Σελίδες

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Μία τριπλή υιοθεσία στα Ιωάννινα με πολλά ερωτήματα και μία τεράστια κληρονομιά

Μετά από χρόνια οι Ελληνικές Δικαστικές Αρχές φέρνουν στην επικαιρότητα και επανελέγχουν μια περίεργη υπόθεση υιοθεσίας στα Ιωάννινα λόγω του ότι ίσως να προέκυψαν βάσιμες πληροφορίες ότι η συγκεκριμένη υπόθεση πιθανόν να εμπλέκεται σε ζητήματα που άπτονται των Εθνικών Συμφερόντων.

Αναδημοσίευση σχετικού άρθρου της ιστοσελίδας epiruspost.gr με ημερομηνία 7 Νοεμβρίου 2014:

Μία υιοθεσία, η οποία έγινε με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, το 2010, προκαλεί πολλά και εύλογα ερωτηματικά καθώς μπορεί να υποκρύπτει μία τεράστια περίπτωση φοροδιαφυγής.
Έγκυροι νομικοί κύκλοι των Ιωαννίνων, που έχουν μελετήσει την απόφαση, σημειώνουν ότι δεν υπάρχει ανάλογη ενώ παρόμοιες υποθέσεις υιοθεσίας, σε άλλα δικαστήρια της χώρας, με την ίδια νομολογία απορρίφθηκαν.

Το ελληνικό δημόσιο, το οποίο ήταν το μοναδικό που είχε έννομο συμφέρον, δεν έκανε την παραμικρή κίνηση, όμως η υπόθεση απασχολεί σοβαρά τις Αλβανικές αρχές. Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εντός των επομένων ημερών, αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα κλιμάκιο του Αλβανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης για να κάνει τη σχετική διερεύνηση.
Τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν περίεργο και δεν θα προκαλούσε ερωτήματα, αν ο άνθρωπος που έκανε την υιοθεσία και ο οποίος πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή, δεν κατείχε μία τεράστια κινητή κι ακίνητη περιουσία.
Μάλιστα το όνομά του περιλαμβάνεται τόσο στη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών όσο και στην περίφημη λίστα Ράιχενμπαχ, με τα ονόματα πλουσίων που έπρεπε να ελεγχθούν από τις αρχές.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων εξέτασε την υπόθεση υιοθεσίας τον Ιούλιο του 2010, με την μορφή μάλιστα του κατεπείγοντος.
Ο ηλικιωμένος τότε άνδρας, ο οποίος δεν είχε παιδιά, αιτούνταν να υιοθετήσει την ανιψιά του, Αλβανικής καταγωγής και τις δύο κόρες της, εκ των οποίων η μία μένει στην Ιταλία και η δεύτερη στη Νέα Υόρκη.
Το δικαστήριο παρέκαμψε τα εμπόδια που έθετε το Αλβανικό δίκαιο, το οποίο έπρεπε να είχε τηρηθεί όπως επίσης ξεπέρασε και τα ηλικιακά εμπόδια που θέτει το ελληνικό δίκαιο κι έτσι ενέκρινε την υιοθεσία.

Σημειώνεται ότι το Αλβανικό δίκαιο απαγορεύει την υιοθεσία ενήλικων και υπάρχει απορριπτική απόφαση υιοθεσίας για αυτόν ακριβώς το λόγο από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Αυτή είναι και η αιτία για την οποία κινητοποιούνται τώρα οι Αλβανικές αρχές, οι οποίες έχουν την πρόθεση να διερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση.
Πέραν αυτού, σύμφωνα με όσα προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, μετά την τέλεση υιοθεσίας ενηλίκου, πρέπει να παραμένει αμετάβλητος ο βιολογικός και ηθικός δεσμός μεταξύ του υιοθετούμενου και του άλλου φυσικού γονέα του και των συγγενών του, ως προς το είδος, τη γραμμή και το βαθμό της συγγένειας.

Στην συγκεκριμένη υιοθεσία, όπως τονίζουν έγκυροι νομικοί κύκλοι «κηρύχθηκαν θετά τέκνα του αιτούντος η ενήλικος ανιψιά του και οι ενήλικες θυγατέρες της- φυσικά της τέκνα- κι έτσι η μητέρα και οι εξ αίματος κόρες της καθίστανται όλες αδελφές- θετά τέκνα του ίδιου πατέρα, γεγονός που προσκρούει στις διατάξεις της ελληνικής έννομης τάξης, η οποία αποδοκιμάζει τέτοιου είδους συγγένειες».

Το 2011, ενάμισι χρόνο περίπου μετά την πράξη υιοθεσίας, ο αιτών έφυγε από τη ζωή και οι τρεις θετές του κόρες βρέθηκαν να κληρονομούν μία τεράστια περιουσία, κινητή κι ακίνητα.
Εάν δεν είχε προηγηθεί η υιοθεσία και κληρονομούσαν την περιουσία όφειλαν να καταβάλουν στο δημόσιο ένα μεγάλο ποσό. Ποσό που είναι συνάρτηση της κληρονομιάς και του βαθμού συγγένειας.
Στην περίπτωση της υιοθεσίας, η συγγενική σχέση αλλάζει και φυσικά αλλάζει η κλίμακα φορολόγησης.

Μάλιστα οι γνωρίζοντες τα οικονομικά τονίζουν ότι η διαφορά απόδοσης φόρου μπορεί να ξεπερνά ακόμη και το 50%. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο νόμος ορίζει πως «κατ' εξαίρεση ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας, μπορεί για τον υπολογισμού του φόρου να μην λάβει υπόψη το βαθμό που προκύπτει από την υιοθεσία, αν διαπιστώσει ότι αυτή έγινε για να καταστρατηγηθούν οι διατάξεις του νόμου».

Στην προκειμένη περίπτωση, και πριν αρχίσουν την διερεύνηση οι αλβανικές αρχές, για τους δικούς τους λόγους, ίσως πρέπει να διερευνήσουν την υπόθεση οι ελληνικές αρχές. Ειδικά από τη στιγμή που το όνομα του εκλιπόντος περιλαμβάνονται στις δύο λίστες πλουσίων που έπρεπε να ελεγχθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.