Σελίδες

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Τιμήθηκε σε Αθήνα και Μολυβδοσκέπαστη η μνήμη του Μητροπολίτη Σεβαστιανού

Η Αγωνία του Σεβαστιανού και οι αγώνες των Βορειοηπειρωτών - ομιλία Κ. Χολέβα στο μνημόσυνο του Σεβαστιανού

Η Αγωνία του Σεβαστιανού και οι αγώνες των Βορειοηπειρωτών - ομιλία Κ. Χολέβα στο μνημόσυνο του Σεβαστιανού

Την Κυριακή 9.12.2018 η Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτικού Αγώνα, ετέλεσε το μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρού Σεβαστιανού στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, της οδού Ασκληπιού. Την επιμνημόσυνη ομιλία, εκφώνησε ο πολιτικός επιστήμονας κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, ο οποίος  είπε τα εξής:
«Με τη βοήθεια του Θεού είμαστε εδώ συνηγμένοι επί το αυτό για να τιμήσουμε τη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρού Σεβαστιανού. Ο Σεβαστιανός Οικονομίδης διακόνησε την ακριτική επαρχία της Ηπείρου από το 1967 μέχρι την εκδημία του στις 12.12.1994. Θεσσαλός στην καταγωγή και Πανέλλην στην ψυχή αγκάλιασε με ειλικρινή αγάπη το ποίμνιό του, αλλά και τους διωκομένους αδελφούς μας της Βορείου Ηπείρου.
Τιμούμε τον ασκητικό Ποιμενάρχη, ο οποίος μάς ενέπνεε με τον λιτό βίο και με την ορθόδοξη πνευματική ζωή του.
Τιμούμε τη μνήμη του Ιεράρχου, ο οποίος είχε φτάσει με κάθε μέσο, ακόμη και με τα πόδια, σε όλα τα δυσπρόσιτα σημεία της επαρχίας του.
Τιμούμε τον Επίσκοπο, ο οποίος έδινε κάθε χρόνο μήνυμα ελπίδας στους φυλακισμένους πίσω από τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα Βορειοηπειρώτες  και ο οποίος έβαζε μεγάφωνα στα σύνορα κάθε Πάσχα από το Μαυρόπουλο και κάθε Δεκαπενταύγουστο από τη Μονή Μολυβδοσκεπάστου για να τούς μεταφέρει το Σταυροαναστάσιμο άγγελμα της Ορθοδοξίας.
Τιμούμε τη μνήμη του ανθρώπου, ο οποίος ίδρυσε τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βορειοηπειρωτικού Αγώνος (ΠΑΣΥΒΑ) και την Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνος (ΣΦΕΒΑ).
Τον ευχαριστούμε, διότι κράτησε ζωντανή την εθνική μνήμη θυμίζοντας το πέρασμα και τις διδαχές του Πατροκοσμά, την ελληνικότητα των Βορειοηπειρωτών, την επέτειο του Αυτονομιακού Αγώνος και του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας του 1914 και  διότι ανεδείκνυε ιστορικά στοιχεία  με συνέδρια και εκδόσεις.
Τον ευγνωμονεί σύμπας ο Ελληνισμός, διότι έκανε γνωστό το πρόβλημα της καταπιέσεως των Ορθοδόξων Ελλήνων από το αθεϊστικό καθεστώς του Χότζα και του Αλία. Μίλησε με επιχειρήματα στους πολιτικούς μας, έφερε το πρόβλημα μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε άλλα διεθνή βήματα.
Τιμούμε ιδιαιτέρως τη μνήμη του, διότι είχε διορατικότητα και έβλεπε τους κινδύνους. Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού στην Αλβανία προέτρεπε τους Βορειοηπειρώτες να μην φύγουν, να μην ξεριζωθούν, να μην δώσουν δικαιώματα στον αλβανικό εθνικισμό να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του βορείου τμήματος της Ηπείρου.
Σήμερα ο υψιπέτης αετός δικαιώνεται ηθικά.
Δικαιώνεται ο Σεβαστιανός, διότι βλέπουμε να συνεχίζεται η καταπιεστική πολιτική όλων των αλβανικών κυβερνήσεων εναντίον της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Βλέπουμε τις μπουλντόζες να γκρεμίζουν οικίες Ελλήνων στη Χειμάρρα.
