Σελίδες

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε τη συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης ΕΕ - Κοσσυφοπεδίου!



   

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας
Γραφείο στην Ελλάδα

Αθήνα, 21.1.2016
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Το ΕΚ ενέκρινε την Πέμπτη τη συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης ΕΕ- Κοσσυφοπεδίου, ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την επίσημη ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην Ευρώπη. Η συμφωνία θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της ενισχυμένης πολιτικής σύνδεσης και οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ ΕΕ και Κοσσυφοπεδίου.

"Η σημερινή ψηφοφορία είναι μία πολύ καλή είδηση και ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην πορεία του Κοσσυφοπεδίου προς την ένταξή του στην ΕΕ. Για πρώτη φορά, η ΕΕ και το Κοσσυφοπέδιο εισέρχονται σε μια συμβατική συμφωνία", δήλωσε η εισηγήτρια Ούλρικε Λούνατσεκ (Πράσινοι, Αυστρία), προσθέτοντας τα εξής: "Τώρα, η συμφωνία πρέπει να τεθεί άμεσα σε ισχύ. Αυτό θα στείλει ένα σημαντικό θετικό μήνυμα προς τους πολίτες και θα βοηθήσει την οικονομία του Κοσσυφοπεδίου. Η εφαρμογή της συμφωνίας θα συνεισφέρει στη θεσμοθέτηση της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων. Θα προσφέρει επίσης νέες δυνατότητες στο Κοσσυφοπέδιο για την ενίσχυση των σχέσεών του με την ΕΕ και, συνεπώς, θα συμβάλει στη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής."

Η συμφωνία αυτή ενισχύει τον πολιτικό διάλογο μεταξύ ΕΕ και Κοσσυφοπεδίου, τις εμπορικές σχέσεις και προωθεί τη στενότερη συνεργασία σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων.

Περιλαμβάνει επίσης διατάξεις που αποσκοπούν στην προώθηση των προτύπων της ΕΕ σε τομείς όπως ο ανταγωνισμός, οι δημόσιες συμβάσεις, τα πνευματικά δικαιώματα, η προστασία των καταναλωτών και η χρηστή διακυβέρνηση.

Η έγκριση δόθηκε με 468 ψήφους υπέρ, 102 κατά και 81 αποχές.

Επόμενα βήματα

Η έγκριση του Κοινοβουλίου ανοίγει το δρόμο για το Συμβούλιο των υπουργών να συνάψει επισήμως τη συμφωνία αυτή και να επιτρέψει την έναρξη ισχύος της μέσα στους επόμενους μήνες.

Όλα τα θέματα που περιέχει αυτή τη συμφωνία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ΕΕ. Αυτό την καθιστά μία συμφωνία αποκλειστικά της ΕΕ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να επικυρωθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ.


Σημείωμα προς τους συντάκτες


Το Άρθρο 2 της συμφωνίας προβλέπει ότι "Κανένας από τους όρους, τις διατυπώσεις ή τους ορισμούς που χρησιμοποιούνται στην παρούσα συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων των παραρτημάτων και των πρωτοκόλλων της, δεν συνιστά αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητου κράτους από την ΕΕ ούτε συνιστά αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου υπό την ιδιότητα αυτή από κάθε κράτος μέλος εάν δεν έχει προβεί σε τέτοια ενέργεια".


Το σχόλιο μας: Πως γίνεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίζει συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης με ένα κράτος το οποίο δεν αναγνωρίζει ως ανεξάρτητο;;; 
Τι περίεργη φόρμουλα είναι αυτή; Αν αυτή η κίνηση δεν είναι προάγγελος αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, τότε τι είναι;
Μήπως με αυτή τη λογική σε λίγο καιρό οι ευρωπατέρες ψηφίσουν "συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης" της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ψευδοκράτος της Κύπρου;;;
Λέμε τώρα εμείς οι καχύποπτοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.