Σελίδες

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Χάρτα διεκδικήσεων του υποψήφιου Ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Μέμου για το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα

Οι θέσεις που θα προωθήσει ο Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους Διεθνείς Οργανισμούς για το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα.

Διεκδικούμε και προτείνουμε

1) Διεθνή κατοχύρωση για τις ονομασίες «Βόρειος Ήπειρος» και  «Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός»

2) Επαναφορά σε ισχύ του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας: Με την συγκεκριμένη διεθνή σύμβαση που υπογράφηκε στις 17 Μαΐου 1914,  από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής εκείνης και την αλβανική κυβέρνηση αναγνωρίστηκε η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου. Μέχρι σήμερα δεν έχει ακυρωθεί από κάποια άλλη διεθνή συνθήκη. Επαναφορά του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες στο πρότυπο των αυτόνομων εθνικών μειονοτήτων ανά την Ευρώπη (Σουηδοί της νήσου Όλαντ στη Φιλανδία, Ούγγροι της Ρουμανίας κ.α.).

3) Διοργάνωση εκδηλώσεων για την διεθνοποίηση του Βορειοηπειρωτικού: Εκδηλώσεις μνήμης και ενημέρωσης για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου και τα ζητήματα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, ανάλογη με αυτές που διοργάνωσαν οι αδερφοί μας Πόντιοι στις Βρυξέλλες στις 7 Απριλίου 2014. Ανάλογες δραστηριότητες και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και φόρουμ.
Παράλληλα αγώνας για την ανεμπόδιστη διεξαγωγή εκδηλώσεων εντός της Βορείου Ηπείρου για τις εθνικές επετείους τοπικού χαρακτήρα (17 Φεβρουαρίου 1914 – Ανακήρυξη Αυτονομίας Βορείου Ηπείρου, 17 Μαΐου 1914 -Αναγνώριση Αυτονομίας Β. Ηπείρου κ.α.)


4) Στρατιωτικά κοιμητήρια: Άσκηση πίεσης στην Αλβανία για δημιουργία νέων στρατιωτικών νεκροταφείων σε Κορυτσά, Χιμάρα, Πρεμετή, Αργυρόκαστρο των Ελλήνων ηρωικώς πεσόντων του Ελληνο-ιταλικού Πολέμου 1940-’41
χωρίς φτηνές δικαιολογίες που δημιουργούν εμπόδια για την υλοποίηση τους.

5) Άσκηση veto στην Αλβανία: H Ελλάδα δικαιούται και υποχρεούται να χρησιμοποιήσει τα διπλωματικά της όπλα, που της παρέχει η ιδιότητα του κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου η Αλβανία να παράσχει εγγυήσεις για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών βάσει της Σύμβασης Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης
για τις εθνικές μειονότητες και το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας.

6) Δίκαιη και διαφανής απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία: Διεξαγωγή απογραφής πληθυσμού που θα περιλαμβάνει τα ερωτήματα της εθνικότητας και τους θρησκεύματος, με παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΑΣΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, καθώς και της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Στόχος η εξασφάλιση της διαφάνειας
και αποτροπής τεχνητών εμποδίων για οποιαδήποτε αλλοίωση των αποτελεσμάτων. Η απογραφή του Οκτωβρίου του 2011 αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή.

7) Άμεση καταγγελία παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Κατάθεση ερωτήσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και καταγγελιών στα αρμόδια διεθνή δικαστήρια (ΕΔΑΔ κ.α) για οποιοδήποτε επεισόδιο που αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος Ελλήνων της Β. Ηπείρου, όπως επιθέσεις, δολοφονίες και άλλες πράξεις ανθελληνικής τακτικής, ώστε να επιβάλλονται και οι ανάλογες κυρώσεις.

