Σελίδες

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Χειμάρρα: Ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση των σπιτιών τους σε 19 Έλληνες - Η αντίδραση του ΥΠΕΞ

Ειδοποιητήρια με τα οποία καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εντός πέντε ημερών λόγω της κατεδάφισης των σπιτιών τους που βρίσκονται στο κέντρο της Χειμάρρας, με σκοπό την υλοποίηση του σχεδίου ανάπλασης της περιοχής, έστειλε η αλβανική κυβέρνηση σε δεκαεννέα οικογένειες Ελλήνων Βορειοηπειρωτών μέσω του τοπικού Δήμου.
Η κίνηση αυτή έγινε μετά τις αποκαλύψεις των ιταλικών Αρχών για το διεθνές κύκλωμα εμπορίου ναρκωτικών στο οποίο εμπλέκεται ο Σαϊμίρ Ταχίρι, πρώην υπουργός και φίλος του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα.
Πολλά αλβανικά μέσα ενημέρωσης ερμηνεύουν το γεγονός ως προσπάθεια να αποπροσανατολιστούν η κοινή γνώμη και οι διεθνείς παράγοντες, με τη Χειμάρρα να μετατρέπεται σε εξιλαστήριο θύμα από τον Αλβανό πρωθυπουργό ώστε να καλυφθεί το σκάνδαλο που ξέσπασε.
Η υπόθεση άρχισε ένα χρόνο πριν, όταν ο Δήμος Χειμάρρας που ελέγχεται από το κυβερνόν Σοσιαλιστικό Κόμμα, έστειλε για πρώτη φορά τα ειδοποιητήρια για κατεδάφιση των περιουσιών τους στις δεκαεννέα οικογένειες ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ηςΟκτωβρίου, όμως λόγω των αντιδράσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ελλήνων της περιοχής το σχέδιο πάγωσε.
Η αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών
«Προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί μέτρα καταστροφής περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, στο πλαίσιο πολιτικής ξεριζωμού της ιστορικής παρουσίας του ελληνισμού στην περιοχή της Χειμάρρας», τονίζει στην σχετική ανακοίνωση του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Παράλληλα, εκφράζει ανησυχία και για τη «διαφαινόμενη διασύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος με την πολιτική σκηνή της Αλβανίας, όπως καταδεικνύει και η πρόσφατη σύλληψη του επικεφαλής κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, οποίος τυγχάνει και συγγενής ενός μέχρι πρότινος κορυφαίου Υπουργού της κυβέρνησης Ράμα».
Το υπουργείο προσθέτει ότι «η απόφαση των αλβανικών αρχών επιβεβαιώνει ότι ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για τις μειονότητες αποτελεί ένα βήμα πίσω για την κύρια μειονότητα της Αλβανίας». Επισημαίνει μάλιστα ότι πολλοί την ερμηνεύουν ως πράξη που αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της αλβανικής κοινής γνώμης από το μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει με το ναρκεμπόριο. «Ελπίζουμε να μην είναι έτσι» καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.