Σελίδες

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

2 Δεκεμβρίου 1945 - 2 Δεκεμβρίου 2012 :Το Κόμμα των Ελλήνων αγωνίζεται για την αναγνώριση της Ελληνικότητας της Χιμάρας

274 Σαν σήμερα πριν 67 χρόνια, στις 2 Δεκεμβρίου 1945, το Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας διεξήγαγε δημοψήφισμα, χρησιμοποιώντας το ως πρόσχημα για την νομιμοποίηση του πολιτεύματος της “Λαϊκής Δημοκρατίας” που ήθελε να επιβάλλει στη χώρα. Φυσικά το αποτέλεσμα ήταν προαποφασισμένο και κάθε αντίδραση θα καταπνίγονταν με οποιοδήποτε τρόπο.

Παρ' όλα αυτά όμως οι Έλληνες της Χιμάρας, αποφάσισαν να αντισταθούν στην επερχόμενη σταλινική δικτατορία και προχώρησαν σε οργανωμένη αποχή από το κατ' επίφασην δημοψήφισμα, η οποία έφτασε στο 90% των ψηφοφόρων της ηρωικής κωμόπολης.
Για αυτή την πατριωτική στάση τους, οι Χιμαριώτες εκείνης της εποχής, και ειδικά αυτοί που πρωτοστάτησαν στην αποχή, αντιμετώπισαν τις σκληρότερες διώξεις από το καθεστώς του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα, με φυλακίσεις, εξορίες και εκτελέσεις.
          

Η Χιμάρα πλήρωσε την αντίσταση της πολύ ακριβά, αφού αμέσως μετά το κομμουνιστικό καθεστώς αφαίρεσε από τους κατοίκους της την ελληνική εθνικότητα και απαγόρευσε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της.
 

 Παρ' ότι πέρασαν ήδη 21 χρόνια από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία σοβαρή και εμπεριστατωμένη προσπάθεια για την αναγνώριση της Χιμάρας ως τμήμα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και την επανάκτηση των εθνικών  δικαιωμάτων των Χιμαριωτών που τόσο βίαια και άδικα τους αφαιρέθηκαν  από την κόκκινη δικτατορία.

  Το Κόμμα των Ελλήνων “Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον” έχει θέσει ανοικτά τη διεκδίκηση της αναγνώρισης του ελληνικού σχολείου της Χιμάρας ως δημόσιου εκπαιδευτικού ιδρύματος από το αλβανικό κράτος, ενταγμένο επίσημα στα αντίστοιχα σχολεία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
                                                


  Η ίδρυση ενός ελληνικού μειονοτικού σχολείου στη Χιμάρα δεν είναι μία αυθαίρετη και αβάσιμη σκέψη αλλά η διεκδίκηση ενός κεκτημένου δικαιώματος των Χιμαριωτών για αιώνες, το οποίο πρέπει να τεθεί και πάλι σε ισχύ  και θα σημάνει άμεσα την αναγνώριση της Ελληνικής εθνικής οντότητας στην περιοχή.

  Το Κόμμα των Ελλήνων επειδή δεν επιστρατεύει ως αγωνιστικά τεκμήρια την ακατάσχετη φλυαρία και ανούσια συνθηματολογία, που μόνο κακό έκαναν τις δύο τελευταίες δεκαετίες τόσο στη Χιμάρα όσο και στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό γενικότερα, παρουσιάζει ως αποδεικτικό και αδιάσειστο στοιχείο που ενισχύει την διεκδίκηση του, το ενδεικτικό της
μαθήτριας Ερμιόνης Μπρίγκου για το σχολικό έτος 1944 - 1945.


Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκουμέντο το οποίο αφορά την τελευταία χρονιά κατά την οποία το αλβανικό κράτος εξέδωσε  ενδεικτικό στην ελληνική γλώσσα για το σχολείο της Χιμάρας.275
             
 Στο συγκεκριμένο αίτημα αναμένουμε σε συστράτευση όλες τις υγιείς και πατριωτικές δυνάμεις του Ελληνισμού. Τον αγώνα αυτόν τον οφείλουμε στους αγωνιστές του Δεκεμβρίου του 1945 και όλους όσους θυσιάστηκαν για την ελληνικότητα της Χιμάρας, με τελευταίο τον εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα.

EEMM - MEGA
2 Δεκεμβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.