8) Οικονομική στήριξη: α)Χρηματοδότηση από τα κοινοτικά κονδύλια αναπτυξιακών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων με πλήρη διαφάνεια για το χώρο της Βορείου Ηπείρου και όχι για την κεντρική και βόρεια Αλβανία (παράδειγμα προς αποφυγή το Αρσάκειο Τιράνων).
β) Επιδοτήσεις στους Έλληνες Βορειοηπειρώτες που επιστρέφουν στις πατρογονικές τους εστίες για δημιουργία και ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
γ) Κατοχύρωση των συντάξεων ΟΓΑ. Εξασφάλιση οικονομικού βοηθήματος και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους ηλικιωμένους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου με παρότρυνση προς αυτούς την μόνιμη εγκατάσταση στα πατρογονικά εδάφη, αντί για εξαναγκασμό εγκατάλειψης τους και μόνιμη
διαμονή εντός της επικράτειας του ελληνικού κράτους.

9) Οικονομική διαφάνεια: Αναλυτικός έλεγχος των ευρωπαϊκών και ελληνικών κονδυλίων που δαπανήθηκαν μέσω ΜΚΟ για έργα και δραστηριότητες στην Β. Ήπειρο, τα οποία κατέληξαν σε έργα στην κεντρική και βόρειο Αλβανία και στις τσέπες επιτήδειων (π.χ. υδραγωγείο Δρυμάδων Χιμάρας).

10) Πλήρης αναθεώρηση και αναβάθμιση του νομικού καθεστώτος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας

α)Διεύρυνση των ορίων της αναγνωρισμένης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας:  Να απολαμβάνουν τα δικαιώματα τους ως Έλληνες οι Βορειοηπειρώτες που διαμένουν σε περιοχές που δεν έχουν αναγνωριστεί ως μειονοτικές από το αλβανικό κράτος όπως η Χιμάρα, η Κορυτσά, η Πρεμετή, η Αυλώνα και οι μη αναγνωρισμένες ιστορικές ελληνορθόδοξες επαρχίες σε Αργυρόκαστρο και Άγιους Σαράντα, με την ένταξη τους στις αναγνωρισμένες μειονοτικές περιοχές.

β) Ενιαία διοικητική περιφέρεια και αμιγείς πληθυσμιακά Ελληνικοί Δήμοι για τις επαρχίες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού με αυξημένες αρμοδιότητες, προκειμένου να αποφευχθεί η πληθυσμιακή αλλοίωση, καθώς και παρεμπόδιση εποικισμών από αλλοεθνείς στις μειονοτικές περιοχές. 

γ) Θεσμική παρουσία των Βορειοηπειρωτών σε δημόσιες υπηρεσίες και αστυνομία εντός των μειονοτικών ζωνών: Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας προβλέπεται αποστρατιωτικοποίηση της Βορείου Ηπείρου και σύσταση αυτόνομου σώματος Πολιτοφυλακής από κατοίκους της περιοχής προκειμένου να εξιχνιάζονται άμεσα οι φόνοι, οι ληστείες και γενικότερα τα εγκλήματα κατά των ντόπιων (ειδικά εις βάρος των ηλικιωμένων) και να αντιμετωπίζονται περιστατικά ανθελληνικού χαρακτήρα.

δ) Στις περιοχές όπου το ελληνικό στοιχείο υπερτερεί πληθυσμιακά ή ξεπερνάει το 20%, τόσο στις αναγνωρισμένες μειονοτικές όσο και στις διεκδικούμενες, να αναγνωριστεί επίσημα η ελληνική γλώσσα ως ισότιμη με την αλβανική, στις συναλλαγές των Βορειοηπειρωτών με το Δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση. Δημόσιες Ελληνικές πινακίδες στις μειονοτικές περιοχές με ποινές σε όσους τους προκαλούν φθορές.

ε) Ίδρυση δημόσιων ελληνικών μειονοτικών σχολείων και στις μη αναγνωρισμένες ελληνικές περιοχές της Β. Ηπείρου (Χιμάρα, Κορυτσά κ.α.). Τα δημόσια ελληνικά μειονοτικά σχολεία στη Β. Ήπειρο να λειτουργούν στο πρότυπο των ελληνικών ομογενειακών σχολείων της Γερμανίας, όπου αποστέλλονται εκπαιδευτικοί και βιβλία από την Ελλάδα.
Ξεχωριστό πρόγραμμα και βιβλία για τους μαθητές της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Παράλληλα να επανέλθουν οι ιστορικές και γεωγραφικές αναφορές στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου στα σχολικά βιβλία της Ελλάδας όπου έχουν αφαιρεθεί όλες την τελευταία δεκαετία.

