Αυτόματος πιλότος η παιδεία
«Ουδέν κακό αμιγές καλού», έλεγαν οι πρόγονοι μας και αυτό φαίνεται να ισχύει με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τον αριθμό των παιδιών στα ελληνικά σχολεία της Βορείου Ηπείρου. Τα τελευταία 20 χρόνια συνηθίζαμε να μετράμε τη μείωση των μαθητών και το διαδοχικό κλείσιμο των σχολείων στα χωριά μας. Πέρυσι είχαμε για πρώτη φορά μία μικρή αύξηση του αριθμού των μαθητών ενώ κάπως μεγαλύτερη ήταν φέτος.
ΚώσταριΜετά από 17 χρόνια άνοιξε ξανά το σχολείο στο χωριό Κώσταρι για να υποδεχτεί του λίγους μαθητές αλλά και να δώσει εργασία σε έναν νέο άνθρωπο, απόφοιτο το Ελληνικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, που είχε φύγει στην Ελλάδα και επέστρεψε φέτος. Παρόλο που δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις του αριθμού, το σχολείο ...... άνοιξε χάρη στο πείσμα και την επιμονή του νεοεκλεγμένου δημογέροντα Στάυρου Τσέκου ο οποίος με τη σειρά του εκφράζει την ευγνωμοσύνη στον επιθεωρητή του Υπουργείου Παιδείας Ζήσο Λούτση. Η αντίδραση-αντιπαράθεση σε αυτό το χωριό, την οποία είχαμε φιλοξενήσει (εδώ), όπως φάνηκε μετατράπηκε σε δράση και σε όφελος. Ελπίζουμε να λειτουργήσει έτσι και σε άλλους τομείς.
Αγία Σοφία (Ντερμίσι)
Το σχολείο του Νερμίσι είχε κλείσει πριν από τρία χρόνια και οι λίγοι μαθητές μεταφέρονταν στη Λιβαδειά. Ένας από τους ανθρώπους που φώναζε ακατάπαυστα για το άνοιγμα αυτού του σχολείου ήταν ο πρόεδρος των Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων Δελβίνου και Αγίων Σαράντα Γιώργο Ζαφειράρη, ο σύλλογος του οποίου στεγάζει σε αυτό το σχολείο το μοναδικό λαογραφικό μουσείου του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Παρόλο που εδώ συμπληρώνονταν οριακά φέτος ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών για το άνοιγμα του σχολείου, η Διεύθυνση Παιδείας Αγίων Σαράντα απάντησε αρνητικά στο αίτημα του έπαρχου Σωκράτη Καλτσούνη. Οι γονείς αρνήθηκαν να στείλουν τα παιδιά τους στη Λιβαδειά και απείχαν από τα μαθήματα. Μετά την παρέμβαση του βουλευτή της περιοχής Κώστα Μπάρκα αλλά και μια σειρά άλλων γεγονότων όπως το τραγικό περιστατικό με το τροχαίο ατύχημα με μαθητές, η διεύθυνση αναγκάστηκε να το ανοίξει.
Αυτόματος πιλότος η παιδεία
Αντί να λάβουν πολύ σοβαρά το θέμα της παιδείας, οι «εκπρόσωποι» του ελληνισμού επιδίδονται σε μικροπολιτικές γελοιότητες. Το τελευταίο δελτίο τύπου της«Ομόνοιας» για την παιδεία βγήκε πριν από έξι μήνες και αφορούσε τα οικονομικά συμφέροντα ενός εκδοτικού οίκου που τύπωνε μονοπωλιακά τα σχολικά συγγράμματα της ΕΕΜ με κόστος 150 – 200 ευρώ το κάθε βιβλίο! Δεν κάνουμε λάθος, επαναλαμβάνουμε: Το κάθε βιβλίο (και όχι ο κάθε τίτλος), κόστιζε 150-200ευρώ. Πιο απλά, για τον κάθε μαθητή που έπαιρνε 5 μέχρι 10 βιβλία, το αλβανικό κράτος πλήρωνε περίπου 1.500 ευρώ!!!
