Σελίδες

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Η ψυχολογική τρομοκρατία της ταλαιπωρίας από την αλβανική μεθοριακή αστυνομία - μέρος 2ο

Η μαρτυρία του Κυριάκου Θωμά για την κράτηση του στα σύνορα

Την Τετάρτη 1η Ιουλίου στις 4 το απόγευμα ο πρόεδρος του παραρτήματος Αττικής της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς Κυριάκος Θωμάς περνώντας προς την αλβανική επικράτεια από τον μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς, ο ελεγκτής του είπε ότι το σύστημα από τον υπολογιστή έδειχνε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, το οποίο του εμπόδιζε την ελεύθερη διέλευση. 
Τον ρώτησε αν εκκρεμεί η εξόφληση κάποιου προστίμου ή αν είναι υπόλογος για κάποιο αδίκημα. Ο κ. Θωμάς απάντησε ότι δεν έχει καμία απολύτως εκκρεμότητα προς το αλβανικό κράτος.
Ο αστυνομικός του απάντησε τότε ότι πρέπει να έρθει ο αξιωματικός υπηρεσίας ο οποίος κράτησε τα τρία διαβατήρια του ίδιου, της συζύγου και της κόρης του που ταξίδευαν μαζί του, την άδεια κυκλοφορίας και την πράσινη κάρτα του αυτοκινήτου του. Του είπε επίσης να τον ακολουθήσει στα γραφεία και να δουν τι πρέπει να γίνει γιατί είναι καταχωρημένος στο σύστημα του υπολογιστή του τελωνείου με «κόκκινο».

Στη συνέχεια άρχισε να τον ρωτάει και πάλι αν έχει πρόστιμο ή άλλη εκκρεμότητα και απάντησε ότι δεν έχει κάτι σε εκκρεμότητα. Τον ρώτησε αν δραστηριοποιείται σε κάποια οργάνωση που διώκεται από το νόμο, μήπως έχει ένταλμα από την Ελλάδα και απάντησε άμα είχε πρόβλημα από την ελληνική πλευρά θα τον σταματούσαν στο ελληνικό τελωνείο. Όσο για το που δραστηριοποιείται τους απάντησε ότι είναι πρόεδρος της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς για την Αττική.

Ο κ. Θωμάς όσο πέρναγε η ώρα ρωτούσε ποια είναι η παρανομία για την οποία τον κρατούν. «Έχουμε εντολή να σε κρατήσουμε και να πάρουμε οδηγίες από το αρχηγείο της Αστυνομίας στα Τίρανα», ήταν η απάντηση του αξιωματικού υπηρεσίας.
Παράλληλα έξι αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας ήταν της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έβαλαν το αυτοκίνητο του κ. Θωμά στο γκαράζ για να το ελέγξουν. Ο ίδιος τους ζήτησε να βάλουν γάντια και να είναι παρών κατά τη διάρκεια του ελέγχου ώστε να μην κάνουν παρέμβαση στο Ι.Χ. του για να αποδώσουν εναντίον του κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο. Άδειασαν τον πορτ – μπαγκάζ και έλεγξαν όλες τις βαλίτσες μία – μία, διαδικασία που κράτησε μιάμιση ώρα. Επίσης έκαναν εξονυχιστικό έλεγχο σε όλο το αμάξι.

