Σελίδες

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Μεγαλοπρέπως γιορτάστηκε η 28η Οκτωβρίου σε όλη την Βόρεια Ήπειρο

Μεγαλοπρέπως γιορτάστηκε η Εθνική μας Εορτή σε όλη την Βόρεια Ήπειρο
Η Εθνική μας Εορτή άρχισε από την πόλη των Αγίων Σαράντα, για να συνεχίσει  να μνημονεύεται σε όλα τα  άγια χώματα της Βορείου Ηπείρου. Μνημονεύτηκε  η 77ηεπέτειος του  αθάνατου «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940, η γιορτή της νίκης και της δόξας, της υπερηφάνειας και της τιμής, της ορθογένεσης και της αξιοπρέπειας, η  Εθνική μας εορτή.
Η 27η Οκτωβρίου ήταν πολύ φορτωμένη. Εκδηλώσεις μνήμης  και χαράς σε όλη τη Βόρεια Ήπειρο. Στη Φοινίκη, σε μεγάλη αίθουσα κατάμεστη από κατοίκους μα και προσωπικότητες του χώρου, με την αιγίδα της Ομόνοιας Παραρτήματος Δελβίνου, τρία εννιάχρονα ελληνικά σχολεία του Δήμου, αυτό της Φοινίκης, του Μεσοποτάμου και της Λιβαδειάς, για δύο ώρες παρουσίασαν ένα καταπληκτικό πρόγραμμα με τραγούδια, ποιήματα και χορούς, με την παραδοσιακή φορεσιά της περιοχής τους, όπου απέσπασαν τα χειροκροτήματα όλων.
Στη Δερβιτσιάνη τα σχολεία  της Κάτω Δρόπολης έφεραν στην αίθουσα την πνοή του ΟΧΙ, την πνοή της Αγέρωχης Ελλάδος.
Συναισθήματα θαυμασμού για τη θαρραλέα στάση της μικρής σε μέγεθος χώρας μας, η οποία πήρε την απόφαση να εναντιωθεί σε μία μεγάλη δύναμη της εποχής και δέους για τα λαμπρά κατορθώματα αυτών που πολέμησαν και νίκησαν, ενάντια σε κάθε στρατιωτική λογική, έφεραν οι μαθητές του  σχολείου ΟΜΗΡΟΣ υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου και της Ομόνοιας Κορυτσάς. Το ίδιο στο Δέλβινο και στη Χιμάρα.  Στη Νίβιτσα των Αγίων Σαράντα τη γιορτή την σύνδεσαν  και με τη γιορτή των ελληνικών φροντιστηρίων που εδώ και χρόνια συνεχίζονται στο χωριό αυτό.
Το αποκορύφωμα της εορτής στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράταις. Πάρα πολλοί συγγενείς των πεσόντων κατευθύνθηκαν προς την Κλεισούρα και μετά στους Βουλιαράτες να καταθέσουν ένα λουλούδι και ν’ ανάψουν ένα κεράκι. Ήρθαν στο χωριό  που εδώ και 77 χρόνια κράτησε και κρατεί, σαν κόρη οφθαλμού, τα δικά του παιδιά, τους Ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους στα άγια χώματα της Βορείου Ηπείρου.
Η εκδήλωση στους Βουλιαράτες άρχισε με την Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, με την δοξολογία  και συνέχισε στο κοιμητήριο της Αγίας Σκέπης, με το μνημόσυνο, για την ανάπαυση της ψυχής των κεκοιμημένων, το προσκλητήριο των νεκρών, την κατάθεση στεφάνων. Η επιμνημόσυνη δέηση έγινε από τον Μητροπολίτη Ιεράς Μητρόπολης Αργυροκάστρου Σεβασμιότατο Δημήτριο, για να ακολουθήσει ο ψαλμός του Εθνικού μας Ύμνου.
Μεγαλοπρέπως γιορτάστηκε η Εθνική μας Εορτή σε όλη την Βόρεια Ήπειρο
Κατατέθηκαν πολλά στεφάνια.  Από την πρέσβειρα της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Ελένη Σουρανή, τον Ακόλουθο Εθνικής Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία Συνταγματάρχη Χρήστο Βαγιετζή, τον περιφερειάρχη Αργυροκάστρου κ. Φλ. Μπίμε, τον Πρόεδρο Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Άταφων Νεκρών του Έπους του 40-41 τέως Υπουργό και Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Ι. Σούρλα, τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ κ. Β. Ντούλε, τον εκπρόσωπο Περιφέρειας Ηπείρου κ. Γ. Καραγιάννη, τον Γ. Πρόεδρο της Ομόνοιας κ. Λ. Παππά, την εκπρόσωπο Κρατικής Επιτροπής Μειονοτήτων κ. Κ. Μπεζιάνη, τους βουλευτές Φλ. Γκολέμι και Α. Μάρτο του ΣΚ, Τρ. Σέχου του ΔΚ. Από τους  Δημάρχους Δρόπολης και Φοινίκης Α. Ντέτσικα και Λ. Χρήστο, τον δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κ. Καψάλλη, τον αντιπρόεδρο του ΜΕΓΚΑ κ. Δ. Κώτσια, τον αντιδήμαρχο Ιωαννίνων κ. Π. Κολώστα, τον κ. Χρ. Πετσινό εκ μέρους της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Ηπείρου, από την Ένωση Λογοτεχνών με τον κ,. Αγ. Παναγούλια,  τον δήμο Αμαρουσίου και Ηλιούπολης Αθηνών, τον εκπρόσωπο τύπου Πανειπηρωτικού Συμβουλίου Θ. Καλυβιώτη, την Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών Ιωαννίνων κ. Αρ. Μάνθου, τον πρόεδρο της κοινότητας Βουλιαρατίου Δ. Κουρεμένο, των μαθητών και δασκάλων του σχολείου και άλλων φορέων και συλλόγων.

