ τις θερμές μου ευχαριστίες, διότι κατά την επίσκεψη μου στα Ιωάννινα, μου εδόθη η ευκαιρία να εκτιμήσω από κοντά το Θεόπνευστο έργο που επιτελείτε.

Δεν ξεχνώ ποτέ, ότι η μοναδική φωνή, που ακουγόταν για την Βόρειο Ήπειρο, είσαστε Σεις, μια φωνή μόνη μέσα στην έρημο. Τώρα που ενώθηκαν μαζί Σας πολλοί, πάλι Σεις παραμείνατε η πιο δυνατή φωνή για τους βασανισμένους αδελφούς μας της Βορείου Ηπείρου.

Η ακριτική έπαλξη της περιφέρειας Σας, αναμφιβόλως, έχει άμεση ανάγκη την ενεργό ενίσχυση του θρησκευτικού και εθνικού φρονήματος των κατοίκων της και την αμέριστη συμπαράσταση της Πολιτείας. 
Η κυβέρνηση θα συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις το έργο των Ιεραρχών, ώστε να αντιμετωπιστούν επιτυχώς οι προκλήσεις των καιρών μας.

Και πάλι Σας ευχαριστώ και Σας παρακαλώ να δεχθείτε τα ειλικρινά μου Πατριωτικά αισθήματα και την βαθύτατη εκτίμηση και αγάπη μου. 


Με σεβασμό

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.