Εν τω μεταξύ ο αξιωματικός υπηρεσίας επικοινώνησε με το αρχηγείο της αστυνομίας στα Τίρανα και τους μετέφερε ότι ο κ. Θωμάς κατά τη διάρκεια του ελέγχου είναι πολύ ήρεμος και συνεργάσιμος. Όταν ο πρόεδρος της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς ξαναέβαζε τα πράγματα του μέσα στο πορτ-μπαγκάζ είχε και μία μικρή τσάντα στην οποία είδαν ότι είχε κάποιες φωτογραφίες. Τον ρώτησαν τι είναι αυτές οι φωτογραφίες και τους απάντησε προσωπικές. Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε από το να τις ελέγξουν και είδαν ότι ήταν από τις εκδηλώσεις στην Αθήνα για την 100η επέτειο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου (16 Φεβρουαρίου 2014). Εκεί ο κ. Θωμάς απεικονιζόταν να κρατάει τη σημαία του Συνδέσμου Ελλήνων Κορυτσάς – Μοσχόπολης – Ερσέκας – Λεσκοβικίου – Πρεμετής. Είχε και άλλες φωτογραφίες όπως μία που τον έδειχνε να καταθέτει στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη εκ μέρους της Ομόνοιας. 

Ο αξιωματικός υπηρεσίας του τελωνείου τον ρώτησε τι φωτογραφίες είναι αυτές και για την ταυτότητα διάφορων ατόμων. Ο κ. Θωμάς τους απάντησε ότι ήταν μία δημόσια εκδήλωση και τα περισσότερα άτομα από αυτά είναι γνωστοί εκπρόσωποι νόμιμων φορέων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στην Αθήνα. Τότε του πήραν τις φωτογραφίες και του της επέστρεψαν αργότερα, αλλά μετά από ώρες και αφού ήταν στον δρόμο διεπίστωσε ότι έλειπαν τρεις από τις φωτογραφίες. Τον ρώτησαν επίσης τι ρόλο έχει στην Ομόνοια, μήπως είναι και σε κάποια άλλη οργάνωση, τι σχέσεις έχει με διάφορα πρόσωπα στην Ελλάδα και αν έχει επισκεφθεί το Ελληνικό Προξενείο Κορυτσάς.

Τον ρωτάγαν ακόμα που ήθελε να πάει και για ποιο λόγο ερχόταν στην Αλβανία. Ο κ. Θώμας τους απάντησε ότι είναι πολίτης της Αλβανικής Δημοκρατίας και έχει δικαίωμα να πάει όπου θέλει, χωρίς να βλάπτει κανέναν. Οι αστυνομικοί (οι οποίοι ουσιαστικά τον ανέκριναν) του λέγαν ότι επικοινωνούν συνεχώς με τα κεντρικά στα Τίρανα και σύντομα θα τον αφήσουν.
Τους απάντησε «αν έχω κάνει κάτι να μου απαγγείλετε συγκεκριμένες κατηγορίες, αυτόν τον πόλεμο δεν τον δέχομαι, δεν έχετε δικαίωμα να μου τρομοκρατείτε την οικογένεια».

Ο Κυριάκος Θωμάς ρώτησε και έναν γνωστό του αστυνομικό που ήταν εκεί τι συμβαίνει και ποιος είναι ο λόγος που τον κρατάν. Του απάντησε ότι είναι εντολή από Τίρανα αλλά δεν του είπε τον λόγο, συστήνοντας του όμως να μην ταξιδεύει νύχτα, αν είναι να περνάει τα σύνορα.
Εν τω μεταξύ οι αλβανοί αστυνομικοί του μεθοριακού σταθμού Κακαβιάς είχαν οδηγήσει την σύζυγο και την κόρη του κ. Θωμά σε άλλο γραφείο και μετά από μία ώρα τις άφησαν να πάνε σε παρακείμενο καφενείο. Καθώς περνούσαν οι ώρες ανησυχούσαν για την τύχη του και ρωτούσαν επίμονα τους αστυνομικούς τι συμβαίνει και γιατί τον κρατούν τόσο πολύ.    

