Σελίδες

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Σεπτεμβριανά: 66 χρόνια μετά δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη



ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ 

Δελτίο Τύπου

Στην 66 η Επέτειο του Πογκρόμ της 6-7/9/1955 κατά του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης 6/9/2021 

Συμπληρώνονται σήμερα 66 χρόνια από τη Νύχτα Τρόμου της 6-7 Σεπτεμβρίου 1955, τότε που ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης στοχοποιήθηκε για την ολοκληρωτική του καταστροφή, με την οργάνωση ενός μαζικού Πογκρόμ που έχει αποδειχθεί ατράνταχτα ότι καταστρώθηκε και εκτελέστηκε από το Τμήμα Ειδικού Πολέμου (ΤΕΠ) της Τουρκίας. 

Το στέλεχος της ΤΕΠ για πολλά χρόνια Στρατηγός Σ. Γιρμιμπέσογλου το 1992 είχε δηλώσει ότι «Η επιχείρηση της 6-7/9/1955 οργανώθηκε από το ΤΕΠ, υπήρξε μεγαλειώδεις και είχε απόλυτη επιτυχία» ενώ το 2007 ο Μουσταφά Αγάλογλου1 , ηγετικό στέλεχος επί 40 χρόνια του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, επίσης δήλωσε ότι η ίδια επιχείρηση, οργανώθηκε πλήρως με άνωθεν εντολές. 

Εκτός από τη μαζική καταστροφή πάρα πολλών Ιερών Ναών, Κοιμητηρίων, Ιδρυμάτων, Οικιών, Καταστημάτων και Εργοστασίων, που η αξία τους ήταν ανεκτίμητη, δολοφονήθηκαν άνω των 30 μέλη της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας και υπέστησαν βιασμό εκατοντάδες Ελληνίδες. 

Όμως, η παγερή αδιαφορία της Διεθνούς Κοινότητας και ιδίως των κρατών που είχαν δεσμευτεί για την προστασία της Ελληνoρθόδοξης Μειονότητας της Πόλης, καθώς και των Οργανισμών που έχουν την ευθύνη της προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υπήρξε τραγική, αφού ο Ελληνισμός της Πόλης αφέθηκε ανυπεράσπιστος στην τύχη του, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει αναγκαστεί να ζει ως μια εκπατρισμένη Κοινότητα σε ποσοστό 98% του πληθυσμού της. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση που διακηρύσσει ότι έχει ως θεμέλιο σκοπό την εξασφάλιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τα τελευταία χρόνια έχει δείξει πλήρη αδιαφορία προς τις προσπάθειες της Οι.Ομ.Κω. για το δικαίωμα της θεραπείας και αποκατάστασης της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Πόλης, ώστε να συνεχιστεί η ύπαρξη της στην Πόλη, αρνούμενη να χαρακτηρίσει το δικαίωμα αυτό ως θεμελιώδες στο πλαίσιο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

Πρωτίστως, όμως, το Κράτος της Τουρκίας - ως ιδρυτικό μέλος του Ο.Η.Ε. (1946) και από τα πρώτα κράτη που υπόγραψαν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Ρώμης (1950) -, έχει την αδήριτη υποχρέωση να αποκαλύψει τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε αυτή η πράξη αφανισμού της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Πόλης και, το σημαντικότερο, να προβεί άμεσα σε μέτρα αποκατάστασης και θεραπείας που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα επιστροφής κατ’ αρχάς της νέας γενιάς Κωνσταντινουπολιτών στη γενέτειρα Πόλη των προγόνων τους, κάτω από συνθήκες ισονομίας και ισοπολιτείας. 

Για να είμαστε συγκεκριμένοι: οι ιθύνοντες της Τουρκίας πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να ανταποκριθούν στις προτάσεις της Οι.Ομ.Κω. που έχουν υποβληθεί εδώ και πολύ καιρό στο πλαίσιο του Ψηφίσματος 60/147 της Γ.Σ. του Ο.Η.Ε. 



Η Οι.Ομ.Κω. οργανώνει εκδήλωση στην 66η επέτειο των Σεπτεμβριανών

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 66 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά (6-7 Σεπτεμβρίου 1955), σας προσκαλούμε στην επίσημη Πρεμιέρα του Ντοκιμαντέρ «Οι Μη Χαμένες Πατρίδες» της Ευτυχίας Φράγκου, σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, υπό την αιγίδα της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών. 

Σινέ Τριανόν, Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 19.30 Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101, Αθήνα 

Η είσοδος θα είναι με πρόσκληση



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.