Σελίδες

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Παπαχρήστου «Ταλαιπωρημένοι μα αγέρωχοι»

Παρουσίαση του βιβλίου του Βορειοηπειρώτη συγγραφέα Βαγγέλη Παπαχρήστου «Ταλαιπωρημένοι μα  αγέρωχοι»
Στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ηπειρωτικών Ερευνών, έγινε η παρουσίαση του μυθιστορήματος «Ταλαιπωρημένοι μα αγέρωχοι», του Βορειοηπειρώτη συγγραφέα Βαγγέλη Παπαχρήστου.

Παρευρέθηκαν  πολλοί καλοθελητές του βιβλίου, Βορειοηπειρώτες και Γιαννιώτες, που μαζί με την παρουσίαση ήρθαν να τιμήσουν την προσφορά και τον αγώνα του συγγραφέα, στο βορειοηπειρωτικό γίγνεσθαι.
Τίμησε με την παρουσία του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Λεωνίδας Παπάς, οι οποίοι και χαιρέτησαν την εκδήλωση.

Οι ομιλητές:
Πρώτος ομιλητής, το μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Λογοτεχνών & Συγγραφέων  Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Φαρμάκης, ο οποίος  έκανε μια αναφορά περί ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, βάση των Διεθνών αναγνωρισμένων Συμβάσεων  και  Πρωτοκόλλων   που πρέπει να χαίρει η κάθε  μειονότητα, δικαιώματα που έχουν στερηθεί και στερούνται  στην Ελληνική Κοινότητα της Βορείου Ηπείρου.  
Ανάμεσα στ’ άλλα ο κ. Φαρμάκης ανάφερε: «…Το βιβλίο αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί περισσότερο ως μια πραγματική κατάθεση ψυχής των σκληρών βιωμάτων και όχι ανάπλαση η εξιστόρηση ενός «μύθου». Άλλωστε τα γεγονότα που έλαβαν χώρα και εξιστορούνται στο βιβλίο θα μπορούσαν να είχαν θέση μόνο στη σφαίρα του μύθου και όχι σε μια χώρα στο λυκόφως του 21ου αιώνα διεκδικεί τον τίτλο της δημοκρατίας. Μια χώρα, στην περίοδο του Σ. Μπερίσα,  που αντί να ορθώσει και να δομήσει την πυραμίδα της Δημοκρατίας, μετάλλαξε και διατήρησε την πυραμίδα της δικτατορίας… Μη μπορώντας  το καθεστώς να αντιμετωπίσει  ιδεολογικά και πολιτικά τη δράση ενός τμήματος ενός κράτους, και εν προκειμένου, της Ελληνικής Μειονότητας, μην καταφέρνοντας να πτοήσει και να τρομοκρατήσει το ελληνικό στοιχείο, προκειμένου να εγκαταλείψει τις πατρογονικές του εστίες, στράφηκε στην χάλκευση γεγονότων, στη μηχανορραφία και στην κατασκευή των συνηθισμένων κατηγοριών, στην περίφημη δίκη των πέντε ηγετών της Ομόνοιας, που περιγράφει ο συγγραφέας με τον ρέοντα αφηγηματικό και γλαφυρό του λόγο…».

Παρουσίαση του βιβλίου του Βορειοηπειρώτη συγγραφέα Βαγγέλη Παπαχρήστου «Ταλαιπωρημένοι μα  αγέρωχοι»Δεύτερος ομιλητής ο Φιλόλογος και Πρόεδρος του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών κ. Νίκος Υφαντής, ο οποίος αναφέρθηκε και διευκρίνισεορισμένα προβλήματα που αφορούν τις δυο χώρες, Αλβανία-Ελλάδα,  όπου μόνον έτσι οι δύο όμοροι και συγγενικοί λαοί θα οδηγηθούν σε ειρηνική συνύπαρξη, στον ίδιο γεωγραφικό χώρο που τους έταξε η μοίρα να συμβιώνουν.