Τελικά μετά από 4 ώρες και 7 λεπτά, του έδωσαν τα τρία διαβατήρια, αλλά όχι και την άδεια κυκλοφορίας, για την οποία του είπαν ότι θα του στείλουν εκεί που θα έμενε.           
Αφού έφυγαν στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της διαδρομής η σύζυγος και κόρη που ήταν τρομοκρατημένες τον ρώταγαν συνεχώς για ποιον λόγο τον κρατούσαν.
Την Παρασκευή 3 Ιουλίου πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα της Ερσέκας για να ξαναβγάλει την ταυτότητα που είχε χάσει καθώς και να αλλάξει το διαβατήριο της κόρης του. Εκεί το σύστημα έβγαλε ότι δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Ο αστυνομικός μάλιστα δεν τον ρώτησε απολύτως τίποτα πέρα από τα διαδικαστικά.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ο κ. Θωμάς θα πήγαινε μόνος του προς την Θεσσαλονίκη. Ενώ ξημέρωνε Κυριακή 5 Ιουλίου – ώρα 2 μετά τα μεσάνυχτα - έφτανε στον μεθοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής. Η αστυνομικός που ήταν στο γκισέ τον κράτησε δύο λεπτά για να ελέγξει το διαβατήριο του μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος και παράλληλα τον κοίταζε πολύ επίμονα.  Την ρώτησε «συμβαίνει κάτι;» του είπε «που ξέρεις εσύ αν έχεις πρόβλημα;» και είπε ότι όταν τον αφήσαν στην Κακαβιά του είπαν ότι λύθηκε το θέμα. Μετά η αστυνομικός κάλεσε τον αξιωματικό υπηρεσίας και αυτός τον ρώτησε πάλι «τι πρόβλημα έχεις;».
Ο κ. Θωμάς απάντησε «εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα ούτε με την Αλβανία ούτε με τους Αλβανούς αλλά φαίνεται ότι εσείς έχετε προβλήματα με μας τους Έλληνες».
Ο αξιωματικό υπηρεσίας του είπε «περίμενε εδώ» και πήρε τηλέφωνο αμέσως στα Τίρανα. Στη συνέχεια του είπε να βάλει το αυτοκίνητο του στην άκρη σε ένα σημείο σκοτεινό. Ο κ. Θωμάς τους είπε ότι θα το βάλει κάπου που έχει φωτισμό. Ο ίδιος ζήτησε μάλιστα να του κάνουν έλεγχο στο αμάξι αλλά δεν του έκαναν. Το έβαλε στην άκρη και περίμενε επί 40 λεπτά χωρίς να του πουν για ποιον λόγο τον κρατούσαν. Ο αξιωματικός υπηρεσίας είχε συνεχώς επικοινωνία με τα Τίρανα.

Στις επίμονες ερωτήσεις του κ. Θωμά «τι έκανα και με κρατάτε πάλι; Ποια είναι η κατηγορία εναντίον μου; Είστε υποχρεωμένοι να μου εξηγήσετε», η απάντηση που πήρε από τον διοικητή ήταν «θα δώσουμε λογαριασμό σε σένα και τους Έλληνες για τα μυστικά του κράτους;»
Ο πρόεδρος της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς για την Αττική απάντησε «δεν μπορείτε να με τρομάξετε με τα μυστικά τα δικά σας και να ξέρετε πολύ καλά ούτε εγώ φοβάμαι τις υπηρεσίες σας, θα το κάνω θέμα όπου μπορώ και λογαριασμό δίνω μόνο στον Θεό και όχι σε σας».
Ο διοικητής χωρίς να τον κοιτάξει του απάντησε «κάνε ότι θέλεις».  

Αφού τον άφησαν πήγε στο ελληνικό τελωνείο και τους περιέγραψε τα συμβάντα στην είσοδο και την έξοδο από την Αλβανία. Του είπαν πρέπει αύριο το πρωί να έρθεις να τα πεις που θα είναι εδώ ο διοικητής, αλλά ήταν αδύνατον να περιμένει τόσες ώρες.

Ο κ. Θωμάς θα ξαναπάει σε λίγες μέρες στην Αλβανία και φοβάται ότι θα προσπαθήσουν οι αλβανοί να τον ενοχοποιήσουν ποινικά με κάποιο τρόπο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.