Βλέπουμε να διατηρούνται οι μειονοτικές ζώνες όπως και επί κομμουνιστικού καθεστώτος αφήνοντας χωρίς ελληνικά σχολεία πόλεις και χωριά με σημαντικό αριθμό Ελλήνων.
Είδαμε προ ολίγων ετών την απογραφή να γίνεται με δόλιο τρόπο από τις αλβανικές αρχές. Ορθώς έπραξε η οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητος και απέσχε. Πρέπει το συντομότερο να γίνει μία σοβαρή και αντικειμενική απογραφή του Ελληνισμού που ζει στη Βόρειο Ήπειρο και σε όλη την Αλβανία.
Ανησυχούμε για τις αλβανικές νομοθετικές μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στη δημογραφική αλλοίωση των περιοχών, στις οποίες από τα αρχαία χρόνια κατοικεί ο Ελληνισμός.
Ακούμε επίσημες αλβανικές φωνές με συνθήματα κατά της Ελλάδος και υπέρ της Μεγάλης Αλβανίας.
Παρατηρούμε την κακοπιστία του Πρωθυπουργού Ράμα ως προς την ρύθμιση των θαλασσίων ζωνών, κάτι που έγινε προφανώς και με τουρκική υποκίνηση.
Διαπιστώνουμε τη συντήρηση του ζητήματος και των διεκδικήσεων των Τσάμηδων, συνεργατών των Ιταλών Φασιστών και των Γερμανών Ναζί. Ζήτημα, το οποίο είναι ανύπαρκτο για την Ελλάδα και ουδείς Έλλην νομιμοποιείται να το συζητεί.
Διαβάζουμε στα σχολικά βιβλία, τα οποία αποστέλλει το αλβανικό υπουργείο Παιδείας στα ελληνόπουλα, κείμενα και χάρτες που φέρνουν τα σύνορα της λεγομένης «Φυσικής Αλβανίας» μέχρι την Πρέβεζα.
Γίναμε μάρτυρες του φόνου δύο παλληκαριών που τιμούσαν την ελληνική καταγωγή τους: Του Αριστοτέλη Γκούμα και του Κωνσταντίνου Κατσίφα.Με συγκίνηση σημειώνω ότι σήμερα τελείται το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Κατσίφα και στην Κύπρο μας. Συγκεκριμένα στον ιστορικό Ναό της Φανερωμένης στη Λευκωσία, στο προαύλιο του οποίου φυλάσσονται τα λείψανα του Εθνομάρτυρος Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των συν αυτώ αναιρεθέντων υπό των Τούρκων (1821).
Μόλις προ ολίγων ημερών είδαμε μία ακόμη συνέπεια του ανθελληνικού κλίματος, το οποίο  καλλιεργείται στη γείτονα χώρα: Τη βεβήλωση του μνημείου του Βορειοηπειρώτη Μακεδονομάχου  Θύμιου Λώλη.
Σήμερα μεταφερόμαστε νοερά μπροστά στον τάφο του αοιδίμου Σεβαστιανού στην Ιερά Μονή της Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου, δίπλα στα σύνορα, και κλίνουμε ευλαβώς το γόνυ.
Υποσχόμαστε ότι δεν θα λησμονήσουμε τις παρακαταθήκες του, πνευματικές, εκκλησιαστικές, εθνικές. Θα μεριμνούμε διαρκώς για τα θρησκευτικά, εκπαιδευτικά, πολιτικά και ιδιοκτησιακά δικαιώματα των αδελφών μας της Βορείου Ηπείρου.
Δηλώνουμε ότι ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ως δημοκρατικοί πολίτες επιθυμούμε την ειρηνική συνύπαρξη και την καταλλαγή με όλους τους γειτονικούς λαούς. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα δεχθούμε την περαιτέρω συρρίκνωση ή και την εκδίωξη του Ελληνισμού από μία πανάρχαια ελληνική πατρίδα.
Αποτίοντες φόρο τιμής στον μακαριστό Ιεράρχη ζητούμε να μην γίνουν υποχωρήσεις προς την Αλβανία εις βάρος των Βορειοηπειρωτών και εις βάρος των εθνικών συμφερόντων γενικότερα.
Καλούμε τους Βορειοηπειρώτες ομοεθνείς μας να παραμείνουν ενωμένοι, μαχητικοί και πιστοί στις ελληνορθόδοξες ρίζες τους.
Αιωνία η μνήμη του Μητροπολίτου Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρού Σεβαστιανού!».
Η Αγωνία του Σεβαστιανού και οι αγώνες των Βορειοηπειρωτών - ομιλία Κ. Χολέβα στο μνημόσυνο του Σεβαστιανού

