Σελίδες

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Δελβινάκι: Αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Κατσίφα η εκδήλωση για την 105η επέτειο του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας



Tο πρωί της Κυριακής 12 Μαΐου 2019 η Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης πραγματοποίησε στο Δελβινάκι Πωγωνίου Ιωαννίνων, εκδήλωση για την επέτειο των 105 ετών από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας, με το οποίο αναγνωρίστηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις και από την Αλβανία, η Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

Αρχικά ετελέσθη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δελβινακίου Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για τα μέλη της κυβερνήσεως και τους Αγωνιστές της Αυτονόμου Ηπείρου του 1914, για τους Έλληνες που μαρτύρησαν κατά την διάρκεια του αλβανικού κομουνιστικού αθεϊστικού καθεστώτος και για τον Εθνομάρτυρα Κωνσταντίνο Κατσίφα.

Στη συνέχεια στον αύλειο χώρο της Ναού εψάλη τρισάγιο στο μνήμα του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Βασιλείου και στη συνέχεια έγινε η ομιλία από τον άξιο Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, ο οποίος έκανε μια εκτενή αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις στην Βόρειο Ήπειρο, καταλήγοντας ότι η μόνη λύση είναι η Ένωση με την Μητέρα Ελλάδα.

Κεντρική θέση στην ομιλία του είχε η δολοφονία από τους αλβανούς του Ήρωα Κωνσταντίνου Κατσίφα, η θυσία του οποίου έκανε όλη την Ελλάδα να μάθει επιτέλους για την Βόρειο Ήπειρο.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Δελβινακίου καταλήγοντας στο Ηρώο του χωριού, όπου έγινε κατάθεση στεφάνου και η εκδήλωση έκλεισε με την ανάγνωση ψηφίσματος και τον Εθνικό μας Ύμνο.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.