στ) Επιστροφή της εκκλησιαστικής περιουσίας στις ενορίες των Ελλήνων όσων εκτάσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων που κατασχέθηκαν από το αλβανικό κράτος επί κομουνιστικού καθεστώτος.

ζ) Επιστροφή στους Βορειοηπειρώτες των υφαρπαγμένων περιουσιών τους με πλαστά φιρμάνια και ταπιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Καταγγελία των αλβανικών μεθοδεύσεων για την κλοπή της γης των Ελλήνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο υποθηκοφυλακείο των Αγίων Σαράντα, όπως είναι καταγεγραμμένο, μόνο το 5% των Ελλήνων μειονοτικών που έχουν κάνει αιτήσεις έχει καταφέρει να κατοχυρώσει την ιδιοκτησία του.

η) Ίδρυση ΜΜΕ στην Βόρειο Ήπειρο που θα απευθύνονται στον Ελληνισμό της περιοχής με ελευθερία έκφρασης. 

θ) Καθορισμός συγκεκριμένου αριθμού εδρών στην αλβανική Βουλή για τους εκπροσώπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας βάσει ποσόστωσης

ι) Μόνιμες θέσεις Ελλήνων Υφυπουργών με ουσιαστικές αρμοδιότητες στα αλβανικά υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ανάπτυξης.

ια) Ελεύθερη δημόσια χρήση εθνικών και τοπικών συμβόλων  


Αυτές θα είναι οι απαιτήσεις μας προς την Αλβανία προκειμένου η Ελλάδα να δώσει τη συγκατάθεση της για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

4 σχόλια:

  1. kalitera to memo ki'as einai me ti xr, avgi para tin ko-mouni-stiki kariolla tou samara (gamo tin koperativa mou)
    apo tin komunistiki lellapa tou enveri kaliutera o papadopoullos tis elladas
    kai na diefkriniso oti kamia taftisi den exo me opiadipote nazi-fasisto-komounistiki antilipsi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αποφεύγουμε ακραία κόμματα (δεξιά ή αριστέρα) γιατί θα μας γυρισει μπούμεραγκ, μπορεί χειρότερα από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
      Εστω και έτσι ο Μέμος είναι πολύ μικρός (μόλις 22) για να βαστάει το βάρος του Ευρωβουλευτή. Σε 5 χρόνια θα μιλάμε αλλιώς.
      Οπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι λέει ο λαός.
      Εχουμε και μια υποψήφια από τη Δερόπολη, την Ελεάνα Ζιάκου, που δεν έχει τάξει χρυσά κουτάλια.
      Από "ΘΑ" έχουμε μπουχτίσει...

      Διαγραφή
  2. de sas ta elega ego. o telis anangase ton andoni kai nasou epanerxete i isyntaksi stis gries kai sta gerontia
    eipen o telis: i to taktopoiis to thema i alios paretoume
    kai etsi o antonis ypekipse
    den borei na kanei alios me tous xontrous
    rotiste kai to ben-venizello

    evge sto aksio tekno tou vourkou
    tora oloi deksioi, aristeroi, kentrooi, komounistes, fasistes, mar-ksisto-leninistes, trotskistes oikologoi, xlamidhologoi, angloamerikanoi akoma kai arianoi, oloi afton tha psifisoume
    grushte bashkuar reth partise

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ROTISAME TO BEN -VENIZELLO KAI MAS IPE OTI TO TEKNO TOU VOURKOU ,O telis.POU STO PARENTHON EIXE PROSFERI GIA TO ALB. ENTHOS TORA EXI GINI KALO PEDI....

      Διαγραφή

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.