Σελίδες

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Συνδρομή της Ελλάδας στην κατάσβεση των πυρκαγιών στη Βόρειο Ήπειρο

Στο αίτημα για βοήθεια στην Αλβανία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες πυρκαγιές στα χωριά της ελληνικής μειονότητας, ανταποκρίθηκε η ελληνική κυβέρνηση.
Το πρωί αναχωρούν από τη Θεσσαλονίκη δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη καναντέρ CL-415, τα οποία θα συμμετάσχουν στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών στις περιοχές που είναι τα χωριά Γεωργουτσάτες, Βουλιαράτες, Γράψη, Δρόβιανη, και Φρουστάνη.
Μιλώντας στο ΑΜΠΕ σχετικά με την αποστολή βοήθειας στη γειτονική χώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δήλωσε πως «ανταποκρινόμαστε στο αίτημα για βοήθεια στα βορειοηπειρωτικά χωριά, όπως κάνουμε πάντα όπου μας ζητείται. Και πριν από λίγες μέρες ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της Αλβανίας για βοήθεια στην κατάσβεση των πυρκαγιών σε άλλες περιοχές, αλλά τώρα υπάρχει ένας λόγος παραπάνω, καθώς οι πυρκαγιές είναι κοντά στα ελληνικά σύνορα και στα χωριά της ελληνικής μειονότητας που πάντα στηρίζουμε».
Σημειώνεται ότι η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια για τις πυρκαγιές μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χώρα μας ανταποκρίθηκε αμέσως με τη διάθεση των δύο αεροπλάνων.
Υπενθυμίζεται ότι δύο σπίτια, ένας ναός και μία αποθήκη κάηκαν στο χωριό Γράψη του δήμου Δρόπολης στην Αλβανία, ενώ απειλήθηκε η ζωή τριών ατόμων, από πυρκαγιά η οποία μαίνεται στην περιοχή. Ένας παλιός ναός κάηκε και στη Φράστανη.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι πυρκαγιές έφτασαν στα χωριά Φράστανη, Λιούγκαρη, Γεωργουτσάτι και Ζερβάτι, ενώ εστία φωτιάς απειλεί μεγάλη αποθήκη υγραερίου και αρκετές παραγωγικές μονάδες στο Γεωργουτσάτι.
Οι κάτοικοι, με επικεφαλής τον δήμαρχο Δρόπολης Αχιλλέα Ντέτσικα δίνουν μεγάλη μάχη για να αντιμετωπίσουν τα ισχυρά πύρινα μέτωπα, ενώ καλούν σε βοήθεια από την Ελλάδα, καθώς οι τοπικές δυνάμεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν επαρκώς την κατάσταση.
Στο δήμο Φοινίκης ένα μεγάλο κομμάτι του μεγάλου φυσικού πάρκου «Γαλάζιο Μάτι» έχει παραδοθεί στις φλόγες, ενώ απειλούνται τα χωριά Πετσά, Μουζίνα και Καρδικάκι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.