Στη συνέντευξή του που έδωσε στην ελληνική κρατική τηλεόραση το πρωί της Πέμπτης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, άφησε να εννοηθεί ότι η Αλβανία έχει αποσύρει το σχέδιο για το γκρέμισμα κάποιων οικιών στη Χιμάρα, ως μέρος του σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής, όπως αποκαλείται στα αλβανικά ΜΜΕ.
Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, ανέφερε ότι η Αλβανία και η Ελλάδα βρίσκονται κοντά σε λύση για την εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των δύο κρατών.
Ωστόσο, ο Αλβανός ΥΠΕΞ, Ντιτμίρ Μπουσάτι, υπογράμμισε το αντίθετο χθες το βράδυ σε συνέντευξή του στην εκπομπή ‘Top Story’ του Σοκόλ Μπάλα στο Top Channel.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας δήλωσε ότι οι εργασίες για το αναπτυξιακό πρόγραμμα θα συνεχισθούν.
«Η θέση της αλβανικής κυβέρνησης σχετικά με το θέμα αυτό είναι σαφής και είμαστε υπέρ μιας ενιαίας επιβολής του νόμου, σε ολόκληρη την επικράτεια».
Ο ίδιος τόνισε ότι οι δυσαρεστημένοι πολίτες μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο για μια καλύτερη αποζημίωση.
Ερωτηθείς από τον Σοκόλ Μπάλα, εάν η κατάργηση του στρατιωτικού νόμου από την ελληνική πλευρά θα μπορούσε να επηρεάσει το καθεστώς ιδιοκτησίας για τους τσάμηδες, ο Μπουσάτι δήλωσε:
«Η κατάργηση του στρατιωτικού νόμου επηρεάζει το καθεστώς ιδιοκτησίας που κατασχέθηκαν μετά τον πόλεμο σε άλλους Αλβανούς», είπε.
Είμαστε κοντά στην άρση του εμπολέμου
Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, ανέφερε ότι η Αλβανία και η Ελλάδα βρίσκονται κοντά σε λύση για την εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των δύο κρατών.
«Η Αλβανία και η Ελλάδα βρίσκονται πολύ κοντά στη λύση του ζητήματος της κατάστασης πολέμου, το οποίο (ζήτημα) τιμωρεί τους Αλβανούς πολίτες που γεννήθηκαν στην "τσαμουριά" μέσα στο ελληνικό έδαφος.
Μιλώντας στο δημοσιογράφο Σοκόλ Μπάλα, ο Μπουσάτι δήλωσε ότι:
«είναι ένα θέμα που δεν θα δώσει την είδηση, αλλά με πλήρη πεποίθηση μπορώ να πω απόψε ότι η εμπόλεμη κατάσταση των Αθηνών, βρίσκεται πολύ κοντά σε μια λύση, από ό, τι ήταν πριν από ένα ή δύο χρόνια».
Ο Μπουσάτι δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας συνεχίζονται σε όλα τα θέματα που αφορούν τις δύο πλευρές και αυτά χωρίζονται σε κατηγορίες.
«Συμφωνήσαμε με την ελληνικά πλευρά να συζητήσουμε με βάση ένα πακέτο που κατηγοριοποιεί τα θέματα και από την αρχή σε κάθε τι που δεν έχει συμφωνηθεί πλήρως», είπε.
Όσον αφορά το θέμα των θαλάσσιων συνόρων, ο Μπουσάτι δήλωσε ότι οι τρεις εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υπογραφή της συμφωνίας ότι η συμφωνία που ανατράπηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο παραβιάζει τα συμφέροντα της Αλβανίας, ενώ η λύση που θα δοθεί μελετάται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων μεταξύ των δύο χωρών.
«Δεν είμαι σε θέση να πω απόψε όσο αφορά για την πρόοδό τους, αλλά η όλη υπόθεση θα μπορούσε να οδηγηθεί σε μια νέα συμφωνία. Δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση ή επαναδιαπραγμάτευση της πρώτης συμφωνίας», διευκρίνισε.
Μονόπλευρη η συμφωνία για τα στρατιωτικά νεκροταφεία
Μονόπλευρη χαρακτήρισε τη συμφωνία που υπογράφηκε το 2009 μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, σχετικά με τη δημιουργία στρατιωτικών νεκροταφείων, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών.
Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση Ράμα δεσμεύθηκε να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία, αλλά ζήτησε ένα πρωτόκολλο εγγύησης για την ορθή εφαρμογή της.
«Το 2009, η κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα και η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή στην Ελλάδα, συμφώνησαν να χτίσουν δύο ελληνικά (στρατιωτικά) νεκροταφεία στην Αλβανία.
Αναγνωρίζουμε αυτή τη συμφωνία, αλλά ζητήσαμε ένα πρωτόκολλο εφαρμογής, επειδή χρειαζόταν ορισμένα στοιχεία εγγύησης για τον τρόπο της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας. Έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένες συναντήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και σε αυτό το θέμα είμαστε κοντά στη λύση», ανέφερε.
Ο Μπουσάτι είπε ότι τα Τίρανα προέτρεψαν την Αθήνα να τιμήσει τους νεκρούς της κοινότητας των Τσάμηδων και να παρουσιάσει μια ποικιλία διαφορετικών πρακτικών (για αυτούς).
πληροφορίες από www.echedoros-a.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.