Σελίδες

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Nέο βιβλίο: Καπετάν Θύμιος Λίωλης - Δόξα και καμάρι της Βορείου Ηπείρου

Στρατιές ηρώων και ε­θνικών μαρτύρων κο­σμούν τις χρυσοποίκιλτες σελίδες της ιστορίας του ελληνισμού, από τα πα­νάρχαια χρόνια μέχρι σή­μερα. Στο πάνθεο των γεν­ναίων του έθνους αξιόλο­γη θέση καταλαμβάνει η ηρωική μορφή του αγωνιστή της Ρωμιοσύνης, ο απαράμιλλος μαχητής, ο σπάνιος υπερασπιστής των δικαίων του γένους, ο ακραιφνής Βορειοηπειρώ­της Έλληνας, Θύμιος Λιώλης.

Πενήντα χρόνια λασπώθηκε και αμαυρώθηκε το πρόσωπό του. Ήταν ο φονιάς, ο εγκληματίας, ο άνθρωπος που με παντοίους τρόπους ήθελε ν’ ανατρέψει το κομμουνιστικό σύστημα.
Για τον οποίο υπέστη φυλακές, εξορίες, διαπομπεύσεις, τα μέλη της οικογένειας και όλη η φυλή του. Κανένας δεν τολμούσε να τον αναφέρει. Άσε να τον θαυμάσει. Αλί και αλίμονο. Η φυλακή και η εξορία τον περίμενε .Αυτήν την εικόνα κατόρθωσε να εμπεδώσει στον απλό λαό το δικτατορικό σύστημα.

Η πραγματική εικόνα του θαρραλέου Καπετάνιου, του Οπλαρχηγού, του ανθρώπου θρύλου, αποκαταστήθηκε μετά την πτώση του κομμουνισμού. Ο Έφεδρος Αξιωματικός Πυροβολικού, ανταρτάκι του Καπετάνιου, Κωνσταντίνος Γίγας, μαζί με τον εγγονό του το Χρήστο Λιώλη, ίδρυσαν το Σύνδεσμο «ΘύμιοςΛιώλης- Μακεδονομάχος και Ηπειροτομάχος» στην Αθήνα, με πολλούς φίλους και θαυμαστές.  Με πρόταση του Επαρχιακού Συμβουλίου Μεσοποτάμου, και με την άμεση φροντίδα του βουλευτή Μιχάλη Παντούλα, ανεγέρθηκε στο χωριό που γεννήθηκε, την Κρανιά Βορείου Ηπείρου, μνημείο αφιερωμένο σ’ αυτόν. Για να γίνουν εκεί τα μνημόσυνα. Εκεί και οι επέτειοι της γέννησης και του θανάτου  του. Ο κόσμος να βάζει ένα λουλούδι, ένα στεφάνι σε ένδειξη, ως ελάχιστου φόρου τιμής, για τον θρυλικό άντρα: τον τουρκοφάγο, τον αγαδοφάδο, τον μακεδονομαχο, αυτονομιομάχο,  ιταλογερμανομάχο…

Όλα αυτά συγκεντρώθηκαν και επιμελήθηκαν με υπομονή και επιμονή από τους συγγραφείς  Χαράλαμπο Κίτσιο και Βαγγέλη Παπαχρήστο, στο νέο βιβλίο «Καπετάν Θύμιος Λιώλης - Δόξα και καμάρι της Βορείου Ηπείρου», που μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Νόηση»στην Αθήνα.

Το βιβλίο εκδόθηκε χάρη της προσφοράς,  του εξαίρετου αγωνιστή Ανδρέα Κούρτη από τον Άγιο Ανδρέα, περιοχή Θεολόγου, δημοτικό σύμβουλο Ηλιούπολης, ο οποίος πρόθυμος να συμβάλλει αθόρυβα, χωρίς φανφάρες και ούτε καν ν’ αναφερθεί το όνομά του. Και τώρα που τον αναφέρουμε, χωρίς την άδεια του,  να τον ευχαριστήσουμε για την βοήθειά του και που, με την πράξη αυτή, έβαλε ένα λιθάρι στην διαφήμιση του εξαίρετου Οπλαρχηγού και Καπετάνιου της Βορείου Ηπείρου, Θύμιο Λιώλη.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

sfeva.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.