Σελίδες

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα έφερε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914

Η αντιπροσωπεία του ΕΣΒΗ 1914 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
με την σημαία της Β. Ηπείρου και τον Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά


Εκδήλωση με θέμα "103 χρόνια από την ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου" πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, από τον ανεξάρτητο Ευρωβουλευτή κ. Νότη Μαριά και την ομάδα "Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές" (Αντιφεντεραλιστές), σε συνεργασία με τον Εθνικό Σύλλογο "Βόρειος Ήπειρος 1914".

Ανοίγοντας την εκδήλωση o κ. Μαριάς αναφέρθηκε στη σημασία που πρέπει να έχει για την Ελλάδα το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα καθώς και στις παρεμβάσεις που έκανε ο ίδιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.


Παρέθεσε επίσης την ρήση του "Γέρου της Δημοκρατίας" Γεωργίου Παπανδρέου στη Βουλή των Ελλήνων ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 12 Ιουνίου 1960, πάνω στην οποία πρέπει να βαδίσει η ελληνική πολιτική επί του Βορειοηπειρωτικού: "Το θέμα υφίσταται... η διεκδίκησις μας για την Βόρειο Ήπειρο είναι ιερά και απαράγραπτος".

Η πρώτη ομιλία της εκδήλωσης έγινε από τη γενική γραμματέα του Εθνικού Συλλόγου "Βόρειος Ήπειρος 1914" Βιολέτα Νίκα με θέμα την ιστορική πορεία του Ελληνισμού της ενιαίας Ηπείρου, ιδιαίτερα του βορείου τμήματος της, από την αρχαιότητα στην εξάπλωση του χριστιανισμού και από την βυζαντινή εποχή στην τουρκοκρατία.
Υπογράμμισε την συμμετοχή των βόρειων Ηπειρωτών στην Επανάσταση του 1821 αλλά και την προσφορά των Εθνικών Ευεργετών που κατάγονταν από τις περιοχές Αργυροκάστρου, Πρεμετής, Κορυτσάς και Μοσχόπολης.

Ακολούθως μίλησε για τους απελευθερωτικούς Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 - 13 και την απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων να δώσουν αυθαίρετα το βόρειο κομμάτι της ενιαίας Ηπείρου στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος. Μία άδικη απόφαση η οποία οδήγησε στην ανακήρυξη της Αυτονομίας της Β. Ηπείρου στις 17 Φεβρουαρίου 1914 και την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας στις 17 Μαΐου του ίδιου χρόνου, από τις Μεγάλες Δυνάμεις και την Αλβανία, με το οποίο αναγνώριζαν καθεστώς Αυτονομίας στην Βόρειο Ήπειρο.

Το ιστορικό οδοιπορικό συνεχίστηκε με τις αναφορές στην περίοδο της βασιλείας Ζώγκου, την προσωρινή απελευθέρωση από τον Ελληνικό Στρατό το 1940 και την τυραννία του κομουνιστικού καθεστώτος από το 1944 έως το 1990.
Η γενική γραμματέας του Συλλόγου τόνισε ότι το Βορειοηπειρωτικό παραμένει έως σήμερα εκκρεμές ενώπιον των Υπουργών Εξωτερικών των Τεσσάρων Νικητριών Δυνάμεων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη συνέχεια ο ταμίας του Εθνικού Συλλόγου "Βόρειος Ήπειρος 1914" Σπύρος Γκάγκαλης ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο κατεχόμενο τμήμα της Ηπείρου. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην μη αναγνώριση στάτους Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στον Δήμο Χιμάρας, στην Άρτα Αυλώνας και άλλες περιοχές των Περιφερειών Κορυτσάς, Αργυροκάστρου και Αυλώνας, όπου διαβιούν ελληνικοί πληθυσμοί, στην δημογραφική αλλοίωση που σημειώνεται ακόμα και σε αναγνωρισμένα μειονοτικά ελληνικά χωριά, στην υφαρπαγή ιδιοκτησιών που ανήκουν σε Βορειοηπειρώτες, στον περιορισμό της Ελληνικής Παιδείας και της δημόσιας χρήσης της ελληνικής γλώσσας και στο ζήτημα της ασφάλειας των Ελλήνων της Β. Ηπείρου στις πατρογονικές τους εστίες.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Γκάγκαλης τόνισε τα επιχειρήματα που ενισχύουν το επίκαιρο και ρεαλιστικό αίτημα για την εφαρμογή του καθεστώτος αυτονομίας στην Βόρειο Ήπειρο.

Από την πλευρά του το μέλος του Προεδρείου του Εθνικού Συλλόγου "Βόρειος Ήπειρος 1914" Λευτέρης Πρίφτης μίλησε για την στάση του ελλαδικού πολιτικού κόσμου απέναντι στο Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα και τις διεκδικήσεις που πρέπει να εγείρει πάνω στο εθνικό θέμα. Συνέκρινε τις υποτυπώδεις πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων ως προς την Βόρειο Ήπειρο με τις δυναμικές, σε επίπεδο θράσους, διεκδικήσεις της Αλβανίας έναντι των γειτονικών κρατών, όπως η έγερση "τσάμικης υπόθεσης", αλλά και η "πλατφόρμα των Τιράνων" για τον σχηματισμό κυβέρνησης στα Σκόπια.

Ανέφερε επίσης την απάλειψη κάθε αναφοράς στον Ελληνισμό της Β. Ηπείρου στα ελληνικά σχολικά βιβλία, αλλά και το κεφάλαιο με θέμα "αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα" που διδάσκεται ακόμα από τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας.