Τρισάγιο στον τάφο του αείμνηστου Κονίτσης Σεβαστιανού

trisagio
Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά την κοίμηση (12-12-1994) του αλησμόνητου Μητροπολίτη Κονίτσης Σεβαστιανού, που είχε πρωτοστατήσει για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών, τελέστηκε, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018, τρισάγιο στον τάφο του, που βρίσκεται στο προαύλιο της Μονής Μολυβδοσκεπάστου (πάνω στα ελληνοαλβανικά σύνορα), από τον άξιο διάδοχό του Μητροπολίτη Ανδρέα, που ακολουθεί τα αχνάρια του.
Προηγήθηκε θεία λειτουργία στο καθολικό του μοναστηριού, ιερουργούντος του Σεβασμιώτατου Ανδρέα.
Κατά το τρισάγιο, όπου συγκεντρώθηκαν πνευματικοπαίδια του μακαριστού Σεβαστιανού και συνοδοιπόροι του, όλοι ξαναθυμήθηκαν τον φλογερό αγωνιστή της πίστης, που κρατούσε ψηλά και ακηλίδωτες, με το ήθος και το έργο του, τις σημαίες της Ορθοδοξίας και της Πατρίδας.
Το μεσημέρι προσκύνησε στον τάφο του Σεβαστιανού και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που μίλησε γι' αυτόν με συγκίνηση και θαυμασμό, συνοδευόμενος από τον αρχηγό Αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, καθώς επισκέφτηκαν το ακριτικό φυλάκιο της Μολυβδοσκέπαστης.
Τον αοίδιμο Σεβαστινό πολλοί είναι αυτοί, που δεν τον ξεχνούν στην Ελλάδα και εκτός αυτής, αλλά και στη Βόρειο Ήπειρο, γιατί υπήρξε μια χαρισματική μορφή.
Μια αιθέρια, ωραία, ευγενικιά, καλαίσθητη ψυχή. Μια καρδιά γεμάτη αγάπη και στοργή και δύναμη.
Αυτή τον έστρεψε προς το δράμα των αδελφών Βορειοηπειρωτών, που ζούσαν τυραννισμένοι και υποδουλωμένοι.
Και το μειλίχιο, γλυκύτατο πρόσωπό του, άστραφτε όταν προμαχούσε για το δίκιο τους. Καθρεφτιζόταν σ' αυτόν η ανταύγεια ενός άλλου άυλου κόσμου, καθώς η ιεροπρεπής παρουσία του, που ήταν "Χριστού ευωδία", στήριζε τους πονεμένους και αφόπλιζε τους κακόπιστους.
Το μετερίζι του για την υπεράσπιση των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, το παρέλαβε, με τη θέληση εκείνου, ο Μητροπολίτης Ανδρέας.
Και δεν εγκατέλειψε το όραμά του, δεν το άφησε να μαραθεί, αλλά συνεχίζει απτόητος να μάχεται για τη δικαίωση των αγώνων του προκατόχου του.
Πόσο ταιριάζει στον μακαριστό Σεβαστιανό το: "Ένας καλός ιερωμένος είναι ένα από τα καλύτερα δώρα του Θεού στον κόσμο".
π. Ηλίας Μάκος
kamenos trisagio


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.