Σελίδες

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Στην τελική ευθεία για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης


του Θοδωρή Ασβεστόπουλου
Με τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων να κορυφώνονται, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το μεγάλο συλλαλητήριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στις 2 μ.μ. στον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, με αίτημα να μην συμπεριληφθεί ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα του γειτονικού κράτους.
Όλη η βόρεια Ελλάδα μετράει αντίστροφα για το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ από ολόκληρη τη χώρα αναμένεται να φτάσουν στην συμπρωτεύουσα περισσότερα από τετρακόσια λεωφορεία με διαδηλωτές.
Μετά από πολλές Μητροπόλεις, Δήμους και άλλους φορείς της Μακεδονίας, τη στήριξη τους στην θέση για το αδιαπραγμάτευτο του ονόματος της Μακεδονίας εξέφρασαν οι μεγάλες ομάδες τηςΘεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ, Άρης, Ηρακλής, Απόλλων Πόντου), αθλητικά σωματεία και ενώσεις!
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Σωματείων Μακεδόνων, του φορέα που διοργανώνει το συλλαλητήριο, κ. Γεώργιος Τάτσιος, μιλώντας στο Κανάλι Ένα απηύθυνε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή, ζητώντας από όσους αγωνιούν για το εθνικό μας ζήτημα να μην απογοητεύονται από τις προτάσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
«Ο κ. Νίμιτς κάνει διπλωματικά παιχνίδια και θέλει να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στη χώρα μας ενόψει των δυναμικών κινητοποιήσεων οι οποίες προετοιμάζονται εδώ και αρκετές μέρες και θα κορυφωθούν με το δυναμικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στον Λευκό Πύργο. Καλούμε τον κόσμο να μην ακούει τις Κασσάνδρες, να μην ακούει τις αρνητικές πληροφορίες και τονίζουμε ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων. Η βούληση του ελληνικού λαού και ειδικά του λαού της Μακεδονίας πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν από την Βουλή των Ελλήνων», δήλωσε ο κ. Τάτσιος.
«Εκτός από τους κεντρικούς ομιλητές οι οποίοι θα αναπτύξουν θέματα σχετικά με την Μακεδονία, θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι Ενώσεων και Ομοσπονδιών από όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη, από την Θράκη, από την Ήπειρο, από τη Θεσσαλία, από τον Πόντο και αλλού και θα διατρανωθεί η ενότητα όλων των Ελλήνων για να διασφαλιστούν τα εθνικά δίκαια της Μακεδονίας», σημείωσε οπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Σωματείων Μακεδόνων.
«Σε ότι αφορά την συμμετοχή», πρόσθεσε, «έχουμε πληροφορίες ότι η προσέλευση θα είναι πολύ μεγάλη και περιμένουμε η Θεσσαλονίκη να βουλιάξει. Σύγκριση πάντως δεν μπορεί να γίνει με το συλλαλητήριο του 1992 γιατί τότε συμμετείχε στην διοργάνωση του ο κρατικός μηχανισμός και πρωτοστάτης ήταν ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ το μήνυμα εκείνη την εποχή για την ελληνικότητα της Μακεδονίας πήγαινε προς τους ξένους. Τώρα ο ελληνικός λαός θα κατέβει στους δρόμους της Θεσσαλονίκης για να απευθύνει μήνυμα στην Βουλή των Ελλήνων. Είναι μία σημαντική διαφορά που πρέπει να τονιστεί».
Ο κ. Τάτσιος έκανε σαφές ότι, «Σήμερα ο κρατικός μηχανισμός δεν συμμετέχει, ενώ η Ιεραρχία εμφανίζεται διχασμένη. Υπάρχουν όμως Ιεράρχες οι οποίοι στηρίζουν αυτή την κινητοποίηση, αλλά και από τους μητροπολίτες που δεν στηρίζουν το συλλαλητήριο θέλουμε να έχουμε την ευλογία τους και την ευχή τους για τον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει».
Κεντρικοί ομιλητές του συλλαλητηρίου θα είναι οι:
α) Στέργιος Καλόγηρος, Δημοσιογράφος (Τηλεόραση Βεργίνα, Smile TV),
β) Κώστας Καραΐσκος, Δημοσιογράφος – Εκδότης της εφημερίδας «Αντιφωνητής» της Θράκης, επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού Κομοτηνής «Σπάρτακος»
γ) Πατήρ Ανδρέας Κεφαλογιάννης (Προπονητής της τοπικής Ποδοσφαιρικής Ομάδας «Αετός», όπως και δεινός Σκοπευτής στα Ανώγεια της Κρήτης)
δ) Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος και

ε) Φραγκούλης Φράγκος, Στρατηγός ε.α. Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.