Μέρος αυτών των βιβλίων (περίπου το 1/3) τύπωνε το Υπουργεία Παιδείας της Ελλάδος, μετά από συμφωνία με το αντίστοιχο αλβανικό. Όταν το ελληνικό κράτος πριν από ένα χρόνο (λόγω κρίσης) αδυνατούσε να τυπώσει τα βιβλία, φάνηκε σε όλο του το μεγαλείο το μπάχαλο και το νομικό κενό που υπάρχει στην εκπαίδευση της Ελληνικής Μειονότητας αφού δεν υπήρχαν ούτε αρμόδιοι ούτε υπεύθυνοι και οι μαθητές διδάσκονταν με σημειώσεις και φωτοτυπίες…
Φυσικά είναι υποχρέωση του αλβανικού κράτους να προμηθεύσει τα σχολεία μας με βιβλία, όπως είναι και δικαίωμα του να θέλει να μειώσει το κόστος. Υπάρχει όμως και η δική μας ευθύνη, όταν μας ζητούν τη συνεργασία και αρνούμαστε ενώ θα έπρεπε εμείς να επιδιώκαμε τη συνεργασία.
Η «Δερόπολη», μετά τον ύμνο - σε κομουνιστικά πρότυπα - για τα εκπαιδευτήρια του Αρχιεπισκόπου, θυμήθηκε ότι υπάρχει η δημόσια παιδεία και το χάλι της ενώ την άλλη μέρα μαζί με άλλους, πανηγυρίζουν για τη "νίκη" επί του Γερασιμίδη! Θα μου πείτε, αυτοί είναι οι εκπρόσωποι; Όχι βέβαια, αλλά ελλείψει του «εθνικού κήρυκα» που εξέδιδε ο Ιατρού και πλήρωνε ο Θωμά Γιάννης που τωρα μοιρολογάει και κλαίει τα χρήματα που έβαλε για να φαγωθούν όπως λέει έλληνες με έλληνες, τα μπλογκς είναι πλέον ο μόνος χώρος που εκφράζονται εμμέσως οι ταγοί μας.
Είναι αλήθεια αγαπητοί της «Δερόπολης» ότι ζητήθηκε από το Ελληνικό Τμήμα του Αργυροκάστρου να αναλάβει την επιμέλεια των συγγραμμάτων και αρνήθηκαν; Μήπως κάποιοι θέλουν να υπάρχουν τα προβλήματα γιατί ζουν από αυτά;
Το περιεχόμενο των βιβλίων δεν διαφέρει και πολύ από τις προηγούμενες χρονιές, αφού είναι σχεδόν τα ίδια, εσείς φέτος είδατε ότι δεν έχουν κατάλληλο περιεχόμενο; Τις προηγούμενες χρονιές αυτά τα βιβλία, δεν έγραφαν ότι «η Αλβανία φτάνει μέχρι την Πρέβεζα» ή δεν είχε πέσει στην αντίληψη σας;
Επαναλαμβάνουμε ότι είναι το αλβανικό κράτος υπεύθυνο για να παρέχει σωστή παιδεία στην ελληνική μειονότητα και ο «Βορειοηπειρώτης» θα ήταν ο τελευταίος που θα έκανε το συνήγορο του. Το αλβανικό κράτος πρέπει να παρέχει εκπαίδευση στην ΕΕΜ σε όλες τις βαθμίδες στη μητρική μας γλώσσα, να αφαιρέσει το εθνικιστικό περιεχόμενο των βιβλίων και πολλά άλλα. Δεν πρόκειται να μας σεβαστούν και να το κάνουν από μόνοι τους, κάποιος πρέπει να τους αναγκάσει.
Εάν διαμαρτυρηθούμε κάπου για τα χιλιάδες προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης στην Αλβανία, θα μας πουν πολύ απλά: «Στο Υπουργείο Παιδεία δεν υπάρχει κανένα γραπτό αίτημα».
Όταν από τον οφειλέτη (βλέπε αλβανικό κράτος) που σου χρωστάει 100, ζητάς 2-3, όπως είναι η περίπτωση των προαναφερόμενων δύο σχολείων ή το αίτημα των μαθητών του Παιδαγωγικού, ο οφειλέτης θα στα δώσει. Όταν όμως του ζητάς να διώξεις τον τάδε από πρόεδρο του Τμήματος και να διορίσεις τον τάδε ή να βάλει στην δουλειά τον τάδε γιατί είναι ψηφοφόρος σου (αναφερόμαστε σε πολιτικά πρόσωπα όλων των χώρων), τότε ο οφειλέτης θα σου πει «δε σου χρωστάω, μου χρωστάς…». Όταν από το ελληνικό κράτος (τον εθνικό και όχι νομικό οφειλέτη) ζητάς να δώσει στον τάδε υποτροφία και όχι στον τάδε, να διώξει το Γερασιμίδη γιατί έπρεπε να πάει κάποιος άλλος, θα μας πουν πολύ απλά «δεν ασχολούμαι άλλο μαζί σας γιατί δεν αξίζετε…»
Αναρτήθηκε από Βορειοηπειρώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.