Σελίδες

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Επιστρέφει στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο ο κ. Νίκος Γερασιμίδης.

Ο μορφωτικός ακόλουθος του Προξενείου κατά τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας επανέρχεται στην πέτρινη πόλη με τον θεσμικό ρόλο του συντονιστή εκπαίδευσης με τομέα ευθύνης το ελληνικό ιδιωτικό σχολείο της Χιμάρας

Η απόφαση αυτή του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας προκάλεσε πολλές και ποικίλες αντιδράσεις, αφού ο Γιαννιώτης εκπαιδευτικός έχει αφήσει εποχή από την προηγούμενη θητεία του στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.


Κατ’ αρχάς τότε είχε τοποθετηθεί σε μία ανύπαρκτη θέση, αφού δεν υφίσταται πόστο μορφωτικού ακολούθου σε ένα Προξενείο παρά μόνο στην Πρεσβεία κάθε χώρας.
Το ίδιο όμως συμβαίνει και τώρα αφού συντονιστής εκπαίδευσης για την Ελληνική Παιδεία υπάρχει και είναι στην Πρεσβεία στα Τίρανα, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον κ. Γιώργο Χρονόπουλο, με τον οποίο ασχολήθηκαν επίσης την περασμένη άνοιξη τα βορειοηπειρωτικά ιστολόγια για τον τρόπο διορισμού του.
Ακόμα και για τον τομέα ευθύνης όμως και πάλι βλέπουμε μία βεβιασμένη απόφαση αφού η Χιμάρα διπλωματικά για την Ελλάδα υπάγεται στο Προξενείο στα Τίρανα, ουδεμία σχέση έχοντας με το Αργυρόκαστρο. Έτσι με αυτό τον τρόπο ακυρώνεται ουσιαστικά ο ρόλος του υπάρχοντος συντονιστή εκπαίδευσης του κ. Χρονόπουλου.
Ο κάθε συντονιστής εκπαίδευσης σε μία πρεσβεία μπορεί στο έργο του να συνεπικουρείται μέχρι και από τρεις βοηθούς.
Όμως για τον κ. Γερασιμίδη ίσως σκέφτηκαν κάποιοι ότι ο ρόλος του βοηθού είναι πολύ μικρός και θεώρησαν να τον αναβαθμίσουν και αυτόν σε συντονιστή, γιατί αλλιώς θα πληρωνόταν ως απλός εκπαιδευτικός.

Η απόφαση του διορισμού αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο επιμίσθιο το οποίο για τους συντονιστές έχει καθοριστεί στο ύψος των 1.350 ευρώ ενώ για τους δασκάλους στα 800 ευρώ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες από τέσσερις που ήταν οι συντονιστές ελληνικής εκπαίδευσης ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες πληθυσμιακά και γεωγραφικά, μειώθηκαν λόγω περικοπών στους δύο (Νέα Υόρκη και Σικάγο),  ενώ στην Αυστραλία που υπήρχαν τρεις συντονιστές, τώρα παραμένει μόνο ένας (Μελβούρνη).
Όχι πως δεν θα ήταν καλό να υπήρχαν και άλλοι δύο συντονιστές για την ελληνική εκπαίδευση στην Αλβανία αλλά στο Αργυρόκαστρο δεν υπάρχει αντικείμενο για μία τέτοια θέση, σε αντίθεση με την Κορυτσά.

Συνεπώς δίκαια σημειώνονται οι διαμαρτυρίες ότι όλα γίνονται για το βόλεμα "ημετέρων".

Όσοι υποστηρίζουν τον κ. Γερασιμίδη για τις καλές μέρες που άφησε στο Προξενείο Αργυροκάστρου αναφέρονται κυρίως στις 80 υποτροφίες που έδωσε τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο του 2009 σε Ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου. Πρέπει όμως να θυμηθούμε ότι εκείνη η εποχή αποτελούσε προεκλογική περίοδο για τις Βουλευτικές Εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, όπου ο ίδιος ήταν υποψήφιος βουλευτής για δεύτερη φορά με τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα λίγες μέρες πριν τις εκλογές είχε παραιτηθεί από τη θέση του μορφωτικού ακολούθου, αλλά σύμφωνα με φήμες διέδιδε ότι τον έβγαλε από τη θέση αυτή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τον περασμένο Μάιο ο Γιαννιώτης εκπαιδευτικός ήταν υποψήφιος με τη Δημοκρατική Συμμαχία, το κόμμα της κουμπάρας του Ντόρας Μπακογιάννη.

Η υπόθεση της ελληνικής Παιδείας στη Βόρειο Ήπειρο είναι πολύ σοβαρή ώστε να γίνεται παιχνίδι για μικροπολιτικά συμφέροντα. Επειδή όμως όλα είναι θέμα πολιτικής κάποιοι τοπικοί παράγοντες αν και ανέδειξαν το θέμα του διορισμού του κ. Γερασιμίδη μετά από λίγες μέρες έκαναν στροφή 180 μοιρών υποστηρίζοντας τον πλέον δημόσια, προσδίδοντας του μάλιστα και μεσσιανικά χαρακτηριστικά, με σκοπό προφανώς το ξεμπλοκάρισμα κάποιων κωλυμάτων οικονομικής φύσεως. 

Τελευταία φορά που είδαμε τον κ. Γερασιμίδη ήταν να φιγουράρει στη μπροστινή θέση των επισήμων στην τελευταία εκδήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο στους Βουλιαράτες, όπου όλη την ώρα χασκογελούσε με τον βουλευτή Αργυροκάστρου του LSI Βαγγέλη Τάβο.

Η απόφαση διορισμού







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.