«Το ΔΣ του ΙΒΕ, ανάφερε ο κ. Υφαντής, αποφάσισε ομόφωνα την παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος του Βορειοηπειρώτη συγγραφέα Βαγγέλη Παπαχρήστου, σύμφωνα με τον καταστατικό σκοπό του Ιδρύματος, που δεν είναι άλλος από τη συλλογή μας, τη μελέτη κάθε στοιχείου που αφορά τον βορειοηπειρωτικό χώρο και την ελληνικότητά του, στη βάση επιστημονικών δεδομένων και στην ενημέρωση της κοινής γνώμης. Όταν κατανοηθεί από την αλβανική ηγεσία, συνέχισε ο κ. Υφαντής, η ιδιαιτερότητα αυτού του χώρου, η Β. Ήπειρος, από πεδίο τριβής  και διαμάχης, θα αποβεί παράγοντας δύναμης και πολιτισμού του αλβανικού κράτους και στενής και εποικοδομητικής προσέγγισης και συνεργασίας για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η Ελληνική Πολιτεία θεωρεί ως προϋπόθεση για αγαθές, στερεές και αρμονικές σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών, σε όλα τα επίπεδα, τον σεβασμό εκ μέρους  της αλβανικής ηγεσίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας…Αυτά περιγράφονται στο μυθιστόρημα. 

Ένα κοινωνικοϊστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο χώρο της ελληνικής μειονότητας κατά την μεταχοτζική περίοδο, μετά το 1990. Με ρεαλισμό και νοσταλγικές αναμνήσεις ενσωματώνεται σ’ αυτή την ιστορία το πολιτικό κλίμα και η ιδεολογία μιας εποχής που στραγγαλίζονταν οι ανθρώπινες σχέσεις, με αποτέλεσμα ο ίδιος ο συγγραφέας να γίνεται ένα σύμπτωμά της. Οι αγωνίες, τα άγχη, η επίμονη αναζήτηση του εαυτού του, για τα απραγματοποίητα όνειρα, τα οποία τελικά κατάντησαν εφιάλτες, ο έρωτας, ο θάνατος, το καλό και το κακό, βασανίζουν και καταπονούν τον συγγραφέα. Γραφή μαστορική, λέξεις και εικόνες συνταιριασμένες με υπομονή, τόλμη και ξεχωριστό ζύγιασμά τους.  Το κείμενο ξεχειλίζει από λεξικό πλούτο και ιδέες…»


Ο συγγραφέας
Ο κ. Παπαχρήστος ευχαρίστησε τους δύο ομιλητές για την άπταιστη αναφορά τους στο λογοτεχνικό του έργο, τον συντονιστή της εκδήλωσης κ. Κωνσταντίνο Κουλίδα, πρώην Επιθεωρητής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Γ. Γραμματέας ΙΒΕ, το ΔΣ και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη για την συμβολή τους στην εκτύπωση του βιβλίου, το  ΔΣ και τον Πρόεδρο του κ. Κώστα Βλάχο για την παραχώρηση αφιλοκερδώς της αίθουσας, τον Βορειοηπειρώτη ζωγράφο και καθηγητή Γιώργο Μήτση για το εξώφυλλο, καταλήγοντας: «Στα δύο μυθιστορήματα μου: «Άγγελος στη χώρα των δαιμόνων» και «Ταλαιπωρημένοι μα αγέρωχοι» είναι η ιστορία ενός λαού, του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, που μπόρεσε στο διάβα των χρόνων όχι μόνον να επιζήσει, αλλά να δώσει τα φώτα της γνώσης σε όλη την επικράτεια αυτής της χώρας. Είναι τα πρόσωπα που διαψεύστηκαν και μαράζωσαν από την μοιροκρατία, αλλά που δεν το βάζουν κάτω. «Είμαστε Έλληνες» διαλάλησαν και διαλαλούν  στα κρατητήρια στα εδώλια των κατηγορουμένων και προτιμούν να πεθάνουν αλώβητοι και άκαμπτοι. Πρόσωπα ταλαιπωρημένα μα αγέρωχα…»

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.