Ένθερμος και δυναμικός ήταν οι χαιρετισμός της πρέσβειρας της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Ελένη Σουρανή, όπου μεταξύ των άλλων τόνισε: «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να τιμήσουμε με πνεύμα ομοψυχίας, όπως πράττει σήμερα ο κάθε Έλληνας σε κάθε γωνιά της γης, την ημέρα του ΟΧΙ και την συνεισφορά του Έθνους μας στον αγώνα των λαών στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μέρα αυτή είναι μια  μνήμη, ένα χρέος. Ένα χρέος δικό μας. Να μην σταματήσουμε τις προσπάθειές μας και να προσφέρουμε στους ήρωες μας την ταφή που τους αρμόζει. 8.000 έμειναν άταφοι. Όλος ο κόσμος αναγνώρισε τον ηρωισμό τους και όμως είναι οι τελευταίοι άταφοι πεσόντες του Β΄ Π. Πολέμου. Για μια ακόμα φορά θέλω να εκφράσω την προσδοκία ότι οι αρχές του συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ Αλβανίας, θα κινηθούν γρήγορα για την ολοκλήρωση  της διμερούς συμφωνίας για την ανεύρεση, τακτοποίηση και ενταφιασμό των πεσόντων. Είναι χρέος μας ανεκπλήρωτο, είναι χρέος όλων… Και απευθυνόμενη στους συγγενείς των πεσόντων: Και μια αναφορά σε όλους τους συγγενείς  των πεσόντων που βρίσκονται σήμερα εδώ. Ευλογημένοι και περήφανοι να είστε γιατί είχατε τέτοιους πατέρες, αλλά επιτρέψτε και σ’ εμάς τους υπόλοιπους να τους νιώθουμε και δικούς μας γονιούς, γιατί ήταν τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Η φορτωμένη αυτή μέρα έληξε με την παράδοση εκ μέρους του Πρόεδρου Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Άταφων Νεκρών του Έπους του 40-41 κ. Σούρλα, Τιμητικής Πλακέτας στους μαθητές και δασκάλους του σχολείου Βουλιαρατίου, καθώς  και του καλλιτεχνικού προγράψαντος από τους  μαθητές του σχολείου.

Βαγγέλης Παπαχρήστος
από sfeva.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.