Σελίδες

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Σύμβουλος αλβανού ΥΠΕΞ: Η κατάργηση του εμπολέμου ανοίγει το δρόμο στις αλβανικές περιουσίες στην Ελλάδα



Η Αλβανία και η Ελλάδα κινούνται προς ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

Οι δύο γειτονικές χώρες, μετά την ταραγμένη ιστορία  που ακολούθησε το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, διαπραγματεύονται μια δέσμη συμφωνιών μεταξύ τους. 

Υπάρχει πολιτική βούληση και ελπίδα  και από τις δύο πλευρές ότι το 2018 θα επιλυθούν θέματα που δημιούργησαν τεταμένες καταστάσεις και δηλητηρίασαν τις σχέσεις τους για περισσότερα από 70 χρόνια. Η ευρωπαϊκή προοπτική, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή είναι το καύσιμο προς το νέο κεφάλαιο που ανοίγεται στις δύο πλευρές.

Οι δύο πρωθυπουργοί, Έντι Ράμα και Αλέξης Τσίπρας, εμφανίζονται σε μια γραμμή και μετά τη συνάντηση τους στη Σύνοδο Κορυφής του Λονδίνου, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι «μπορούν σύντομα να επιτύχουν θετικές λύσεις σε αυτά τα θέματα». 

Και ο λόγος είναι για ‘θέματα πακέτο’ που αναφέρονται σε τρεις κατευθύνσεις: στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον, μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών.

 Αφαίρεση του Νόμου του Πολέμου από την Ελλάδα, ένα σημαντικό βήμα

Κατανόηση και από τις δύο πλευρές! Ας λύσουμε τουλάχιστον τα ζητήματα που κληρονομήσαμε από την ιστορία. 
Η Ελλάδα κάνει ένα σημαντικό βήμα: δεσμεύεται να καταργήσει το νόμο του πολέμου με την Αλβανία. 
Αυτός ο περίφημος νόμος που ψηφίσθηκε τον Οκτώβριο του 1940, όταν η Ιταλία του Μουσολίνι επιτέθηκε στην Ελλάδα από το αλβανικό έδαφος που καταλήφθηκε από τον ίδιο την άνοιξη του 1939, και ‘de jure’  ισχύει  μέχρι σήμερα. 

Πιο συγκεκριμένα: αυτός ο νόμος σημαίνει ότι η Αλβανία για την Ελλάδα είναι εχθρική χώρα! 

Παράδοξη εχθρότητα προς μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ με την οποία το 1996 η Ελλάδα υπέγραψε Συνθήκη Καλής Συνεργασίας και Γειτονίας!

Το παράδοξο είναι ότι τρία χρόνια μετά τη Συνθήκη αυτή, το 1999, η Ελλάδα είχε δηλώσει προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας ότι «η εμπόλεμη κατάσταση βρίσκεται σε ισχύ». 

Η κατάσταση έχει αλλάξει τώρα, η Ελλάδα έχει γυρίσει τη θέση της κατά 360 μοίρες (σημ. ΕΛΑ: Δηλαδή βρέθηκε πάλι στην ίδια θέση;), λέει ο Γκλεβίν Ντερβίσι, σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, σε συνέντευξή του στην Deutsch Welle.

«Η ελληνική πλευρά έχει επιτύχει στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την αλβανική πλευρά, να κατανοήσει το δίκαιο του πολέμου με την Αλβανία ότι είναι μια ιστορία απομεινάρι, για το  οποίο έχει δεσμευθεί την κατάργησή του αφού αποτελεί μέρος του πακέτου των συμφωνιών με την Αλβανία.

Η Ελλάδα έχει, ήδη, ένα σχέδιο της κατάργησης  του νόμου, η οποία θα πρέπει να γίνει με διάταγμα του προέδρου της Ελλάδας», δήλωσε ο Ντερβίσι.

Τερματισμός της 78χρονης κατάσχεσης κρατικής περιουσίας και  των Αλβανών πολιτών στην Ελλάδα

Η κατάργηση της εμπόλεμης κατάστασης από την Ελλάδα προς την Αλβανία θα άρει τη μακροχρόνια σχέση μεταξύ  των δύο κρατών και των δύο λαών. Θα επιτρέψει την πρώτη άρση της προληπτικής κατάσχεσης της κρατικής περιουσίας και των Αλβανών πολιτών που συνεχίζεται από το 1940.

«Η ακυρότητα του νόμου του πολέμου με την Αλβανία θα πρέπει να συνοδεύεται από άλλες νομικές πράξεις, οι οποίες θα καθορίσουν με τον τρόπο και τους μηχανισμούς  που το κράτος και οι πολίτες της Αλβανίας θα πρέπει να απευθυνθούν στα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς  που καθορίζονται από τις ελληνικές αρχές, για να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους και να αποκτήσουν το δικαίωμα απόκτησης, βάσει των επίσημων εγγράφων που υπήρχαν», είπε στην DW ο Ντερβίσι.

Αναφερόμενος στη συμφωνία για την οριοθέτηση της θάλασσας μεταξύ των δύο χωρών επισήμανε ότι ακόμη δεν έχουν περατωθεί οι διαπραγματεύσεις.

«Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το διαχωρισμό των θαλάσσιων περιοχών μεταξύ των δύο χωρών καθοδογείται από τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας , τις αρχές του Συνταγματικού Δικαστηρίου και τη σχετική νομοθεσία. Η ίδια η Αλβανία έχει προβεί σε μια τέτοια με την Ιταλία κατά τη δεκαετία του 1980-90, σύμφωνα με τα κριτήρια που καθόρισε η σύμβαση για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα», τόνισε ο σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Γκλεβίν Ντερβίσι.


(Στοιχεία από shqiptarja.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.