Σελίδες

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Εφημερίδα δημοκρατία: Βέτο (!) από την Αθήνα στις προκλήσεις Ράμα

Η απαράδεκτη στάση του πρωθυπουργού της Αλβανίας απέναντι στην ελληνική μειονότητα και στο ανύπαρκτο θέμα των Τσάμηδων μπλοκάρει την ευρωπαϊκή προοπτική! 
Έτοιμο κείμενο-καταπέλτης από τις Βρυξέλλες
Με το βέτο στο χέρι ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας προσέρχεται η Αθήνα στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, αν τα Τίρανα και ο πρωθυπουργός Ράμα δεν αποκηρύξουν τις εθνικιστικές κορόνες και δεν επιδείξουν έμπρακτα «ευρωπαϊκή συμπεριφορά» στο θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Τις έξαλλες ανθελληνικές θέσεις που διατυπώνει το τελευταίο διάστημα εναντίον της Ελλάδας, αλλά και την απαράδεκτη στάση του απέναντι στην ελληνική μειονότητα θα τις βρει μπροστά του σε 10 ημέρες ο Αλβανός πρωθυπουργός στις παραγράφους του κειμένου συμπερασμάτων, τις οποίες θα επικυρώσει το συμβούλιο (14-15 Δεκεμβρίου) στις Βρυξέλλες.

Το κείμενο, σε ό,τι αφορά την Αλβανία, είναι έτοιμο και περιλαμβάνει ρητές αναφορές στον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, στην υποχρέωση διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας με τις όμορες χώρες, αλλά και στην ανάγκη να υπάρξει πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Παρά το «χαστούκι» που βλέπει να έρχεται, ο Αλβανός πρωθυπουργός συνεχίζει τις προκλήσεις, επαναφέροντας ξανά και ξανά «τσαμικό ζήτημα», μόνο λίγες ημέρες μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνικό δίκτυο, στην οποία επιχείρησε να «πουλήσει» εικόνα φίλου της χώρας μας, επιδιώκοντας στρατηγικές σχέσεις μαζί της. Σε συνέντευξη στην Deutsche Welle με αφορμή την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, εν όψει του Ευρ. Συμβουλίου, άφησε και πάλι αιχμές εναντίον της Ελλάδας, για τη στάση της στο ανύπαρκτο ζήτημα.

«Μιλάμε για ένα ζήτημα που αφορά ένα τμήμα του αλβανικού πληθυσμού, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και ο υπόλοιπος αλβανικός πληθυσμός σε σχέση με το ελληνικό κράτος. Σε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα να κινείται ελεύθερα στην Ελλάδα. Δικαίως αισθάνεται ότι έχει υποστεί διακρίσεις αυτό το κομμάτι του πληθυσμού, καθώς υπήρξε αδράνεια στην επίλυση του ζητήματος, η οποία κατά την άποψή μας πρέπει να τερματιστεί» είπε συγκεκριμένα.
Συνομιλίες
Προφανώς, για τον Εντι Ράμα η Ιστορία αρχίζει από εκεί που νομίζει ο ίδιος, ξεχνώντας ότι προτού διαμορφωθεί η σημερινή αυστηρή στάση της Ελλάδας απέναντι στη συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα (σ.σ.: οι Τσάμηδες είναι μισητοί και στην Αλβανία), οι Τσάμηδες, συνεργάτες των Γερμανών ναζί, δήωσαν τη γη της Ηπείρου, συνεργαζόμενοι με τους κατακτητές, κατασφάζοντας τους ελληνικούς πληθυσμούς, αφού από την εποχή του Μεσοπολέμου το φάντασμα της «Μεγάλης Αλβανίας» πλανιόταν πάνω από τα Βαλκάνια.
Σε ερώτηση της DW αν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ή έχει συνομιλήσει με τον Ελληνα πρωθυπουργό για το ζήτημα αυτό, ο Εντι Ράμα επιμένει να προβοκάρει λέγοντας: «Οι συζητήσεις συνεχίζονται»!

«Ο κ. Ράμα ματαιοπονεί, αν θεωρεί ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της χώρας του είναι συμβατός με την ανακίνηση ανύπαρκτων ζητημάτων» ανέφεραν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» διπλωματικές πηγές, προσθέτοντας ότι η σκληρή διαπραγμάτευση για το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων έχει εξασφαλίσει τις αναφορές ελληνικού ενδιαφέροντος. Ειδικότερα, έχουν συμπεριληφθεί τόποι για την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, τον σεβασμό στις αρχές καλής γειτονίας, ενώ έχουν ενισχυθεί οι διατυπώσεις για το οργανωμένο έγκλημα. Γενικότερα τονίζονται τα πέντε κριτήρια που έχουν τεθεί στην Αλβανία για να πάρει το ευρωπαϊκό εισιτήριο, στα οποία περιλαμβάνονται, εκτός των ανωτέρω, η αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και η εξυγίανση της Δικαιοσύνης, η οποία παραμένει αγκυλωμένη στα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος.

Το κείμενο αποτυπώνει διαφορετική εικόνα από την πρόσφατη ανακοίνωση της Κομισιόν αναφορικά με την Εκθεση για την Αλβανία που συντάχθηκε διά χειρός του ανεκδιήγητου Αυστριακού επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, παρουσιάζοντας την υποψήφια χώρα έτοιμη να περάσει το ευρωπαϊκό κατώφλι...

Εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Ράμα προσπαθεί να ευθυγραμμίσει στις απόψεις του με «συμμάχους» του στην Ευρώπη, κυρίως τη Γερμανία, που βρίσκει εύκολη διέξοδο στην Αδριατική, αδιαφορώντας αν συνδιαλέγεται με τα Τίρανα, τη «μητρόπολη της διαφθοράς» στα Βαλκάνια. Ωστόσο η Ελλάδα, παρότι παρακολουθεί αυστηρά την αλβανική συμπεριφορά, δεν επιθυμεί εκτροχιασμό των ελληνοαλβανικών σχέσεων και ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς είχε και την παρελθούσα εβδομάδα τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι, προς τον οποίο εξέφρασε την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις προσέγγισης των σχέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.