Ο κ. Πρίφτης εστίασε στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αλβανία, η οποία κάνει λόγο για ύπαρξη βουλγαρικής μειονότητας σε περιοχές της αλβανικής επικράτειας που συνορεύουν με το κρατίδιο των Σκοπίων. Με αυτήν αφορμή το μέλος του Προεδρείου του ΕΣΒΗ 1914 ζήτησε από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές και όλο το σώμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την στήριξη στον αγώνα για την αναγνώριση στάτους Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για τις ελληνικές κοινότητες που είναι εκτός μειονοτικής ζώνης.
Κλείνοντας τόνισε ότι η οριστική λύση για το Βορειοηπειρωτικό θα είναι η αποκατάσταση της Ιστορίας με την ένωση της Β. Ηπείρου με την Μητέρα Ελλάδα.

Έπειτα δόθηκε ο λόγος στο μέλος του Συλλόγου, δημοσιογράφο Θοδωρή Ασβεστόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι η παρουσία του καταδεικνύει την τραγική ειρωνεία που επεφύλαξε στην ενιαία Ήπειρο η ιστορία και η απόφαση των μεγάλων δυνάμεων για διχοτόμηση της περιοχής, μιας και το χωριό ενός από τους παππούδες του, απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το αλβανικό κράτος, ενώ τα χωριά καταγωγής της κ. Νίκα και του κ. Γκάγκαλη, που μίλησαν νωρίτερα, βρίσκονται σε απόσταση έξι μόλις χιλιομέτρων από την άλλη πλευρά των συνόρων. 

Ο κ. Ασβεστόπουλος μίλησε επίσης για την δράση του μακαριστού Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρού Σεβαστιανού, ο οποίος κράτησε ζωντανό το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα προβάλλοντας το σε όλη την Ελλάδα ακόμα και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι πλέον η παρούσα εκδήλωση αποκτά ιστορική σημασία. 

Ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς σημείωσε ότι ανήκει και ο ίδιος στους τυχερούς της ιστορίας, έχοντας την καταγωγή του από το Βασιλικό Πωγωνίου, ενώ ένας εξάδελφος του παππού του έγινε ξαφνικά Αλβανός υπήκοος, αφού το χωριό που ζούσε μετά την χάραξη των ελληνο - αλβανικών συνόρων βρέθηκε στην άλλη πλευρά. Το γεγονός αυτό, όπως πρόσθεσε, ήταν ένα επιπλέον στοιχείο που τον έκανε να ασχοληθεί με το εθνικό μας ζήτημα. 

Στη συνέχεια έκαναν παρεμβάσεις δημοσιογράφοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που ακολούθησαν την αποστολή του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά στις Βρυξέλλες, αναλαμβάνοντας την δέσμευση να προωθούν και να προβάλλουν τακτικά τα θέματα που αφορούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. 
Συγκινητική υπήρξε η τοποθέτηση μέλους της αποστολής, η οποία μετέφερε την μαρτυρία του πατέρα της από τον Πόλεμο του 1940 - ΄41, ο οποίος ως στρατιώτης έζησε την αποθεωτική υποδοχή από τους Έλληνες της Β. Ηπείρου όταν ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωνε την περιοχή.

Παρέμβαση, σημαντικής και συμβολικής αξίας, έκανε και ο Σύμβουλος της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Νίκος Γιαννής, ο οποίος μεταξύ άλλων περιέγραψε την τρομοκρατία που βίωσε από την αλβανική πλευρά ως νομικός απεσταλμένος της ελληνικής κυβέρνησης στην ιστορική "Δίκη των Πέντε" τον Αύγουστο του 1994 στα Τίρανα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης γνωστοποιήθηκε η ανακήρυξη του κ. Μαριά και του κ. Πρίφτη ως επίτιμα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας της Βελγικής πόλης Turnhaut - Kempen. 
Μετά το πέρας της εκδήλωσης επιδόθηκαν, μέσω του Ευρωβουλευτή κ. Νότη Μαριά, φάκελοι του ΕΣΒΗ 1914 με ενημερωτικό υλικό με θέματα που αφορούν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου στην Ευρωβουλευτή των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας Monica Macovei (Ρουμανία), στον Ευρωβουλευτή των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και Πρόεδρο της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Pier Antonio Panzeri (Ιταλία), στο βελγικό κόμμα "Νέα Φλαμανδική Συμμαχία", στο Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου και στους Ευρωβουλευτές της ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών που είναι μέλη στις Επιτροπές Αναφορών, Εξωτερικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο ίδιος φάκελος διαβιβάστηκε επίσης και στην αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.
Ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Ανεξάρτητο Ευρωβουλευτή κ. Νότη Μαριά για την ευκαιρία που έδωσε να καταγραφεί μετά από δεκαετίες το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υπόσχεται να συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη θέληση το αγώνα του υπέρ του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914

Η αντιπροσωπεία του ΕΣΒΗ 1914 στην αίθουσα της Ολομέλειας
του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης

Με τον Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά και τον Σύμβουλο της Κομισιόν Νίκο Γιαννή

Στην αίθουσα του ΕΚ όπου ακολούθησε η εκδήλωση για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου


Ο φάκελος του ΕΣΒΗ 1914 που επιδόθηκε στους Ευρωβουλευτές

esvh1914.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.