Σελίδες

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Ερώτηση Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους επεκτατικούς χάρτες σε σχολικά βιβλία της Αλβανίας

Ερώτηση προς την Κομισιόν για την παρουσία εθνικιστικών και αλυτρωτικών χαρτών στα επίσημα σχολικά βιβλία της Αλβανίας, κατέθεσαν ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Όπως επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές, οι χάρτες προπαγανδίζουν «ιδέες για μια «Μεγάλη Αλβανία»» και περιλαμβάνουν «εδάφη όλων των γειτονικών χωρών της», συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.


«Από την έναρξη της Συνόδου της Θεσσαλονίκης το 2003, η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. αποτέλεσε το όχημα για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να προωθήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή η διαδικασία πρέπει να διασφαλίζεται από τον εθνικισμό και τον λόγο του μίσους, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα και ανάπτυξη», τονίζουν οι ευρωβουλευτές.


Απευθυνόμενοι στην Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπό της κα Φεντερίκα Μογκερίνι, οι Δημ. Παπαδημούλης και Στ. Κούλογλου ρωτούν «σε ποιο βαθμό αυτά τα φαινόμενα θέτουν σε κίνδυνο τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, ειδικά τη στιγμή που η χώρα έχει υποβάλει αίτηση για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ».


Παράλληλα, ζητούν να μάθουν «ποιες είναι οι πρωτοβουλίες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και την αντιμετώπιση του εθνικισμού και του μίσους στην Αλβανία και στα Δυτικά Βαλκάνια».

από kanaliena.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.